ANALIZA OFERTY NA KARTĘ ORANGE „GO” I ORANGE „POP”
Przechodzę do oferty na kartę Orange GO. Doładowuje konto 25zł oraz po pewnej chwili 100zł, aby skorzystać z usługi MINUTU NON STOP (link) (przytrzymaj ctrl i kliknij na link) przy doładowaniu krótszym niż 25 dni oraz usługi UFOMESY (link) gdzie aktywuje się ona od razu po doładowaniu minimum 10zł. Wtedy mam na koncie 25zł + 100zł + 10zł (jako promocja 10zł ekstra od 100zł) czyli 135zł. Kod doładowujący wartości 100zł można kupić na allegro za 83zł, więc wydając 83zł + 22,50zł (tyle kosztuje na allegro) = 105,50zł mam na koncie 135zł (jestem 29,50zł do przodu czyli mogę liczyć, że wykorzystam to na usługi w ofercie GO lub POP w okresie gdy skończą się promocje za doładowanie). Oczywiście nie liczę jakiś tam promocji z doładowań jeżeli jesteś klientem Orange dłużej niż 3 lata bo tego nie jestem pewny, a te pieniądze i tak idą na osobne konto promocyjne.
Podczas takich manewrów otrzymuje od razu:
- 3 bezpłatne numer z którymi rozmawiam przez 2 miesiące (60 dni) na podstawie usługi POGADAJCIE SOBIE (link) po doładowaniu konta w odpowiedni sposób;
- 120 minut do wszystkich sieci w Polsce na jeden miesiąc (30 dni) w ramach usługi MINUTY NON STOP (link);
- usługę UFOMESY (link) czyli 5 smsów do wszystkich sieci za każde 5smsów wysłanych, pod warunkiem, że opłata za nie zejdzie z konta głównego (po 1gr. jeżeli będą to smsy do Orange).
Oczywiście, po doładowaniu mamy takie bzdurne usługi jak WOLNY WEEKEND czyli najbliższy weekend za darmo do Orange przez 12 godzin, Szczęśliwa godzina, czyli godzina rozmów tuż po doładowaniu i inne, zupełnie niepotrzebne.
Jeżeli te 3 bezpłatne numery na 60 dni okazałoby się za mało i chciałbyś mieć jeszcze jeden numer (co i tak wydaje się dużo), to zawsze można uaktywnić usługę WSPÓLNA ORBITA (link) czyli za 6zł miesięcznie masz 600 minut do kogoś i ten ktoś do Ciebie też.
Co się dzieje po miesiącu, gdy przestanie działać usługa 120 minut do wszystkich sieci w Polsce na jeden miesiąc (30 dni) w ramach usługi MINUTY NON STOP (link)? Wtedy mamy usługę MINUTY ZA MINUTY (link) czyli 9 minut za każde 2 wygadane, które zejdą z konta głównego. Do wykorzystania w 24 godziny. Dobra rzecz. Aby ograniczyć zejście pieniędzy z konta głównego, można uruchomić wtedy – gdy przestanie działać usługa MINUTY NON STOP – usługę WSPÓLNA ORBITA do jednego numeru (pod warunkiem, że wcześniej jej nie mieliśmy uruchomionej).
Co się dzieje po dwóch miesiącach, gdy przestanie działać usługa MINUTY NON STOP i POGADAJ SOBIE? Wtedy:
1) Sprzedajemy doładowanie 100zł za 62zł na allegro. Dokładamy 22zł i kupujemy doładowanie kodem na allegro i wszystko zaczyna się od początku. Wtedy dokładamy do interesu 22zł, ale należy pamiętać, że wcześniej byliśmy do przodu 27zł więc jest dobrze. Gorzej, (i trzeba to brać pod uwagę) gdy na koncie mamy poniżej 100zł – mając na początku 135zł – wtedy musimy doładować konto i szybko sprzedać doładowanie, ponieważ doładowanie naszego konta kwotą inną niż 100zł – potrzebną do wyrównania stanu - zmieni nam stawkę!
2) Przejść do Orange POP, gdzie oprócz usługi na jeden miesiąc za 6zł TY I 3 (link), mamy doskonale znaną usługę WSPÓLNA ORBITA (link) na jeden miesiąc za 6zł. Czyli 12zł miesięcznie. Trzeba tutaj doliczyć jeszcze pakiet SMS za 6zł i pakiet MMS za 2zł masz 40MMS. W sumie 20zł miesięcznie, czyli ZA DARMO, bo pamiętaj, że przy wcześniejszym kupnie karty na allegro byliśmy do przodu 22zł. Wychodzi lepiej niż pakiet 1000 minut za 20zł (2x10zł na 14 dni) miesięcznie bo do tego jeszcze pakiety: 6zł SMS i 2zł MMS co daje 28zł miesięcznie. No jest to jakaś alternatywa.
Po tym miesiącu, czyli w sumie po 3 (2 miesiące w Orange GO i ewentualnie jeden w POP) przechodzisz do ORANGE GO i doładowujesz znowu za 100zł jak na początku, albo dalej jedziesz do wyczerpania zapasu. Gdybyśmy teraz doładowali 100zł to wychodzi nam tyle co abonament 35zł na 3 miesiące, tylko trzeba zauważyć, że po tych 3 miesiącach MAMY JESZCZE ŚRODKI NA KONCIE z poprzednich okresów. Dobre!
3) Jedziemy dalej na usłudze WSPÓLNA ORBITA w Orange GO i do tego usługa UFOMESY i usługa MINUTY NON STOP czyli 9 minut za każde wygadane 2. Są możliwości więc żaden abonament i wiązanie się za rok lub dwa nie jest dobre!
Tak to wygląda z moich wyliczeń i tego na razie będę się trzymać. Zobaczymy jak będzie.
Policzenie dokładnych kosztów utrzymania telefonu nie jest w tej chwili możliwe, ponieważ nie wiem, ile pieniędzy zostanie mi na koncie po upływie miesiąca, dwóch, trzech. Myślę jednak, że nie będzie źle. Trzeba jeszcze przeznaczyć środki na połączenia poza sieć Orange, lecz jednak usługa MINUTY NON STOP czyli 9 minut za każde wygadane 2, daje tutaj jakąś alternatywę. Ja dużo poza sieć nie dzwonię. Jednak jak będę wiedział, że będę dzwonić do innej sieci to po prostu wykonam wcześniej 2 minuty połączeń jednorazowo do Orange i zejdzie mi z konta 2 x 20gr = 40gr. Opłacalne. Kombinacji jest dużo, trzeba się tym bawić i już! Ale jestem pewny, że po jakimś dłuższym okresie będzie tak, że na koncie będzie bardzo dużo pieniędzy, biorąc pod uwagę środki wykorzystywane w abonamencie to zawsze mi to zostaje i nie ma co z tym zrobić. Wtedy sprzedać należy przelew SMS i kupić kartę za 100zł i masz ZA DARMO wszystko. Ale to na dłuższą metę. Od czegoś trzeba zacząć. Można też wszystko olać i liczyć na to, że 100zł musi mi starczyć na 3 miesiące (tyle dawaliśmy w abonamencie). Wtedy na pewno wystarczy kasy a myślę, że zostanie, bo przez pierwsze 2 miesiące to 90% połączeń mam z 3 bezpłatnymi numerami a do tego mam 120 minut za doładowanie 100zł więc też nie powinienem za bardzo ruszyć pieniędzy z konta. Pięknie?
Ostatnio zmieniony 24 lip 2011, 18:54 przez BeCkS, łącznie zmieniany 1 raz.