Matrin pisze:Jeśli zamierzasz przenieść numer do innej sieci to możesz pominąć niepotrzebny krok przenoszenia w Play z abonamentu na kartę. Idziesz do sieci docelowej, wypełniasz papiery i oni się tym już dalej zajmują. Ja tak przenosiłem numer z Play abonament do Orange na kartę, bezpośrednio bez żadnych kombinacji. Zmiany właściciela numeru nie robiłem ale to pewnie tylko kwestia dodatkowej kartki do podpisu.
Nie jest tak do końca. Przenosić numer może tylko właściciel. Czyli jeżeli tata jest właścicielem numeru w Play to przenosząc numer do Orange, T-Mobile czy Plusa to również tam będzie jego właścicielem.
Cesję i tak finalnie będziesz musiał zrobić u innego operatora.
Najsprawniej chyba odbywa się to teraz w Play - wszystko robi jeden konsultant, online w systemie.
W przypadku innych operatorów to muszą być to salony firmowe, a i cesja może trwać nawet do 2 tygodni (np. Plus), bo większość jest robiona na podstawie zwykłego papierkowego oświadczenia wklepywanego ręcznie
Pan_telefonik pisze:Czyli trzeba wysyłać pocztą wypowiedzenie umowy?
.
Lepiej wysłać pocztą, ale w salonie też możesz spróbować zostawić. Pamiętaj żeby mieć potwierdzenie.