• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #495660  autor: blady_zl
 10 sie 2011, 16:43
Witam!

Tak się zastanawiam jak można je wykonać bez karty sim itd .
Z jakich nadajników wtedy korzysta takie połączenie? Jak nie ma zupełnie zasięgu w środku lasu też można wykonać takie połączenie? na jakich zasadach się to odbywa i z czego to korzysta? :roll:

#495675  autor: ms93
 10 sie 2011, 17:08
blady_zl pisze:Z jakich nadajników wtedy korzysta takie połączenie?
Dowolnej sieci, telefon zapewne wybiera najmocniejszy sygnal.
blady_zl pisze:Jak nie ma zupełnie zasięgu w środku lasu też można wykonać takie połączenie?
To jest fizycznie niemozliwe - musi byc jakis sygnal ;)

#495677  autor: blady_zl
 10 sie 2011, 17:11
aha. Dzięki ms93 :)

A co do połączeń bez karty sim? jak to możliwe żeby telefon wykonał połączenie bez karty?

#495687  autor: tesla
 10 sie 2011, 17:32
Karta jest wyłącznie do identyfikacji użytkownika, połączenia alarmowe nie są taryfikowane, więc nie ma potrzeby takiej identyfikacji. Połączenie zostanie zrealizowane na najlepszym dostępnym/wolnym kanale. Co ciekawe, specyfikacja zakłada że w przypadku 100% zajętości celi, zdropowanie innego abonenta w celu zestawienia połączenia alarmowego. :roll:

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#495697  autor: blady_zl
 10 sie 2011, 18:10
No to dzięki wielkie za wyjaśnienia :D

#495958  autor: adammilczek
 11 sie 2011, 19:26
Mnie ciekawi inna sprawa.
Jak nie mam zasięgu swojej sieci (Tylko alarmowe) to czy połączy mnie z GOPRem czy WOPRem.
Bez karty to wiem że nie przejdzie bo telefon nie uzna takiego numeru za alarmowy ale co się stanie jak karta jest włożona ale bez zasięgu macierzystego?
Czy operatorzy mogą w konfiguracji swojej stacji dopisać inne numery?

Z ciekawostek mogę dodać że próba wybrania numeru 119 (Japonia) w telefonie bez karty skutkuje komunikatem "Nie ma takiego numeru" w moim przypadku z sieci Play bo ma najmocniejszy sygnał

#495959  autor: mkowalski
 11 sie 2011, 19:33
adammilczek pisze:Jak nie mam zasięgu swojej sieci (Tylko alarmowe) to czy połączy mnie z GOPRem czy WOPRem.
Nie, nie połączy. Numerem alarmowym jest jedynie 112 (i ewentualnie w niektórych telefonach 911 lub 08).
adammilczek pisze:Czy operatorzy mogą w konfiguracji swojej stacji dopisać inne numery?
Nie.

#496622  autor: Marcin_7
 14 sie 2011, 23:28
Analiza numeru, na który zestawiane jest połączenie jest przeprowadzana w MSC i to tam odbywa się sprawdzanie, czy przypadkiem ten numer nie jest 'numerem alarmowym' (to co jest uważane za numer alarmowy, ustawiane jest w postaci parametru na centrali MSC (np. 112 w Europie, 911 w USA, 110/119 w Japoni, itp)).
Takie sprawdzanie jest wykonywane przez MSC na początku, jeszcze za nim dojdzie do uwierzytelniania na bazie numeru SIM, sprawdzania czy abonent nie jest PrePaidem (i włączanie w to paltformy chargingowej), czy faktycznej analizy B-numeru i routowania rozmowy do innej centrali.

Czyli: abonent wykręca na telefonie "112", żądanie zestawienia połączenia poprzez stację bazową i BSC/RNC trafia do MSC. Ten rozpoznaje numer jako 'numer zdefiniowany jako numer alarmowy' i:
*zestawia połączenie na przypisany mu (numerowi 112) numer telefonu znajdujący się w 'centrum alarmowym (policja/szpital/straż). Opcjonalnie może być zdefiniowana/użyta tabela (takie cell id z których wykonywane jest połączenie, taki numer telefonu, takie cell id, taki numer, itp).
*Wysyła informacje do RNC/BSC o tym że rozmowa ma być zestawiana (to znaczy, że mają temu połączeniu być przypisane zasoby radiowe) (bez takiej informacji BSC/RNC nie zestawi żadnego połączenia) i dodatkowo zamieści w niej info o podwyższonym priorytecie dla tego połączenia (jeśli nie będzie wolnych zasobów, zostaną zabrane jakiemuś innemu połączeniu).

#496627  autor: mkowalski
 15 sie 2011, 00:14
Marcin_7 pisze:Analiza numeru, na który zestawiane jest połączenie jest przeprowadzana w MSC i to tam odbywa się sprawdzanie, czy przypadkiem ten numer nie jest 'numerem alarmowym' (to co jest uważane za numer alarmowy, ustawiane jest w postaci parametru na centrali MSC (np. 112 w Europie, 911 w USA, 110/119 w Japoni, itp)
Jest jeszcze jedna ważna rzecz przy zestawianiu numeru alarmowego - musi on być zdefiniowany w oprogramowaniu telefonu.
Marcin_7 pisze:Czyli: abonent wykręca na telefonie "112", żądanie zestawienia połączenia poprzez stację bazową i BSC/RNC trafia do MSC.
Dla telefonu bez karty SIM jest jeszcze jedno sprawdzenie - właśnie w samym telefonie. Jeśli wykręcimy numer "niealarmowy", żądanie nie zostanie nawet przesłane do sieci szkieletowej.

#496733  autor: Marcin_7
 15 sie 2011, 16:13
mkowalski pisze:
Marcin_7 pisze:Analiza numeru, na który zestawiane jest połączenie jest przeprowadzana w MSC i to tam odbywa się sprawdzanie, czy przypadkiem ten numer nie jest 'numerem alarmowym' (to co jest uważane za numer alarmowy, ustawiane jest w postaci parametru na centrali MSC (np. 112 w Europie, 911 w USA, 110/119 w Japoni, itp)
Jest jeszcze jedna ważna rzecz przy zestawianiu numeru alarmowego - musi on być zdefiniowany w oprogramowaniu telefonu.
No ale jak jest karta SIM, to dlaczego "musi on być zdefiniowany w oprogramowaniu telefonu"? Przecież zostanie przesłany do sieci jak każdy inny.
mkowalski pisze:
Marcin_7 pisze:Czyli: abonent wykręca na telefonie "112", żądanie zestawienia połączenia poprzez stację bazową i BSC/RNC trafia do MSC.
Dla telefonu bez karty SIM jest jeszcze jedno sprawdzenie - właśnie w samym telefonie. Jeśli wykręcimy numer "niealarmowy", żądanie nie zostanie nawet przesłane do sieci szkieletowej.
Bez karty SIM to faktycznie, musi być zdefiniowany w telefonie aby podjął on jakąkolwiek próbę zestawienia połączenia na te numer.
A to info ze specyfikacji:
"The following emergency numbers shall be stored in the ME for use without SIM/USIM: 000, 08, 112, 110, 118, 119, 911 and 999. "

I faktycznie, te numery mogę "wykręcić" (to znaczy wprowadzić z mojego telefonu i pojawia się wtedy napis "wyślij") bez karty SIM.

#496983  autor: rmpogorzelski
 16 sie 2011, 18:01
A co jeśli w przypadku kiedy telefon jest zalogowany do sieci z karty SIM ale zasięg jest kiepski ? Albo operator ma nieaktualne przekierowywania na danym obszarze ?

#497001  autor: kerim36
 16 sie 2011, 19:20
rmpogorzelski pisze:A co jeśli w przypadku kiedy telefon jest zalogowany do sieci z karty SIM ale zasięg jest kiepski ?
wg specyfikacji ma sie laczyc z siecia o najmocniejszym zasiegu, ale jak pokazaly ostatnio badania UKE i tak laczy sie po sieci macierzystego operatora

rmpogorzelski pisze:Albo operator ma nieaktualne przekierowywania na danym obszarze ?
dodzwonisz sie troszke dalej

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#497003  autor: ms93
 16 sie 2011, 19:26
kerim36 pisze:dodzwonisz sie troszke dalej
Taa... Pamietacie ta afere, co komus zestawilo polaczenie z drugim koncem Polski?

#497004  autor: kerim36
 16 sie 2011, 19:42
ms93 pisze:Taa... Pamietacie ta afere, co komus zestawilo polaczenie z drugim koncem Polski?
niestety bylo, ale oby sie wiecej nie powtorzylo

#498257  autor: adammilczek
 21 sie 2011, 21:16
wg specyfikacji ma sie laczyc z siecia o najmocniejszym zasiegu, ale jak pokazaly ostatnio badania UKE i tak laczy sie po sieci macierzystego operatora
Mi Nokie E65 zalogowaną do GSMu od T po próbie wybrania 911 czy 112 wyrzuca z T i loguje do Playa 3G więc może coś się zmienia.

#510771  autor: Leogict
 23 paź 2011, 13:18
ms93 pisze:Jak nie ma zupełnie zasięgu w środku lasu też można wykonać takie połączenie?

To jest fizycznie niemozliwe - musi byc jakis sygnal ;)
A komunikacjia satelitarna w UMTS ? Wtedy nie musi widzieć żadnego BTS...

[ Dodano: 2011-10-23, 13:19 ]
tesla pisze: Co ciekawe, specyfikacja zakłada że w przypadku 100% zajętości celi, zdropowanie innego abonenta w celu zestawienia połączenia alarmowego. :roll:
Czyli inny abonent ma urwane połączenie, czy przełącza się dwóch abonentów na tryb połówkowy kodowania HR ?

#510772  autor: kerim36
 23 paź 2011, 13:32
A komunikacjia satelitarna w UMTS ?
hahaha
za duzo science-fiction przyjacielu :)
Leogict pisze:Czyli inny abonent ma urwane połączenie, czy przełącza się dwóch abonentów na tryb połówkowy kodowania HR ?
to juz zalezy od ustawien sieci

#510774  autor: Leogict
 23 paź 2011, 13:37
Z tego co wiem, to w UMTS jest pokrycie satelitarne, ale nie wiem jak to jest realizowane w Polsce.

#510781  autor: Wolf
 23 paź 2011, 15:04
Leogict pisze:to w UMTS jest pokrycie satelitarne
Nie spotkałem się z tym. Telefonia satelitarna a telefonia GSM to dwie zupełnie różne sprawy. Ze słuchawki GSM nie zrobisz telefonu satelitarnego ;)

GSM:
Orange, Plus, T-Mobile, Heyah, Lycamobile DE, mBankmobile, Play, Sferia, UPC.
GSM (tylko dane pakietowe):
iPlus, Aero2
VoIP:
HaloNet, easyCALL

#510791  autor: MK_
 23 paź 2011, 16:13
UMTS jest pokrycie satelitarne
W UMTS2100 :lol: ?

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc