• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #495376  autor: DS
 09 sie 2011, 16:03
Żonie kończy się abonament w Play i zamierza przenieść się do Ery z zachowaniem dotychczasowego numeru. I teraz pytanie jak to najlepiej załatwić? Wypowiedzieć umowę Play z przeniesieniem numeru do fresh czy nie, albo pójść do Ery i oni to załatwią sami. Byłem dziś pytać w Erze i powiedziano mi, żeby z Playem w ogóle nic nie robić tylko do nich przyjść. I mam mętlik w głowie...

Moja codzienność z Play:
- brak dost. do sieci
- problem z siecią
- obecnie niedostępne
- wybrać sieć?

A czym mnie dziś zaskoczy?

#495381  autor: Wiola_K
 09 sie 2011, 16:08
Idzie się bezpośrednio do przyszłego operatora i oni już wszystko załatwią i na miejscu powiedzą co i jak. Nie trzeba nic w Playu załatwiać.
Ostatnio zmieniony 09 sie 2011, 16:11 przez Wiola_K, łącznie zmieniany 1 raz.

#495382  autor: PiotrG-dz
 09 sie 2011, 16:08
Salon T-mobile ma rację bo skoro macie już numer w Play na abonament to jest on już zarejestrowany i nie trzeba chodzić do Play bo wszystko załatwi (ERA) T mobile. :wink:

#495386  autor: DS
 09 sie 2011, 16:23
Tylko nie rozumiem jednego - jak przeniose już numer do Ery, a abo w Play mam do połowy września, to będe jednoczesnie w 2 sieciach teraz? I co z opłatą aktywacyjną w tym przypadku?

Moja codzienność z Play:
- brak dost. do sieci
- problem z siecią
- obecnie niedostępne
- wybrać sieć?

#495404  autor: SACZI
 09 sie 2011, 17:15
DS pisze:Tylko nie rozumiem jednego - jak przeniose już numer do Ery, a abo w Play mam do połowy września, to będe jednoczesnie w 2 sieciach teraz? I co z opłatą aktywacyjną w tym przypadku?
Nie, po to idziesz do T, żeby nie było problemu z przeniesieniem.
Oni zlecają Playowi oddanie numeru po zakończeniu umowy, Ty podpisujesz pełnomocnictwo i po sprawie.
Kończy sie umowa, numer zaczyna działać w T.
I teraz kolejna sprawa, czyli opłata aktywacyjna, która wynosi 50 PLN.
Dotyczy nowych aktywacji, nie wiem, jak to ma miejsce w przypadku przeniosin z innej sieci.
Najprawdopodobniej nie będziesz jej płaciła, ale się upewnij.
Przy migracji z TakTak do abonamentu nie ma tej opłaty.

PS
Moja codzienność z Play:
- brak dost. do sieci
- problem z siecią
- obecnie niedostępne
- wybrać sieć?

... potwierdzam ...

#495491  autor: Wiola_K
 09 sie 2011, 23:56
Wiem, że przenosząc się z innej sieci do Playa i do Plusa to płaci się opłatę aktywacyjną, wiec w T. też bo to opłata, że się do ich sieci przyłączasz. Tyle, ze każdy operator może mieć inne stawki.

#495558  autor: sloneczny
 10 sie 2011, 12:41
Na stronie T-Mobile nie znalazłem informacji o opłacie aktywacyjnej.

#495562  autor: Wiola_K
 10 sie 2011, 12:57
spytałam T. na FB i zaraz się pewnie dowiem. Na pewno opłaty aktywacyjnej T. by nie przepuścił ;)

#495568  autor: krasnoludek
 10 sie 2011, 13:32
Tak, czy inaczej warto niż męczyć się z zasięgiem Playa. Decyzja wydaje się jeszcze tym bardziej trafna jeśli weźmiemy pod uwagę dane opublikowane ostatnio przez UKE. Wynika z nich, że w pierwszym półroczu bieżącego roku to T-Mobile uzyskał pozwolenie na największą ilość nowych stacji bazowych: http://www.telepolis.pl/news.php?id=22434&m=0

#495572  autor: qper
 10 sie 2011, 13:44
krasnoludek pisze:Tak, czy inaczej warto niż męczyć się z zasięgiem Playa. Decyzja wydaje się jeszcze tym bardziej trafna jeśli weźmiemy pod uwagę dane opublikowane ostatnio przez UKE. Wynika z nich, że w pierwszym półroczu bieżącego roku to T-Mobile uzyskał pozwolenie na największą ilość nowych stacji bazowych: http://www.telepolis.pl/news.php?id=22434&m=0
Widzisz, jeszcze w pierwszym kwartale roku nadajników UMTS PTC miała 3652, a Play 3756.
Więc pod tym względem Play jest rozwinięty technologicznie lepiej niż T-mobile i Orange. Starzy operatorzy mogą szpanować tylko zwykłym zasięgiem GSM, który powoli wychodzi z użycia. Po prostu nie stać ich na tak duże inwestycje w rejonach gdzie jest mało ludności.

Dzisiaj nadchodzi czas smartfonów i Internetu w telefonie i do tego Play sprawdza się dobrze.

Mnie osobiście Play z zasięgiem nie zawiódł - bardzo mi się podoba alternatywa korzystania z roamingu PLUSA. Plus dysponując największym zasięgiem GSM jest najlepszym rozwiązaniem dla telefonów bez 3G

#495594  autor: Wiola_K
 10 sie 2011, 14:52
dostałam od T odpowiedź: opłata aktywacyjna wynosi 49zł brutto, ale przenoszący swój numer do naszej sieci mogą skorzystać z upustu 50% na abonament przez okres 6 miesięcy :) A mogę wiedzieć dlaczego przenosicie się z Play do T., bo ja właśnie przeniosłam sie z T do Play i od 1.09. zaczynam być w innej sieci po 8 latach w Erze (T).

#495608  autor: elkanguro
 10 sie 2011, 15:14
Wiola_K, czytaj dokładnie, autorka tekstu ma problemy z zasięgiem Play. To jest powód zmiany operatora.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#495611  autor: Wiola_K
 10 sie 2011, 15:19
Temat założył DS i on nigdzie nie pisze o powodach dla których żona chce przejść do T.

#495771  autor: elkanguro
 10 sie 2011, 22:35
W takim razie musiałem to wydedukować z podpisu autora.

Virgin Mobile
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#496573  autor: MK_
 14 sie 2011, 17:05
Czas chyba się odnieść do kilku zawartych tutaj opinii :twisted:

Abonamenty bez telefonu w Play - fakt, jest drożej. Kilka miesięcy temu była oferta -50% czyli za 50zł było 500 minut z umową na 12 miesięcy bez telefonu. Niby teraz tego nie ma, ale nie było w tej umowie stanu darmowego, więc coś za coś. Ceny telefonów są skandaliczne, to chyba wiadomo.

Zasięg Play - jeżeli mieszkasz w zasięgu UMTS/korzystasz z telefonu najczęściej w UMTS i masz telefon z UMTS to z usług Playa będziesz zadowolony. Skazany na sam GSM Playa lub roaming Plusa możesz być zadowolony, ale raczej będzie zupełnie odwrotnie. Dlatego w drugim przypadku przed podpisaniem umowy na 12/24 miesiące sieć radziłbym dokładnie przetestować, co by nie było płaczu.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#496643  autor: remi89
 15 sie 2011, 08:34
Każdy przestrzega przed zasięgiem Play. W miastach to nie powinno być problemu z zasięgiem czy to GSM czy UTMS. Ja osobiście korzystam z telefonu pracującego tylko w GSM i jakoś nie narzekam. Jakość połączeń doskonała, nie rwie rozmów. Dla mniejszych miejscowości i wsi alternatywą jest zasięg Plusa (prawdopodobnie największy z W3).

P@weŁ
 #496670  autor: sloneczny
 15 sie 2011, 11:40
@MK_ może i racja ale nie jest to tak do końca czarno-biała sytuacja. Np. jeśli komuś zależy na pakietowej transmisji danych (dostępnej w GSM, ale i używanej w standardzie UMTS) przypomnę jeszcze czerwcowe wyniki badania transmisji danych na wybranych trasach kolejowych:

Pod względem ilości poprawnie wykonanych usług w badaniach transmisji
danych na trasach kolejowych Warszawa – Wrocław, Wrocław – Gdynia,
Gdynia – Warszawa i Warszawa – Poznań najlepiej wypadła sieć operatora
ERA. W sieci tego operatora wykonano najwięcej udanych sesji pomiarowych,
zarejestrowano najwięcej udanych połączeń do serwera FTP i serwera poczty.
W sieci operatora PLAY zarejestrowano najwięcej nieudanych sesji pomiarowych, ale
jeśli już usługa była realizowana to w sieci tego operatora najszybciej były otwierane
strony www oraz najszybciej pobierany plik z serwera FTP i pobierana poczta
z serwera pocztowego. W sieci operatora ORANGE zanotowano najmniej sesji
pomiarowych, najwięcej przerwanych sesji, najdłuższe czasy otwierania stron www.
(...) Najsłabsze wyniki badania jakości transmisji danych zarejestrowano w sieci
operatora PLAY, pomimo najkrótszych czasów otwierania stron www, oraz
najwyższych prędkości pobierania poczty i pliku z serwera FTP, skuteczność
realizacji usług była na poziomie poniżej 50 %, co prawdopodobnie było wynikiem
złego pokrycia tras kolejowych sygnałem własnej sieci.

#497240  autor: Karolek81
 17 sie 2011, 13:31
@DS z informacji, które pojawiły się dziś na temat rachunków za transmisję danych u jednego z operatorów, wynika że przejście z Playa do Ery będzie dobrym rozwiązaniem.

#497299  autor: qper
 17 sie 2011, 15:36
Karolek81 pisze:@DS z informacji, które pojawiły się dziś na temat rachunków za transmisję danych u jednego z operatorów, wynika że przejście z Playa do Ery będzie dobrym rozwiązaniem.
Pitolenie....

problem ze smartfonami dotyczy każdej sieci. Jakoś mam iPhone w Playu 2 lata i takich problemów nie miałem. Zawsze mam pakiet Internetowy i widzę swoje zużycie.

Pisał nawet o tym ostatnio rzecznik Orange http://www.blog.tp.pl/wojciechjabczynsk ... i%C4%99taj

Swoją drogą jeżeli już do tego nawiązałeś - to Play mógłby pokazać tym osobom z czym dokładnie łączyły się telefony i problem by się rozwiązał.

Nie widzę sensu dlaczego Play miałby zawyżać im dane po to tylko aby szybko zdobyć trochę kasy, i definitywnie zniechęcić klienta. Chyba nie o to im chodzi.

#497321  autor: Quetzal
 17 sie 2011, 17:50
qper pisze: Pitolenie....
problem ze smartfonami dotyczy każdej sieci.
Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, ze w Playu jest całkiem nieźle. Dane uaktualniane są zazwyczaj w kilka minut po zakończeniu połączenia.
W Erze dane internetowe potrafiły się rozliczać i tydzień.
qper pisze: Nie widzę sensu dlaczego Play miałby zawyżać im dane po to tylko aby szybko zdobyć trochę kasy, i definitywnie zniechęcić klienta. Chyba nie o to im chodzi.
Dlaczego?
Przypuszczam, że dominująca większość skarg jest wyłącznie z winy klientów, ale wcale by mnie nie zdziwiło jakby Play źle naliczał i liczył, ze ludzie grzecznie zapłacą.
Sam wiesz najlepiej jakie zdarzają się "wesołe przygody" z systemem bilingowym.