• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #492502  autor: Crashu
 27 lip 2011, 17:14
Witam. Mam pewien dylemat. W październiku kończy mi się umowa z Orange. Interesuje mnie abonament z pakietami na internet + telefon. Koszty abonamentu do 50zł / mieś. Koszt telefonu do 100zł. Orange ma ofertę pantera, w której dostaję pakiet 120 min i 500mb oraz całkiem tanie telefony np Xperia x8 lub Galaxy mini za 1zł. Do tego jest jakiś dodatek 20% za staż w sieci i chyba + 45 min za przedłużenie umowy przez internet.Play za to za 49zł daje pakiet 1GB na internet i bodajże 210 min. Za to telefony są już dużo droższe. Zastanawiam się co wybrać. Z jednej strony z orange jestem już związany pare lat i znajomi nie będą mi wypominać że telefony do mnie są drogie i żebym sam dzwonił :P. Z drugiej strony play oferuje trochę więcej za trochę większe pieniądze. Do tej pory miałem abonament bodajże Na rozmowy za 35zł i chyba 90minut. Proszę o poradę czy opłaca się przenosić do play i ewentualnie, który z tych 2 telefonów wybrać.

...

#492504  autor: lordi
 27 lip 2011, 17:53
a nie lepiej PLAY FRESH i za 30zł miałbyś po doładowaniu darmowy internet, do tego pakiet 30za 10zł daje ci 100 minut ? potrzebujesz w ogóle Abonamentu ? ten sam rezultat osiągnąłbyś za mniej niż 30zł miesięcznie a oszczędzone 20x24 = 480zł możesz wydać na porządny telefon na wolnym rynku
 #492531  autor: SACZI
 27 lip 2011, 19:38
Crashu pisze:... znajomi nie będą mi wypominać że telefony do mnie są drogie i żebym sam dzwonił
Jak będą naprawdę potrzebować, to zadzwonią!
Po za tym niech zmienią sieć, bo takie patrzenie, czy dany numer jest w Play i jest "drożej" i nie zadzwonię, to śmiech na sali!

#492535  autor: MK_
 27 lip 2011, 19:48
znajomi nie będą mi wypominać że telefony do mnie są drogie i żebym sam dzwonił
To nie twoja wina że operator robi z nich totalnego debila zawyżając znacznie stawki do Play.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#492537  autor: KC-KARLOS
 27 lip 2011, 19:56
MK_ pisze:To nie twoja wina że operator robi z nich totalnego debila zawyżając znacznie stawki do Play.
A próbują oskarżać PLAY'a, że zarabia na połączeniach z W3 - bzdura!
SACZI pisze:Po za tym niech zmienią sieć, bo takie patrzenie, czy dany numer jest w Play i jest "drożej" i nie zadzwonię, to śmiech na sali!
Dokładnie tak, najważniejsze, że to TY nie musisz już się zastanawiać, do kogo chcesz zadzwonić z telefonu PLAY - do wszystkich masz równie tanio, a do PLAY nawet za darmo :)

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#492546  autor: Crashu
 27 lip 2011, 20:16
To był taki żart bo zdarzało mi się słyszeć, że ktoś do kogoś nie dzwoni bo tamta osoba ma w playu :) - ale to nie temat o tym.

Łatwiej jest "spłacić" coś w ratach, a w tym przypadku abonamentem niż wydać od razu 500zł. Posiadam Xperie X1 i interesuje mnie głównie internet bo aktualnego abonamentu nawet nie zużywam w całości i te 100-150 minut miesięcznie mi wystarcza. Telefon chce dać dziewczynie bo aktualnie potrzebuje.

P.S. Przy przedłużaniu umowy przez internet ponoć dostaje się 45minut. Do tego znalazłem też gdzieś, że za staż dostanę 20% więcej. Czy to się sumuje? Czyli np. przy ofercie Pantera 120 minut dostanę jeszcze 20% czyli 24 minut + 45 minut ? I czy to jest wymienne na smsy? Bo nie mogę znaleźć nigdzie informacji na temat smsów w tym pakiecie.

P.S2. Jeszcze pytanko. W Panterze jest 500mb w pakiecie. Rozumiem że jest to do dowolnego wykorzystania na buszowanie po internecie? Czy tylko na facebooka, nk itd?

#492556  autor: sosen
 27 lip 2011, 20:48
minuty są wymienne na smsy ale te główne czyli 120 na 120 smsów. Minuty za staż są do wszystkich ale nie są wymienne na smsy. Internet masz na cały internet. ja osobiście polecał bym ci mixa a nie abonament.

#492618  autor: Boltzmann
 27 lip 2011, 23:55
MK_ pisze:
znajomi nie będą mi wypominać że telefony do mnie są drogie i żebym sam dzwonił
To nie twoja wina że operator robi z nich totalnego debila zawyżając znacznie stawki do Play.
Oj chyba nie masz zielonego pojęcia na temat rynku telekomunikacyjnego w Polsce i sytuacji W3 i Play jeśli sądzisz, ze to W3 z własnej woli zawyża stawki za połączenia do Play. Proponuje poczytać;)

#492659  autor: mkowalski
 28 lip 2011, 09:27
Boltzmann pisze:Oj chyba nie masz zielonego pojęcia na temat rynku telekomunikacyjnego w Polsce i sytuacji W3 i Play jeśli sądzisz, ze to W3 z własnej woli zawyża stawki za połączenia do Play. Proponuje poczytać;)
To ja proponuję poczytać ile wynosi różnica w stawkach MTR, a ile różnica w cenie dla końcowego klienta. Wtedy będzie widać, kto z kogo robi debila ;)

#492667  autor: Boltzmann
 28 lip 2011, 10:13
Oczywiście, różnica z każdym rokiem się zmienia, ale tez stawki za połączenia do Play spadają. W obecnej chwili w zwierzęcych taryfach w Orange i rodzinnych w Tmobile minuty do Playa są w ramach abonamentu. Sam w sumie nie wiem ile mam za min do Play w Orange, ale w T jest to obecnie różnica 20 groszy przy niższych taryfach ( 0,39 /0,59 zł), co w porównaniu z taryfami Nowa Era tez jest niższe bo było o zgrozo 0,79 za min. Jedyna nadzieja w tym, ze gdy niedługo MTR bedzie symetryczny wyrównają się stawki u W3 ( tylko czy wtedy nie będziemy już mieli W4?;) )

#492886  autor: Orfi
 28 lip 2011, 23:46
W Panterze minuty są wymienne na SMS, ale na MMS już nie i jest on dodatkowo płatny i z transmisją danych też trzeba uważać, bo po wykorzystaniu tych 500 MB każde połączenie z netem jest standardowo płatne ( nie ma "lejka" z przycięciem prędkości ). Kwoty wszelkich dodatkowych usług są doliczane do abonamentu a nie odliczane tak jak przy Orange Abonament.

Orfi

#492887  autor: MK_
 28 lip 2011, 23:55
Oj chyba nie masz zielonego pojęcia na temat rynku telekomunikacyjnego w Polsce i sytuacji W3 i Play jeśli sądzisz, ze to W3 z własnej woli zawyża stawki za połączenia do Play. Proponuje poczytać;)
Raczej ty sobie poczytaj. MTR sie zmienia a stawki dalej są absurdalnie wysokie. To jest zwykłe wyciągnięcie łapy po łatwą kasę i aktualnie nie ma już nic wspólnego z sytuacją na rynku.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#492947  autor: Vieslav
 29 lip 2011, 11:48
Nie możecie wytrzymać bez kłótni o te ceny... Przecież w większości taryf połączenia do Play są już normalnie rozliczane z minut w abonamencie.
Crashu, poczekaj na propozycje od Orange z racji przedłużenia umowy, zajrzyj do przyklejonego tematu, gdzie wypowiadają się konsultanci odpowiedzialni za przedłużenie umowy, większość jest na najwyższym poziomie negocjacji więc zaoferują ci dobrą ofertę. Nie zapominaj, że ceny telefonów z przedłużenia będą znacznie niższe niż te dla nowych. Ja swojego Ace'a kupiłem dużo taniej niż chcieli w Play a to, co dostałem za przedłużenie bez telefonu nawet nie ma co porównywać. I nie przedłużaj przez internet, oferta jest znacznie gorsza.

#492949  autor: adell1877
 29 lip 2011, 11:52
Jeśli chodzi o orange i przedłużenie umowy to dzwoncie pod *400 tam jest 4 poziomy negocjacji a nie 2 jak dzwonią konsultanci z centrali. Wiem bo pracowałem i pozdrawiam wszystkich pracowników Orange :)