• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #494852  autor: Patiss93
 07 sie 2011, 10:19
Witam,
Chciałabym się poradzić tutaj co zrobić aby TP.SA podjęło jakieś działania w mojej sprawie. Otóż to, jakieś 5 lat temu złożyłam po raz pierwszy zamówienie o założenie mi internetu, dostałam odpowiedź brak możliwości technicznych. Kilka lat później ponownie złożyłam zamówienie, odpowiedź była taka sama. Ostatnio próbowałam kolejny raz, miałam nadzieję, że się coś ruszyło. Kurier przywiózł mi modem i umowę, po czym otrzymałam maila że jednak nie ma możliwości technicznych i ta przesyłka to pomyłka. Przez telefon jeden z panów monterów powiedział że są możliwości, jednak TP twierdzi że ich nie ma. Zgłosiłam sprawę do UKE, które zmusiło TP o wyjaśnienie tej sprawy. TP.SA przysłało mi pismo, w którym zostało napisane, że aby przyłączyć mnie do internetu potrzeba jakiś planów itp. i że ich na to nie stać ;o Dodam jeszcze, że większość moich sąsiadów ma neostrade, i ja też miałam do czasu kiedy nie przeprowadziłam się 400metrów dalej ;)

Proszę o pomoc. Mieszkam w małej wsi i internet bezprzewodowy nie spełnia swojej roli.

#495059  autor: elkanguro
 08 sie 2011, 08:34
W tym jest właśnie problem, że TP nie jest już operatorem krajowym i nie zmusisz nikogo do inwestycji bo im się nie opłaci rozbudowywać infrastruktury dla jednego gospodarstwa. W takich miejscach całkiem nieźle sprawdza się internet CDMA. Aktualnie dostępny w ofercie Orange (Orange Freedom Pro) oraz Plusa.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#495067  autor: Patiss93
 08 sie 2011, 09:10
Dlatego też wezmę Plusa na próbe. Tylko czy to w grach się sprawdzi? Ping nie bedzie w skali 200-500?

#495075  autor: Vieslav
 08 sie 2011, 09:54
Patiss93 pisze: Dodam jeszcze, że większość moich sąsiadów ma neostrade, i ja też miałam do czasu kiedy nie przeprowadziłam się 400metrów dalej
Czyli nie masz linii telefonicznej w domu? To bardzo komplikuje sprawę, bo żeby pociągnąć kabelek to jest bardzo dużo papierologii.

#495090  autor: Arturos
 08 sie 2011, 10:47
Patiss93 pisze: Otóż to, jakieś 5 lat temu złożyłam po raz pierwszy zamówienie o założenie mi internetu
Błąd, trzeba było złożyć zamówienie na telefon i po odpowiedzi na BMT podpisać umowę z odroczonym terminem realizacji 10 miesięcy. pomimo że TP nie jest już operatorem krajowym to takie umowy są nadal podpisywane (ale już nie długo) więc spróbuj.

Pozdrawiam Arturos

#495416  autor: Patiss93
 09 sie 2011, 18:19
jak na razie napisałam do rzecznika TP. na następny dzień od razu był telefon, w którym Pan powiedział że dodali mnie na listę i jestem jako pierwsza do podłączenia internetu, pytał jaki internet by mnie zadowalał itp. oraz powiedział że jest w stanie przyjechać z komputerem i sprawdzić w razie co jakość bezprzewodowych internetów. Zobaczymy co dalej z tą sprawą będzie. Jak na razie pozostaje mi bezprzewodowy internet. Mam nadzieję że pan Jabczyński sprawi że w końcu się coś ruszy ;d

#495600  autor: ppp1ppp
 10 sie 2011, 15:00
może za 10 lat się doczekasz, jeśli nie ma warunków to dla jednego chętnego nie będą inwestować

#495605  autor: Patiss93
 10 sie 2011, 15:14
tylko wiesz, tutaj ciągle budują nowe domy i wprowadzają sie nowe rodziny, i nie sądzę że każdemu z nich odmawiają. Zaczyna się tutaj tworzyć osiedle domków jednorodzinnych więc przypuszczam że nie tylko ja walczę o ten internet. Pozatym poczekalam 5 lat to moze i kolejne 5 mnie nie zbawi. W ogóle dziś dzwonił jakiś Pan z telekomuny że mam podać adres i on przyjedzie tu z laptopem i będzie coś sprawdzał, pewnie zasięg jakiegoś bezprzewodowego typu orange. ;/ A ja chce internet na kablu!

#495943  autor: ruters
 11 sie 2011, 18:14
Witam mam podobny problem. Chciałbym założyć telefon i internet w domku jednorodzinnym, udałem sie w tym celu do salonu TP w Pruszkowie mieli sprawdzić czy jest możliwość. Po tygodniu zjawiła sie ekipa monterów którzy stwierdzili że nie można bo słupy nie są ich(troche dziwne bo wszyscy sąsiedzi mają własnie linie po tych słupach) i odjechali tego samego dnia przyjechał kurier z umową i nadanym juz numerem telefonu. Umowy nie podpisałem udałem sie znowu do TP w ich systemie dalej istniała możliwość podłączenia do mnie telefonu. Miła pani po wykonaniu kilku telefonów zakomunikowała mi że trzeba postawić 5 słupów ;/. i własnie dziwi mnie to że sąsiedzi mają podłączoną TP a ja nie moge. Pytanie moje to czy są jakieś ekipy monterów nie z TP którzy podłączą mi linie telefoniczną??

#495968  autor: Arturos
 11 sie 2011, 20:06
ruters pisze:tego samego dnia przyjechał kurier z umową i nadanym juz numerem telefonu. Umowy nie podpisałem
Trzeba było podpisać umowę i złożyć reklamację na niewykonanie usługi w której domagasz się podłączenia telefonu lub rozpoczęcie wypłaty odszkodowania. Teraz to raczej po ptakach.

Pozdrawiam Arturos

#495975  autor: ruters
 11 sie 2011, 20:29
no ok ale ja chce prywatnie podciągnąć tą linie potrzebuje monterów jak w ogóle tacy są którzy mi to zrobią??

#495990  autor: cook1e
 11 sie 2011, 21:50
@ruters
To nie jest tak, że jedna ekipa podłączy Ci telefon, a inna nie.
Chodzi o to, że ludzie którzy mają po tych słuchach (prawdopodobnie energetycznych) podłączone telefony, mają je podłączone pewnie od dawna, jeszcze za czasów jak tepsa była państwowa.
Aktualnie, żeby wybudować taki przyłącz zgodnie z prawem trzeba zgody, uzgodnienia projekty i pieniądze.
Prawdopodobnie w podobnej sytuacji jest koleżanka Patiss93, ponieważ domyślam się, że przeprowadziła się do mieszkania/budynku gdzie nie było przyłącza, a wybudowanie nowego wiąże się jak pisałem wyżej z opracowaniem inwestycji, zrobieniem projektu, uzgodnieniami geodezyjnymi itd. wymaga to czasu i sporo pieniędzy.
W takich sytuacjach dobrym rozwiązaniem jest znalezienie kilku osób z sąsiedztwa (z tego co pamiętam min 6) i złożenie zbiorowego wniosku w punkcie TP, powinno to przyśpieszyć ewentualną inwestycję.

#496047  autor: Vieslav
 12 sie 2011, 10:56
Ja mam inne pytanie, aby w przyszłości uniknąć czegoś takiego - czy w trakcie budowy domu warto zadbać o coś takiego, typu słupy, kabel do domu, pozwolenia?

#496088  autor: elkanguro
 12 sie 2011, 14:13
Wydaje się, że jak już na etapie budowy zadbasz o niezbędne pozwolenia to powinno Ci to pójść sprawniej. Ale jak jest naprawdę...?

Virgin Mobile
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#496171  autor: Patiss93
 12 sie 2011, 18:59
No więc drogi kolego, ja też miałam sytuacje że przysłali mi modem i umowe kurierem, tylko że ja to odebrałam. W sumie to nic nie dało, w umowie jest punkt że jeżeli nie ma możliwości technicznych umowa wygasa. Jedynie co mi zostało to modem, który sobie mogę w du*** wsadzić :D Napisz do rzecznika TP. Ja napisałam w środę między 8-10 ma ktoś przyjechać. Możesz złożyć jeszcze skargę do UKE (ja też to zrobiłam) TPsa będzie musiała Ci wyjaśnić dokładnie dlaczego nie można i uzasadnić to. Niestety nikt nie jest w stanie ich zmusić. Pozostaje Ci internet CDMA lub bezprzewodowy, tak jak mi, bo przypuszczam że środowa wizyta nic nie da. Trzeba czekać na cud, albo na to że więcej sąsiadów zacznie składać wnioski, może wtedy TPsa pomyśli o rozwoju infrastruktury.
Wytrwałości w walce ;)

#496178  autor: MK_
 12 sie 2011, 19:32
Vieslav pisze:Ja mam inne pytanie, aby w przyszłości uniknąć czegoś takiego - czy w trakcie budowy domu warto zadbać o coś takiego, typu słupy, kabel do domu, pozwolenia?
Również bardzo mnie to zastanawia. Mam dom jednorodzinny, w którym korzystam z Orange Free. Nie potrzebuje dużo transferu więc i nie walczę z TP. Dom jest około 80m od drogi. Przy drodze są drewniane słupy TP. Prąd jest zrobiony tak, że na początu działki jest słup, który jest podpięty do sieci energetycznej, a na działce kabel idzie w ziemi do domu. Jak by to było z telefonem?

#496191  autor: Patiss93
 12 sie 2011, 20:28
Ja też mam kabel telefoniczny pociągnięty przez dom i przez swoją działkę wyprowadzony na drogę. mimo to BMT ;] Ale próbuj, może w twoim przypadku bedzie innaczej ;)

#496325  autor: Arturos
 13 sie 2011, 15:02
Tepsa raczej nie będzie chciała włączać nowych klientów po sieci napowietrznej - za duże koszty utrzymania, chodzi o częste awarie

Pozdrawiam Arturos