• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #494014  autor: Scratchii
 03 sie 2011, 17:35
Witam, Zbliża mi się okres wymiany telefonu/ przedłużenia umowy w T-mobile,
jestem tam już kilka lat w czym abonamenty były zmieniane przy przedłużeniu.
Aktualnie Nowa Era 20 już się kończy, bardzo nieopłacalny abonament, płacę po min.50 zł miesięcznie bo tak nalicza koszta..
Chcę wybrać abonament do 50 zł. W T-Mobile zastanawiam się nad Ofertą multimedialną 40 (czy jakoś tak) w której mam darmowy internet i tańsze telefony, ceną minut których i tak będzie bodajże 4x więcej niż teraz...
I tak porównując telefony na stronach operatorów T-mobile oraz Orange w abonamencie 50zł pantera ( ta z darmowym netem) wyszło minut tyle samo, w czym telefon Nokia E52 tańsza o wiele bo z tego co tam wyczytałem 149zł w orange a w T-mobile 449 jak się nie mylę, jeżeli się mylę to mnie poprawcie..
Na pierwszy rzut oka widać że Orange jest dużoo tańszy.
Doradźcie co mam w tej sytuacji zrobić, jak przedłużałem abonament niecałe 2l temu nie było chyba jeszcze ofert multimedialnych , w której bym nie płacił 2x większych sum niż przewiduje abonament, albo była tylko sprzedawca nie wspomniał o niej.

I tak się zastanawiam czy w tym orange nie ma jakichś haczyków bo 3x tańszy telefon w tej samej cenie abonamentu na 2lata to dość dziwne ?
Chyba że ja sam coś źle przeczytałem...
Proszę o podpowiedź, czy zostać w erze, może na najbliższy miesiąc przewidziana jest jakaś nowa oferta przy przedłużeniu abonamentu ( jeśli ktoś wie?) bo przyzwyczaiłem się do tej sieci, ale nie będę wyrzucał pieniędzy w błoto jeśli w orange mam taniej...
PS.
W erze/T-mobile mam numer prawie {7lat, przy czym pierwsze 3l był to era mix, później 2l też era mix}
EDIT:
Pomieszało mi się, jestem prawie 5 lat, tego 2l era mixa nie było w tym numerze, pomyłka związana z powodu że mam kilka telefonów / abonamentów..
a teraz ten nowa era 20 która mnie dobija.. Miało być taniej jak przedłużałem a się okazało że jest 2-3x drożej od oferty na kartę, wynik taki że sprzedawca zamiast wytłumaczyć co i jak wspomniał tylko że jest wygodniejsza i lepsza oferta od era mix w formie abonamentu w tej samej cenie i minuty które miały mi rzekomo wystarczać, a po 1.5tyg nie ma po nich śladu..

#494030  autor: ubuntulnx
 03 sie 2011, 18:18
Scratchii pisze:I tak się zastanawiam czy w tym orange nie ma jakichś haczyków bo 3x tańszy telefon w tej samej cenie abonamentu na 2lata to dość dziwne ?
Nie ma haczyków. Telefon przy braniu nowej aktywacji on-line jest za 149zł w abo Pantera 49,9 brutto, gdzie masz:

-120 minut do wszystkich
-1 numer w Orange/stacjonarny 1200 minut/m-c
-o,5 GB na internet

Obrazek

#494036  autor: Scratchii
 03 sie 2011, 18:32
Widzę że masz E52 , Z navi ?
jak się sprawuje, chodzi o zacinki, aparat pewnie słaby jak w e66?
Bo rozmyślam nad takim telefonikiem ze "zwykłych" później z dotykowych to już sobie wybiorę coś chociaż mam sentyment do zwykłych telefonów.
120 minut, powinno mi starczyć, gorzej z sms.. rozumiem że będę musiał płacić za każdy sms dajmy na to 19 -20gr ? Chyba że jest możliwość dokupienia jakiegoś pakietu sms ?
Wiesz coś o tym, bo ja nic tam nie zauważyłem, ale jeszcze popatrzę,
Ogólnie wolał bym zostać w T-mobile jak prawie wszyscy u mnie w rodzinie, ale chciałbym funkcjonalny telefon a nie będę wydawał na niego 800 zł, skoro w orange kupię to samo za powiedzmy 500... :roll:

#494040  autor: ubuntulnx
 03 sie 2011, 18:39
Scratchii pisze:Widzę że masz E52 , Z navi ?
Miałem ją, około pół roku temu (telefony zmieniam często). Bez zacinki, navi szybka i w miarę dokładna, telefon rewelacyjnie jak dla mnie wykonany. Aparat bez rewelacji.
Scratchii pisze:120 minut, powinno mi starczyć, gorzej z sms.. rozumiem że będę musiał płacić za każdy sms dajmy na to 19 -20gr ? Chyba że jest możliwość dokupienia jakiegoś pakietu sms ?
1minuta w Panterze = 1SMS, tak że masz 120 min wymienne na 120 SMS. Po abonamencie SMS kosztuje 20gr.

Jest pakiet 60SMS do wszystkich rosnący do 80 w 3m-cu, ale za 10zł.

Obrazek

#494041  autor: mkowalski
 03 sie 2011, 18:40
Miałem E52 przez dwa lata, więc mogę się wypowiedzieć.
Scratchii pisze:Widzę że masz E52 , Z navi ?
Nie ma innej wersji. Każda E52 ma GPS-a. A oznaczenie "Navi" to tylko tyle, że w zestawie jest uchwyt samochodowy. Swoją drogą, OVI Maps to największa zaleta tych telefonów. Mapy można ściągnąć offline, więc nie ma żadnych opłat.
Scratchii pisze:jak się sprawuje, chodzi o zacinki
Procesor 600 MHz jest szybki jak na Symbiana. Nie ma żadnego zacinania ani zawieszania. Jedyny minus to stary Symbian, bo tylko S60v3 (wersja FP2). Mógłby być chociaż S60v5, bo czasem brakuje obsługi wielu aplikacji.
Scratchii pisze:aparat pewnie słaby jak w e66?
Aparat nie ma autofocusa, to największa wada. Do zdjęć tekstu/dokumentów kompletnie się nie nadaje. Do zdjęć w plenerze jest całkiem przyzwoity. Wbudowana dioda LED do zastosowań domowych w zupełności wystarczy, a można jej nawet używać jako latarki (po wgraniu odpowiedniej aplikacji).
Scratchii pisze:Bo rozmyślam nad takim telefonikiem ze "zwykłych"
Ogólnie ciężko teraz znaleźć niedotykowy telefon o przyzwoitych parametrach. E52 jest w sumie całkiem przyzwoity, jednak ma też swoje wady. Największym problemem jest bardzo kiepska jakość obudowy - u mnie po kilku miesiącach pojawiły się duże luzy w obudowie, mimo tego że telefon był bardzo dobrze traktowany.

#494043  autor: Scratchii
 03 sie 2011, 18:43
Chyba się przekonałem, pomyślę jeszcze co i jak , ale na ten czas myślę że widać czarno na białym że T-mobile po prostu nie dba o klienta . No cóż zawiodłem się, powinienem już 2 lata temu przejść do orange...
Teraz jestem przywiązany do Firmy, chociaż się zawiodłem , może ktoś więcej się wypowie czy są jakieś taryfy dla stałych klientów w erze - patrząc po stronie T-mobile nic ciekawego nie zauważyłem, może zadzwonić do BOA, chociaż wątpię czy dadzą taki upust żeby było chociaż zbliżone jak w orange.
Chociaż tak czy siak nie jestem pewny bo naprawdę jest dużo taniej, czemu tak się dzieje, jest ktoś w stanie mi to wytłumaczyć ? takie różnice cen ? hmm...

#494075  autor: SACZI
 03 sie 2011, 20:29
Trafiłeś najwięsze chyba forum o telefonii komórkowej, gdzie masz setki stron i tysiące wypowiedzi użytkowników wszystkich sieci odnośnie nowych aktywacji i przedłużania umów, ale mniejsza już o to.
Moim zdaniem:
- w kwestii kosztów Orange>TMobile
- przenosząc sie do Orange, będziesz nowym klientem, a więc oferta jak dla nowego = niekorzystna
- korzystaj z tych cenników: http://www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/ ... /szczegoly

http://www.t-mobile.pl/r/repo1/document ... 110605.pdf

- przedłużając umowę, możesz skorzystać z "oferty" SUK i uzyskać "zniżę" na abonament R40. Szczegóły: http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=45977&start=0

PS
450 PLN za E52 to rozbój w biały dzień ...
Za 600 PLN kupisz nówkę na allegro
Scratchii pisze: czemu tak się dzieje, jest ktoś w stanie mi to wytłumaczyć ? takie różnice cen ? hmm...
Odpowiedź jest prosta: kasa.
Firmy pracują na wynik finansowy i niczego to nie zmieni.
Za max 2 lata Play przestanie korzystac z wyższego MTR'u to W3 straci konkurenta, co dokładnie wykorzystują.
Era do około marca br miała rewelacyjną ofertę przedłużeniową, nawet korzystniejszą niz Play - R60/57PLN/325min/E52 za 1 PLN.
W połowie lutego przyszła zmiana, podnieśli ceny telefonów, do R60 dorzucili pakiet 100MB za free. E52 juz 200PLN kosztowała.
Od tamtej pory były tylko podwyżki. T-Mobile jeszcze pogorszył ofertę, ze w tej chwili jest juz bardzo średnio opłacalna. Mam na myśli przede wszystkim cen telefonów.
Na domiar złego kompletnie zepsuli oferty bez telefonu.

#494145  autor: BeCkS
 04 sie 2011, 04:59
A ja bym jednak nie polecał abonamentu z pakietem minutowym, tylko złotówkowym. Drażniłoby mnie bardzo przekraczanie kwoty abonamentu przy każdorazowym wysłaniu MMS, SMS specjalnym czy sprawdzeniu sobie konta. I ta beznadzieja, gdzie niewykorzystane środki przechodzą na kolejny miesiąc, ale możesz je wykorzystać dopiero PO wykorzystaniu tych z aktualnego miesiąca.
Idź wszędzie tylko nie do Orange ;-)

#494147  autor: kerim36
 04 sie 2011, 07:20
Scratchii pisze:ale na ten czas myślę że widać czarno na białym że T-mobile po prostu nie dba o klienta
tak wyglada w wiekszosci wypadkow u kazdego opa - przynajmniej za free w jeden dzien mozna zmienic uslugodawce

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#494209  autor: Scratchii
 04 sie 2011, 13:29
BeCkS pisze:A ja bym jednak nie polecał abonamentu z pakietem minutowym, tylko złotówkowym.
Jest wgl coś takiego ? Chyba że chodzi Ci o umowę na doładowania, gdzie sam sobie doładowuję saldo. To mnie nie interesuje, abonament jest wygodniejszy...
A w T-mobile nie słyszałem o innej opcji żeby mieć abonament i zamiast minut w abonamencie 50zł mieć 50zł...

#494221  autor: BeCkS
 04 sie 2011, 14:17
Scratchii, w Orange nie ma złotówkowego. Jest tylko w MIX i to chyba najlepsze rozwiązanie. Nie wiem czy w innych sieciach jest pakiet złotówkowy a nie minutowy. A ludzie nie czytają regulaminów i potem na forum można przeczytać o takich czy innych "zdziwieniach", że powiększa im się kwota poza abonamentem.

#494222  autor: KC-KARLOS
 04 sie 2011, 14:18
BeCkS, w abonamentach Play są pakiety złotówkowe :)

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#494224  autor: dreapheus
 04 sie 2011, 14:29
Ale nie są do wykorzystania na sms premium i roaming tez chyba nie

#494225  autor: l3p
 04 sie 2011, 14:32
Napewno nie.

#494232  autor: KC-KARLOS
 04 sie 2011, 14:53
Niestety nie - żadna sieć nie oferuje Pakietów Złotówkowych na SMSy premium - na tym właśnie operatorzy zbijają kokosy. Orange kilka lat temu "zrobił taki błąd", dlatego porzucił taryfy z pakietami kwotowymi.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#494258  autor: Scratchii
 04 sie 2011, 16:58
BeCkS, Ja się nie dziwię że mi dolicza pieniądze, bo jeśli dzwonię to dolicza, chociaż mało dzwonię, a nalicza bardzo dużo...
Wezmę teraz większy abonament na pewno 49zł rodzina multimedialna dam radę wziąć, chociaż ja za to nie płacę tylko rodzice i raczej ciężko będzie wziąć abonament jeszcze większy tj. 69zł, bo pewnie się nie zgodzą, chociaż i tak koszty co miesiąc znów pewnie będą przewyższać te 49zł i pewnie gdzieś w okolicach 70zł jak nie więcej będzie wychodzić, skoro teraz też tak wychodzi, a czasem nawet i więcej ale mniejsza z tym, bo co innego płacić 70 zł jeśli chociaż umowa na 49 jest podpisana, tak jak to teraz na 25...
Jedyny, rozwiązaniem wydaje mi się wykupienie jakichś minut dodatkowych do tego abonamentu multi. 49zł, zam. na sms jeśli jest taka możliwość prosił bym o podanie takich ofert do wykupienia za sms typu 50min 10 zł 100 min 20 zł i płacić też dodatkowo do abonamentu za te minuty ale to już jak bym był zmuszony.
Oczywiście liczby biorę z kosmosu nie liczę na takie coś a tylko pytam i czekam na odpowiedź.

#494301  autor: BeCkS
 04 sie 2011, 21:04
Karlos20 pisze:Niestety nie - żadna sieć nie oferuje Pakietów Złotówkowych na SMSy premium - na tym właśnie operatorzy zbijają kokosy. Orange kilka lat temu "zrobił taki błąd", dlatego porzucił taryfy z pakietami kwotowymi.
Jak to żadne, ja mam Orange Abonament i tam wszystko leci z jednego pakietu :p

#494325  autor: rogmaniek
 04 sie 2011, 23:02
Karlos20 pisze:Orange kilka lat temu "zrobił taki błąd", dlatego porzucił taryfy z pakietami kwotowymi.
I właśnie do dziś nie mogę uwierzyć, że były takie pakiety złotówkowe w Orange?! Te taryfy weszły chyba od razu po rebranding'u? Czy te złotówki były rzeczywiście do wykorzystania na wszystko? Brawa dla Centka, tylko szkoda, że jednak się z tego wycofali. Gdybym miał rozważać abonament, to już tylko z takimi pakietami złotówkowymi na wszystko. Ale obecnie, nie mam co nawet myśleć o ofertach typu post-paid :smt042
BeCkS pisze:Jak to żadne, ja mam Orange Abonament i tam wszystko leci z jednego pakietu :p
Tylko pytanie, jaką dokładnie Masz taryfę? Pewnie tę, o której wspomnieliśmy. Zastanawiam się, jak było za czasów Idei. Była choćby taka taryfa, jak Jedna Idea, niestety już ostatnia przed rebranding'iem :smt009

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#494327  autor: BeCkS
 04 sie 2011, 23:10
BeCkS pisze:Jak to żadne, ja mam Orange Abonament i tam wszystko leci z jednego pakietu :p
Tylko pytanie, jaką dokładnie Masz taryfę? Pewnie tę, o której wspomnieliśmy. Zastanawiam się, jak było za czasów Idei. Była choćby taka taryfa, jak Jedna Idea, niestety już ostatnia przed rebranding'iem :smt009
Jak to jaką taryfę: Orange Abonament. Tak się ona nazywa. Całe szczęście już się kończy, ale przez dwa lata było miło.
Abo 35zł +
100% więcej czyli 70zł co miesiąc +
2 prezenty +
bezpłatny numer +
Orange 18 extra +
Fajnie? No super, ale to przeszłość. Dzisiejsze zwierzęta to żenada!