• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #496477  autor: DD7
 13 sie 2011, 23:55
Witam.

Mam dziwny problem. Posiadam Netię na łączu TP i do niedawna miałem z nimi umowę na 4Mb, wszystko działało jak należy (no, prawie...). W lipcu przedłużyłem umowę z "No Limits" i konsultant powiedział, że max. to te same 4Mb. Ok, podpisałem. Download pozostał na tym samym poziomie, ale upload wyraźnie podskoczył (z ok. 640Kb/s na ok. 1,1Mb/s).

Od jakiegoś czasu borykam się z problemem, że modem Zyxel sam z siebie się restartuje, najczęściej przy dużym obciążeniu sieci. Problem ten pojawił się wraz ze spadającą prędkością downloadu - np. w tej chwili jest to tylko ok. 2Mb/s, ale po restarcie modemu wszystko wraca do normy i jest pełne 4Mb/s. Upload pozostaje ciągle ten sam.

Postanowiłem przyjrzeć się parametrom mojego łącza (sprawdzanym w modemie) i tu niespodzianka. Zazwyczaj mam parametry w okolicach:
noise margin upstream: 21 db
output power downstream: 22 db
attenuation upstream: 8 db

noise margin downstream: 11 db
output power upstream: 12 db
attenuation downstream: 38 db
..., a wtedy, gdy modem zwalnia, pokazują się mniej więcej takie:
noise margin upstream: 7 db
output power downstream: 19 db
attenuation upstream: 22 db

noise margin downstream: 12 db
output power upstream: 15 db
attenuation downstream: 44 db
Teraz, po restarcie modemu, nagle poszło mi down 4,4Mb/s, upload bez zmian, a do tego parametry:

noise margin upstream: 9 db
output power downstream: 20 db
attenuation upstream: 15 db

noise margin downstream: 6 db
output power upstream: 15 db
attenuation downstream: 44 db

Dodam, że wcześniej w menu modemu w polu "DSL Mode" miałem informację o działaniu w ADSL2+, a teraz wyświetla się tam "Error".

Co jest grane? Spotkał się ktoś już z czymś takim?

PS. Nie wiem czy to istotne, ale jakoś 2-3 miesiące temu miałem taki problem, że połączenie było "przerywane", mimo ciągłości np. pobierania, przez co pliki instalacyjne i inne rzeczy nie ściągały się poprawnie. W dziale technicznym Netii coś tam pogrzebali i zaczęło działać ok.

#496539  autor: elkanguro
 14 sie 2011, 13:17
1. Sprawdź na innym modemie / routerze.
2. Zadzwoń do Netii.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#496552  autor: amigo007
 14 sie 2011, 14:53
Dokładnie, jeśli to coś po stronie sieci to tylko reklamacja. Ja też u siebie mam netie na łączach tp i miałem problem z rozłączaniem połączeń 3 razy reklamowałem, ale w końcu mi to naprawili :-)

#496611  autor: Vieslav
 14 sie 2011, 22:20
Parametry marne, musisz zmienić ruter bo tak będzie dalej. Do Netii nie radzę na razie dzwonić bo jeszcze bardziej ci przykręcą prędkość. Przełącz jeszcze ruter na G.DMT (wyłącz ADSL2+).

#496612  autor: zoltan666
 14 sie 2011, 22:23
Tez mam internet z Netii po LLU na łaczu TP i u mnie przygoda z netia wygląda tak.
- Listopad 2010 - przeszedłem do Netii na prędkość do 8Mbit/s za 59,90zł./mc. po LLU (zapewniali, ze tyle pójdzie). Poszło max. 7,3Mbit/s. Wcześniej miałem w TP do 2Mbit/s
- Koniec listopada - reklamacja, bo zrywało połączenie. Po kilku dniach naprawili.
- Styczeń 2011 prędkość podskoczyła do 8,5Mbit/s.
- Maj 2011 postanowiłem przejść na No Limits. Predkość niestety nie wzrosła, za to opłata zmalała do 56zł./mc.
- Lipiec 2011 znów zaczęlo zrywac połączenia, co ciekawe zawsze po godzinie 21.00
- Ponownie złozyłem reklamację. Niestety tym razem nic nie naprawili. Co ciekawe stwierdzili na moim łączu brak możliwości technicznych dla prędkości 8 Mbit/s., choc wczesnie przez 8 miesięcy wyciągałem te 8, a nawet 8,5Mbit/s.
- Sierpień 2011 - obnizyli mi prędkość na do 4Mbit/s.

#496623  autor: DD7
 14 sie 2011, 23:29
Vieslav pisze:Parametry marne, musisz zmienić ruter bo tak będzie dalej. Do Netii nie radzę na razie dzwonić bo jeszcze bardziej ci przykręcą prędkość. Przełącz jeszcze ruter na G.DMT (wyłącz ADSL2+).
Planuję właśnie zmianę modemu, mam go nawet już w domu, ale nie mam danych potrzebnych do działania telefonu w voipie...

Nie mam jak przełączyć modemu na G.DMT, bo w polu "DSL Mode" wyświetla mi "Error".

#496646  autor: sindikat
 15 sie 2011, 09:37
Vieslav pisze:...Przełącz jeszcze ruter na G.DMT (wyłącz ADSL2+)...
Jeśli posiadam informację, że "moja" centrala obsługuje standard ADSL2+ to czy po zakupie routera będę mógł sam dowolnie zmieniać kiedy mi się podoba modulację z G.DMT na ADSL2+ i odwrotnie?

#496649  autor: Vieslav
 15 sie 2011, 09:52
W przypadku neostrady - nie, w przypadku każdego innego łącza - tak.
DD7, to jest LLU czy BSA? Z tego, co mi wiadomo to Netia nie udostępnia danych telefonu VoIP.

#496652  autor: Mordrag
 15 sie 2011, 10:12
Vieslav, co ty za herezje głosisz. Mam neostradę 6 mb/s i na centrali adsl2+ Działają mi G.DMT, T1.413, Multimode, ADSL2, ADSL2+ Nie działa mi G.LITE, ale to normalne skoro G.LITE obsługuje do 1.5 mb/s Jak mamy 10 mb/s lub więcej to chyba logiczne, że G.DMT rady nie da.

[ Dodano: 2011-08-15, 10:16 ]
mantoch, do 8 mb/s G.DMT bez problemu pójdzie. Sam używam G.DMT ze względu na minimalnie niższy ping względem ADSL2+ Na Pentagramie sytuacja była odwrotna. Ping na ADSL2+ był niższy niż na G.DMT. Dużo zależy od modemu

#496653  autor: Vieslav
 15 sie 2011, 10:25
Widocznie to zależy od rodzaju DSLAMu, tak samo jak "widełki" i cyrki z przycinaniem synchronizacji.

#496655  autor: sindikat
 15 sie 2011, 10:38
Czyli muszę przekonać się sam, dobrze rozumuję?

#496656  autor: Mordrag
 15 sie 2011, 10:38
Powyżej 8,5 mb/s kończy się obsługa G.DMT i Multimode. Nie wiem jak jest z T1.413. Wtedy nic innego nie pozostaje jak ADSL2/ADSL2+ Kiedyś korzystałem z G.Lite na neo 512 kb/s i później na netii 1 mb/s teraz nie działa, bo wiadomo G.LITE działa do 1,5 mb/s. Jaką prędkość zamierzasz wziąć ?

#496661  autor: sindikat
 15 sie 2011, 11:06
W tej chwili posiadam 2 Mb/s i takie parametry:
Kod: Zaznacz cały
ReceiveAttenuation_42

ReceiveMargin_27

SendAttenuation_25

SendMargin_25
Są one odczytane za pomocą narzędzia Dr SpeedTouch.

Chciałbym wziąć 6 Mb/s, ale nie wiem czy jest się sens porywać z motyką na księżyc przy takim tłumieniu.

#496662  autor: Mordrag
 15 sie 2011, 11:13
mantoch, Powinno pójść, ale pewny nie jestem.

#496665  autor: bed
 15 sie 2011, 11:22
Vieslav pisze:W przypadku neostrady - nie, w przypadku każdego innego łącza - tak.
No to własnie raczej od odwrót będzie - w Neo zmienisz, a w BSA Ci zablokują. Ja tak miałem, niestety. Po zmianie na neo mogłem bez problemu przełączać między każdym ze standardów, poza dodatkiem w postaci Annex M, i to przy okazji 2 Mb/s.

Multimode to opcja, która wybiera automatycznie "najlepszy" standard do danego łącza i posiadanej opcji, przez co często nie wiadomo kto na czym jedzie czy to G.DMT, ADSL2 czy 2+... Dlatego Multimode może być też "z powodzeniem" używane w opcjach od 128 do 20 Mb/s.

Ja odpaliłem 10 na G.DMT z sychro ponad 11500 kbps.

Mnie 2 Mb/s działalo na G.lite i obstawiam, że jeszcze z 1 Mb/s dodatkowo by ruszyło.

@mantoch: Bierz 6 Mb/s, powinno latać bez problemu.

#496672  autor: maniek
 15 sie 2011, 11:44
Bed a czy gdmt nie zanizy synchro do 8 Mb/s? Kolega zrobil tak jak opisales i w ustawieniach synchro zjechalo z 11 do 8. Na adsl2+ jest pelne 10. Dla 10 i 20 Mb/s to raczej adsl 2+ bym proponował.

#496684  autor: Mordrag
 15 sie 2011, 12:18
Synchronizować się to może i da radę, ale czy wyciągnie pełną prędkość ?

#496685  autor: bed
 15 sie 2011, 12:19
G.DMT tak naprawdę nie jest do opcji wyżej 7 Mb/s, ale czasami 10 Mb/s włączają w G.DMT jak nie ma ADSL2+, ale to właściwie na życzenie klienta.
W każdym razie 10 i 20 Mb/s powinny być włączane tylko na ADSL2+.

#496694  autor: Vieslav
 15 sie 2011, 12:34
U mnie 6mb/s lata na takich parametrach:
Obrazek
G.DMT wybrane ręcznie - połączenie stabilniejsze. Mam BSA. Neostrada by nigdy w życiu nie osiągnęła czegoś takiego - około 4,5 - 5mb/s synchronizacji żeby zostawić zapas marginesu. Z ręcznym trybem jak i tym przycinaniem synchro to zależy od DSLAMu - niektóre "zapamiętują" parametry i konsultant musi resetować port, inne są mniej upierdliwe. Kolejna sprawa - mimo interleaved i mega tłumienia mam pingi w okolicach 30ms. Sąsiad ma neostrade 1mb/s - również w interleaved (ogromne tłumienie) i ma pingi w okolicach 100ms. Ja nie mam żadnych problemów ze swoim łączem mimo tak dramatycznych parametrów.