Pawrzes pisze:Tak choć w ciągu ostatnich 2 lat bardzo dużo zrealizowali tych pozwoleń ale przeważnie jako NodeB only
U nas też są pojedyncze lokalizacje, które powstały. Mimo kompletu pozwoleń, wybudowano only NodeB.
Pawrzes pisze:
Te najnowsze pozwolenia mają największą szansę na realizację lub te stare tam gdzie Plus ma wielkie dziury w gęstości lokalizacji.
W
POZnaniu* jest trochę pozwoleń na same NodeB, które pojawiły się w 2010r. Tylko, że rzeczywistych stacji brak. Co ciekawe, jak w ostatnim kwartale ur., odpali trzy NodeB, to pozwolenia pojawiły się dopiero z kolejnym wykazem UKE. Czyli stacje już działały. To tak, jakby zmieniono plany, odnośnie lokalizacji NodeB.
Pawrzes pisze:Orange od ponad roku chyba tylko w Warszawie odpala NodeB only (nawet mimo pozwoleń na każde pasmo)
W Wielkopolsce Centek odpalił, ku mojemu zdziwieniu, only 1 NodeB. To czwarta stacja 3G, we Wrześni. Trochę to nie podobne, to tego operatora. Może dojdzie pozwolenie, chociaż na GSM/DCS 1800MHz. A może, budowa only 3G, zaczyna robić się tendencją ogólnopolską.
Pawrzes pisze:Play nie ma żadnej stacji nawet koło Lotniska Chopina co bardzo dziwi. Pozwolenie w okolicy od wielu miesięcy wirtualne...
Jednak jest pozwolenie. Pewnie mają jakieś kwestie z lokalizacją. Na przykładzie dwóch lokalizacji, w moim mieście, wiem, że to bardzo prawdopodobne. Dziwiłem się, dlaczego kilka miesięcy mijało, od wydania pozwoleń, a stacje dalej nie były wybudowane. Dopiero, wraz z kolejnym wykazem pozwoleń, okazało się, że jedna lokalizacja zniknęła, a na następnej, równoległej ulicy, pojawiło się nowe pozwolenie. Czyli musieli mieć jakieś kwestie, może z protestami mieszkańców ulicy lub inne. Podobnie było z drugą, pobliską lokalizacją. Też minęło kilka miesięcy, zanim stacje (BTS i NodeB) zaczęły działać. Okazało się, że wcześniej lokalizacja była na kościele. Ale były protesty. Na szczęście, P4 udało się wybudować na sąsiednim bloku
Pawrzes pisze:Choć na zewnątrz w stolicy zasięg jest wszędzie to jest kilka miejsc gdzie nadajniki Play są koniecznością do odpalenia nie dla pojemności sieci ale zasięgu lub jakości podstawowej usługi - połączenia głosowego.
W
POZnaniu*, jest jeszcze kilka pozwoleń na BTS'y. Ale stacje dalej nie działają. Może do końca roku odpalą. Zastanawiam się, jak Oni "pogodzą" tylko 25 kanałów, z dość bliskim zagęszczeniem BTS'ów? Wiem, poprzez moc stacji i tylko 1 TRX na sektor. Tylko, czy na pewno, nie będzie dochodzić do interferencji.
Pawrzes pisze:Orange w Warszawie rozsiewa DCS z Common BCCH na GSM (oprócz pikokomórek i kilku stacji na peryferiach) więc roaming Centka niewiele by pomógł aby mieć lepszy zasięg...
Ale pewnie mają znacznie więcej BTS'ów, od P4? Moim zdaniem, zagęszczenie stacji tego operatora, jest naprawdę dobre, w moim mieście. W
POZnaniu* jest też dużo lokalizacji, gdzie jest only DCS/GSM 1800/UMTS 2100MHz. Są BTS'y, gdzie jest stosowany Common BCCH. Ale też jest tak, że GSM jest widoczny, np.: 40024, 40025, 40026. A DCS: 40021, 40022, 40023.