skiniu pisze:Mam problem, otóż przy próbie instalacji aplikacji "Co jest grane" z Play Box wyświetla mi komunikat "Nie można zweryfikować Twojego numeru telefonu". Miał ktoś już tak? Co robić ? Tak samo jest przy zakupie grania na czekanie.
Ja miałem podobny problem. Próbowałem różnych rzeczy. Udało się po włączeniu na sztywno roamingu Plusa. Nie potrafię tego uzasadnić dlaczego tak to działa (właściwie nie działa prawidłowo), czy nie jest to zbieg okoliczności. Spróbujcie u siebie.
Przy okazji podzielę się innymi spostrzeżeniami z testów:
Nie podoba mi się ten ich system oceniania zadań. Właściwie to każdy dostaje tyle samo punktów za wszystkie zadania z wyjątkiem jednego. Mogli to jakoś urozmaicić (np dawać zadanie po drugim i liczyć czas), oceniać jak intensywnie korzystamy ze smartfona (jak długo, jak dużo aplikacji pobieramy, ile stron otwieramy), i zrobić coś bardziej interaktywnego niż lista i sprawdzanie co jeszcze zostało. Zadania nie są trudne, tak więc dużo osób zrobi wszystkie. Pozycja w rankingu praktycznie zależy tylko od ilości wysłanych i odebranych SMSów. Ja sobie "nabiłem" ponad 100 SMSów, a i tak jestem na ok. 80 miejscu w rankingu. Czy może się mylę i za któreś jeszcze zadania można dostawać punkty wielokrotnie?
Bardzo mi się podoba ten ich UMTS900. W miejscach poza miastem gdzie moje Orange ma tylko EDGE, Play miewa zasięg 3G z rozsądnymi prędkościami (wiadomo że nie to co w mieście na gęstej sieci U2100, ale na pewno inna jakość niż EDGE). Jakby rzeczywiście zrobili taki zasięg "wszechpolski" to by mieli się czym chwalić. Niestety wolą błaznować że mają 4G, a nie podawać faktów (największy zasięg 3G) i rozwijać sieci tak żeby te fakty jeszcze bardziej przemawiały na ich korzyść. Podobno już osiągnęli większość zasięgu który zaplanowali (już nie będą rozwijali zasięgu U900 tak intensywnie jak przez ostatni rok) i prawdziwie "wszechpolski" zasięg też jest kolejną ich bajką.
Korzystanie z trybu automatycznego wybierania sieci to jednak jest męczarnia. Telefon często nie może się zdecydować na wejście do Plusa i wielokrotnie gubi zasięg. Karta mBanku nie ma takich problemów z zasięgiem Plusa. W takim razie wina Hu*aweja czy konfiguracji Play-Plus? Oczywiście można by Playa potraktować jako wirtuala na Plusie i ustawić sobie Plusa na sztywno, może będzie lepiej, tylko po co wtedy te bajki że idę do najlepszej sieci 4G? Idę do nędznego wirtuala.
Przy okazji jak właśnie miałem taki dzień że ruszyłem tyłek z miasta i testowałem ich sieć poza miastem, to widzę w billingu w tym dniu kilkadziesiąt sesji na 10kB. To chyba mówi samo za siebie jak często jesteśmy rozłączani. Nie dziwię się że ludziom bez pakietów nabija niezłe rachunki ("ja nie korzystałam z internetu, jechałam do pracy" - kiedyś tak czytałem jak jakaś babka się skarżyła na rachunek). Na co dzień używam iPhone'a, który też jest nonstop połączony z netem, a takich rzeczy na billingu w Orange nie mam.