• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #490803  autor: Hansi
 20 lip 2011, 21:14
Witam!

Jestem mocno zainteresowany jedną z aktualnych ofert Play na abonament, z wykorzystaniem promocji która kończy się jutro tj. 21lipca. Przez ostatnie 5lat byłem użytkownikiem Era Mix, obecnie umowa przeszła na czas nieokreślony. Mój problem polega na tym, że umowa była podpisana na mojego ojca, a więc numer jest również na niego "zapisany". Dodatkową przeszkodą jest to, że moi rodzice mieszkają ok. 400km ode mnie, więc nie jest możliwa wizyta moja i ojca w tym samym salonie jednocześnie.

W celu rozwiązania problemu odbyłem po jednej wizycie w salonach Play i T-Mobile oraz dzwoniłem do biura obsługi użytkownika T-Mobile. Oto czego się dowiedziałem:

1. Salon Play- Pani powiedziała, że jeżeli nie uda mi się załatwić do 21lipca aby numer był na mnie, to mogę podpisać umowę i będę miał 90dni na załatwienie cesji numeru na mnie (wewnątrz T-Mobile).

2. Rozmowa telefoniczna z konsultantem T-Mobile- aby przenieść na mnie numer, ojciec musi najpierw napisac rezygnacje z umowy na mix z przeniesieniem numeru do TakTak, później napisać pismo, że zrzeka się tego numeru na moją rzecz, a na koniec ja muszę ten numer na odpowiednim formularzu zarejestrować.

3. Salon T-Mobile- generalnie mniej więcej potwierdziła to co powiedział mi konsultant, ale kiedy powiedziałem że jestem zainteresowany abonamentem stwierdziła że moglibyśmy to rozwiązać jednym pismem. Wystarczy, że prześle jej na e-mail pismo w którym ojciec zrzeka się numeru na moją rzecz (z jego oryginalnym podpisem) i ona sprawi że numer będzie na mnie w TakTaku. Kiedy dodałem, że niekoniecznie jestem zainteresowany abonamentem u nich, trochę mina jej zrzedła ;-) ale powiedziała że i tak może mi zrobić tą cesje. Oczywiście z powodu braku obecności mojego ojca muszę dodatkowo zostać poddany weryfikacji czy aby na penwo jestem użytkownikiem tego numeru.

Moje pytanie brzmi: czy to co powiedziały mi te osoby, zwłaszcza kwestia 90dni na przeniesienie numeru w Play oraz opcja z cesją w T-Mobile na podstawie jednego pisma jest prawdą i czy cała operacja ma szanse powodzenia?
Nie chciałbym też się znaleźć w sytuacji kiedy, w ogóle nie będę miał możliwości korzystania z mojego numeru z powodu tych przenosin, zależałoby mi również, aby przejście było płynne. No i oczywiście chciałbym płacić abonament dopiero w momencie kiedy faktycznie będę mógł korzystać z usług zawartych w umowie, które proponuje mi Play.

Trochę się rozpisałem, ale mam nadzieję że nikogo to nie zniechęci do przeczytania i pomocy, za którą będę dozgonnie wdzięczny.

Pozdrawiam.

#490806  autor: mkowalski
 20 lip 2011, 21:25
Hansi pisze:Wystarczy, że prześle jej na e-mail pismo w którym ojciec zrzeka się numeru na moją rzecz (z jego oryginalnym podpisem) i ona sprawi że numer będzie na mnie w TakTaku.
Takie działanie jest ewidentnym naruszeniem i procedur, i prawa. W celu dokonania cesji konieczna jest jednoczesna obecność w salonie obu osób.

#490850  autor: Baluu
 21 lip 2011, 06:46
Nie masz racji... W TakTaku i MIXie nie ma czegoś takiego jak Cesja...

Cesja dotyczy tylko POSTPAID czyli abonamentu.

Salon APSowi nie jest równy.

[[Baluu]]

#490855  autor: ywis
 21 lip 2011, 08:03
mkowalski pisze: W celu dokonania cesji konieczna jest jednoczesna obecność w salonie obu osób.
Piszesz głupoty. Wystarczy że zostaje wypełniony formularz cesji przez dotychczasowego właściciela numera, a następnie osoba na którą ma zostać przepisany numer zabiera ze sobą formularz takiej cesji oraz dokumenty niezbędne do podpisania umowy i robi cesje na swoją osobę bez włóczenia się z dotychczasowym właścicielem po salonach/sklepach.

#490864  autor: mkowalski
 21 lip 2011, 09:58
ywis pisze:
mkowalski pisze: W celu dokonania cesji konieczna jest jednoczesna obecność w salonie obu osób.
Piszesz głupoty. Wystarczy że zostaje wypełniony formularz cesji przez dotychczasowego właściciela numera, a następnie osoba na którą ma zostać przepisany numer zabiera ze sobą formularz takiej cesji oraz dokumenty niezbędne do podpisania umowy i robi cesje na swoją osobę bez włóczenia się z dotychczasowym właścicielem po salonach/sklepach.
I taka procedura działa w salonie firmowym przy cesji Tak Taka? Bo pod koniec maja przepisywałem swojego prepaida na inną osobę i nie chcieli tego tak zrobić - chciałem właśnie dostać jakieś pismo, po którego wypełnieniu nowy właściciel sam mógłby przepisać numer. I takie rozwiązanie nie przeszło. Sprzedawca powiedział, że chce mieć starego i nowego właściciela u siebie na miejscu.

Ale być może była to tylko nadgorliwość. Ciekawi mnie, jak w takim razie jest naprawdę.

#491292  autor: thonka
 22 lip 2011, 17:57
mkowalski pisze: Ale być może była to tylko nadgorliwość. Ciekawi mnie, jak w takim razie jest naprawdę.
pismo. wypelnia dotychczasowy wlasciciel i przekazuje nowemu, ktory z wlasymi danymi i podpisem zanosi do salonu.
wydruk taki jest wazny 14 albo 21 dni (nie pamietam juz). salon firmowy PTC.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet
 #491638  autor: matig89
 24 lip 2011, 01:07
Hansi pisze: Moje pytanie brzmi: czy to co powiedziały mi te osoby, zwłaszcza kwestia 90dni na przeniesienie numeru w Play oraz opcja z cesją w T-Mobile na podstawie jednego pisma jest prawdą i czy cała operacja ma szanse powodzenia?
Nie chciałbym też się znaleźć w sytuacji kiedy, w ogóle nie będę miał możliwości korzystania z mojego numeru z powodu tych przenosin, zależałoby mi również, aby przejście było płynne. No i oczywiście chciałbym płacić abonament dopiero w momencie kiedy faktycznie będę mógł korzystać z usług zawartych w umowie, które proponuje mi Play.
co do T-mobile nie wiem jak to wyglada ale jesli chodzi o przeniesienie do Play moge Ci wytlumaczyc :)
po podpisaniu umowy w Play rzeczywiscie masz maksymalnie 90 dni zeby przeniesc numer... do tego czasu korzystasz z numeru tymczasowego, za ktory nie placisz abonamentu... jesli zalatwisz formalnosci u obecnego operatora wypelniasz ponowny wniosek o przeniesienie numeru i w przypadku prepaida przenosisz numer nawet na drugi dzien... sam proces trwa maksymalnie 24 godziny ale w wiekszosci przypadkow wyglada to tak ze wieczorem kladac sie spac jestes u starego operatora a wstajac rano jestes juz w Play :) i dopiero w momencie gdy numer jest juz w Play zaczyna Ci sie liczyc Twoj abonament... jest jeszcze mozliwosc ze nie wyrobisz sie w 90 dni... wtedy na Twoim numerze tymczasowym jest uruchamiany abonament ktory wybrales przy przeniesieniu ale bez znizek... czyli masz wtedy abonament ale nie zachowujesz znizek... pozniej mozesz jeszcze przeniesc numer maksymalnie rok od podpisania umowy jesli dobrze pamietam :)
na Twoje wypracowanie tez odpisalem wypracowaniem ale mam nadzieje ze dzieki temu przyblizylem Ci na czym polega proces przeniesienia numeru :)

Doradca Biznesowy Play
poszukujesz oferty dla siebie, zglos sie: http://doradcaplay.xgsm.pl
zapraszam tez na strone: www.doradcabiznesowyplay.dl.pl

#491740  autor: Mel
 24 lip 2011, 18:24
thonka pisze:pismo. wypelnia dotychczasowy wlasciciel i przekazuje nowemu, ktory z wlasymi danymi i podpisem zanosi do salonu.
Tak mnie poinformowano i napisano w których salonach PTC w Bydgoszczy mogę dokonać cesji.
Kiedy przyszło co do czego, konsultant w Focusie na Jagiellońskiej nie chciał o niczym takim słyszeć i musiałam przyjść z dotychczasowym właścicielem numeru. Przecież mogłam sama wszystko napisać i podpisać, a dotychczasowy właściciel mógł nie mieć o tym pojęcia. Żadne argumenty do konsultanta nie docierały.
Przepisy przepisami, a (proszę mi wybaczyć dosadność) beton betonem.

#491777  autor: st.konsultant
 24 lip 2011, 20:41
Mel pisze:
thonka pisze:pismo. wypelnia dotychczasowy wlasciciel i przekazuje nowemu, ktory z wlasymi danymi i podpisem zanosi do salonu.
Tak mnie poinformowano i napisano w których salonach PTC w Bydgoszczy mogę dokonać cesji.
Kiedy przyszło co do czego, konsultant w Focusie na Jagiellońskiej nie chciał o niczym takim słyszeć i musiałam przyjść z dotychczasowym właścicielem numeru. Przecież mogłam sama wszystko napisać i podpisać, a dotychczasowy właściciel mógł nie mieć o tym pojęcia. Żadne argumenty do konsultanta nie docierały.
Przepisy przepisami, a (proszę mi wybaczyć dosadność) beton betonem.

W przypadku numerów abonamentowych mówimy o cesji. Wtedy albo należy udać się z aktualnym właścicielem numeru do Salonu lub Sklepu firmowego albo zamówić poprzez BOA formularz cesji. Przy formularzu nie ma potrzeby, aby aktualny właściciel udawał się do punktu. Wystarczy jak podpisze go w domu. Podpis musi być zgodny z podpisem na umowie. Mając podpisany formularz wystarczy udać się do dowolnego już punktu (również APS).

Co innego w przypadku TT. Tutaj nie ma cesji, tylko przepisanie danych. Żadnych formularzy operator nie wysyła więc konieczna jest obecność w punkcie obu stron.

#497539  autor: jolka13
 18 sie 2011, 16:09
witam
chcę przez z T do Play i dowiedziałam się ze w umowie Play jest zapis, iż w trakcie umowy mogą zostać zmienione warunki umowy. Play podniesie niedługo ceny bo skończy im się okres zwolnień z opłat

Czy ktoś z Was coś na ten temat

jolka

#497550  autor: KC-KARLOS
 18 sie 2011, 16:30
jolka13 pisze:witam
chcę przez z T do Play i dowiedziałam się ze w umowie Play jest zapis, iż w trakcie umowy mogą zostać zmienione warunki umowy. Play podniesie niedługo ceny bo skończy im się okres zwolnień z opłat

Czy ktoś z Was coś na ten temat
Powiem jedno. Totalna bzdura. Tak mówią konsultanci BOK operatorów, którzy się pytają klientów, dlaczego rezygnują i przenoszą się do Play.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#497840  autor: superozon
 19 sie 2011, 22:15
konczy mi się w T mobile umowa w grudniu.
Chciałbym przenieśc się do playa razem z żoną czyli dwa telefony na abonament plus dwa telefony w zalezonosci co taniej wyjdzie dla dziecka i mamy na karcie w playu lub abonamencie.
Teraz szukam sposobu jak to zrobic optymalnie.
Widzę, że mozna sie przenieśc przez strone playa i wówczas dodatkowo dostaje się dodatkowo plus 100 min na raozmowy przez 6 mcy plus kurrier za darmo jak wezmiemy np nowy [nowe telefony].
Dodatkowo zastanawiam sie nad opcją "przejscia razem z bliskimi do playa"wówczas jeszcze przy łacznym abonamencie nas wszytskich powyzej 150 zł jest szansa na dodatkową nagrodę.

Czy ta ostatnia opcja działa w przypadku takiego przejscia nas wszytskich czy tylko moze zgłaszać takich znajomych ktoś kto juz jest w playu?

Kolejne pytanie odnosi sie abonamentu w playu all inclusive max 115 [ale płaci się 95 zł] czy jak ja bede miał darmowe rozmowy z wszytskimi w playu w tym abonamencie to jak sie to ma np do mojej mamy czy dziecka jak beda mieli playa na karte? Czy darmowo ja bede tylko miał czy oni również do mnie mimo że nie beda mieli abonamentu ?

#497883  autor: musiek
 20 sie 2011, 00:05
weź starter w play na kartę i polecaj po kolei swoje numery które chcesz przenieść na abonament w play...

#497893  autor: thonka
 20 sie 2011, 02:28
superozon pisze:Czy darmowo ja bede tylko miał czy oni również do mnie mimo że nie beda mieli abonamentu ?
tylko Ty bedziesz do nich za darmo dzwonic. oni beda musieli albo wykupic ta usluge za 10zl na miesiac, albo doladowywac telefon w odpowiednim profilu, gdzie kazda zlotowka z doladowania to 1 dzien darmowych rozmow w play. w praktyce nie oplaca sie czesciej niz 30zl na miesiac i z ew. pozostalosci wykupowac sobie darmowe polaczenia.

to natomiast o czym piszes to siec rodzinna dostepna tylko w TM.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#497916  autor: superozon
 20 sie 2011, 09:50
musiek pisze:weź starter w play na kartę i polecaj po kolei swoje numery które chcesz przenieść na abonament w play...
Czyli jednak polecać musi ktoś z play?
Zatem kupię najpierw numer na kartę i dopiero zacznę polecać moją rodzinę :D Ponieważ i tak będę potrzebował dwóch numerów na kartę więc mogę rzeczywiście tak zrobić z jednym.
Wobec tego kupuję kartę i z numeru tej karty polecam moje dwa abonamentowe numery, żeby to zadziałało.
thonka pisze:superozon napisał/a:
Czy darmowo ja bede tylko miał czy oni również do mnie mimo że nie beda mieli abonamentu ?

tylko Ty bedziesz do nich za darmo dzwonic. oni beda musieli albo wykupic ta usluge za 10zl na miesiac, albo doladowywac telefon w odpowiednim profilu, gdzie kazda zlotowka z doladowania to 1 dzien darmowych rozmow w play. w praktyce nie oplaca sie czesciej niz 30zl na miesiac i z ew. pozostalosci wykupowac sobie darmowe polaczenia.

to natomiast o czym piszes to siec rodzinna dostepna tylko w TM.
To w sumie wystarczy. Ja z żoną będziemy mieli do siebie bezpośrednie darmowe rozmowy. Z mamą mogę się kontaktować na zasadzie "puszczenia sygnału" i oddzwonię. Z dzieckiem podobnie.

W T mobile [era] siedziałem odkąd mam komórkę ...z 10 lat? czort jeden wie :)] i ich oferta po prostu nie powala, nie dbaja o starych a ja szukam ofert optymalnych dla portfela. Nie będę miał skrupułów. Mieliśmy sieć rodzinną. Teraz niestety przy nowej umowie żeby mieć podobnie mam doplacać za sięc rodzinną 9 zł/mc przy abonamencie 89 zł mam 300 min do innych sieci. Chyba coś nie tak jak w playu za abonament 95 mam ok 950 min przy super przejsciu i zamowieniu przez neta czy ta opcją polec znajomych do play.

#497919  autor: SACZI
 20 sie 2011, 10:16
superozon pisze:W T mobile [era] ... i ich oferta po prostu nie powala, nie dbaja o starych a ja szukam ofert optymalnych dla portfela. Nie będę miał skrupułów.
Ich ofertę docenia sie, gdy przeniesiesz się do innej sieci i dopiero tam coś Ci nie "pasuje".
2 lata temu dokładnie tak samo tłumaczyłem sobie "wynosiny" z ery, ale również i dlatego, że miałem dość abonamentu.
3 miesiące po przenosinach, podpisałem ponownie umowę z erą.
superozon pisze:Mieliśmy sieć rodzinną. Teraz niestety przy nowej umowie żeby mieć podobnie mam doplacać za sięc rodzinną 9 zł/mc przy abonamencie 89 zł mam 300 min do innych sieci. Chyba coś nie tak jak w playu za abonament 95 mam ok 950 min przy super przejsciu i zamowieniu przez neta czy ta opcją polec znajomych do play.
W chwili obecnej w taryfie R80 lub abonamencie za 99 PLN:
http://www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/ ... tandardowa
dostajesz 600 minut do wszystkich sieci i 3 osobową sieć rodzinną za 5PLN.
Dodatkowo abonament możesz obniżyć sobie do 85 PLN (oferta SUK):
http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=45977&start=0
Płacił będziesz 90 PLN.
Dla mnie jednak 600 minut to ilość praktycznie nie do wygadania i darmowe rozmowy z innymi numerami są zbedne.
Ja mam 360 min + 3 osobową sieć (jeszcze za darmo) i w zasadzie z miesiąca na miesiąc około 120 minut mi zostaje ("doładowuję" nimi Play Fresha).

#497944  autor: superozon
 20 sie 2011, 11:58
SACZI pisze: i w zasadzie z miesiąca na miesiąc około 120 minut mi zostaje ("doładowuję" nimi Play Fresha).
play fresha? doładowujesz? z minut t mobile na play fresha?

ale przy porównaniu ofert zostaje jeszcze internet - gdzie w playu bede go miał w cenie abonamentu, a w erze niestety.
SACZI pisze:Ich ofertę docenia sie, gdy przeniesiesz się do innej sieci i dopiero tam coś Ci nie "pasuje".
Ja tam do T mobile nic nie mam poza ceną za określony abonament. Też mi się nie chce zmieniać operatora. Co ci nie pasowało w playu, że wróciłeś do T? wolałbym wiedzieć. Co prawda mój kontakt z operatorem ograniczał sie jedynie do przedłużania umów i nic nadto. No może poza jedną reklamacją telefonu, który wysyłając do serwisu zgubili ale to szczegół ;)

#497947  autor: KC-KARLOS
 20 sie 2011, 12:01
superozon pisze:play fresha? doładowujesz? z minut t mobile na play fresha?
A co w tym dziwnego, za 2 odebrane jest 1 minuta do wszystkich sieci warta 29 gr. Dobry sposób na brak pustego konta w Play oraz rozładowaniu nadmiaru minut z abo.
superozon pisze:ale przy porównaniu ofert zostaje jeszcze internet - gdzie w playu bede go miał w cenie abonamentu, a w erze niestety.
Niestety, taka jest prawda...

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#497959  autor: superozon
 20 sie 2011, 12:19
Karlos20 pisze:play fresha? doładowujesz? z minut t mobile na play fresha?

A co w tym dziwnego, za 2 odebrane jest 1 minuta do wszystkich sieci warta 29 gr. Dobry sposób na brak pustego konta w Play oraz rozładowaniu nadmiaru minut z abo.
no dla mnie dziwne ...bo nie wiedziałem że mozna z minut abonamentowych jakie zostają w T mobile doładować minuty u innego operatora.

#497973  autor: st.konsultant
 20 sie 2011, 13:16
superozon pisze:
SACZI pisze: i w zasadzie z miesiąca na miesiąc około 120 minut mi zostaje ("doładowuję" nimi Play Fresha).
play fresha? doładowujesz? z minut t mobile na play fresha?

ale przy porównaniu ofert zostaje jeszcze internet - gdzie w playu bede go miał w cenie abonamentu, a w erze niestety.
W opcji o której pisał SACZI, czyli Rodzinie 80, w kwocie abonamentu jest paczka BC 100 MB.