Wcześniej kilka osób na bieżąco pisało o swoich problemach z przejściem WLR-->WLR. Teraz kolej na mnie. Obecnie mam WLR Dialogu, taryfa Wieczory za 60zł (w promocji za 50zł). Chcę przejść na non-stop Netii. Umowa kończy mi się 31 lipca więc już teraz chciałem dowiedzieć się, kiedy i co mam zrobić, żeby uniknąć miesięcy papierologii, okresów wypowiedzenia czy jak tam się to nazywa. Niestety,
żaden konsultant, z którym do tej pory rozmawiałem nie chciał (nie potrafił?) mi pomóc. Wersje, jakie słyszałem na infolinii:

z Dialogu można przejść tylko z internetem. Nie można podpisać umowy na sam telefon. Jeśli byłbym w TP mógłby przenieść sam telefon.

Nie mogę złożyć zamówienia na telefon, ponieważ zostanie ono odrzucone albo automatycznie zmienione na ofertę z internetem, która zacznie obowiązywać od
1 października 2012 (wtedy kończy mi się umowa na freedoma) lub zostanie wysłane do Orange wypowiedzenie umowy i zapłacę kare.

nie można mnie przenieść z Dialogu. Na moją odpowiedź, że znam osobę, która przeniosła się właśnie z Dialogu konsultant się zmieszał, kazał zaczekać a następnie stwierdził, że to na pewno było przeniesienie internetu.
Najczęściej dostaję odpowiedź, że przeniesienie samego telefonu nie jest możliwe. Jak to jest na prawdę?