• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #501235  autor: aizo
 03 wrz 2011, 13:24
Witam
Posiadam łącze UPC w domu.(25mb)
Jest podłączone do 3 kompów.Dwa na dole jeden na górze. Wszystko na kabelu

Chciałbym na górze zrobić WiFi .
Dla jednego laptopa gdzie często korzystam z netu i muszę byc kablu. Wtedy nie mam neta w drugim kompie. Korzysta z niego siostra jak przyjedzie. Rzadko ale czasem jest
Tylko tak aby na górze też był net po kablu.

Czyli dwa kompy na dole po kablu, jeden na gorze też na kablu i jeden na gorze z Wifi
Router Wifi ma byc na górze.

Jak to zrobic jaki kupic sprzęt?

To by było ok ?

http://allegro.pl/router-dsl-edimax-br- ... 06007.html

Mam kabelek od razu aby podłączyć router z pc

Połączenie nie może być zrealizowane.

#501433  autor: ciuchcia
 04 wrz 2011, 01:25
dokładnie tak jak napisał Vieslav, Tylko jak będzie potrzebne np przekierowanie portów to będzie troche zabawy :) Ja podrzuce inny pomysł. Jeden routerek Wifi na dole ... 2 kompy do niego przewodowo. Jeśli nie sięgnie zasięgiem na góre to pociągnąć kabel, ale nie z siecią, ale samą antene na góre. Ja korzystam z d- link DI-604. Sprzęt nie jest najnowszy i na pewno nie kosztuje tyle ile na tej stronie :) No i na 100 % umożliwia montaż zewnętrznej anteny ... na standardowej nienajlepiej u niego z zasięgiem (z 3 ścianami już sobie nie radzi) - stąd już raz u znajomego robiłem numer z wyrzuceniem małej antenki za ściane :)

#501456  autor: aizo
 04 wrz 2011, 10:26
Ale po co ja mam podlączac coś na dole? Tam już router oraz modem.
Z modemu idą kable do routera a potem do kompów i na góre.
Chce podłączc router u siebie na górze jeden kabel do kompa i sygnal Wifi miec

Bedzie z tym problem?

#501467  autor: Vieslav
 04 wrz 2011, 11:28
Więc na górze podłącz pod kabel to, co ci podałem w drugim linku.

#501469  autor: aizo
 04 wrz 2011, 11:39
A czym się różni ten twój od teog co ja podałem(poza ceną)
Czy jest lepszy (firma, specyfikacja) działa pod UPC?
Jest droższy zdziebko .

#501477  autor: elkanguro
 04 wrz 2011, 12:17
Ceną i producentem.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#501493  autor: Vieslav
 04 wrz 2011, 13:35
Jeszcze się zastanawiam, czy nie wypali opcja z postawieniem AP Clienta na górze. Np coś TAKIEGO .

#501685  autor: mkowalski
 05 wrz 2011, 13:51
Najlepszym rozwiązaniem przy takiej topologii będzie to, co wyżej napisał Vieslav. Na dole, tam gdzie są komputery po kablu, stawiasz zwykły router (może być nawet bez wifi). Na górze natomiast stawiasz AP (czyli samego access pointa, bez routera!) - wszystko jest spięte w jedną sieć, więc nawet z przekierowaniem portów nie będzie problemu.

Jeśli chodzi o internet po kablu na górze - razem ze stawianiem AP-ka możesz przeciągnąć zwykły kabel sieciowy na górę, od routera stojącego na dole. Z tego względu, że AP nie ma wyjść na kable sieciowe, a jedynie wifi.

Jeśli na górze potrzebujesz więcej wyjść kablowych, to jednak będzie potrzebny dodatkowy switch oprócz AP-ka, więc za podobną cenę można mieć router.

Tak czy inaczej, jeśli na dole nie potrzebujesz wifi, to o wiele taniej wyjdzie kupno samego routera bez wifi.

#501843  autor: aizo
 06 wrz 2011, 00:12
Kupiłem ten co pisałem w pierwszym poscie.Wszystko śmiga jak ta lala :D THX