mkowalski pisze:Generalnie chodzi o zasadę - skoro nie wyraziłem zgody na marketing, to nie powinniście łamać tych postanowień
Zauważ proszę, że współpracujemy także z innymi firmami, które maja własne bazy. O ile u nas złożyłeś zastrzeżenie i konsultant z firmy Play nie zadzwoni do Ciebie, to konsultant z firmy współpracującej z nami, sprzedający nasze usługi, taki telefon już może wykonać.
Powinieneś się zapytać w takim przypadku, skąd ma Twój numer i w oparciu o jaka zgodę marketingową ten konsultant dzwoni i przedw wszystkim, kto jest administratorem bazy danych, z któerej on wykonuje połączenie.
Od razu odpowiadam, że w przypadku, gdy jest to firma wykonująca dla nas zlecenie i posiadająca własna bazę danych, my w ŻADEN sposób za to nie odpowiadamy i tym bardziej nie łamiemy postanowień ustawy, gdyz u nas (w Play) Twoje dane chronimy i nie są przetwrzane do celów marketingowych (skoro masz ten sprzeciw). Każda firma lub instytucja jest oddzielnie administratoerem danych, jeżeli je przetwarza, nawet jak współpracuje z innymi podmiotami w określoonym zakresie. Takie działania dopuszcza ustawa i dlatego my nie odpowiadamy za te kontakty, jak sa realizowane przez inne podmioty.
Niemniej jednak, zawsze masz prawo wystąpic do nas z zapytaniem, w jakim stopniu są przetwarzane Twoje dane i czy były wykorzystane do celów marketingowych. Jeżeli u nas otrzymamy potwierdzenie, że nie złamano zakazu, to niestety, ale więcej Ci nie będziemy mogli pomóc. Do danych innych firm nie mamy dostępu i tym bardziej nie możemy udzielać żadnych informacji na temta ich bazy lub jakichkolwiek innych danych. Te informacje możesz uzyskać tylko na Twój indywidualny wniosek.
My z kolei nie możemy za to pomóc Ci w ustaleniu takiego podmiotu, ze względów czysto prawnych.
Reasumując, na przyszłość zawsze warto pytać się osoby, na jakiej podstawie przetwarza Twoje dane i żeby podał Ci adres administratora tych danych. Do tego obliguje go prawo.
Pzdr.
[ Dodano: 2011-07-18, 15:04 ]
playonline pisze:Daloby rade im je jakos przekazac?
Heh, pozwól, że nie będę komentował tej informacji
playonline pisze:Wiem o co chodzi ale mialem na mysli mozliwosc aktywacji uslug Play (np. TelePlay).
Raczej też nie, ponieważ to musi byc wysłane bezpośrednio z ID karty, starającej się o daną aktywację. Poprzez komputer nie masz ID karty SIM, tylko IP komputera, przypisane do usługi w Play24 a to co innego. No ale nie wiem.. Być może i zostanie to wprowadzone.. Jak wporwadzą, z pewnością się o tym dowiecie

.
Forum "Telepolis" nie jest oficjalnym kanałem zgłoszeniowym firmy P4 Sp. z o.o., tym samym sieć Play nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wykorzystanie przez osoby postronne wszelakich danych, znajdujących się w przesłanej wiadomości.