• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #478766  autor: Janek248
 30 maja 2011, 20:39
Witam

W regulaminie internetu CDMA Plusa jest zapisane że po przekroczeniu limitu w abonamencie Polkomtel zastrzega sobie prawo do zmiany parametrów technicznych internetu. Jak to jest w praktyce jaka jest prędkość internetu po zwolnieniu?

#483703  autor: neoptb
 21 cze 2011, 20:43
Tego nie wie nikt. Przy CDMA masz maksymalnie 3.1 mb, także po przekroczeniu transferu internet zwalania do prędkości EDGE czyli 256kb/s. :wink:

żyj i pozwól żyć.
P.S. Pomogłem? To kup mi piwo :)

#483708  autor: Pijo
 21 cze 2011, 20:54
neoptb pisze:zwalania do prędkości EDGE czyli 256kb/s
Aż tak dobrze to nie jest . Zapewne lejek jest na poziomie 32 kbit.

#483714  autor: neoptb
 21 cze 2011, 21:03
Pijo pisze:Zapewne lejek jest na poziomie 32 kbit.
Taka prędkość została osiągnięta po wykorzystaniu transferu przy CDMA.Z zaznaczeniem,że była to wtedy maksymalna prędkość, ale chwilami odczuwało się,że jest ona dużo niższa.

żyj i pozwól żyć.

#494578  autor: Janek248
 05 sie 2011, 18:53
Taka prędkość została osiągnięta po wykorzystaniu transferu przy CDMA.Z zaznaczeniem,że była to wtedy maksymalna prędkość, ale chwilami odczuwało się,że jest ona dużo niższa.
Wie Pan to z doświadczenia?

#494673  autor: neoptb
 06 sie 2011, 00:11
Janek248, tak.

żyj i pozwól żyć.

#494888  autor: Patiss93
 07 sie 2011, 13:36
a jak ten internet CDMA się sprawuje? Lepiej od moblinego? Bo teraz patrze na ofertę plusa i oni nazywają to internetem stacjonarnym. Na czym to polega wogóle?

#494895  autor: sosen
 07 sie 2011, 13:52
w każdej sieci ten internet jest traktowany jak stacjonarny. Czyli jest tak jak pewnie w orange że jest przypisany do lokalizacji konkretnej co nie zmienia faktu że możesz korzystać w innym miejscu ale jak nie będzie zasięgu to już twój problem.

#494909  autor: Patiss93
 07 sie 2011, 14:22
Czy to jest tak samo jak mobliny tzn. jest modem bezprzewodowy itp? A mógłbys mi powiedzieć jak on działa, tzn. w porówaniu do mobilnego. Patrzę w orange na mapce niby znajduję się w zasięgu CDMA.

#494929  autor: sosen
 07 sie 2011, 14:49
Wszystko zależy od zasięgu ilości użytkowników zalogowanych do sieci. Mogę ci powiedzieć jak to wygląda w orange (jeśli chodzi o sprzęt itp. bo się tym zajmuję na codzień) bo oferty plusa nie znam. Przy zakupie możesz wybrać modem adu500 lub router mv 400 albo mv 500 (polecam router bo masz możliwość korzystania na kilku komputerach poprzez kabel sieciowy, usb - w przyadku mv400 oraz wi-fi). Najtańszą opcją w orange jest freedom pro za 49 zł. kupując w salonie masz 3GB do wykorzystania (po wykorzystaniu jest ograniczenie prędkość ale nadal możesz korzystać z neta tylko działa wolno). Kupując telefonicznie w tej samej cenie dostajesz 1GB więcej czyli 4GB przez cały okres umowy.

Dodatkowo w tej ofercie przysługuje ci pakiet złotówek czyli 20 zł które możesz przekazać na dowolny numer w sieci orange na kartę lub jeśli abonament lub mix to musi być na tym samym koncie.

Co więcej jeśli posiadasz już jakiś telefon w orange (abonament minimum 39 zł) i podpiszesz umowę na internet załapiesz się na promocję orange combo dzięki czemu twoja faktura będzie pomniejszana co miesiąc o kwotę 15 zł.

#494930  autor: Patiss93
 07 sie 2011, 14:53
Tylko w orange nie ma chyba tych 7 dni na testowanie ? a ja w ciemno nie kupie, bo się tak wpieprzyłam z iplusem i się męczę od 2 lat. A czy antena zewnetrzna jest w stanie poprawić zasięg tej usługi?

#494933  autor: sosen
 07 sie 2011, 15:00
możesz zakupić ofertę na próbę i masz 30 dni na testowanie jak już bardzo chcesz testować. antena zewnętrzna jak najbardziej tak tym bardziej gdy się znajdujesz pomiędzy dwoma stacjami czy też zasięg nie jest najlepszy.

#494949  autor: elajka
 07 sie 2011, 16:29
Tak jak kolega mówi, możesz wziąć na próbę na 30 dni. Gdyby internet nie spełniał Twoich oczekiwań to oddajesz i zwracają Ci kasę (oprócz jakiejś opłaty aktywacyjnej, 65 zł chyba) Najlepiej załatwiać to w salonie. Co do samego internetu CDMA ma zdecydowanie większe pokrycie terenu (zasięg) w porównaniu do neta mobilnego, dzięki czemu sprawdza się bardzo dobrze na terenach wiejskich. Prędkość też jest bardzo ok, oczywiście do momentu wyczerpania limitu :P Jeśli jesteś w zasięgu, a w Twojej okolicy niewiele osób ma taki net, to bierz śmiało, nie będziesz zalowała :) Oczywiście mam na myśli ten od Orange, bo jak to jest w Plusie - nie wiem.

#495031  autor: neoptb
 07 sie 2011, 22:37
Patiss93 pisze:a jak ten internet CDMA się sprawuje? Lepiej od moblinego? Bo teraz patrze na ofertę plusa i oni nazywają to internetem stacjonarnym. Na czym to polega wogóle?
CDMA - to internet przypisany do lokalizacji (np. miejsca zamieszkania) nigdzie indziej nie będzie działał.

mobilny - działa wszędzie tam gdzie tylko jest zasięg sieci Plus.

CDMA wygrywa działaniem nawet 24 km od nadajnika, internet mobilny łapie tylko 6 km. Ale wiadomo coś kosztem czegoś.

W Plusie jest opcja na próbę, masz 7 dni na testowanie i wtedy decydujesz, czy zostawiasz czy nie.

żyj i pozwól żyć.

#495033  autor: MK_
 07 sie 2011, 22:43
CDMA - to internet przypisany do lokalizacji (np. miejsca zamieszkania) nigdzie indziej nie będzie działał.
Karty dualne Orange Free obsługujące CDMA wcale nie mają żadnego przypisania do lokalizacji.
CDMA wygrywa działaniem nawet 24 km od nadajnika, internet mobilny łapie tylko 6 km
Nie wiem skąd wziąłeś te liczby. 24km to CDMA będzie działać chyba na totalnej równinie, a GSM/3G potrafi działać i na kilkanaście kilometrów. :?

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#495039  autor: sosen
 07 sie 2011, 23:20
neoptb pisze:
Patiss93 pisze:a jak ten internet CDMA się sprawuje? Lepiej od moblinego? Bo teraz patrze na ofertę plusa i oni nazywają to internetem stacjonarnym. Na czym to polega wogóle?

mobilny - działa wszędzie tam gdzie tylko jest zasięg sieci Plus.

CDMA wygrywa działaniem nawet 24 km od nadajnika, internet mobilny łapie tylko 6 km. Ale wiadomo coś kosztem czegoś.

W Plusie jest opcja na próbę, masz 7 dni na testowanie i wtedy decydujesz, czy zostawiasz czy nie.
chyba że w plusie bo w orange to że jest przypisany do lokalizacji nie powoduje że nie można z niego korzystać wszędzie gdzie się chce i gdzie jest zasięg. Tak więc nie opowiadaj bajek.

#495052  autor: kerim36
 08 sie 2011, 06:56
sosen pisze:w orange to że jest przypisany do lokalizacji nie powoduje że nie można z niego korzystać wszędzie gdzie się chce
potwierdzam. mozna korzystac nawet 300km od domyslnej lokalizacji

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#495093  autor: PWK
 08 sie 2011, 11:03
Czy w Orange Freedom Pro można jakoś sprawdzić ile się już z limitu wykorzystało/ile jeszcze zostało?

#495098  autor: sosen
 08 sie 2011, 11:14
tak, można na stronie orange. Korzystać można w każdej lokalizacji w Polsce jeśli oczywiście jest oferowany zasięg w danej lokalizacji.