• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #499573  autor: wondy
 27 sie 2011, 12:09
Witam.
Pewnie nie jeden z Nas boryka się ze słabym zasięgiem.
W moim przypadku występuje on w domu jednorodzinnym.

Na allegro można znaleźć wiele repeaterów - wzmacniaczy sygnału.
Nie każdego stać na urządzenie za 1tyś zł albo i więcej.
Czasem może tani i repeater będzie w stanie poprawić zasięg i komfort rozmowy.

I tu zwracam się do osób, które miały do czynienia z takimi tańszymi urządzeniami lub orientują się trochę w tym temacie.
Znalazłem na allegro dwa takie urządzenia za rozsądną cenę.
Czy w ogóle warto się o takie coś pokusić?

Z góry serdecznie dziękuje wszystkim.

Zaczniemy od najdroższego z tańszych:)
1. GSM ST-900A + 2 ANTENY 330-399zł
http://www.anteny.net/wzmacniaczrepeate ... -1387.html

2. THETA-400 TURBO ok 370

3. ST-900a Cyklon 14 + sufitowa
http://www.anteny.net/wzmacniaczrepeate ... -1441.html

jeśli ktoś ma jakieś ciekawe propozycje, testował już jakiś sprzęt niech da znać w tym temacie
Czy taka antena zew. potrzebuje uziemienia?
 #500028  autor: radar77
 29 sie 2011, 20:09
wondy pisze:Witam.
Pewnie nie jeden z Nas boryka się ze słabym zasięgiem.
W moim przypadku występuje on w domu jednorodzinnym.
Ja miałem do czynienia z urządzeniem z Dipola, które kosztowało wtedy około 800zł. Później się z nich wycofali, ze względu na brak homologacji, pomimo tego, że rzeczywiście działało. Teraz sprzedają nową serię od 1500zł w górę, bo badania pewnie muszą się zwrócić.

Najprościej kup na allegro i jak nie będzie warte ceny, to oddaj. Masz na to 10 dni. Będziesz tylko w plecy koszt przesyłki. Generalnie z tymi urządzeniami jest tak, że zawsze powinno się sprawdzić w lokalnych warunkach.
wondy pisze: Czy taka antena zew. potrzebuje uziemienia?

Zwykle powinno się uziemić maszt, na której wisi.

--
pozdrawiam
radar77

#500032  autor: user_delete33
 29 sie 2011, 20:19
Pamiętaj, że to urządzenia GSM900, stąd do internetu mobilnego słabo się nadają, ale do rozmów na pewno poprawią łączność.

#500034  autor: MK_
 29 sie 2011, 20:26
Pamiętaj, że to urządzenia GSM900, stąd do internetu mobilnego słabo się nadają, ale do rozmów na pewno poprawią łączność.
Do netu to wystarczy modem z gniazdem antenowym i antena, całość około 150zł by się zamknęła.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#500042  autor: mkowalski
 29 sie 2011, 20:47
radar77 pisze:Najprościej kup na allegro i jak nie będzie warte ceny, to oddaj. Masz na to 10 dni. Będziesz tylko w plecy koszt przesyłki.
Nie będzie. Najnowsza decyzja UOKiK mówi, że w przypadku zwrotu towaru na "dziesięciodniówkę" sprzedawca ma obowiązek zwrócić nam wszystkie poniesione koszty - towar, wysyłka do nas, wysyłka zwrotna. http://www.komputerswiat.pl/blogi/blog- ... wrotu.aspx

Także nie masz nic do stracenia. Kup, a jeśli się nie sprawdzi, po prostu zwrócisz ;)

#500071  autor: wondy
 29 sie 2011, 22:40
Żeby tylko polscy sprzedawcy egzekwowali ten przepis:) Raczej nierealne, przynajmniej na razie:) Chyba, że ktoś lubi takie spory...

Kupię ten zestaw tylko nie wiem czy z anteną kierunkową czy z płaską/panelową:/ Cena taka sama. Lepiej nakierować na nadajnik czy zbierać sygnał z szerszego pola kosztem mniejszego zasięgu? Bo chyba tak to działa.

#500184  autor: Seba133
 30 sie 2011, 12:52
wymieniłeś dobry sprzęt za niewielkie pieniądze

http://dxwielun.c0.pl/index.php

#501146  autor: Spioszek
 03 wrz 2011, 00:17
wondy pisze:I tu zwracam się do osób, które miały do czynienia z takimi tańszymi urządzeniami lub orientują się trochę w tym temacie.
Znalazłem na allegro dwa takie urządzenia za rozsądną cenę.
Czy w ogóle warto się o takie coś pokusić?
wondy pisze:Zaczniemy od najdroższego z tańszych:)
1. GSM ST-900A + 2 ANTENY 330-399zł
http://www.anteny.net/wzm...0m2-p-1387.html
Hej, ja mam właśnie taki zestaw, kupiłem na Allegro ST900 za około 370zł jakieś pół roku temu.
Co moge powiedzieć, poprawia to zasięg, ale umnie to działa tylko w jednym pokoiku jakieś 20-25metrów kwadratowych.
Jeśli masz kiepski zasięg, albo w domu wcale, nie masz narazie nigdzie blisko BTSa to Ci to polecam :).
Ja nie żałuje wydananej kasy na to.
Strasznie to się grzeje, jak to popracuje to obudowa gorąca jak diabli :D.
A ponoć bierze około 15W prądu.
Anteny powinny być ustawione gdzieś minimum 5 metrów od siebie by się nie zakłócały.
Kupiłem na 24 miesięcznej gwarancji.
Dodam jeszcze że używane takie repeatery wcale nie są dużo tańsze na Allegro niż nowe.
Więc ja wychodze z takiego żałożenia że jak postawią u mnie na wiosce BTS to sprzedam za niezła kase :)

#502234  autor: tesla
 07 wrz 2011, 20:27
wiesz że stosowanie repeatera wymaga koncesji na nadawanie w określonym paśmie?

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#502251  autor: Spioszek
 07 wrz 2011, 21:51
tesla pisze:wiesz że stosowanie repeatera wymaga koncesji na nadawanie w określonym paśmie?
Ja mieszkam na wsi, do najbliższego domku mieszkalnego mam ponad 100 metrów.
To nawet 50 metrów od domu by nie działało a co dopiero z 120metrów.
Nikomu nic nie zakłócam

#502257  autor: zajadacz
 07 wrz 2011, 22:32
tesla pisze:wiesz że stosowanie repeatera wymaga koncesji na nadawanie w określonym paśmie?
Wiesz że gdyby operatorzy robili to co do nich należy, czyli zapewniali dobry zasięg to nikt nie stosował by repeatera? Z czysto biznesowego punktu widzenia operatorowi opłaca się fakt, że ktoś kupi sobie repeater, będzie korzystał z jego usług i mu płacił, więc nie bardzo wiem czemu miało służyć powyższe stwierdzenie. Co innego w przypadku kiedy ktoś używa zakłócacza sygnału, wtedy jest to jak najbardziej naganne.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#502313  autor: oem82
 08 wrz 2011, 08:26
zajadacz pisze:
Wiesz że gdyby operatorzy robili to co do nich należy, czyli zapewniali dobry zasięg to nikt nie stosował by repeatera? Z czysto biznesowego punktu widzenia operatorowi opłaca się fakt, że ktoś kupi sobie repeater, będzie korzystał z jego usług i mu płacił, więc nie bardzo wiem czemu miało służyć powyższe stwierdzenie. Co innego w przypadku kiedy ktoś używa zakłócacza sygnału, wtedy jest to jak najbardziej naganne.

Dokładnie jest jak piszesz. Ja byłem zmuszony zakupić repeater u mnie w firmie bo T-Mobile miał mnie gdzieś od początku kiedy podpisałem z nimi umowę, a rachunki nie takie niskie bo zostawiam u nich miesięcznie od 1500-2000 złotych. Mimo, że to chiński wynalazek zakupiony na Allegro sprawuje się bardzo dobrze.

#502402  autor: wtd
 08 wrz 2011, 13:48
zajadacz pisze:Wiesz że gdyby operatorzy robili to co do nich należy, czyli zapewniali dobry zasięg to nikt nie stosował by repeatera?
To trochę przypomina podejście typu "gdyby było mnie stać na nowego mercedesa to nie musiałbym go ukraść".

#502540  autor: masada
 08 wrz 2011, 20:38
wtd pisze:
zajadacz pisze:Wiesz że gdyby operatorzy robili to co do nich należy, czyli zapewniali dobry zasięg to nikt nie stosował by repeatera?
To trochę przypomina podejście typu "gdyby było mnie stać na nowego mercedesa to nie musiałbym go ukraść".
Ja to widze jako, niestety, walke z wiatrakami. Tesla nie po raz pierwszy na to zwraca uwage. Oczywiscie nikt (lub bardzo niewielu) nie rozumie, ze zwraca on uwage na lamanie prawa. I to ze operator nie zapewnil gdzies sygnalu nie ma nic do rzeczy. A potem jest rozgoryczenie, ze Polska od x lat nierzadem stoi. Jesli mamy takich jak widac "from the cradle to the grave"

#502738  autor: zajadacz
 10 wrz 2011, 00:09
masada pisze:I to ze operator nie zapewnil gdzies sygnalu nie ma nic do rzeczy.
Nie ma nic do rzeczy? A powiedz mi na wacka komu repeater jeśli operator ma zasięg w określonym miejscu?

[offtop]
masada pisze:A potem jest rozgoryczenie, ze Polska od x lat nierzadem stoi.
Ja wcale się nie burzę, że Polska nierządem stoi, wręcz się z tego cieszę, bo jak by każdy miał przestrzegać tych setek niepotrzebnych i durnych przepisów to by wszyscy zwariowali i zakopali się w biurokracji.
wtd pisze:To trochę przypomina podejście typu "gdyby było mnie stać na nowego mercedesa to nie musiałbym go ukraść".
Porównanie z kradzieżą mercedesa jest zdecydowanie nie na miejscu. Raczej bym porównał to do tego że chcę skorzystać z usług pewnej firmy, uczciwie płacąc jej za to. Jednak jedynym wyjściem żeby się dostać do tej firmy jest przeskoczenie płotu z napisem "zakaz wejścia", po czym po przeskoczeniu i zostaniu klientem jestem witany z otwartymi rękoma.
[/offtop]

Zdjęcia stacji bazowych

#502741  autor: mkowalski
 10 wrz 2011, 00:26
zajadacz pisze:
masada pisze:A potem jest rozgoryczenie, ze Polska od x lat nierzadem stoi.
Ja wcale się nie burzę, że Polska nierządem stoi, wręcz się z tego cieszę, bo jak by każdy miał przestrzegać tych setek niepotrzebnych i durnych przepisów to by wszyscy zwariowali i zakopali się w biurokracji.
Powiedz to kolegom ze wschodniej Polski, gdzie Ukraińcy przez kilka miesięcy nadawali własny sygnał na częstotliwościach używanych przez Polaków. Identyczna sytuacja, tyle że to my byliśmy po drugiej stronie.

Ciekawe, czy mieszkańcy tamtych rejonów tak się cieszyli z takiego nierządu...? W końcu "a co tam jakieś przepisy, chcemy nadawać to nadajemy".

#502752  autor: zajadacz
 10 wrz 2011, 09:17
mkowalski pisze:Powiedz to kolegom ze wschodniej Polski, gdzie Ukraińcy przez kilka miesięcy nadawali własny sygnał na częstotliwościach używanych przez Polaków. Identyczna sytuacja, tyle że to my byliśmy po drugiej stronie..
Powiedz mi gdzie pisałem o zakłócaniu kogokolwiek? Pisałem ogólnie o prawodawstwie w Polsce i o sytuacji, w której sobie wzmacniam sygnał bo nie mam zasięgu. Co więcej twierdzę, że jeśli wzmacnianie sobie sygnału nie zakłóca działania sieci operatora i korzystania z telefonów to nawet jeśli sprawa trafiła by do sądu to została by umorzona ze względu na niską szkodliwość społeczną.

Zdjęcia stacji bazowych

#502764  autor: wtd
 10 wrz 2011, 10:54
zajadacz pisze:Raczej bym porównał to do tego że chcę skorzystać z usług pewnej firmy, uczciwie płacąc jej za to.
Nikt ci nie broni. Tyle że żaden operator nie gwarantuje że zasięg obejmuje 100% terenu Polski włącznie z budynkami. Jeżeli ci się nie podoba - zmień operatora, jeżeli u żadnego nie działa, kup stacjonarny.

#502887  autor: zajadacz
 11 wrz 2011, 08:40
wtd pisze:Jeżeli ci się nie podoba - zmień operatora, jeżeli u żadnego nie działa, kup stacjonarny.
Uwierz mi że są takie miejsca w tym kraju gdzie nie da się zrealizować żadnej z tych opcji. Np. taka Dobra pod Szczecinem, osiedle domków jednorodzinnych. U kolegi zasięg każdego z operatorów jest tylko jak wyjdzie z domu i wejdzie na górkę, a o zwykłej linii telefonicznej może zapomnieć, bo TP ma wszystkich gdzieś. Internet radiowy też nie istnieje. Jak koledze zakładali powiadomienie do alarmu to musieli na dachu antenę założyć żeby łapało zasięg.

Zdjęcia stacji bazowych