• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
  • Strona 1 z 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
 #489724  autor: gambitx
 16 lip 2011, 14:58
No więc dzisiaj dostałem w swoje łapki SE X8, czekam jeszcze tylko jak dostanę transfer danych i mam zamiar odpalić to cuś.
I tu mam kilka pytań.
Właściwie czym jest ten Android. Na razie wziąłem sobie na próbę pakiet 250 MB miesięcznie, bo dowiedziałem się, że system sam, bez wiedzy "właściciela" ściąga aktualizacje, ponoć trzeba ściągnąć odpowiedni program.
Co powinienem wgrać do tego fona na samym początku czy są jakieś wskazane programy?
Macie jakieś dobre strony gdzie mógłbym się wiele dowiedzieć na ten temat (oprócz tej of course).
Pozdro

#489729  autor: thonka
 16 lip 2011, 15:16
gambitx, android to po prostu system operacyjny telefonu tak jak windows na komputerach.

z aplikacji ktore nalezy miec to w pierwszej kolejnosci APNdroid - to must have dla wiekszosci androidow (chyba tylko HTC maja domyslnie widget do wlaczania/wylaczania transmisji danych).
dzieki niemu bedziesz miec transmisje danych zawsze pod kontrola i nic Ci sie samo nie sciagnie.

i tu sie pojawia pytanie - sciaganie bez wiedzy uzytkownika? roznie z tym bywa. ja wszystkie aktualizacje zawsze mam robione swiadomie i nic nigdy mi sie samo nie sciagnelo, ale moze byc to pochodna posiadania HTC, ktore ingeruje w system. sa jednak osoby ktore skarzyly sie na trasmisje danych zwlaszcza w roamingu...

co do stron - wpisujesz w google "android" i juz 2 strona to forum - kopalnia wiedzy o androidzie, wszystko po polsku.

inne aplikacje to juz osobiste preferencje. ja np. nie wyobrazam sobie innego odtwarzacza muzyki niz mort music player choc ludzie caly czas mnie namawiaja na power amp'a, ktory do mnie nie przemawia. z pewnoscia warto sobie sprawic opere mini - mimo wszystko kompresuje dane, a transmisja wciaz jest w cenie...

do smsow handcent sms - pisze bez polskich znakow, ma tryb wyswietlania taki jak w iphone'ach (cale watki zamiast korespondencji z poszczegolnymi osobami).

jakis manager plikow - ludzie polecaja astro file managera, ja przerzucilem sie na file experta.
do komunikacji uzywam vCommunicatora - nie jest zbyt rozbudowany (obsluguje GG i Tlen) ale za to jest bardzo szybki.
filmy to juz kompletna loteria - testowalem wiele aplikacji, wiele z nich byla tylko nakladkami bez kodekow, albo zle czytala napisy. osobisicie polecam vitalplayer - kodeki wszystkie mozliwe, napisy odtwarza (srt itd. txt to czysto polski wymysl...), ma mozliwosc regulacji synchronizacji napisow, ich wielkosci, koloru, kodowania, kontorle jasnosci podswietlenia jak i kontrastu. malo ktory program mial tak bogate mozliwosci konfiguracji napisow.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#489743  autor: orson_dzi
 16 lip 2011, 15:49
thonka pisze:do smsow handcent sms
Do sms-ów Swype z modem BrutAll, czy jakoś tak ;) . Czyli Swype z wyciętymi polskimi znakami.

Przede wszystkim APNdroid, coś typu Super Task Killer i jakiś widget do baterii też nie zaszkodzi.
Przy SE poleciłbym też Launchera Pro + Beautiful Widgets, co nie tylko bardzo efektownie zmieni telefon ale też znacznie go przyśpieszy.

Ale co użytkownik, to co innego poleci.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#489747  autor: thonka
 16 lip 2011, 16:09
orson_dzi, swype to tylko nakladka na systemowa klawiature ;)

programow jest jednak tyle, ze niestety nie sposob polecic tego jednego konkretnego.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#489748  autor: gambitx
 16 lip 2011, 16:11
Dzięki wielkie za rozjaśnienie tematu. Czeka mnie więc trochę czytania, aby nieco zapoznać sie z tym systemem.
Rozumiem, że aplikacje które wymieniliście mam pobrać za pomocą Android Market czy da się też przez PCta?
No i jeszcze pytanko. Czy powinienem na samym początku zaktualizować wersję androida z 1.6 do 2.1, czy nie muszę się z tym spieszyć?
I czy ten transfer, który wybrałem na próbę (256 MB) wystarczy aby spokojnie przeglądać stronki i od czasu do czasu odpalić jakiś filmik na YT. Na szczęście po wykorzystaniu transferu zwalnia tylko prędkość i nie będę ponosił dodatkowych kosztów.

#489752  autor: thonka
 16 lip 2011, 16:22
gambitx, YT jest bardzo internetozerny. uwazalbym z tym.

poroponuje aktualizacje androida juz teraz. niektore aplikacje dzialaja tylko z androidem 2.X.

aplikacje glownieprzez AM, inne zrodla sa malo legalne choc mozna sciagac same pliki instalacyjne (rozszerzenie APK) przy czym nikt nie wezmie odpowiedzialnosci, za programy z niesprawdzionych zrodel.

wlaczasz wifi w telefonie, logujesz sie na komputerze do android market i zaznaczasz co Ciebie interesuje. telefon po dodaniu do kolejki sam zacznie sciagac programy.

#489755  autor: orson_dzi
 16 lip 2011, 16:36
gambitx pisze:Czy powinienem na samym początku zaktualizować wersję androida z 1.6 do 2.1
To pierwsza rzecz jaka powinieneś zrobić. Telefon działa przecież spokojnie w offline. Odpal go bez karty, popatrz jak wygląda, zrób aktualizacją, wtedy sobie wszystko poustawiaj, a jak dostaniesz transfer, to włożysz Sim i dokończysz ustawienia.
gambitx pisze:za pomocą Android Market czy da się też przez PCta?
Niby da się instalować aplikacje na telefon z poziomu komputera ale po zainstalowaniu masy śmiecia, które miało to umożliwić stwierdziłem, że wysiadam.
Aplikacje można właśnie wrzucić na kartę pamięci ale są to głównie piraty. Z drugiej jednak strony warto czasem się za czymś takim zakręcić, co by przyoszczędzić ;) .

#489762  autor: thonka
 16 lip 2011, 17:21
orson_dzi pisze:Niby da się instalować aplikacje na telefon z poziomu komputera ale po zainstalowaniu masy śmiecia, które miało to umożliwić stwierdziłem, że wysiadam.
APK sciagac na komputer, wrzucac na karte pamieci i potem z poziomu telefonu instalowac. nie warto robic inaczej.

#489773  autor: gambitx
 16 lip 2011, 18:33
Jeszcze raz wielkie dzięki. Na razie poczekam aż aktywują mi ten pakiet z transferem danych, bo nie chcę sobie dodatkowych kosztów robić i dopiero zacznę wasze rady wprowadzać w życie :]
Z aktualką Androida niby mógłbym sobie teraz poradzić, jednak najprawdopodobniej też się wstrzymam bo przed takim zabiegiem radzą zrobić kopię zapasową.
Jeszcze jedno pytanko. Czy do Androida trzeba też używać jakiegoś antywirusa?

#489802  autor: orson_dzi
 16 lip 2011, 22:50
gambitx pisze:nie chcę sobie dodatkowych kosztów robić i dopiero zacznę wasze rady wprowadzać w życie :]
Uruchamiając telefon bez sima nie ma z czego narobić kosztów.
gambitx pisze:Z aktualką Androida niby mógłbym sobie teraz poradzić, jednak najprawdopodobniej też się wstrzymam bo przed takim zabiegiem radzą zrobić kopię zapasową.
Czego kopie, skoro masz czysty telefon? Podpinasz pod SEUS-a i samo się robi.
gambitx pisze:trzeba też używać jakiegoś antywirusa?
Kwestia gustu raczej.

#490513  autor: gambitx
 19 lip 2011, 18:02
Ściągnąłem tego APNdroida, ale tam w ustawieniach mam tylko możliwość odznaczenia lub zaznaczenia trzech opcji? Co mam zrobić?

#490661  autor: gibol1412
 20 lip 2011, 12:30
gambitx pisze:Ściągnąłem tego APNdroida, ale tam w ustawieniach mam tylko możliwość odznaczenia lub zaznaczenia trzech opcji? Co mam zrobić?
Ja używam 2G-3G i to mogę polecić, ostatecznie Smoda widget i ten również działa jak najlepiej. Od reszty mieszających w APN trzymałbym się z daleka.
Polecam również na początek: FAQ Android
Co do Luncherów to również sobie odpuściłem, goły ECLAIR mi wystarcza, tymbardziej, że Lunchery nieźle system obciążają czekam na aktualizację do GINGERBREAD'a :D
APPKILLERÓW również nie polecam, po co co chwilę coś ubijać, poza tym w ustawieniach Aplikacji warto czasem przejrzeć co czasem samoczynnie siedzi, tak jak np. dzisiaj mi siedziała aplikacja, którą niby zamkłem a dalej ciągła 15MB Ramu.

Nokia 3210---> Sagem Myx5-2---> Sony Ericsson K750i---> Nokia 5200 --> Sony Ericsson K800i---> Sony Ericsson K850i---> Sony Ericsson Hazel---> Sony Ericsson Xperia X10

Pozdrawiam wszystkich ;D

#490671  autor: Maniiiek
 20 lip 2011, 13:16
No i oczywiście root musi być. Pisząc językiem zrozumiałym dla windowsiarzy: bez roota jesteś zalogowany na koncie gościa na własnym telefonie. A konto administratora daje dopiero pełny dostęp do możliwości systemu. Nie ma czego się bać. To NIE jest łamanie systemu.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#490672  autor: orson_dzi
 20 lip 2011, 13:20
gibol1412 pisze:Co do Luncherów to również sobie odpuściłem, goły ECLAIR mi wystarcza, tymbardziej, że Lunchery nieźle system obciążają
Mówisz o X10? Jak wróciłem z nieoryginalnego launchera do standardowego, to dopiero zauważyłem jaka jest duża różnica w działaniu na korzyść tego dogranego.

#490683  autor: thonka
 20 lip 2011, 14:13
gibol1412 pisze:dzisiaj mi siedziała aplikacja, którą niby zamkłem a dalej ciągła 15MB Ramu.
nie rozumiem po co killowac aplikacje? poki ma sie RAM i nie pobieraja one w tle czasu procesora to nie ma najmniejszego sensu... aplikacje w wiekszosci sa uspione, a ich silowe wylaczanie potrafi mocno spowalniac androida.

#490771  autor: gibol1412
 20 lip 2011, 19:58
thonka pisze:
gibol1412 pisze:dzisiaj mi siedziała aplikacja, którą niby zamkłem a dalej ciągła 15MB Ramu.
nie rozumiem po co killowac aplikacje? poki ma sie RAM i nie pobieraja one w tle czasu procesora to nie ma najmniejszego sensu... aplikacje w wiekszosci sa uspione, a ich silowe wylaczanie potrafi mocno spowalniac androida.
Ale to była nk.pl, dzisiaj testowo ściągnąłem, bo się pojawiła i po wylogowaniu i zamknięciu dalej proces był w uruchomionych usługach i wcinał jak napisałem 15MB bez powodu. Sam nie jestem za ubijaniem aplikacji :wink:
Mówisz o X10? Jak wróciłem z nieoryginalnego launchera do standardowego, to dopiero zauważyłem jaka jest duża różnica w działaniu na korzyść tego dogranego.
Na korzyść funkcjonalności tak i to bardzo, ale czasem płynność moim zdaniem pozostawia wiele do życzenia :x Podkreślam czasem, a Luncher GO EX, ponieważ taki miałem chasił dodatkowo 22MB ramu. Niby nic ale zawsze, poza tym odczułem jakby mi bateria krócej trzymała. Może do tego wrócę, lecz czekam na aktualizację gingerbread'a i mam nadzieję, że tam oryginalny luncher, będzie jeszcze lepszy.

Nokia 3210---> Sagem Myx5-2---> Sony Ericsson K750i---> Nokia 5200 --> Sony Ericsson K800i---> Sony Ericsson K850i---> Sony Ericsson Hazel---> Sony Ericsson Xperia X10

Pozdrawiam wszystkich ;D

#490780  autor: orson_dzi
 20 lip 2011, 20:20
Korzystałem z Launchera Pro. Fakt, RAM ze 115-120 spadł do ok 100 ale to i tak przecież wystarczająca ilość. A różnica w działaniu była bardzo duża i ani razu nic nie przymulało.

#495412  autor: Xy
 09 sie 2011, 18:06
Czy ktoś może mi powiedzieć jak podejrzec działające w tle aplikacje? I jak je zamknąć? Pierwszy raz z Androidem i sami wiecie :)

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#495414  autor: orson_dzi
 09 sie 2011, 18:13
Przeczytałeś ten temat? Jak nie, to czytaj. Jak tak, to czytaj jeszcze raz i zatrzymaj się przy task killerach ;) .

#495428  autor: Xy
 09 sie 2011, 19:30
orson_dzi pisze:Przeczytałeś ten temat? Jak nie, to czytaj. Jak tak, to czytaj jeszcze raz i zatrzymaj się przy task killerach ;) .
Tak ale Android to póki co czarna magia dla mnie. Myślałem, że da się to zrobić jakoś podobnie jak w Nokiach, trzymając dłużej klawisz "menu" i literą "c" zamykać aplikacje. No nic, jeszcze ze trzy razy przeczytam topik i może zacznie mi się rozjaśniać. BTW Android nie taki straszny jak go malowałem ;-)

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71
  • Strona 1 z 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5