• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #501645  autor: kiwi7
 05 wrz 2011, 10:09
Hej
Niebawem kończy mi się umowa z Orange (abonament dla firm). Teoretycznie jestem zadowolona, ale przez ten czas trwania mojej umowy z pewnością pojawiło się wiele nowości. Możecie coś doradzić? Jaki operator ma teraz najkorzystniejszą ofertę? Chciałabym aby zobowiązanie nie przekraczało 100 zł. Biorę po uwagę raczej: T-Mobile, Plusa bądź Orange.

#501646  autor: elkanguro
 05 wrz 2011, 10:13
Dopytam jeszcze o takie kwestie:
- czy interesują Cię jedynie minuty czy także smsy, internet w telefonie czy rozmowy międzynarodowe albo jakieś bezpłatne numery? I umowa z telefonem czy bez?

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#501653  autor: JW_
 05 wrz 2011, 10:46
Orange dla Firm odradzam, standardowa oferta jest do do kitu, do tego obsługa tak samo.

Jeśli macie więcej numerów to spróbuj z ofertą niestandardową, jeśli jeden, to lepsze warunki dla firm są zarówno w Play jak i T-Mobile. Zawsze możesz również zmigrować do któregoś ze zwierzaków, bo z obecnymi promocjami oferta tutaj jest naprawdę dobra. Teoretycznie "się nie da", niemniej żaden z regulaminów, ani dt. tej usługi, ani dt. migracji nie wyłącza z oferty abonentów biznesowych.

A o obsłudze w Orange niech świadczy fakt:przyjechał do nas ostatnio przedstawiciel, mamy prawie 30 numerów + kilka aktywacji w BE. Jako, że byliśmy niezadowoleni z obecnych warunków wcześniej poszło pismo z prośbą o przedstawienie lepszej oferty oraz ew. warunków zerwania umowy (zastanawiamy się również nad P4 albo T). Gościu przyjechał, w ogóle nie wiedział o co chodzi, nawet nie wiedział, ile jest numerów w firmie. I to nie na zasadzie, że nie znał dokładnej liczby, ale nawet nie wiedział, czy to chodzi o 1, czy więcej numerów :-D Oczywiście oferty żadnej nie przedstawił, bo nie wiedział, czego ma ona dotyczyć... Bez komentarza, strata czasu na takie spotkania:/

#501658  autor: agaak
 05 wrz 2011, 11:24
w PLAY za 250 netto czy brutto no-limit tylko ustaw się ręcznie na PLUS'a :) albo na 3G jak masz dobry sygnał tam gdzie bywasz.

#501668  autor: elkanguro
 05 wrz 2011, 12:12
agaak pisze:w PLAY za 250 netto czy brutto no-limit tylko ustaw się ręcznie na PLUS'a :) albo na 3G jak masz dobry sygnał tam gdzie bywasz.
Nie no szczena mi opada. 250 netto to rzeczywiście nie przekracza 100zł.

Virgin Mobile

#501674  autor: cudny
 05 wrz 2011, 13:14
@JW, w tej sytuacji nie ma mowy o standardowej ofercie Orange, tylko jak już o przedłużeniu, a jak wiesz, wtedy są zupełnie inne stawki. Jak wiadomo, warto przeanalizować oferty innych operatorów, ale zazwyczaj stali klienci dostają więcej niż w innych sieciach. Do tego dochodzą usługi dodatkowe (telekonferencje, bonusowe pakiety, dedykowany BOK).

#501776  autor: JW_
 05 wrz 2011, 19:18
@cudny -> ta promocja do której dałeś linka to weszła dzisiaj;)

W sumie to obecnie porównanie taryf indywidualnych i biznesowych wcale nie wygląda już tak tragicznie. Delikatnie lepiej jest w indywidualnych, w biznesowych brakuje mi lejka na internet, ale znowu i tutaj są plusy:)

Wziąłem do porównania Optymalny 250 za 64zł netto + 5zł za darmowe rozmowy w Orange i Panterę 300.

Optymalny 250 - 69zł netto (promocja 50% więcej + bezpł. rozm. w Orange)
- 375 minut (nie dotyczy Play(!))
- bezpłatne rozmowy w Orange
- 250 MB bez lejka (po przekroczeniu rachunek idzie w górę)
- brak usługi Hotspot

Pantera 300 - ~73zł netto
- 300 minut (włącznie z Play)
- bezpłatne rozmowy w Orange
- 1 wybrany numery stacjonarny
- 1,5 GB (z lejkiem (!))
- darmowe Hotspot

Jak widać za 4zł więcej dostajemy miesięcznie... 1,25GB więcej + lejek, darmowe Hostpoty i 1 numer stacjonarny. Mniej minut? No mniej, ale za to do wszystkich sieci, a nie tylko TM i Plusa.

Generalnie wydaje mi się to lepszą ofertą, ale z drugiej strony plusem oferty biznesowej jest o wiele lepszy przelicznik minuta / sms. W Panterze mamy 300 min / 300 sms, w gołym Optymalnym mieliśmy 250 min / 333 sms. W obecnej promocji mamy 250 min / 333 sms + 125 min.

Pytanie w jakiej kolejności schodzą minuty? Czy najpierw wyczerpuje się pakiet kwotowy (który możemy przeznaczyć również na sms), a następnie te dodatkowe minuty, czy najpierw schodzą dodatkowe minuty, a później pakiet kwotowy? Bo jeśli to pierwsze, to akurat kicha;)

[ Dodano: 2011-09-05, 20:13 ]
Eeee, najpierw niestety schodzi pakiet kwotowy, a dopiero potem te dodatkowe minuty, więc kicha. Niemniej chyba jednak coś w tej firmie drgnęło, bo dostałem jednak w końcu całkiem sensowną ofertę.

Łącznie 55zł miesięcznie (netto), w tym:
- 375 minut
- darmowe rozmowy w Orange
- 250 MB
- pakiet 100 sms
- telefon za 1 zł

Trochę mało internetu, niemniej oferta jest jednak całkiem dobra :)

#501897  autor: agaak
 06 wrz 2011, 11:01
a przepraszam, rozpędziłam się :)
to może jakiś abo w PLAY bez telefonu, a ten na sztywno na roaming plus?

#501904  autor: JW_
 06 wrz 2011, 11:18
Z tym sztywnym roamingiem jest problem tylko taki, że w przypadku tłoku w sieci Pluc wycina klientów P4 :mrgreen: I potwierdzają to również pracownicy P4.

Tak jak pisałem, P4 jest najtańsze, ale z racji braku własnej sieci są tego plusy i minusy. Nie będę ani jednyhc, ani drugich bronił. Znam zarówno osoby zadowolone z przejścia do P4, jak i takie, które z tej zmiany zadowolone nie są, więc raczej nie można uogólniać.

Inna sprawa, że najnowsze oferty Orange z darmowymi rozmowami w sieci też nie są złe;)

#501905  autor: kiwi7
 06 wrz 2011, 11:18
elkanguro pisze:Dopytam jeszcze o takie kwestie:
- czy interesują Cię jedynie minuty czy także smsy, internet w telefonie czy rozmowy międzynarodowe albo jakieś bezpłatne numery? I umowa z telefonem czy bez?
Interesują mnie minuty, smsy i internet w telefonie. Nie są aż tak bardzo koniecznie rozmowy międzynarodowe, choć sporadycznie z pewnością się przydadzą.

#501916  autor: elkanguro
 06 wrz 2011, 11:38
A te 100zł to netto czy brutto? I z telefonem czy bez?

[ Dodano: 2011-09-06, 11:45 ]
Jeśli 100zł brutto przy umowie z telefonem to tak:

W T-mobile masz np. w kwocie 80zł netto (98,40zł brutto) taryfę Nowa Firma 150 a w niej 400 minut do wszystkich sieci (wymienne na 200 minut do Play), 100MB na internet oraz nielimitowane połączenia na numery T-Mobile w Polsce i na świecie. Niestety smsy są płatne ponad abonament. Ewentualnie zamiast połączeń nielimitowanych (koszt 24,60zł brutto) możesz wybrać do 10 numerów w T-mobile po 1,23zł za każdy numer, z którymi będziesz dzwonić za 1gr za minutę płatne ponad abonament.

Virgin Mobile

#502133  autor: kiwi7
 07 wrz 2011, 12:03
elkanguro pisze:A te 100zł to netto czy brutto? I z telefonem czy bez?

[ Dodano: 2011-09-06, 11:45 ]
Jeśli 100zł brutto przy umowie z telefonem to tak:

W T-mobile masz np. w kwocie 80zł netto (98,40zł brutto) taryfę Nowa Firma 150 a w niej 400 minut do wszystkich sieci (wymienne na 200 minut do Play), 100MB na internet oraz nielimitowane połączenia na numery T-Mobile w Polsce i na świecie. Niestety smsy są płatne ponad abonament. Ewentualnie zamiast połączeń nielimitowanych (koszt 24,60zł brutto) możesz wybrać do 10 numerów w T-mobile po 1,23zł za każdy numer, z którymi będziesz dzwonić za 1gr za minutę płatne ponad abonament.
To faktycznie ciekawa oferta. Choć muszę przyznać, że mam bardzo małą ilość osób które korzystają z tego operatora. Chciałabym, aby moja kwota nie przekraczała 100 zł brutto . Jeśli chodzi o telefony to chyba sporo się ostatnio zmieniło(chyba, że były to chwilowe promocje), ale chyba w taryfach firmowych przy takich zobowiązaniu można dostać już atrakcyjne smartfony- tutaj nie mam wielkich wymagań.

#502135  autor: elkanguro
 07 wrz 2011, 12:14
W tej taryfie jest dość spory wybór, pierwszy lepszy jaki sprawdziłem HTC Wildfire S w internecie 1zł w salonie 48zł.

Ciekawe oferty w Orange zaczynają się niestety dopiero powyżej 100zł. Play nie chcesz a ofert Plusa nie znam dobrze.

Virgin Mobile

#502141  autor: uzer
 07 wrz 2011, 12:30
kiwi7 pisze:Hej
Niebawem kończy mi się umowa z Orange (abonament dla firm). Teoretycznie jestem zadowolona, ale przez ten czas trwania mojej umowy z pewnością pojawiło się wiele nowości.
W Plusie dla firm (promocja Do Usług z internetem) dla przykładowej taryfy poniżej 100 zł wygląda to tak:
Abonament 60 zł netto, pakiet 600 MB płatny miesięcznie 9 zl netto, 350 minut również do Play, minuta poza abonamentem 24 gr netto, do Play 59 gr netto, 5 wybranych numerów w Plusie, stacjonarne 5 zl netto miesięcznie.
 #502149  autor: widzimira
 07 wrz 2011, 12:43
kiwi7 pisze:Hej
Niebawem kończy mi się umowa z Orange (abonament dla firm). Teoretycznie jestem zadowolona, ale przez ten czas trwania mojej umowy z pewnością pojawiło się wiele nowości. Możecie coś doradzić? Jaki operator ma teraz najkorzystniejszą ofertę? Chciałabym aby zobowiązanie nie przekraczało 100 zł. Biorę po uwagę raczej: T-Mobile, Plusa bądź Orange.
Tutaj można się zapoznać z ofertą PLAY

http://dlafirm.play.pl/pl/oferta/przejd ... index.html

#502159  autor: elkanguro
 07 wrz 2011, 13:11
kiwi7, skoro rzeczywiście masz mało kontaktów w T-mobile to nie opłaca Ci się płacić 24,60zł za nielimitowane połączenie w tej sieci. Może rzeczywiście w takim razie lepiej zastanowić się nad przedstawioną wyżej ofertą Plusa. Za 84,87zł brutto masz co prawda mniej minut bo 350, ale pakiet internetowy większy co przy smartphonach jest dość istotne. Ten sam przykładowy HTW Wildfire S kosztuje również 1zł. Cały cennik -> TUTAJ <-

Dodatkowym plusem tej oferty Plusa jest bezpłatna usługa "Stała opłata za rozmowę", czyli cała rozmowa w Plusie kosztuje 30gr lub 1 minutę z pakietu bezpłatnych minut (patrz punkt 10 wyżej linkowanego regulaminu promocji).

[ Dodano: 2011-09-07, 13:34 ]
Kurcze przecież Ty byś w Orange przedłużała umowę a to zmienia postać rzeczy, bo od 2 dni jest nowa promocja.
Otóż tak, w planie Optymalny 250 za 78,72zł brutto otrzymujesz 375 minut, internet 250MB oraz 2 numery w Orange za darmo. Można również dokupić za 6,15zł brutto nielimitowane połączenia za darmo ze wszystkimi numerami w Orange.
REGULAMIN

Virgin Mobile

#502164  autor: horas
 07 wrz 2011, 13:59
a ja mam inne pytanie, czy będąc "firmą" mogę wziąć abonamenty jak dla klienta indywidualnego czy muszę brać oferty biznesowe ??

#502172  autor: elkanguro
 07 wrz 2011, 14:52
horas, nie wiem czy wszędzie, w T-mobile nie miałem z tym problemu.

Virgin Mobile

#502175  autor: widzimira
 07 wrz 2011, 15:17
horas pisze:a ja mam inne pytanie, czy będąc "firmą" mogę wziąć abonamenty jak dla klienta indywidualnego czy muszę brać oferty biznesowe ??
W Play tez mozesz oferte indywidualna wziąć na firme, to żaden problem

#502178  autor: slawekt
 07 wrz 2011, 15:27
horas pisze:a ja mam inne pytanie, czy będąc "firmą" mogę wziąć abonamenty jak dla klienta indywidualnego czy muszę brać oferty biznesowe ??
W Orange również możesz :-)