• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #501835  autor: TheArt
 05 wrz 2011, 23:03
Hej.

Znacie może jakieś pakiety promocyjne na SMSy bądź połączenia DO krajów Unijnych na numer w roamingu. Ewentualnie która sieć ma najtańsze SMSy i rozmowy w roamingu. Będę w Grecji i szanowna małżonka chce do mnie pisać i dzwonić, będę miał numer z Ery, dodam że ona nie będzie miała dostępu do Internetu.

#501838  autor: mkowalski
 05 wrz 2011, 23:32
TheArt pisze:Znacie może jakieś pakiety promocyjne na SMSy bądź połączenia DO krajów Unijnych na numer w roamingu.
Opłaty za rozmowy i SMS-y do numeru w roamingu są takie same jak do numeru w kraju! To podstawowa zasada telefonów komórkowych.
TheArt pisze:Będę w Grecji i szanowna małżonka chce do mnie pisać i dzwonić, będę miał numer z Ery
W takim razie bezwzględnie pakiet "Wszędzie rozmawiaj". Za rozmowę do Ciebie żona zapłaci 30 gr, a Ty za odebranie tyle samo. Suma sumarum wyjdzie 60 gr za minutę rozmowy.

#501841  autor: st.konsultant
 05 wrz 2011, 23:48
mkowalski pisze:
TheArt pisze:Będę w Grecji i szanowna małżonka chce do mnie pisać i dzwonić, będę miał numer z Ery
W takim razie bezwzględnie pakiet "Wszędzie rozmawiaj". Za rozmowę do Ciebie żona zapłaci 30 gr, a Ty za odebranie tyle samo. Suma sumarum wyjdzie 60 gr za minutę rozmowy.

Żona jak ma darmowe minuty to nie zapłaci nic.

#501848  autor: rmpogorzelski
 06 wrz 2011, 00:55
A gdybyś chciał wyjechać gdzieś poza Europę to kup starter Mobilkinga.
Smsy w roamingu na całym świecie po 53 grosze.

#501849  autor: mkowalski
 06 wrz 2011, 01:02
rmpogorzelski, kłania się czytanie ze zrozumieniem - "Będę w Grecji i szanowna małżonka chce do mnie pisać i dzwonić"

Sytuacja jest o tyle przyjazna, że działamy w ramach strefy UE, więc można załapać się na wiele promocji. Tak czy inaczej, "Wszędzie rozmawiaj" jest najtańszym dostępnym rozwiązaniem.

#501852  autor: TheArt
 06 wrz 2011, 02:10
A czy Wszędzie Rozmawiaj działa też z PL do UE czy tylko do Polski.

SMSy w roamingu mają zawsze inne ceny niż krajowe, przynajmniej w cennikach operatorów. Żona może dzwonić, smswować z Play, Orange, FreeM, GaduAir. Erę zabieram z tymi pakietami Wszędzie rozmawiaj.

[ Dodano: 2011-09-06, 02:11 ]
st.konsultant pisze: Żona jak ma darmowe minuty to nie zapłaci nic.
Mówisz o erajednostkach czy o czym.

[ Dodano: 2011-09-06, 02:20 ]
Orange Strefa UE SMS 0,53

[ Dodano: 2011-09-06, 02:39 ]
A jeśli ja wziąłbym orange z pakietem 1000 minut do Orange i ona też miałaby ten pakiet to będziemy rozmawiać gratis, to samo z pakietami SMS.

#501853  autor: Spioszek
 06 wrz 2011, 02:55
TheArt pisze:A jeśli ja wziąłbym orange z pakietem 1000 minut do Orange i ona też miałaby ten pakiet to będziemy rozmawiać gratis, to samo z pakietami SMS.
Gratis za granica nie porozmawacie, obojętnie czy masz Roaming czy karte z tamtego kraju gdzie jesteś.

Chodzi oto że jeśli ty bierzesz polską karte za granice, to jak ktoś z Polski do Ciebie dzwoni to płaci po takiej stawce jakbyś Ty był w Polsce, czyli jeśli ma jakieś darmówki albo minuty to tylko tyle płaci, aczkolwiek Ty za odebranie połączenia średnio za minute rozmowy (w zależności od sieci płacisz w krajach EU około 60gr).

To samo z SMSami, ona płaci jak za smsy w kraju, ty za odebranie nic, ale za pisanie już wedle stawki romingowej.

Podsumowując w Roamingu dużo lepiej odbierać połączenia i płacić około 60gr za min niż dzwonić i płacić 2 razy drożej :)

#501854  autor: TheArt
 06 wrz 2011, 03:03
Czyli jedyną atrakcyjną ofertę ma Era. Dzieki.

#501886  autor: Abcn
 06 wrz 2011, 10:15
TheArt pisze:Czyli jedyną atrakcyjną ofertę ma Era. Dzieki.
Play ma roamingową promocję obniżającą koszty (max) do około 35%, mBank chyba też okresowo, atrakcyjność zależy od indywidualnych warunków, osobista sprawa ...
w twoim przypadku zaczynałoby się to od zmiany numeru, co ma swoje wady i zalety.

pozdrawiam
A

#501889  autor: piotros.org
 06 wrz 2011, 10:35
TheArt pisze:Czyli jedyną atrakcyjną ofertę ma Era.
Nie do końca... zastanowiłbym się jeszcze nad 70% rabatem w roamingu w Play...
Tutaj szczegóły
Miałem przyjemność z tego korzystać w sierpniu i koszty odebranych jak i wykonywanych rozmów są śmiesznie małe... :)
A druga osoba jakby miała np. Play Fresh'a z darmowymi rozmowami w Play, to chyba lepszej oferty nie ma... :)

piotros

#501900  autor: rmpogorzelski
 06 wrz 2011, 11:07
mkowalski pisze:rmpogorzelski, kłania się czytanie ze zrozumieniem - "Będę w Grecji i szanowna małżonka chce do mnie pisać i dzwonić"

Sytuacja jest o tyle przyjazna, że działamy w ramach strefy UE, więc można załapać się na wiele promocji. Tak czy inaczej, "Wszędzie rozmawiaj" jest najtańszym dostępnym rozwiązaniem.
Myślę że użycie słowa "gdybyś" w mojej wypowiedzi jak najbardziej świadczy o tym że czytam ze zrozumieniem.

#501928  autor: TheArt
 06 wrz 2011, 12:03
piotros.org pisze:
TheArt pisze:Czyli jedyną atrakcyjną ofertę ma Era.
Nie do końca... zastanowiłbym się jeszcze nad 70% rabatem w roamingu w Play...
Tutaj szczegóły
Mógłbyś mi przybliżyć ceny, mam jeden nieaktywowany starter więc jeśli go aktywuję to będzie miała darmowe rozmowy.

[ Dodano: 2011-09-06, 12:20 ]
Z tego co widzę to usługa obniża koszty połączeń o 70% i koszt jej na 7 dni to 5zł, na 14 dni 10zł. Oznacza to, że minuta wychodząca i przychodząca będzie tańsza o 7/10 plus proporcjonalny iloraz z aktywacji usługi. Co jednak jeśli osoba dzwoniąca z Polski ma włączone darmowe rozmowy w Play, ile wówczas będzie kosztowała minuta. A ile SMS. Blog Play mówi o 16gr za minutę połączenia odebranego i tyleż za SMS.

#501948  autor: esbart
 06 wrz 2011, 12:34
TheArt pisze:Co jednak jeśli osoba dzwoniąca z Polski ma włączone darmowe rozmowy w Play, ile wówczas będzie kosztowała minuta
Osobę, która dzwoni z Polski na numer z kierunkowym do Polski +48 nie interesuje, gdzie jest odbiorca. Takie połączenie dla osoby dzwoniącej jest połączeniem krajowym, choćby odbiorca był w Uzbekistanie. Dla osoby odbierającej będzie to połączenie roamingowe i to ona za nie płaci. Gdyby jednak osoba z Polski zadzwoniła na uzbekistański numer to będzie to połączenie międzynarodowe.

#501955  autor: TheArt
 06 wrz 2011, 12:49
Czyli jeśli osoba dzwoniąca ma darmowe rozmowy to minuta wyjdzie 16gr + proporcjonalny iloraz opłaty aktywacyjnej.

Reasumując trzeba jechać z Erą i Play ;).

Dzieki.

[ Dodano: 2011-09-06, 12:58 ]
So

W Erze włączam Pakiet Wszędzie Rozmawiaj i z Ery dzwonię/SMSuję do PL za 30gr/min.
W Play włączam pakiet 600SMS za 6zł i 100Minut za 5zł i ona ma SMSy za 1gr a rozmowy za 5gr + moje odebranie 16gr czyli 21gr + aktywacja usługi.

A czy w Play przy nowych starterach nie było iluś tam dni darmowych rozmów w Play.
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2011, 13:04 przez TheArt, łącznie zmieniany 1 raz.

#501958  autor: elkanguro
 06 wrz 2011, 13:02
No prawie. Cena za odebrane połączenie to nie 16gr tylko albo 30gr (w pakiecie) albo 53gr poza pakietem.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#501971  autor: DanielR
 06 wrz 2011, 13:39
No prawie. Cena za odebrane połączenie to nie 16gr tylko albo 30gr (w pakiecie) albo 53gr poza pakietem.
TheArt w swoich wyliczeniach uwzględnił już procentowy rabat roamingowy w promocji Play.

Edit
TheArt pisze:+ aktywacja usługi.
A raczej 100 minut + 600 SMS-ów i 0,21 zł w ramach opłaty aktywacyjnej. :wink:
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2011, 15:16 przez DanielR, łącznie zmieniany 1 raz.

#501993  autor: elkanguro
 06 wrz 2011, 15:14
A rzeczywiście, nie zauważyłem, że drugie zdanie dotyczy już Play a nie T.

Virgin Mobile
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#502010  autor: TheArt
 06 wrz 2011, 16:42
A ile można uaktywnić tych pakietów w T-Mobile jednocześnie, wolałbym je uaktywnić tu niż za granicą gdzie kody mogą przecież nie działać u obcych operatorów. To samo w Play.

#502012  autor: thonka
 06 wrz 2011, 16:48
TheArt, trzy na raz.
w ciagu miesiaca nie bedziesz mogl aktywowac zadnego wiecej. jest to o tyle istotne, ze niestety ale pakiet ten jest wazny 14 dni...

musisz miec tez na uwadze, ze w T-Mobile stawka jest rozliczana minutowo.

w Play natomiast odbieranie (rozliczane sekundowo) i sms to 16gr, wykonanie to ok. 48gr rozliczane za pelne 30s, a potem sekundowo.

moze sie bardziej oplacic niz pakiety w T-Mobile przy wielu krotszych rozmowach.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#502026  autor: DanielR
 06 wrz 2011, 17:30
thonka pisze:TheArt, trzy na raz.
w ciagu miesiaca nie bedziesz mogl aktywowac zadnego wiecej. jest to o tyle istotne, ze niestety ale pakiet ten jest wazny 14 dni...
:?:
A w czym problem? :)
Przecież jeśli ktoś rozmawia mało, to akurat 3 wystarczą na przedłużanie miesięczne, pierwszego - "starego", kolejnym - "nowym".
Przy intensywniejszym korzystaniu, tym bardziej nie widzę problemu (oczywiście uwzględniając, to co dodałeś, czyli maksymalnie do 90 minut w miesiącu i inne kwestie poboczne, czyli np. rozliczanie).