Jestem pod koniec testowania tego urządzenia telefonopodobnego
1. Odbiór
Po wymianie kilku maili z playem i ustaleniu w końcu o jaką datę im chodzi poszedłem do salonu dzień wcześniej niż wyznaczony. Za pierwszym razem nie odebrałem, bo wbrew informacjom z maila jednak potrzebny jest dowód osobisty, a inny dokument z numerem pesel nie przejdzie, bo nie mają takiej opcji w systemie. Nie dostałem też wzoru umowy użyczenia, bo nie ma takiej opcji w systemie, żeby czystą wydrukować.
Za drugim razem z dowodem odbiór przebiegł sprawnie. Obiegowa opinia o bajzlu i słabej jakości BOK-u playa jak najbardziej potwierdziła się.
2. Telefon
Ładnie wygląda, ma dobrą czułość modułu GSM, wi-fi i GPS; zewnętrzny głośnik ma wystarczającą głośność do usłyszenia dzwonka. Szybka po 10 dniach noszenia w kieszeni nie porysowała się wcale. Ekran wygląda przywozicie. I to tyle plusów. Wcześniej z androidem miałem styczność jedynie przez kilkadziesiąt dni w postaci U8300 (ekran 320x240 ze sprzetową QWERTY pod nim). I no cóż... muli, czasem się wiesza , klawiatura ekranowa to jakaś pomyłka (od biedy da się korzystać w poziomym położeniu ekranu ale szybkość pisania ogranicza zamulanie klawiatury [z wyłączonym przewidywaniem tekstu]). Zdjęcia wychodzą marnej jakości (no ale W810 pewnie mnie mocno rozpieścił w tym temacie). Myszka optyczna to - tak pomyłka (o wiele bardziej wole kota w U8300). Bateria - przy leżeniu na półce i nie ruszaniu (z włączonym wi-fi) trzyma 48h. Mógłby się sprawdzić jako nawigacja samochodowa, tyle, że ładowarka samochodowa nie jest go w stanie naładować przy działającej nawigacji (może ładowarka walnięta?, ale w stanie czuwania ładuje się normalnie) tzn. mimo podłączenia ładowarki nadal spada poziom naładowania baterii. A - da radę normalnie oglądać divxy w SD.
Najfajniejsze jest to, że zawiesił mi się po wybraniu opcji przywróć "ustawienia fabryczne". Jest biały ekran z logo huawei i stoi. Po wyjęciu baterii uruchamia się normalnie. Jutro idę oddać - ciekawe co powiedzą.
3. Podsumowując
Jeśli ktoś nie zna Androida - zapewne zrazi się do tego systemu. Telefon jest po prostu za wolny. Jeśli wcześniej znał - nie ma po co go testować. Dla mnie, używającego do tej pory telefonów "bez systemu" które działały bez opóźnień i jak należy (jako telefony, PDA, awaryjne przeglądarki sieci) jest to produkt telefonopodobny.
EDIT:
4. Oddanie
Bez problemu, mimo poinformowania o niemożliwości przywrócenia ustawień fabrycznych - zajęło 3 minuty - nawet nie zdążyłem włączyć na pokazowym samsungu dostępu do sieci

Zero namawiania na jakąś ofertę. Potrzebny był dowód osobisty.