• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#502139  autor: elkanguro
 07 wrz 2011, 12:18
Atlan, jeśli autor otrzymał informacje smsem będąc już na terytorium Chorwacji to uważam, że może postarać się o reklamację. Jeśli sms otrzymał wcześniej, będąc w jakimś kraju UE to niestety.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#502140  autor: esbart
 07 wrz 2011, 12:22
elkanguro pisze:jeśli autor otrzymał informacje smsem będąc już na terytorium Chorwacji to uważam, że może postarać się o reklamację. Jeśli sms otrzymał wcześniej, będąc w jakimś kraju UE to niestety.
I to jest esencja. Nic dodać, nic ująć.

Jednak z tego, co kojarzę z wcześniejszych postów, SMS przyszedł wcześniej, jeszcze przed przekroczeniem granicy UE.

#502142  autor: groszek_jar
 07 wrz 2011, 12:33
smsy zachęcajace do aktywacji pakietów przyszły po przekroczeniu granicy w Polska/Słowacja... wtedy tez aktywowałem usługę minut i pakietu danych, a sms potwierdzajacy włączenie paczki danych 500+ przyszedł dzień później (nocowałem na Węgrzech) jak byłem na autostradzie w połowie Chorwacji (okolice Zadaru)

#502143  autor: Atlan
 07 wrz 2011, 12:38
elkanguro pisze:Atlan, jeśli autor otrzymał informacje smsem będąc już na terytorium Chorwacji to uważam, że może postarać się o reklamację. Jeśli sms otrzymał wcześniej, będąc w jakimś kraju UE to niestety.
Moim zdaniem ważniejsza jest treść takiej informacji niż jej miejsce wysłania. Miejscem wysłania jest zawsze "zagranica", a nie konkretne państwo zagraniczne i tak to jest domyślnie traktowane przez klientów.
Jeśli jadąc do Austrii otrzymam smsa w Niemczech "Witaj w roamingu T-Mobile, rozmawiaj za 9zł/30 minut" to mam traktować informację jako nieaktualną w Austriackim TM, bo dostałem wiadomość w Niemczech? Ja taką informację traktowałbym jako tani roaming w każdym kraju gdzie mnie połączy z TM - czyli także w Chorwacji.

Edit:
groszek_jar pisze:smsy zachęcajace do aktywacji pakietów przyszły po przekroczeniu granicy w Polska/Słowacja... wtedy tez aktywowałem usługę minut i pakietu danych, a sms potwierdzajacy włączenie paczki danych 500+ przyszedł dzień później (nocowałem na Węgrzech) jak byłem na autostradzie w połowie Chorwacji (okolice Zadaru)
Tak jak myślałem - wiadomości zachęcające do Roamingu wysyłane są zaraz po przekroczeniu granicy. Czyli generalnie operator z góry zakłada że ktoś nie przeczyta regulaminu, bo za granicą nie da się skorzystać z internetu TM nie uruchamiając pakietu ;) No to jest błędne koło, ja myślę że UKE się takimi rzeczami mogłoby zająć.

#502192  autor: thonka
 07 wrz 2011, 16:37
Atlan pisze:Mówisz w swojej wypowiedzi o regulaminach, drobnych druczkach... Ciekawe jak jadąc do Chorwacji mam przeczytać regulamin, kiedy jestem już na terenie innego kraju?
to nie bawisz sie w telefonie komorkowa jak nie znasz wczesniej zasad tej zabawy...

to tak jakbys tlumaczyl sie przed sadem, ze nie znales obowiazujacego prawa
Atlan pisze:Tak jak myślałem - wiadomości zachęcające do Roamingu wysyłane są zaraz po przekroczeniu granicy. Czyli generalnie operator z góry zakłada że ktoś nie przeczyta regulaminu, bo za granicą nie da się skorzystać z internetu TM nie uruchamiając pakietu ;) No to jest błędne koło, ja myślę że UKE się takimi rzeczami mogłoby zająć.
kiedy byly smsy? na terenie UE! na przekraczanej granicy w ramach UE! skad operator ma wiedziec jaki jest cel twojej wyprawy i na ile bedziesz w granicach UE? nie wie.

a z internetu jak najbardziej da sie korzystac bez pakietu.
operator nie jest od tego zeby Cie za raczke prowadzic i mowic co jest dla Ciebie dobre, a co zle...
Atlan pisze: Ja jako klient, słuchając wypowiedzi o tanich rozmowach z TM na całym świecie mam prawo uwierzyć operatorowi, który wysyła 3 smsy o roamingu za 9zł/30minut że ten pakiet działa także w Chorwackim TMobile. Dlaczego mam zakładać że nie będzie działał?
masz tez prawo przeczytac regulamin uslugi z ktorej korzystasz... jak w reklamie banku pisza o tanim kredycie to taka umowe tez podpisujesz bez przeczytania regulaminu? to tez sa uslugi.

naprawde to nie boli...
Atlan pisze:Jeśli jadąc do Austrii otrzymam smsa w Niemczech "Witaj w roamingu T-Mobile, rozmawiaj za 9zł/30 minut"
masz problem. smsy sa wysylane po przekroczeniu kazdej z granic z nazwa panstwa i ogolnym cennikiem oraz najczesciej adresem ambasady. latwo jest sie domyslic ktorego panstwa dotyczy oferta.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#502206  autor: Atlan
 07 wrz 2011, 17:25
a z internetu jak najbardziej da sie korzystac bez pakietu.
operator nie jest od tego zeby Cie za raczke prowadzic i mowic co jest dla Ciebie dobre, a co zle...
Specjalnie dla Ciebie Pan z Tmobile mówi, że albo zamówisz paczkę, albo internet jest przerywany:
http://www.youtube.com/watch?v=8rsJxfWV ... age#t=829s (zaznaczony moment w którym to mówi). W dodatku właśnie prowadzą klienta za rączkę, bo jak tylko się połączy z internetem to ma wyskoczyć jakiś panel w którym klient jest informowany o kosztach i pakietach. I ten panel wyskakuje jak masz 80% paczki wykorzystanej i 100%. Wszystko w trosce o klienta, tylko widać nadal to nie działa.
Więc albo TMobile nie wie co ma w ofercie, albo po prostu Pan kłamał, albo zabezpieczenie roamingowe działa tylko w wybranych krajach (co byłoby głupotą, bo to tak jakby powiadomienia o np. koszcie połączeń działały w Warszawie a nie działały w Krakowie).
W ogóle śmiesznie teraz ta konferencja brzmi, kiedy czytam jak za 16Mb mając paczkę można zapłacić 900zł.
to nie bawisz sie w telefonie komorkowa jak nie znasz wczesniej zasad tej zabawy...

to tak jakbys tlumaczyl sie przed sadem, ze nie znales obowiazujacego prawa
Ale autor tematu poznał zasady, bo dostał je w SMSie. I nie jego wina, że były one niepełne.
TMobile chwaliło się, że będą chronić przed wysokimi opłatami, a tutaj klienta nie ochronili. I nie jest to reklama, tylko słowa poważnej osoby z TM, która jest na poważnym stanowisku.

Zresztą dyskusja nie ma sensu, bo autor i tak musi zapłacić i tak. Ty pochwalasz i akceptujesz tego typu praktyki, mi się one nie podobają, tu jest różnica ;)

#502207  autor: thonka
 07 wrz 2011, 17:33
Atlan, wyrwales z kontenstu ten fragment, ktory mowi o zwalnianiu predkosci pobieranych danych przy wykupienu odpowiedniego pakietu, ktore to spowolnienie posiada, a posiada go tylko pakiet tygodniowy 500mb za 99zl... wiaze sie to jednak z tym gdzie z tego pakietu mozna korzystac, a mozna to zrobic tylko bedac na terenie UE.
nie rozumiesz zasad funkcjonowania systemu o ktorym mowa we fragmencie z konferencji, a piszesz jakbys znal oferte na wylot...

domyslne zabezpieczenie roamingowe (kwota ktorej nie mozna przekroczyc) dziala tez tylko w ramach UE... i innych krajach nie.

ale z internetu jak najbardziej da sie korzystac w roamingu nie posiadajac tego pakietu. transmisja idzie wtedy wg. cennika i wtedy moze sie wlasnie zdarzyc 16MB za 900zl tym bardziej bedac po za UE
Atlan pisze:Ty pochwalasz i akceptujesz tego typu praktyki, mi się one nie podobają, tu jest różnica ;)
lepiej miec pretensje do garbatego, ze ma proste dzieci niz przyznac, ze popiera sie typowe polskie pieniactwo dla zasady...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#502211  autor: Atlan
 07 wrz 2011, 17:42
Nie jest to wyrwany framgent, bo taki sam panel pojawia się zanim człowiek kupi jeszcze jakikolwiek pakiet ;) Więc zasada działania jest taka sama, no chyba że się coś zmieniło, albo prowadzący konferencję się pomylił. Pan wyraźnie mówi:
"jeżeli nie wybierze klient nic, to transmisja danych zostaje przerwana" - moment od 13:50 do 13:55.
Więc klient nie ma szans sprawdzić w regulaminu usługi, skoro nie mam połączenia z internetem :D No więc mowa o tym, że ktoś jest winny że nie zna regulaminu to jakiś absurd :D Regulamin powinien regulować kwestie formalne (typu wyłączenie usługi, sprawdzanie pozostałych MB) a nie zawierać same kruczki.

O zabezpieczeniach kwotowych w ramach UE wiem, ale to inna sprawa ;) Nic nie stało na przeszkodzie, żeby taki panel pojawił się w Chorwacji - widać TM chciało by się nie pojawił.

A aluzji nie zrozumiałem ;P Ale mniejsza o to :D

Nie chcę bronić nieczytania regulaminów, bo uważam że regulamin trzeba znać. Ale czym innym jest wpadanie w pułapkę, bo operator mnie zachęcał i nie poinformował, a powinien - zwłaszcza w TM które szczyci się i chwali tanim roamingiem i nowoczesnymi rozwiązaniami dbającymi o portfel klienta za granicą.
Podobne do mnie stanowisko wyraża chyba UKE i UOKiK, bo mamy przykłady tego, że operatorzy dostają kary za np. uruchamianie cyklicznego pobierania 5zł za sms przychodzący, kiedy klient wysłał tylko jednego smsa i nie był o tym poinformowany w żaden sposób poza schowanym gdzieś regulaminem.

#502427  autor: YogS
 08 wrz 2011, 14:40
Odnośnie tego limitu roamingowego, to w poprzednim roku właśnie byłem w Chorwacji i ustawiłem limit 30zł, który jak najbardziej zadziałał i po osiągnięciu tej kwoty net został wyłączony.
W dodatku w większości leciał po apn blackberry bo dostawałem maile, a na strony po apn ery wszedłem może ze 2 razy. Swoją drogą jak na złość od momentu wyjazdu zacząłem dostawać spam na maila..

#502470  autor: groszek_jar
 08 wrz 2011, 17:00
YogS, no właśnie teraz ten limit dziala tylko na terenie UE, byłoby fajnie gdyby działał na całym świecie..Dodam jeszcze ze TMobile policzyło mi około 50 zl z internet na Węgrzech i Słowacji za otwieranie ich strony do zakupu pakietu internetowego (Próbowałem zakupić paczkę kilkanaście razy , za każdym razem wywalało błąd-mimo błedu aktywowano ją na terenie Chorwacji)

#502508  autor: Atlan
 08 wrz 2011, 19:23
groszek_jar, Ja na Twoim miejscu spróbowałbym napisać do UKE i przedstawić im swój problem. UKE nie gryzie, to naprawdę przyjazny urząd i rzetelnie oceni sprawę. Generalnie w normalnej sytuacji sprawa byłaby jasna i klarowna i powinieneś zapłacić za swój błąd. Jednak tutaj z tego co opisujesz nastąpiło bardzo dużo zaniedbań i błędów ze strony TM, a może nawet było to prowokowanie do takiego zdarzenia.
Nawet jeśli dla Ciebie 900zł to nie jest duża kwota, to nie zaszkodzi napisać, a jak się uda to zrobisz za tę kwotę prezent bliskim, lub kupisz karmę dla zwierzaków w schronisku na zimę :)

Przedstaw im problemy z uruchomieniem pakietu, wprowadzeniem w błąd że pakiet działa na terenie Chorwacji oraz zachęcaniem do zakupu pakietu przez TM.

Możesz zaproponować także rozwiązanie tej sytuacji (jakiś kompromis, który wyda Ci się sensowny). Ważne w sumie dla rozwoju tej sprawy jest to czy operator informował Cię o tym że ten pakiet działa tylko na terenie UE, czy były sugestie że działa w roamingu na TM (to już Ty wiesz jak było). Myślę, że umówienie się na zapłacenie połowy rachunku (i może też na anulowanie 99zł za pakiet, który przecież nie działał) jest do realizacji, bo wina w tej sprawie leży tak naprawdę po obu stronach.

#502509  autor: thonka
 08 wrz 2011, 19:30
Atlan pisze: bardzo dużo zaniedbań i błędów ze strony TM, a może nawet było to prowokowanie do takiego zdarzenia.
bo sms przy przekraczaniu granicy panstw UE przyszedl gdzie ten pakiet dziala? nie badz smieszny.
Atlan pisze:wprowadzeniem w błąd że pakiet działa na terenie Chorwacji oraz zachęcaniem do zakupu pakietu przez TM.
dam sobie glowe obciac, ze nigdzie w smsie nie bylo napisane, ze pakiet dziala w Chorwacji.

nie wiem po co dorabiasz do tych smsow jakies niestworzone teorie skoro juz wczesniej bylo wspomniane, ze smsy przyszly przy przekraczaniu granic w ramach UE...

cytuje:
groszek_jar pisze:smsy zachęcajace do aktywacji pakietów przyszły po przekroczeniu granicy w Polska/Słowacja... wtedy tez aktywowałem usługę minut i pakietu danych, a sms potwierdzajacy włączenie paczki danych 500+ przyszedł dzień później
i tyle na aktywacje tego pakietu ma operator. nie jest wina operatora, ze uzytkownik nie dowiedzial sie, iz pakiet nie dziala po za UE... smsy zachecajace do jego wlaczenia przyszly w UE i to jest clue calej sprawy.

#502511  autor: Atlan
 08 wrz 2011, 19:38
thonka, I clue tej sprawy jest również to, że pakiet aktywował się o zgrozo w... Chorwacji.

Poza tym nie twierdzę że napisali że napisali mu w Słowacji "Proszę Pana, pakiet działa w Chorwacji, szerokiej drogi", tylko że mogli to sprecyzować że działa w roamingu TM, a On się połączył z TMobile Chorwackim i stąd był przekonany że działa w Chorwacji.

I nie musisz taki na mnie zły być w swoich wypowiedziach ;) Przecież ja nie napisałem że to tylko wina operatora, użytkownik też jest winny bo nie znał regulaminu i to sprawa jest oczywista.

#502514  autor: st.konsultant
 08 wrz 2011, 19:48
Atlan pisze:thonka, I clue tej sprawy jest również to, że pakiet aktywował się o zgrozo w... Chorwacji.

Pakiet aktywuje się w ciągu max 48 godzin, więc to akurat loteria w którym kraju znajdzie się Klient podczas aktywacji.

#502515  autor: thonka
 08 wrz 2011, 19:50
Atlan pisze:thonka, I clue tej sprawy jest również to, że pakiet aktywował się o zgrozo w... Chorwacji.
operator dostal dyspozycje wlaczenia gdy uzytkownik byl jeszcze UE, jakby dostal dyspozycje wlaczenia w Chorwacji to tez by ten pakiet wlaczyl, bo niby czemu nie? a nuz klient z Chorwacji za dobe czmychnie do Wegier?
to abonent decyduje czy chce dany pakiet wlaczyc czy tez nie.
a to ze T-Mobile jest tez w Chorwacji nie ma tu zadnego znaczenia. Rownie dobrze mogl nie wiedziec, ze tam jest T-Mobile...
2.4. Usługa zostanie aktywowana w ciagu maksymalnie 48 godzin od momentu zło(enia przez Abonenta dyspozycji aktywacji. O fakcie uruchomienia Usługi
Abonent zostanie poinformowany oddzielna wiadomoscia tekstowa SMS. Usługa „Wszedzie w sieci” jest aktywna od momentu otrzymania tej ostatniej
wiadomosci SMS.
2.5. Z Usługi mo(na rozpoczac korzystanie przez 12 miesiecy od momentu jej aktywacji. Wa(nosc pakietu jest naliczana od momentu pierwszego skorzystania z
niej w roamingu.
tu masz odpowiedz dlaczego aktywacja nastapila dopiero na nastepny dzien. operator nie sledzi uzytkownika krok za krokiem... nie wie gdzie sie bedzie znajdowac za 48h...

jednoczesnie wyglada na to, ze pakiet jest niewykorzystany skoro w Chorwacji on nie dziala.

i na koniec
4.2. Skorzystanie z niniejszej Usługi „Wszedzie w sieci” oznacza akceptacje niniejszych Warunków Oferty Promocyjnej przez Abonenta.

#502524  autor: Atlan
 08 wrz 2011, 19:59
thonka, Powiem szczerze, mam już telefon na kartę od kilku lat i jeszcze nigdy żaden pakiet nie aktywował mi się np. po 24 godzinach. Sami dobrze wiemy, że jest to niespotykana praktyka, zazwyczaj włączenie trwa 5-10 minut maksymalnie. Uruchamianie takiego pakietu po tak długim czasie w tak drażliwej kwestii jaką jest roaming jest co najmniej niesmaczne i nie wiem ku czemu służy.

I jeszcze raz podkreślam - wiem że takie coś jest w regulaminie, co nie znaczy że muszę taką praktykę popierać :) I setna dyskusja na ten temat mija się z celem, bo znamy swoje stanowiska ;)

Aha, wiedział że tam jest TM bo mu się na wyświetlaczu pokazało (ktoś tutaj pisał o podobnym przypadku) ;)

Czuję się jak adwokat w złej sprawie tak mnie prawem zasypujecie 8)

#502529  autor: thonka
 08 wrz 2011, 20:05
nie od dzisiaj jest powiedzenie, ze nieznajomosc prawa szkodzi.
Atlan pisze: mam już telefon na kartę od kilku lat i jeszcze nigdy żaden pakiet nie aktywował mi się np. po 24 godzinach.
regulamin przewiduje nawet 48 godzin. chcesz sie kopac z koniem?
co do 48h - jest tak dlatego, ze czasem w roamingu dane splywaja dluzej. pakiet mozna juz aktywowac w kraju. czas i tak zostanie naliczony przy pierwszym skorzystaniu z niego.
Atlan pisze: Aha, wiedział że tam jest TM bo mu się na wyświetlaczu pokazało, przynajmniej tak napisał ;)
na Wegrzech mu sie pokazalo? bo tam aktywowal pakiet...
Atlan pisze:wiem że takie coś jest w regulaminie, co nie znaczy że muszę taką praktykę popierać :) I setna dyskusja na ten temat mija się z celem, bo znamy swoje stanowiska
nie pasuje mi regulamin - nie korzystam.

nie znal regulaminu. koniec kropka.

#502535  autor: Atlan
 08 wrz 2011, 20:15
nie znal regulaminu. koniec kropka.
A jeśli jest tak, że nie da się połączyć z netem bez włączenia pakietu to jak go miał poznać? ;) (tak sugeruje Pan z konferencji TM).
Możemy zakładać, że żeby świadomie poznać regulamin usług TM trzeba mieć przy sobie kartę Orange czy Plusa i ściągnąć z neta regulamin, ale to brzmi absurdalnie ;)

Poza tym podawałem Ci już przykład, że regulamin regulaminem, a UOKiK niedawno ukarał TM za konkurs smsowy. No więc nie jest to takie jednoznaczne...

Zagadki logiczne

#502554  autor: thonka
 08 wrz 2011, 21:22
Atlan pisze:No więc nie jest to takie jednoznaczne...
w tym regulaminie jest wszystko jasne. nikt nikogo na nic nie naciaga.
tu nikt nie zrobil subskrybcji itp. wiec porownanie bez sensu.

pakiet dziala tylko w UE i maja 48h na jego aktywacje.
A jeśli jest tak, że nie da się połączyć z netem bez włączenia pakietu to jak go miał poznać?
przeczytac przed wyjazdem? albo nie aktywowac pakietu o ktorym sie nie ma bladego pojecia... nie rob z czlowieka bezrozumnej kaleki, bo jezeli mialoby byc tak jak Ty chcesz to przed kazdym przekroczeniem granicy powinni wysylac tone smsow z regulaminami, albo jeszcze lepiej dzwonic i recytowac kazdy regulamin promocji...

bo z internetu jak widac da sie korzystac bez pakietu (przeciez w jakis sposob te 16MB nabilo po za UE wiec w UE nie byloby z tym tez wiekszego problemu...), dalo sie zawsze zanim jeszcze w Polsce bylo T-Mobile, a nawet jeszcze wczesniej jak tylko szerzej wkroczyl do polskich sieci roaming. wiec przestan cytowac glupie konferencje i wyjete z kontekstu wypowiedzi skoro oboje wiemy, ze transmisja danych jest dostepna bez pakietow.

widze, ze dalej stoisz przy swoim. wiekszosc tu piszacych jednoznacznie rozumie regulamin, to Ty masz do niego obiekcje. sam sobie odpowiedz czy slusznie.

ja koncze te bezowocna dyskusje, bo jak tylko moglem probowalem Tobie wytlumaczyc jak to dziala, a Ty co chwile znajdujesz jakies "ale" i uwazasz, ze masz racje...

#502561  autor: Atlan
 08 wrz 2011, 22:23
thonka, No moim zdaniem to nie jest głupia konferencja, bo generalnie pomysł z blokowaniem neta jeśli nie kupi się pakietu bardzo popieram. Zapadło mi to w pamięć i dlatego tak łatwo do tego wróciłem, a Ty mówisz że jest to głupia konferencja bo tak Ci wygodnie ;)

Ale masz rację, nie ma co się sprzeczać, zwłaszcza że oboje widzimy błąd po stronie użytkownika. Już po raz setny powtarzam że ja też uważam że regulamin trzeba czytać i ja to wiem i popieram, a wmawiasz mi że jestem przeciwny regulaminowi :) Dostrzegam jednak pewne niedogodności ze strony TM, chcę pomóc autorowi i tyle. Identycznie było w przypadku tych konkursów sms za co UOKiK dał karę TM. Z mojej strony też koniec dyskusji na ten temat ;)