Mówiąc o Nokii e65 oczywiście miałem na myśli że ma mocne 3G a GSM tak jak każdy inny telefon.
Wiadomo że 3G jest słabsze od GSMu ale 3G w tym modelu jest mocniejsze niż w innych modelach
Jak sprawdzić gdzie jest antena?
Polecam prześledzić instrukcje obsługi od konkretnego modelu. Tam często piszą której części telefonu nie dotykać w czasie rozmowy. Tam jest antena..
@adammilczek - możesz rozwinąć myśl ?
Z tego co czytałem i słyszałem: telefony działają w paśmie mikrofalowym. Jak mikrofale wpływają na różnego rodzaju produkty (w tym człowieka

) wszyscy wiedzą.
Oczy są podobno słabo ukrwione i odprowadzanie z nich ciepła jest trudniejsze niż z reszty głowy. W związku z tym anteny zaczęto montować na dole żeby maksymalnie oddalić je od oczu.
Czy to potrzebne to nie wiem jako, że telefony mają znikomą moc. Pewnie ktoś wolał nie ryzykować.
Oczywiście to tylko usłyszane/przeczytane/poskładane w całość domysły, jednak ta teoria wydaje mi się najbardziej logiczna.
Pewnie chodzi Ci o drugi cytat - ale czy na pewno wynika z niego, że telefon łapie 3G lepiej niż GSM? Raczej nie...
Warto dodać, że dajmondzik był wtedy w trybie tylko WCDMA. 3G jest w nim tak niestabilne że rzuca mnie co chwilę między systemami co ma dramatyczny wpływ na stan baterii. A 3G w większości miejsc gdzie przebywam mam wystarczająco mocne do gadania/serfowania to fon jest ustawiony tylko na UMTS (gdyby był na dualnym to by mnie przerzucał co chwilę)