• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 5 z 32
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 32

#495668  autor: mkowalski
 10 sie 2011, 16:53
telemaniak93 pisze:No właśnie nie ale dlaczego przeszedłem proces pozytywnie?
Weryfikowano Cię w bazach danych dłużników. Jako że nie ma możliwości abyś miał na swoim koncie jakiekolwiek długi, proces przeszedł pozytywnie.

Osobną kwestią jest to, czy telefon będzie Ci wydany. To chyba wyjdzie w praniu i będzie zależało od tego, czy sprzedawca zorientuje się że naruszasz punkt regulaminu mówiący o wieku.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2011, 16:54 przez mkowalski, łącznie zmieniany 1 raz.

#495669  autor: Spamer ;)
 10 sie 2011, 16:53
mkowalski pisze:Analogicznie - jak jesteś niepełnoletni ale masz dowód osobisty możesz zdobyć prawo jazdy? - Nie.
Z tym się zgodzę.
mkowalski pisze:Jesteś niepełnoletni ale masz dowód - możesz kupić piwo? Nie.
Tak, trzeba wiedzieć gdzie kupywać, tam gdzie Cię nie znają, wtedy nawet Dowód nie jest potrzebny.

#495672  autor: mkowalski
 10 sie 2011, 16:55
Spamer ;) pisze:
mkowalski pisze:Jesteś niepełnoletni ale masz dowód - możesz kupić piwo? Nie.
Tak, trzeba wiedzieć gdzie kupywać, tam gdzie Cię nie znają, wtedy nawet Dowód nie jest potrzebny.
W taki sposób to można wszystko na swoją korzyść interpretować... Czy mogę komuś ukraść telefon? Tak, trzeba wiedzieć gdzie kraść, żeby nikt nie zauważył.

Pisząc "możesz" miałem na myśli prawne możliwości. To że wraz ze sprzedawcą łamiecie prawo, to osobna kwestia.

#495674  autor: telemaniak93
 10 sie 2011, 17:04
No tak ale zakładając, że telefon zostanie wydany to kto może być "pociągnięty" do odpowiedzialności? Osoba niepełnoletnia? Chyba nie.

#495676  autor: Spamer ;)
 10 sie 2011, 17:09
mkowalski pisze:Czy mogę komuś ukraść telefon? Tak, trzeba wiedzieć gdzie kraść, żeby nikt nie zauważył.
Tego nie powiedziałem.
mkowalski pisze:To że wraz ze sprzedawcą łamiecie prawo, to osobna kwestia.
Sprzedawca łamie prawo że sprzedaje, ja byłem tylko kupującym. Kiedyś był z tym problem fakt, ale teraz mam normalny dowód i robię co chcę, gdzie i kiedy chcę.

Zastanawia mnie fakt, czy jeśli nie oddam telefonu tylko sobie zatrzymam to zapłacę 400 zł i mam spokuj? Czy mi odbiorą telefon a i tak muszę zapłacić karę? Jak komornik nie będzie mogł zemnie ściągnąć należności to do sądu sprawę kieruję czy co, bo aktualnie na statusie Bezrobotny jestem, nie mam majatku?

#495683  autor: mkowalski
 10 sie 2011, 17:22
Spamer ;) pisze:Sprzedawca łamie prawo że sprzedaje, ja byłem tylko kupującym.
Ty jako kupujący także łamiesz prawo.
Spamer ;) pisze:Zastanawia mnie fakt, czy jeśli nie oddam telefonu tylko sobie zatrzymam to zapłacę 400 zł i mam spokuj? Czy mi odbiorą telefon a i tak muszę zapłacić karę?
Mnie też to ciekawi, ale na razie nikt nie wie. Jeśli okaże się że mimo zapłaty kary 400 zł telefon jest blokowany po IMEI-u, to kiepska sprawa. Czytałem w komentarzach na telepolisie, że niektórzy planują "kupno" tego właśnie Huaweia za 400 zł po testach ;)
Spamer ;) pisze:Jak komornik nie będzie mogł zemnie ściągnąć należności to do sądu sprawę kieruję czy co, bo aktualnie na statusie Bezrobotny jestem, nie mam majatku?
To jest temat typowo na forum prawnicze, ale w skrócie - komornik może zająć dobra należące do Ciebie (mieszkanie, samochód, telewizor, komputer, laptop, wieża hifi), a nawet konto bankowe. To że jesteś bezrobotny niewiele zmienia - do końca życia raczej nie planujesz być bez pracy, a gdy tylko takową znajdziesz, komornik natychmiast się odezwie.

#495696  autor: pakierhakierxd
 10 sie 2011, 18:04
Zakwalifikowałem się i wybrałem sobie pasujący termin i miejsce :)

Dostałem taki komunikat :)

Twoje miejsce oraz termin odbioru telefonu zostały ustalone.
Twój wybór to:
odbiór w dniach: 02-09-2011 - 08-09-2011
Miejsce odbioru: Alfa Świętojańska 15 Białystok.
Kilka dni przed tym terminem otrzymasz maila z wyznaczonym dokładnie terminem oraz ważnymi informacjami na temat procesu wypożyczenia. Możesz teraz przejść na stronę Panelu Uczestnika Programu, by sprawdzić, co jeszcze dla Ciebie przygotowaliśmy.

A kolejny na stronie

Termin odbioru telefonu
Zostało 23 dni
Termin: 02 września 2011
Adres: Świętojańska 15
(Alfa) Białystok

Fajnie:D

Mogłem wybrać termin wcześniejszy trochę ale nie chce mi się płacić za bilet :D
szkoda mi kasy a we wrześniu będę miał już miesięczny

Potestuje sobie 1-2 dni chcę zobaczyć jak działają słabsze telefony z andkiem
resztę czasu dam potestować siostrze nie miała androida :P

Ciekawe czy jak bym brał abonament a jestem uczniem szkoły policealnej to czy też tak łatwo bym wziął abonament :P,obecnie mam abonament w play ale na mamę ale jeszcze nie wiem czy za rok nie przejdę na kartę :)

Mam nadzieję ze nie dostanę jakiegoś rozwalonego xdd

Pozdrawiam :)

#495708  autor: Sowus
 10 sie 2011, 19:07
mkowalski pisze:
Sowus pisze:Czy telefon musze oddać w tym samym salonie w ktorym go "wypozyczalem"?
Tak.

No to troszke lipa, bo jestem w pracy nad morzem. Przypuscmy, ze dostalbym miejsce odebrania koszalin ( podobny kod kreskowy podalem ) wypozyczam wracam do domu do Szczecina i zeby oddac znow musialbym jechac do Koszalina go oddac :<

#495712  autor: pakierhakierxd
 10 sie 2011, 19:14
To nie fajnie ;( , ja na szczęście takich problemów nie mam i taki jak wybrałem termin to będę mógł w każdej chwili oddać bo w tym mieście będę mógł być w każdej chwili to tylko 30 minut drogi

#495736  autor: ArkadiusW
 10 sie 2011, 20:44
Ciekawa inicjatywa jak ktoś tak jak ja nie zna androida. Na szczęście tez się załapałem do programu. Ciekawą kwestią pozostaje ocena sprawności i stanu technicznego oddawanego telefonu, ile sobie siec policzy w razie jakiejś usterki :P

ArkadiusW

#495737  autor: pakierhakierxd
 10 sie 2011, 20:51
Nic tak przynajmniej było mówione tylko że może być tak że kiedyś jak będziesz brać abo to mogą zażądać wpłaty np. 400zł która potem będzie jak coś na poczet faktur.

#495739  autor: ArkadiusW
 10 sie 2011, 20:56
Tak swoja drogą to ta akcja sieci Play powinna wymusić na konkurencji czegoś podobnego - zrobiłoby się baardzo ciekawie na rynku telefonicznym :D

ArkadiusW

#495743  autor: pakierhakierxd
 10 sie 2011, 21:14
Fajnie by było ale inni by bardziej weryfikowali :(

#495809  autor: Spamer ;)
 11 sie 2011, 09:25
pakierhakierxd pisze:Fajnie by było ale inni by bardziej weryfikowali
Przeważnie w Plusie "Satysfakcja Monitorowana". :mrgreen:

#495811  autor: Pan_telefonik
 11 sie 2011, 09:38
ArkadiusW pisze:Ciekawa inicjatywa jak ktoś tak jak ja nie zna androida. Na szczęście tez się załapałem do programu. Ciekawą kwestią pozostaje ocena sprawności i stanu technicznego oddawanego telefonu, ile sobie siec policzy w razie jakiejś usterki :P
czytajcie regulamin
Kod: Zaznacz cały
Zgodnie z zapisami w umowie, Uczestnik Programu powinien zwrócić telefon nieuszkodzony, w oryginalnym pudełku oraz ze wszystkimi akcesoriami. Uszkodzony telefon zostanie przyjęty przez Sprzedawcę i nie grożą Ci z tego powodu żadne konsekwencje. Może to jednak wpłynąć na Twoją wiarygodność w przyszłości, kiedy będziesz chciał dokonać zakupu standardowej oferty.

Nokia 3310 ->3410 ->3510i -> Siemens C75 -> SE K750i ->K550i -> Nokia 3110c -> E51 i 1600 i 6030 -> 6650 t-mobile -> SE C702 -> Toshiba G810-> Nokia E63 4Gb&(Nokia 6220c 1Gb->5530-> N8)-> Nokia E63-> Samsung Galaxy SII

#495844  autor: Blank
 11 sie 2011, 12:30
mkowalski pisze:
Nawet jeśli będzie kombinował to i tak będzie musiał zapłacić za telefon ;) Chyba ze sobie ubezpieczy indywidualnie od kradzieży hehe

reasumując nie odda się telefonu=rachunek do zapłacenia
No właśnie na tę chwilę nie wiadomo co będzie w sytuacji faktycznej kradzieży popartej dokumentacją z policji.

Regulamin jest tak sformułowany że faktycznie mogą nas obciążyć kosztami, ale mogą też w sytuacji kradzieży "zapomnieć o sprawie". Wszystko wyjdzie w praniu, a teraz możemy tylko mieć nadzieję że z naszymi telefonami nic złego się nie stanie ;)
Pamiętajmy, że to co Operator pisze na stronie programu także się liczy ;)
Jeśli w czasie testów zostanie Ci skradziony telefon, należy ten fakt niezwłocznie zgłosić na posterunku Policji. Otrzymane oświadczenie należy przynieść do Punktu Sprzedaży, ponieważ będzie ono stanowić dowód w przyszłym postępowaniu. Ponieważ testowane telefony są własnością sieci Play, a w momencie kradzieży był on w trakcie wypożyczenia w Twoich rękach, zastrzegamy sobie prawo do wezwania Ciebie w charakterze świadka w późniejszym terminie.

Po zgłoszeniu faktu kradzieży telefonu w naszym Punkcie, umowa użyczenia wygasa, a skradziony telefon zostanie zablokowany. 
mkowalski pisze:
Spamer ;) pisze:Zastanawia mnie fakt, czy jeśli nie oddam telefonu tylko sobie zatrzymam to zapłacę 400 zł i mam spokuj? Czy mi odbiorą telefon a i tak muszę zapłacić karę?
Mnie też to ciekawi, ale na razie nikt nie wie. Jeśli okaże się że mimo zapłaty kary 400 zł telefon jest blokowany po IMEI-u, to kiepska sprawa. Czytałem w komentarzach na telepolisie, że niektórzy planują "kupno" tego właśnie Huaweia za 400 zł po testach ;)
Naliczą karę 400 zł i dodatkowo zablokują telefon, więc kombinatorzy wyjdą jak Zabłocki na mydle.
ArkadiusW pisze:Ciekawa inicjatywa jak ktoś tak jak ja nie zna androida. Na szczęście tez się załapałem do programu. Ciekawą kwestią pozostaje ocena sprawności i stanu technicznego oddawanego telefonu, ile sobie siec policzy w razie jakiejś usterki :P
Nic nie policzą. Jesteś zobowiązany do oddania telefonu w jak najlepszym stanie. Jeżeli oddasz uszkodzony, to możesz zostać dodany do baz nieuczciwych klientów, co w przyszłości spowoduje, że aby dostać abo będziesz musiał wyłożyć kaucję, albo w ogóle nie przejdziesz weryfikacji. I to jedyna konsekwencja. Pytanie, czy te "bazy nieuczciwych klientów" to bazy wewnętrzne Playa, czy ogólne, z których korzystają także inni operatorzy, bo tego Play nie uściśla.
Zgodnie z zapisami w umowie, Uczestnik Programu powinien zwrócić telefon nieuszkodzony, w oryginalnym pudełku oraz ze wszystkimi akcesoriami. Uszkodzony telefon zostanie przyjęty przez Sprzedawcę i nie grożą Ci z tego powodu żadne konsekwencje. Może to jednak wpłynąć na Twoją wiarygodność w przyszłości, kiedy będziesz chciał dokonać zakupu standardowej oferty. 
Ludzie, czytajcie regulamin i to co piszę operator w FAQ!

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#495850  autor: Xavi
 11 sie 2011, 12:56
mkowalski pisze:Xavi napisał/a:
No właśnie nie za bardzo. Logując się w celu ustalenia miejsca odbioru było info że na kilka dni przed terminem dostanie się maila z informacją o dokładnej dacie odbioru sprzętu. Ja rozumiem to tak że dokładną datę kiedy należy odebrać dopiero prześlą.

Ale w mailu masz informację, że telefon musisz odebrać w ciągu siedmiu dni od wyznaczonego terminu.
Słuchaj, chyba rzeczywiście się nie rozumiemy.
W mailu po wybraniu terminu mam takie info:
Twój wybór to:

- odbiór w dniach: 19-08-2011 - 25-08-2011
Kilka dni przed tym terminem otrzymasz maila z wyznaczonym dokładnie terminem oraz ważnymi informacjami na temat procesu wypożyczenia.

Jednocześnie jak wybierałem ten przedział czasowy (bo to nie jest konkretny termin tylko przedział) wyskoczyła informacja że odbiór 25 sierpień a w przesłanym potem mailu że dokładny termin zostanie dopiero podany w osobnym mailu na kilka dni przed odbiorem!

#495862  autor: mkowalski
 11 sie 2011, 13:14
Xavi pisze:Słuchaj, chyba rzeczywiście się nie rozumiemy.
U mnie wygląda to tak:
* w formularzu podałem zakres 19-08-2011 - 25-08-2011
* na testujsmartfona.pl mam wyświetlony termin 19 sierpnia 2011
* w mailu mam informację nr 1 - "Kilka dni przed tym terminem otrzymasz maila z wyznaczonym dokładnie terminem oraz ważnymi informacjami na temat procesu wypożyczenia."
* w mailu mam też informację nr 2 - "Pamietaj, że na odbiór masz tylko 7dni. Po ich upływie będziesz przesunięty na koniec kolejki oczekujących oraz będziesz musiał ponownie wybrać miejsce i termin odbioru."

#495873  autor: Xavi
 11 sie 2011, 14:08
Ja mam dokładnie tak samo tyle że termin to 25.
Nie widzisz tu sprzeczności? Masz podany termin Ty 19 ja 25 a jednocześnie info że Kilka dni przed tym terminem otrzymasz maila z wyznaczonym dokładnie terminem ...

#495886  autor: MK_
 11 sie 2011, 14:41
Widzę że nowatorski system ustalania terminów przyprawia forumowiczów o ból głowy :-D

Kilka faktów:
- jest podany przedział czasowy do odebrania np od 19 sierpnia 7 dni - czyli tyle ile jest w regulaminie na odebranie
- jest licznik odliczający czas do odbioru
- jest informacja że przyjdzie mail z dokładnym terminem

Więc skoro termin już jest znany (bo po cholerę dawaliby wielki licznik na głównej stronie) to po co jeszcze piszą o jakimś mailu?

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc
  • Strona 5 z 32
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 32
  • 1
  • 3
  • 4