@cudny -> ta promocja do której dałeś linka to weszła dzisiaj;)
W sumie to obecnie porównanie taryf indywidualnych i biznesowych wcale nie wygląda już tak tragicznie. Delikatnie lepiej jest w indywidualnych, w biznesowych brakuje mi lejka na internet, ale znowu i tutaj są plusy:)
Wziąłem do porównania Optymalny 250 za 64zł netto + 5zł za darmowe rozmowy w Orange i Panterę 300.
Optymalny 250 - 69zł netto (promocja 50% więcej + bezpł. rozm. w Orange)
- 375 minut (nie dotyczy Play(!))
- bezpłatne rozmowy w Orange
- 250 MB bez lejka (po przekroczeniu rachunek idzie w górę)
- brak usługi Hotspot
Pantera 300 - ~73zł netto
- 300 minut (włącznie z Play)
- bezpłatne rozmowy w Orange
- 1 wybrany numery stacjonarny
- 1,5 GB (z lejkiem (!))
- darmowe Hotspot
Jak widać za 4zł więcej dostajemy miesięcznie... 1,25GB więcej + lejek, darmowe Hostpoty i 1 numer stacjonarny. Mniej minut? No mniej, ale za to do wszystkich sieci, a nie tylko TM i Plusa.
Generalnie wydaje mi się to lepszą ofertą, ale z drugiej strony plusem oferty biznesowej jest o wiele lepszy przelicznik minuta / sms. W Panterze mamy 300 min / 300 sms, w gołym Optymalnym mieliśmy 250 min / 333 sms. W obecnej promocji mamy 250 min / 333 sms + 125 min.
Pytanie w jakiej kolejności schodzą minuty? Czy najpierw wyczerpuje się pakiet kwotowy (który możemy przeznaczyć również na sms), a następnie te dodatkowe minuty, czy najpierw schodzą dodatkowe minuty, a później pakiet kwotowy? Bo jeśli to pierwsze, to akurat kicha;)
[ Dodano: 2011-09-05, 20:13 ]
Eeee, najpierw niestety schodzi pakiet kwotowy, a dopiero potem te dodatkowe minuty, więc kicha. Niemniej chyba jednak coś w tej firmie drgnęło, bo dostałem jednak w końcu całkiem sensowną ofertę.
Łącznie 55zł miesięcznie (netto), w tym:
- 375 minut
- darmowe rozmowy w Orange
- 250 MB
- pakiet 100 sms
- telefon za 1 zł
Trochę mało internetu, niemniej oferta jest jednak całkiem dobra