• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #497442  autor: chigurh
 18 sie 2011, 07:20
Chciałbym się dowiedzieć (jestem zielony w tych sprawach) jak działa Play Online na Kartę?
Mam laptopa, planuje za tydzień wyjechać na urlop i mieć możliwość surfowania po internecie. Na stronie PLAY przeczytałem, ze jest starter z modemem USB Huawei E173U-2 i 1 GB na transmisję danych. I teraz mam pytanie jak to działa:
wsadzam ten modem przez USB do laptopa (muszę coś konfigurować w laptopie?) i mam już internet? czy może muszę użyć komórki żeby przez nią wysyłało internet do modemu Huawei (jak router). Jestem kompletnie zielony w tym temacie to prosiłbym o pomoc i nie wyśmiewanie mnie. Bliżej wyjaśnienie jak to działa czy 1 GB od surfowania szybko się zużyje i czy łapie w całej polsce czy trzeba być w specjalnej strefie PLAY. czy 1 GB na kartę oznacza, że po prosru zuzyje się i trzeba jakoś doładować a jak tak to przez zddrapkę czy inny sposób?
dziękuje bardzo

#497443  autor: user_delete34
 18 sie 2011, 08:02
Forum masz po to, by się dowiedzieć, więc nikt Cię tutaj nie powinien wyśmiewać. :)
1. Wsadzasz kartę do modemu, modem do laptopa.
2. Powinien uruchomić się automatycznie instalator menedżera połączeń, jeżeli się nie uruchomi, to postępujesz tak, jak pisze na dołączonej instrukcji.
3. Dla pewności można zrestartować laptopa. Uruchamiasz program PLAY ONLINE, klikasz połącz i surfujesz.
Mam nadzieję, że to napisałem wszystko, bo z linuxa piszę, a nie pamiętam dokładnie jak jest na Windowsie.
Modem i karta SIM są w promocji za 129 zł przez e-sklep i normalnie w salonach także, moim zdaniem korzystna cena.
1GB to: ok 200 utworów w mp3 średniej jakości LUB ~3 godziny filmu w formacie avi LUB odwiedzenie (strzelam) 250 średnio załadowanych stron (niewielka ilość obrazków, niewielki obiekt flash)... Różnie można to liczyć. Mi osobiście 1GB nie wystarczy na dzień. ;) Dopóki nie ściągałem muzyki to starczał na tydzień. Pamiętaj: każda strona, mp3-ójka, film na JuTube, sprawdzenie, niekoniecznie pobieranie, poczty, a nawet samo połączenie się ZAWSZE pobiera Ci trochę z tego pakietu 1 GB, a dane rozliczane są co 100 kB, więc jeśli połączysz się i pobierzesz tylko 20 KB to i tak z 1 GB ubędzie 100 KB (1 GB=1024 MB; 1 MB=1024 KB).
Jeżeli urlop będzie za granicą, to już stawki są inne, kosmiczne w dodatku.
Żeby skorzystać z POnK musisz być w zasięgu 3G PLAY (4G wg operatora) - sprawdź na mapce mapa.btsearch.pl jak daleko od miejsca pobytu jest nadajnik UMTS 900 / UMTS 2100 MHz PLAY: powyżej 5 km bez anteny może być problem z sygnałem, sprawdź też, czy na mapie zasięgu PLAYa (zaznacz PLAY PLAY ONLINE) znajdujesz się na obszarze z tym zasięgiem (jest legenda: kolorki).
Kiedy zużyjesz pakiet 1 GB to albo korzystasz z drogiej transmisji danych bez pakietu albo kupujesz doładowanie PLAY byle gdzie i doładowujesz z poziomu aplikacji: tutaj masz informacje o bonusach do doładowania. Zaraz po aktywowaniu karty (jak będzie w modemie) wpisz kod na nową taryfę (jest w linku), bo dopiero wtedy otrzymasz takie bonusy. W POnK ważność konta jest znacznie krótsza niż z PLAY fresh, a szybkość standardowo limitowana do 1 Mbps (=0,125 MB/s). Licz się też z tym, że możesz mieć różny ping - lepszy lub gorszy. Powyżej 100 ms będzie już trudno o płynną rozmowę przez np. Skype'a albo o grę np. w CS-a.
EDIT: Uprzedzę ewentualne pytanie: "Co w razie braku zasięgu PLAY?" Zawsze jest możliwość dokupienia anteny zewnętrznej, którą w tym modemie można podłączyć (pamiętaj o odpowiednim gnieździe: tutaj CRC9). Antena kierunkowa bardzo dobrze zbiera sygnał (nawet 17 dB lepszy sygnał niż bez niej), jednak nie nadaje się (nie widziałem przenośnych kierunkowych) do transportu. Antena dookólna jest idealna do noszenia jej ze sobą... i tyle. Zasięg zbiera zazwyczaj bardzo słabo (mała) lub przeciętnie (1,5 metra), kabel zazwyczaj ma duże tłumienie sygnału (niskostratny, jak to określają na allegro to tu raczej nie pasuje) i jest za długi. Kupiłem, więc wiem. ;) Pytałem o to już w innym miejscu i jest nawet gorzej niż mi powiedziano, że może być. Zawsze jednak jest o tyle dobra, że jest uniwersalna (zakres 900 i 2100 MHz), mobilna i może być przedłużeniem anteny z modemu i dzięki położeniu jej w innym miejscu łapać lepszy sygnał np. zza okna.

#497445  autor: Blank
 18 sie 2011, 08:55
przede wszystkim kartę sim play online możesz używać zarówno w telefonie jak modemie.
Po prostu wsadzasz i korzystasz. W wypadku modemu wkładasz kartę sim do modemu, modem podpinasz do laptopa i instalujesz (instalator powinien uruchomić się automatycznie). Instalację musisz przeprowadzić z uprawnieniami administratora.
Nie musisz nic więcej konfigurować.

1GB wystarczy na długo lub na krótko :)
zależy co będziesz robić. Przy sporadycznym oglądaniu stron internetowych wystarczy nawet na miesiąc.
Przy częstym góra na dwa tygodnie.
Oglądanie youtube czy ściąganie czegokolwiek szybko wyzeruje twój limit.
Internet możesz wykorzystać w zasięgu 3G Sieci Macierzystej Play (od wcdma wzwyż). Nie można korzystać z plusa.
Kartę doładujesz dowolnym doładowaniem play fresh.
Jeżeli chcesz ściągać to najlepiej kupić Nocny Transfer i ściągać w nocy.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#497455  autor: Wiola_K
 18 sie 2011, 09:48
A jak Wam działa ten net. Dość szybko, czy się przycina?

#497456  autor: KC-KARLOS
 18 sie 2011, 09:52
Wiola_K pisze:A jak Wam działa ten net. Dość szybko, czy się przycina?
U mnie bardzo dobrze. Zależy też od modemu. Używając POnK na modemie Huawei E173U-2 strony ładują się nieco szybciej. Wieczorami wiadomo, że net czasami chwilowo się przycina, ale to krótkotrwałe zdarzenia.
Na wstępie jest 1 mbit/s, ale po zmianie taryfy na Nowy Play Online na kartę można wykupić za 10 zł Wyższą Prędkość i surfować do 4 mbit/s.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#497458  autor: Sig
 18 sie 2011, 09:59
Eh, Karlos20 zależy od lokalizacji, pod co podchodzi zarówno siła sygnału, jak i przeciążenie danej stacji, z której aktualnie korzystamy... Modem... Modem jest ważny, ale nawet najlepszy modem nie przeskoczy dwóch pierwszy problemów, które wymieniłem. W odwrotnej sytacji będzie oczwyiście wolniej, niż potencjalnie mogłoby być, ale nie będzie to sytacja jak z np. Ferrai (czyli jakaś Sierra Wireless) stojąca w korku, bo wyjściena świat ze stacji jest przeciążone...

#497461  autor: KC-KARLOS
 18 sie 2011, 10:12
Sig, to wiadomo od zawsze, że internet mobilny będzie działał dobrze, tak sobie czy wcale, zależnie od lokalizacji, w której jesteśmy, również trzeba dodać wiele innych czynników, które wymieniłeś. Ale zasięg działania jest chyba najważniejszy, jeśli w nim jesteśmy, to będzie dobrze.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#497473  autor: pakierhakierxd
 18 sie 2011, 11:27
Ja gdzie znalazłem zasięg play tam internet działał dobrze :) ale akurat w play online mnie wkurza to że nie działa wszędzie i choć mam kartę od netii z internetem na zasięgu playa musiałem aby korzystać z netu na plusie wsadzić kartę abonamentową z pakietem internetowym 250 mb all inclusive do modemu przez to chyba tego netu bym nie brał gdybym się przemieszczał po różnych małych miejscowościach ... lepiej wtedy iplusa lub orange free przynajmniej wiadomo że net będzie choć nie 3g ale będzie :D,dla kogoś będącego tylko w miastach internet będzie pasować :),sam poleciłem play online 1 osobie w mojej miejscowości i jest zadowolona ale ona korzysta z netu tylko w tej miejscowości więc jest ok dobry sygnał i szybkość minimum 1 mb/s do 4 mb/s jeśli włączy usługę przyspieszenia netu ..:P sam testowałem na normalnej karcie play fresh w modemie i było od 1 do 4 najczęściej 2 kiedy w plusie cały czas 1 a o reszcie lepiej nie mówić :D

Pozdrawiam :)

#497510  autor: armator11
 18 sie 2011, 14:21
Czy kiedyś będzie możliwość posiadania do tej usługi dwóch kart sim. Jedna w tel do dzwonienia a druga w modemie do internetu. Czy nie było by prościej niż ciągłe przekładanie kart?

#497511  autor: MK_
 18 sie 2011, 14:25
Czy kiedyś będzie możliwość posiadania do tej usługi dwóch kart sim. Jedna w tel do dzwonienia a druga w modemie do internetu. Czy nie było by prościej niż ciągłe przekładanie kart?
Ja tam wolę mieć kartę z dedykowaną ofertą do internetu. Chyba że znajdziesz mi w jakimś abo/pre-paidzie typowo głosowym pakiet 6GB/40zł, bo właśnie takie karty Orange Free kupuje na Allegro. :P

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#497512  autor: chigurh
 18 sie 2011, 14:26
@Markadiusz, @divhashmorex dziękuje wam bardzo za wyczerpująca odpowiedź i poświęcony czas :) Trochę wstyd, że jestem aż tak zielony w podanym temacie ale dzięki wam poduczę się :)
Dopowiadając zamierzam używać internetu w Polsce, na wsi, okolice gór świętokrzyskich głównie do oglądania stron jak onet, wp, interia, oraz inne informacyjne. Bez ściągania, you tube itp.
na mapce nadajników przesłanej przez Pana Markadiusza wynika, że są w pobliżu dwa nadajniki - jeden około 2 km, drugi 3 km od wsi. Na mapce playa wieś zaznaczona w kolorze różowym UMTS 2100 HSPA+ wewnątrz budynków. Więc chyba powinno być dobrze :)

Ze strony technicznej jak zainstalować wszystko zrozumiałem tylko chciałbym dopytać.
Bo rozumiem, że dokupuje starter z modemem za 129 zł. dostaje od razu (tutaj się zapytam czy od razu czy trzeba jakieś smsy wysyłać aktywacyjne czy ankiety promocyjne wypełniać wpierw) 1 GB na wykorzystanie. No i korzystam. jeżeli będę w zasięgu to mogę surfować , jeżeli nie to nie połączy mi?. Czyli nie będzie sytuacji, jak jest w Play komórka, że trzeba być w strefie internetu play a jak nie to wykorzystuje się nadajniki Plusa i bardzo dużo nalicza za ten fakt. ostatnio był artykuł na wp.pl że ludziom poprzychodziły rachunki na 500,700 a nawet 1200 zł bo nie wiedzieli, że są strefy dla PLAY a jak nie ma to korzysta się z nadajników PLUSA i jest kilka krotnie drożej.

Drugie jeszcze pytanie czy w tym oprogramowaniu firmowym z pendrive/modem jest jakiś licznik który pokaże mi ile wykorzystałem transferu, ile zostało.
Jeżeli rozumiem, że jak zużyje ten 1 GB na kartę to po prostu internet się blokuje i muszę dokupić doładowanie znowu 1 gb = 30 zł (ze strony play), tak jak na komórkę nie mogę dzwonić we Fresh.

Trzecie czy dobrze zrozumiałem, że mogę doładować w następujący sposób. Kupuje doładowanie play fresh, odpalam aplikacje-program dołączony w modemie/pendrive i tam wysyłam smsa na numer bodajże 100 z wpisanym kodem ze zdrapki/doładowania.

Przepraszam, ze tak się dopytuję na niektóre rzeczy drugi raz ale ten artykuł z wp.pl o dużych rachunkach za internet każe mi być czujnym :)

#497515  autor: KC-KARLOS
 18 sie 2011, 14:35
chigurh pisze:Bo rozumiem, że dokupuje starter z modemem za 129 zł. dostaje od razu (tutaj się zapytam czy od razu czy trzeba jakieś smsy wysyłać aktywacyjne czy ankiety promocyjne wypełniać wpierw) 1 GB na wykorzystanie.
Po instalacji aplikacji modemowej, możesz od razu łączyć się z netem mając 1 GB transmisji, sugeruję wcześniej wbić kod USSD w aplikacji *163# a potem wybrać 1 i będziesz w nowej taryfie, gdzie możesz dostać po doładowaniach większy bonus. 1 GB po zmianie taryfy nie przepadnie.
chigurh pisze: No i korzystam. jeżeli będę w zasięgu to mogę surfować , jeżeli nie to nie połączy mi?
Jeśli nie znajdziesz się z zasięgu 3G/HSPA PLAY'a, wtedy nie połączysz się z netem.
chigurh pisze:Drugie jeszcze pytanie czy w tym oprogramowaniu firmowym z pendrive/modem jest jakiś licznik który pokaże mi ile wykorzystałem transferu, ile zostało.
Aplikacja tylko pokazuje, ile zużyłeś danych dziennie, tygodniowo i rocznie. Po zmianie taryfy na Nowy Play Online na kartę, stan konta będzie można sprawdzić w aplikacji w części USSD wpisując kod *101#
chigurh pisze:Jeżeli rozumiem, że jak zużyje ten 1 GB na kartę to po prostu internet się blokuje i muszę dokupić doładowanie znowu 1 gb = 30 zł (ze strony play), tak jak na komórkę nie mogę dzwonić we Fresh.
Po wyczerpaniu środków, musisz doładować konto, aby dalej korzystać z internetu. Wszystkie informacje znajdziesz tutaj: http://www.play.pl/pl/oferta/internet/i ... index.html
Dodam, że w taryfie Nowy Play Online na kartę można dodatkowo dzwonić na krajowe numery komórkowe i stacjonarne (29 groszy za minutę), pisać SMSy (9 groszy za szt.) i MMSy (19 gr za max. 300 kB) (bez premium) po przełożeniu karty SIM do telefonu, który obsługuje 3G.

#497526  autor: armator11
 18 sie 2011, 15:24
Karlos20 pisze: po przełożeniu karty SIM do telefonu, który obsługuje 3G.
Na 2G nie zadzwonie?

#497529  autor: KC-KARLOS
 18 sie 2011, 15:43
armator11 pisze:Na 2G nie zadzwonie?
Na karcie z taryfą Nowy Play Online na kartę NIE zadzwonisz na 2G, w przeciwieństwie do taryf głosowych Play'a na kartę, mix czy abonament. Taka sama sytuacja jest w Play Online w wersji abonamentowej - gdyż to jest karta skierowana przede wszystkim do transmisji danych.

#497533  autor: chigurh
 18 sie 2011, 15:55
@Karlos20 dziękuje za informacje. teraz już wiem chyba wszystko na temat Play onLine :)

@armator11 gdzieś czytałem, że ta karta SIM co dostajesz do modemu/pendrive nie jest widziana w telefonie komórkowym (gdy ją tam włożysz). Ale, że nie jestem obeznany w tym temacie to tylko napisze, że to zasłyszane bez 100% pewności. :)

#497537  autor: MK_
 18 sie 2011, 16:03
Karta jak najbardziej jest widziana. Można korzystać z niej z netu na telefonie/używając telefonu jako modemu. Ale z telefonem nie mającym 3G faktem jest, że karta jest bezużyteczna.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#497542  autor: Blank
 18 sie 2011, 16:18
chigurh, dokładnie - zasłyszane z 0% pewnością, a dokładniej bzdura wypowiedziana pewnie przez jakiegoś oszołoma.
Karta SIM POnK jest widoczna i może być używana w każdym telefonie.

Z tą jedną różnicą, że jeśli telefon nie obsługuje sieci 3G, to po wpisaniu kodu PIN (o ile ustawiono zapytanie o kod PIN) telefon nie połączy się z siecią operatora, tak jakby zasięgu po prostu nie było.
Trzecie czy dobrze zrozumiałem, że mogę doładować w następujący sposób. Kupuje doładowanie play fresh, odpalam aplikacje-program dołączony w modemie/pendrive i tam wysyłam smsa na numer bodajże 100 z wpisanym kodem ze zdrapki/doładowania.
Nie do końca. Jeśli aplikacja do obsługi modemu obsługuje funkcjonalność (zakładkę) Zarządzanie Usługą (starsze nie mają, ale ten powinien mieć), to tam wpisujesz kod *100*kod_ze_zdrapki#.
Do Modemu Huawei E173-U2 powinna być dołączona wystarczająco nowa aplikacja (mam ten modem i tak było).
Drugie jeszcze pytanie czy w tym oprogramowaniu firmowym z pendrive/modem jest jakiś licznik który pokaże mi ile wykorzystałem transferu, ile zostało.
Jeżeli rozumiem, że jak zużyje ten 1 GB na kartę to po prostu internet się blokuje i muszę dokupić doładowanie znowu 1 gb = 30 zł (ze strony play), tak jak na komórkę nie mogę dzwonić we Fresh.
Oprogramowanie posiada odpowiedni licznik, ale może on nie być w pełni wiarygodny.
Pamiętaj, że ważna jest ilość danych pobierana na poziomie protokołu internetowego, a co za tym idzie, program może podawać zaniżoną ilość danych.
Ponadto, naliczanie w tej ofercie jest z dokładnością do 300 kB (dane wysyłane i pobierane osobno), więc szczególnie małe sesje mogą powodować spore różnice.
Ponadto doładowanie za 30 zł to 1,17 GB / 30 dni oraz dodatkowo 30 zł na wszystkie usługi telekomunikacyjne. Te 30 zł możesz wymienić na wyższą prędkość (do 4 Mbps zamiast 1 Mbps) - 10zł / 30 dni, Nocny Transfer (brak naliczania danych w godzinach 24-9) - 10 zł / 30 dni, połączenia (29gr/min), SMSy (9gr/SMS) i MMSy (19gr/MMS) lub transmisję danych (1gr/300 kB). Jeżeli wykorzystasz wszystkie środki z doładowania na transmisję danych, będziesz mieć w sumie do wykorzystania 2 GB.
Szczegóły poznasz odwiedzając stronę:
http://www.play.pl/pl/oferta/internet/i ... index.html

PS. Stan Konta (złotówek i MB) sprawdzisz korzystając z menu *111# lub Play24

Pamiętaj, że jeżeli nie znajdziesz się w zasięgu Play 3G (WCDMA/HSDPA/HSPA/HSPA+ aka "4G") nie będziesz mógł skorzystać ani z internetu, ani połączeń, ani SMSów, ani MMSów, ani jakichkolwiek innych usług!
Warto sprawdzić czy masz w tym miejscu zasięg. Możesz kupić starter Play Fresh 5 (5,00 zł) lub bezpłatny starter Play Fresh z eshopu (0,00 zł) albo kupić najtańszy starter Play Online na Kartę (9,00 zł). Nie kupuj kota w worku (zestaw za 129,00 zł), chyba, że jesteś pewny zasięgu Play, albo innego operatora, którego wykorzystasz w razie braku zasięgu P4.
Ostatnio zmieniony 18 sie 2011, 16:31 przez Blank, łącznie zmieniany 1 raz.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#497547  autor: KC-KARLOS
 18 sie 2011, 16:23
divhashmorex pisze: to tam wpisujesz kod *101*kod_ze_zdrapki#.
Do Modemu Huawei E173-U2 powinna być dołączona wystarczająco nowa aplikacja (mam ten modem i tak było).
Są dwa sposoby doładowania konta POnK:
> wysłanie SMSa na nr 100, w treści podajemy sam 14-cyfr. kod doładowania
albo
> wbicie kodu USSD *100*14-cyfr.doładowania#

[ Dodano: 2011-08-18, 16:24 ]
divhashmorex pisze:PS. Stan Konta (złotówek i MB) sprawdzisz korzystając z menu *111# lub Play24
Działa też kod *101#

#497554  autor: chigurh
 18 sie 2011, 16:59
@divhashmorex dziękuje za informacje i sorka za puszczenie postu z niesprawdzoną informacją.
Zasięg w tym miejscu jest dobry - 4 kreski, max, nie ma problemu z zanikiem sygnału jeżeli chodzi o rozmowy telefoniczne, smsy. Nadajniki w pobliżu są dwa w odległości 2 i 3 km. Nie wiem jak jest z internetem ale jeżeli tak blisko są nadajniki, nie ma problemu z dzwonieniem to chyba z internetem też nie powinno być źle.
Problemem może być szybkość ładowania stron, ping itp.
jadę tam na około 7-8 dni i tylko surfowanie po internecie wchodzi w grę i raczej w ciągu dnia więc chyba ten 1 GB powinien wystarczyć. Inne rzeczy typu muzyka, filmy zgrywam na dysk dla rozrywki żeby nic nie ściągać

@Karlos20 dzięki wielkie za info