• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#490696  autor: Pijo
 20 lip 2011, 14:45
matchojs85 pisze:"4G ready"
Bo nie obsługuje HSPA+ .

Wg. nomenklatury Play 4G ready to HSDPA, HSPA, 4G to HSPA+. Ale te całe 4G to marketingowy twór, tak jak nazywanie sprzedawcy konsultantem ;)

#490708  autor: JaneQ_Damian65
 20 lip 2011, 15:28
Kiedy nam ustawionego Plusa wszystko jest ok :-) Tylko ostatnimi czasy coraz wiecej "sieć zajęta"...

#490763  autor: matchojs85
 20 lip 2011, 19:42
ja będac w plusie też miewam takie komunikaty... A powinienem mieć priorytet przed użytkownikami play.

Pozdrawiam, matchojs85.

#490779  autor: Spamer ;)
 20 lip 2011, 20:18
U mnie teraz częściej na Roamingu Plus wyskakuje komunikat "Sieć zajęta" przy słabym zasięgu jak chcę zadzwonić.
Muszę złapać najmocniejszy sygnał, wtedy wykona się połączenie poprawnie. Zasięgu macierzystego Play u mnie brak.

#490815  autor: MK_
 20 lip 2011, 22:15
Ja też w Plusie mam czasem sieć zajętą. A skoro Plusa połączeń nie chce realizować to niech się Playowcy nie dziwią że ich nie wpuszcza :shock:

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#490822  autor: user_delete34
 20 lip 2011, 22:57
JaneQ_Damian65 pisze:Kiedy nam ustawionego Plusa wszystko jest ok :-) Tylko ostatnimi czasy coraz wiecej "sieć zajęta"...
Ja u siebie dotąd nie miałem komunikatu w stylu "Sieć zajęta", jednak ciągle mam problem z przerzucaniem mnie na inne nadajniki (tylko w GSM) Plusa. Z najbliższego - 5 km - mam super sygnał (-70 dBm), jednak gdy chcę skorzystać z neta po EDGE rzuca mój fon na ten i 3 dużo dalsze nadajniki tak, że albo co ok. 2 minuty przez może 15 sekund jest połączenie albo nigdy do niego nie dochodzi. Jest tak na kartach PLAY i GaduAIR, na Plusie już dawno nie doładowywałem konta, więc nie wiem. Całe szczęście z Rudnik (14 km) jest od niedawna silny sygnał UMTS 900 i mogę w końcu korzystać z 4G (aż sobie 4G w Etykietce wpisałem :smt005 ) przy zasięgu -89 dBm z szybkością ok 1,25 Mbps/0,35 Mbps (N79 ma tylko HSDPA) bez rzucania, gdy przełączę się tylko na UMTS.
@rogmaniek: Kolorować nazwy sieci w postach, czy to sobie zastrzegłeś? :wink:

#490843  autor: rogmaniek
 21 lip 2011, 01:39
matchojs85 pisze:ja będac w plusie też miewam takie komunikaty..
MK_ pisze:Ja też w Plusie mam czasem sieć zajętą. A skoro Plusa połączeń nie chce realizować to niech się Playowcy nie dziwią że ich nie wpuszcza
Nie dziwi mnie to, skoro sieć Polkomtela ma tylu Klientów, do obsłużenia. Niby, w Wielkopolsce, doszło trochę pozwoleń na pasmo GSM/DCS 1800MHz. Są to głównie, co ciekawe dla mnie, mniejsze miasta czy miejscowości. Może dlatego, że P4, mimo pozwoleń, nie ma tam dalej działających stacji. Pytanie, czy te DCS'y już działają...
Markadiusz pisze:Całe szczęście z Rudnik (14 km) jest od niedawna silny sygnał UMTS 900
O to niezły zasięg NodeB 900 :smt047
Markadiusz pisze:rogmaniek: Kolorować nazwy sieci w postach, czy to sobie zastrzegłeś?
Tak. Udostępnię, mój patent, bezpłatnie innym. Także Możecie korzystać, bez obaw o koszta sądowe, itp. :smt042

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#490860  autor: user_delete34
 21 lip 2011, 09:14
Zapomniałem wcześniej zapytać: co miałeś na myśli pisząc
rogmaniek pisze:"wirtualne" stacje.
? Doczepianie swoich anten na masztach innych operatorów?
rogmaniek pisze:O to niezły zasięg NodeB 900 :smt047
Mam zasięg z jeszcze jednego (rzadko N79 loguje się tam), z Praszki - 21 km, ale z tamtego zasięg mam maksymalnie 4/7 kresek (-101 dBm*) - tylko chwilowo, częściej są 3/7 (-105 dBm*) ale ważne, że nie ma problemów np z połączeniami. Czasem łapię też słabiutko Plusa (-109 dBm*) z końca Wielunia - 13 km ale to już UMTS 2100 i to dopiero po wyjściu z domu i podniesieniu telefonu. :wink: Wszędzie tam, skąd łapie sygnał, na drodze nie ma żadnych przeszkód - prosta bez drzew, czy nawet (większej) różnicy wysokości.
* Siłę sygnału podałem taką, jaką wskazywał mi CellTrack. We wcześniejszych postach też.
rogmaniek pisze:Tak. Udostępnię, mój patent, bezpłatnie innym. Także Możecie korzystać, bez obaw o koszta sądowe, itp. :smt042
Juhu! :smt042 PS: ogarnij trochę te przecinki, trochę ich za wiele. :)

#490948  autor: rogmaniek
 21 lip 2011, 15:41
Markadiusz pisze:PS: ogarnij trochę te przecinki, trochę ich za wiele.
Nie uważam, żeby było ich za wiele. Jest takie coś, jak wtrącenia w zdaniu, itd. Zawsze staram się sprawdzać, czy są w odpowiednich miejscach. Lepsze to, moim zdaniem, niż ich brak. Albo rozpoczęcie zdania od małej litery, itp. Ale może koniec, tzw. "ot".
Markadiusz pisze:Zapomniałem wcześniej zapytać: co miałeś na myśli pisząc rogmaniek napisał/a:
"wirtualne" stacje.

? Doczepianie swoich anten na masztach innych operatorów?
Miałem na myśli nieistniejące stacje, na które są pozwolenia UKE, od dłuższego czasu. Często jest to nawet kilkanaście miesięcy, jak choćby w przypadku Polkomtela. Czyli, stacje "wirtualne" (jeszcze inaczej nazywam: "na papierze"), to takie, które nie zostały wybudowane w rzeczywistości, mimo pozwoleń.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#491027  autor: user_delete34
 21 lip 2011, 18:44
rogmaniek pisze:Nie uważam, żeby było ich za wiele.
Ja tak, ale Twoim polonistą (czy jakoś tak) nie jestem. :)
rogmaniek pisze:stacje, na które są pozwolenia UKE
O, takie to ja znam...