• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#296514  autor: user_delete10
 07 lis 2008, 19:43
Jeszcze takie pytanko odnośnie nowego nadajnika w mojej wiosce,odnośnie którego staram się cokolwiek dowiedzieć.Prawie na pewno już wiem z "przekazów", że to Orange,natomiast dlaczego on stoi nieaktywny?Kiedy można się spodziewać jego włączenia.Jest już +/- ok. miesiąca.Ile to trwa,gdzieś czytałem ,że któraś sieć ma pozwolenie w jakiejś miejscowości za pół roku.Ale czy to jest pozwolenie na włączenie czy na postawienie masztu?Dlaczego tak długo? Nie lepiej jest stawiać i od razu włączać,a nie zostawiać bezczynny przez kilka miesięcy?

#296517  autor: kowcio
 07 lis 2008, 19:57
fenix189 pisze:Ale czy to jest pozwolenie na włączenie czy na postawienie masztu?
Włączenie. Stawiać to sobie może nawet na głowie, ale żeby działał legalnie musi mieć pozwolenia, czyli spełniać określone normy.
fenix189 pisze:Nie lepiej jest stawiać i od razu włączać,a nie zostawiać bezczynny przez kilka miesięcy?
Bo ja wiem? Tak chyba szybciej przebiega cały proces. To jest zależne od polityki sieci.
fenix189 pisze:Ile to trwa
Wątpię, żeby ktoś odpowiedział Ci na to dokładnie.. Może miesiąc, może więcej.. Naprawdę nie wiem.

#296715  autor: Marens
 09 lis 2008, 14:04
tejerek pisze:Widzę Marens że mieszkasz w mojej okolicy. Ja to samo zaobserwowałem, a mieszkam na obrzeżach Oławy. Telefon przełącza mi się pomiędzy:
Akurat byłem w Świętej Katarzynie, ale w okolicach Oławy często bywam.

#296722  autor: Artur051
 09 lis 2008, 15:08
U mnie w Płocku sprawa zasięgu trójcy wygląd tak:
GSM:
- w mieszkaniu najlepiej i z najlepszą jakością rozmów ma się Era, brak zajętości sieci itp itd, na drugim miejscu Plus, ze względu na niższy zasięg - 5/7 kresek, na ostatnim miejscu Orange - częste problemy siec zajeta

UMTS:
- pierwsze miejsce Plus vs Orange - zawsze stabilnie.
- drugie miejsce - Play (słaba jakosc rozmów we własnej macierzystej sieci: szumy, znieksztalcone dzwieki (mimo 7/7 zasiegu 3g)
- trzecie miejsce Era : Jakośc dzwięku rozmów bardzo dobra, jednak częste problemy: Podczas inicjowania połączenia częste błędy, telefon lubi przez 1 minute nie reagowac na nic podczas samego incjowania, po czym wyskakuje polaczenie nieudane. Podczas czuwania telefonu w trybie 3g, czesto bywa ze nie mozna sie dodzwonic (przychodzi sms kto tam, informujacy o probie polaczenia)

#296748  autor: user_delete9
 09 lis 2008, 18:17
Artur051 pisze: - trzecie miejsce Era : Jakośc dzwięku rozmów bardzo dobra, jednak częste problemy: Podczas inicjowania połączenia częste błędy, telefon lubi przez 1 minute nie reagowac na nic podczas samego incjowania, po czym wyskakuje polaczenie nieudane. Podczas czuwania telefonu w trybie 3g, czesto bywa ze nie mozna sie dodzwonic (przychodzi sms kto tam, informujacy o probie polaczenia)
w Poznaniu z era te same problemy - operator po licznych interwencjach twierdzi ze wszystko jest OK a winne sa wszystkie telefony ktore posiadam.

#296749  autor: Artur051
 09 lis 2008, 18:19
Za każdym razem kiedy pisalem do boa w zwiazku z tym problemem przysyłali wiadomosc, ze po stronie sieci wszystko jest ok.

#306702  autor: green_
 29 gru 2008, 17:31
Ja dodam jeszcze od siebie wyszukiwarkę stacji bazowych GSM:

BTSsearch

W Dolnośląskim ( gdzie aktualnie przebywam) wygrywa Plus ( poparte moimi własnymi, subiektywnymi obserwacjami :D ) co się nawet zgadza z podaną statystyką :-D

#499353  autor: Seba133
 26 sie 2011, 14:08
mieszkam na wsi jeśli chodzi o 3G to ściąga mi plus orange i play t-mobile nie odbiera a 2G odbierają wszystkie sieci a nie daleko mnie są nadajniki plusa i t-mobile

http://dxwielun.c0.pl/index.php

#499365  autor: muchakk
 26 sie 2011, 14:35
Na Podkarpaciu w pojedynku orange vs plus wygrywa PLUS. Tutaj Orange ma bardzo kiepski zasięg. W samym Przemyślu i okolicach pod względem zasięgu Orange przegrywa z siecią macierzysta PLAY'a 2g i 3g :-) Orange jest na samym końcu pod względem zasięgu.

#499807  autor: UndiscloseD
 28 sie 2011, 21:12
Marens pisze:Pomijam w statystykach Erę, bo to akurat jest pewne, że ma mniejszy zasięg od Plusa/Orange i większe problemy z zajętością.
Z tego co zauważyłem to u mnie w domu na Avili T-Mobile ma taki sam zasięg jak Plusa(FreeM). Mój tata ma służbowy telefon w Orange, jednak nie sprawdzałem zasięgu tej sieci na moim telefonie. Jeżeli chodzi o "zajętość" sieci oraz jakieś inne problemy z siecią to nie mogę nic złego powiedzieć na T, ponieważ nie spotkałem się z jakimiś problemami. Byłem jakieś 2 miesiące temu w okolicach Dębicy(Podgrodzie) i tam jedynie T miało zasięg. Ogólnie w miejscu mojego zamieszkania(Rzeszów-Podkarpacie) nie mogę narzekać na zasięg, jakość rozmów itp.

#500094  autor: pakierhakierxd
 29 sie 2011, 23:56
U mnie najlepszy zasięg 2g ma plus,kolejny play potem era i na końcu orange,
A na 3g najlepszy play bo 3g plusa nie dochodzi do domu jest słaby sygnał na podwórku
taki test zrobiłem u mnie w domu :P,chyba kiedyś kupię jakiś wzmacniacz zasięgu repeater :P

Pozdrawiam :)

#500097  autor: MK_
 30 sie 2011, 00:04
U mnie w mieście Plus i Orange prezentują dosyć wysoki, równy poziom. Z tym, że stacjiUMTS jest za mało, żeby sygnał był dobry wewnątrz budynków. No i Plus ma jakieś antyki z HSDPA 3,6Mb/s czy inne żałosne rzeczy, ale to już pominę. Odstaje Era w której sieć 3G jest praktycznie fikcją, bo chociaż jest, to nie da się z niej korzystać i Play, który ma 2 razy więcej stacji UMTS w mieście, ale wszystko pracuje bardzo chaotycznie - jak telefon jest w trybie tylko UMTS wszystko chodzi rewelacja, jak w trybie UMTS/GSM to telefon robi co chce.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#500141  autor: Marens
 30 sie 2011, 10:47
Aleście odkopali Wysłany: 2008-12-29, 17:31

Choć na dzień dzisiejszy mam wrażenie, że Plus w niektórych regionach pobija rywali jeśli chodzi o pokrycie zasięgiem ze względu na bardzo dobre położenie niektórych stacji bazowych. Mam tu ma myśli głównie tereny górskie.

Po 3 latach można przyznać, że wtedy nie spodziewałem się, że inwestycje w 3G aż tak się rozwiną. Tutaj piszę ogólnie. Choć z obserwacji widać, że Plus przoduje w transmisji danych po 2G a Orange po 3G.

#537815  autor: FABIANO
 28 lut 2012, 15:06
A u mnie w mojej miejscowości zasięg wszystkie opy mają jednakowy. No oprócz PLAY, chociaż nie mam karty SIM tejże sieci, ale sądząc wg mapy BTS earch nie ma w pobliżu żadnego nadajnika tego operatora.
Natomiast 300 metrów od mojego domu stoi ładny wysoki maszt T-Mobile. Na samym czubku są zawieszone anteny właśnie T-Mobile, z których korzysta także Plus. Niżej zawieszone są nadajniki Orange.
Wyniki są prawie identyczne, zasięg pełen wszystkich trzech opów 5/5 i w domu jak i na zewnątrz. Jedyna mała różnica to to że sygnał T-Mobile/Oraz Plusa często ma tendencje chwilowego spadku np do 4 czy 3 kresek i ponownie wraca 5/5. W Orange natomiast twardo trzyma pełne 5/5 i ani drgnie :wink: (sprawdzone na tel. SE i Samsungu), od czego to zależy - nie wiem 8)

#537820  autor: Maniiiek
 28 lut 2012, 15:22
FABIANO pisze:A u mnie w mojej miejscowości zasięg wszystkie opy mają jednakowy. No oprócz PLAY, chociaż nie mam karty SIM tejże sieci, ale sądząc wg mapy BTS earch nie ma w pobliżu żadnego nadajnika tego operatora.
Natomiast 300 metrów od mojego domu stoi ładny wysoki maszt T-Mobile. Na samym czubku są zawieszone anteny właśnie T-Mobile, z których korzysta także Plus. Niżej zawieszone są nadajniki Orange.
Wyniki są prawie identyczne, zasięg pełen wszystkich trzech opów 5/5 i w domu jak i na zewnątrz. Jedyna mała różnica to to że sygnał T-Mobile/Oraz Plusa często ma tendencje chwilowego spadku np do 4 czy 3 kresek i ponownie wraca 5/5. W Orange natomiast twardo trzyma pełne 5/5 i ani drgnie :wink: (sprawdzone na tel. SE i Samsungu), od czego to zależy - nie wiem 8)
Witam kolegę archeologa.

#537821  autor: FABIANO
 28 lut 2012, 15:39
Maniiiek pisze: Witam kolegę archeologa.
A witam witam technika.