• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #501902  autor: musiek
 06 wrz 2011, 11:10
witam
korzystam z neta na łączu TP z ery
własnie mam zamiar przedłużyć umowę oferują 1mb za ok.37zl na 24m (net tylko dal rodziców wiec 1mb starczy) chyba ze macie jakaś atrakcyjniejsza propozycje to chętnie skorzystam

mam jedynie problem z zasięgiem sieci wifi net pracuje na routerze ery webr@cer 8012 i w domku piętrowym na gorze praktycznie nie ma zasięgu wifi (co jak przyjeżdżam do domu jest dość uciążliwe) myślę ze to wina słabej anteny w "markowym" sprzęcie jeszcze od ery.

dlatego chciałbym kupić teraz jakiś lepszy router, aby zwiększyć zasięg sieci skoro wiążę się znów na 2 lata z tym samym operatorem

czy taki sprzęt będzie do tego odpowiedni:
http://allegro.pl/router-3g-hsdpa-umts- ... 37446.html

P.S

Nie mam możliwości pociągnięcia kabla na gore mieszkania, che aby router stał na dole a zasięg sieci był w miarę możliwości wszędzie w domu

#501906  autor: elkanguro
 06 wrz 2011, 11:20
Jeśli nie potrzebujesz więcej niż 1 Mb/s to nie znajdziesz lepszej oferty bo tutaj dostałeś zapewne 25% rabatu za posiadanie telefonu stacjonarnego bądź komórki w Erze.

Jeśli chodzi o router, to na pewno nie ten, który podałeś. To jest do internetu mobilnego. Potrzebujesz routera ADSL. Ale nie wiem jaki router będzie miał lepszy zasięg niż urządzenie z Ery. Chyba, że jakiś z dodatkową/większą anteną.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#501907  autor: Vieslav
 06 wrz 2011, 11:20
Jeśli korzystasz z internetu ADSL to po co ci ruter UMTS? :shock: Z tego, co ja widzę to Webr@cer ma antenkę 3dB czyli taką, jak każdy inny ruter. Ma za to dużą moc nadawania więc zanim weźmiesz się za wymianę rutera kup inną antenę (mocniejszą, np 7dB), wymień i sprawdź, czy coś się zmieni. I pamiętaj, że samo umiejscowienie rutera również jest ważne! Jeśli stoi na podłodze to nawet wymiana anteny nie pomoże - postaw go jak najwyżej się da.

#502371  autor: musiek
 08 wrz 2011, 12:18
elkanguro pisze:Jeśli nie potrzebujesz więcej niż 1 Mb/s to nie znajdziesz lepszej oferty bo tutaj dostałeś zapewne 25% rabatu za posiadanie telefonu stacjonarnego bądź komórki w Erze.
dokładnie rabat ma ze względu na posiadanie nr w abon
wiec oferta wydaje się dość atrakcyjna, choć wolałbym wiązać się na 12 m
bo na 2 lata to dość długo i mogą się pojawić lepsze oferty w międzyczasie...

[ Dodano: 2011-09-08, 12:23 ]
Vieslav pisze:Jeśli korzystasz z internetu ADSL to po co ci ruter UMTS? :shock: Z tego, co ja widzę to Webr@cer ma antenkę 3dB czyli taką, jak każdy inny ruter. Ma za to dużą moc nadawania więc zanim weźmiesz się za wymianę rutera kup inną antenę (mocniejszą, np 7dB), wymień i sprawdź, czy coś się zmieni. I pamiętaj, że samo umiejscowienie rutera również jest ważne! Jeśli stoi na podłodze to nawet wymiana anteny nie pomoże - postaw go jak najwyżej się da.
router jest umieszczony wysoko na przedpokoju w dość przestronnym miejscu (sprawdzałem tez inne miejsca ale tu miał najlepsze wyniki jeśli chodzi o zasięg)
nie wydaje mi się aby ten router z ery miał wymienna antenę, wrzucam foto:
http://screenshooter.net/9714624/08_09_2011__12_16_28

a jeśli już by się dało to co myślicie o tych:
http://allegro.pl/tp-link-tl-ant2408cl- ... ml#gallery
http://allegro.pl/super-antena-dookolna ... 96467.html

#502413  autor: elkanguro
 08 wrz 2011, 14:19
musiek pisze:choć wolałbym wiązać się na 12 m
bo na 2 lata to dość długo i mogą się pojawić lepsze oferty w międzyczasie...
Raczej bym nie liczył, że 1Mbps będzie jeszcze tańszy. Chyba, że weźmie jeszcze tel. stacjonarny w Erze to wówczas będzie rabat 50%.

Virgin Mobile
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet