• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #489714  autor: JaneQ_Damian65
 16 lip 2011, 14:42
Witam ;-) !

Jako iż po "kastracji :mrgreen: " GSMa Playa pod ich "najnowocześniejszą sieć 4G w Polsce!" działa on fatalnie (zrywa połączenia, trzaski, smsy wysyłają się nawet do minuty, zasięg spadł z 3 do max 2-1 kresek), komórka moja skacze na okrągło od Playa do Plusa, który już nie wytrzymuje i nie che wpuszczać więcej użytkowników.

Wysyłałem (właściwie dalej wysyłam :P) dużo smsów i Play doprowadzał mnie już do nie powiem czego :evil: (próba wysłania smsa po Playu z Oleśnicy, wylogowanie z sieci, próba podłączenia do Plusa z Biskupic, Biskupice nie wpuszczają, próba do Laskowic, również nie wysyła smsów, wylogowanie z sieci, ponownie Play z Oleśnicy, sms w końcu po 3 minutach wysłany :evil: ), postanowiłem poszukać zasięgu tej ich :najnowocześniejszej sieci w Polsce!".

Jako, że nie mam komórki z UMTS 900, uchyliłem okno, postawiłem komórkę na parapecie (właściwie zawsze tam leży bo nigdzie indziej w domu nie ma zasiegu GSM :? ), ręcznie ją przełączyłem w UMTS i wyszukałem sieć, a tam niespodzianka! tylko Play :mrgreen: . Wybrałem sieć, w ciągu pięciu sekund telefon wpuszczony do sieci, i 2-1 kreski zasięgu :D . Wszystko na razie (żeby nie zapeszać :twisted: ) działa świetnie. Połączenia super, smsy wysyłają się max 3 sekundy, internet śmiga :-D . To moje pierwsze udane podłączenie do 3G w moim zadupiu :P .

Zastanawiam się tylko czy moja komórka ma "nieudokumentowaną funkcję" i działa w tej ich "4G :lol: " (bo według mapy z play.pl jestem w zewnętrznym, zasięgu UMTS 900), czy jakimś cudem, przez 10 km [bo tyle mam do najbliższego NodeB] leci do mnie UMTS 2100? Dodam, że po drodze do tego przekaźnika nie ma żadnego lasu :mrgreen: . Czy to może zasługa pogody, która jest dzisiaj świetna :?: ;-)

Pozdrawiam

#489722  autor: mkowalski
 16 lip 2011, 14:57
Moim zdaniem udało Ci się zalogować do nadajnika odległego o 10 km. W sumie jest to całkiem możliwe - mi ostatnio udało się przeprowadzić sprawną transmisję danych przez stację stojącą 9,5 km dalej (oczywiście na częstotliwości 2100 MHz).

#489731  autor: rogmaniek
 16 lip 2011, 15:26
JaneQ_Damian65 pisze:jakimś cudem, przez 10 km [bo tyle mam do najbliższego NodeB] leci do mnie UMTS 2100? Dodam, że po drodze do tego przekaźnika nie ma żadnego lasu .
Pytanie, jaki Masz telefon. Bo dużo zależy od modelu. Do tego dochodzi konfiguracja danego NodeB. Kiedyś pisano, na forum, że kogoś Nokia e51 potrafiła się zalogować do stacji 3G, oczywiście w paśmie 2100MHz, z jeszcze dalszej odległości. Nie pamiętam już, ale było to chyba ponad 20km.

Dodam, że e51, ma super czułość na zasięg 3G, w paśmie 2100MHz (może na 850MHz również, ale teraz nie mam jak sprawdzić, skoro Sferii już nie "widac" :smt042 ). Do tego, kiedyś NodeB P4, w w/w częstotliwości, potrafiły siać daleko. Nawet przeznaczono osobną nośną- 10787, na tzw. stacje- "parasole". Później rozpoczęto wyciszanie NodeB 2100MHz.

POZdrawiam*

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#489740  autor: JaneQ_Damian65
 16 lip 2011, 15:45
Telefon to taka niepozorna Nokia 3120 classic low endowa na dodatek :lol: .
Dodam że na Samsungu SGH-L700 metalowym (chyba raczej sajsungu, ledwo GSM łapie) ani śladu po 3G.

Przeskanowałem teraz pasmo, i okazało się że oprócz Playa jest jeszcze T-Era i Orange :mrgreen: .
Za chwile odpalę Winzgrozę i wrzucę fotki, bo mój aparat Linuksa nie lubi :|

#489746  autor: rogmaniek
 16 lip 2011, 16:03
JaneQ_Damian65 pisze:Telefon to taka niepozorna Nokia 3120 classic low endowa na dodatek .
Kojarzę ten telefon. Był w ofercie P4. Przez chwilę nawet chciałem kupić, by tylko mieć dostęp do 3G. Ale zaopatrzyłem się, w lipcu 2009r., w Nokię 6220 classic :smt047
JaneQ_Damian65 pisze:Dodam że na Samsungu SGH-L700 metalowym (chyba raczej sajsungu, ledwo GSM łapie) ani śladu po 3G.
Jak najbardziej wierzę Ci. Sam miałem L700. Szybko się pozbyłem, właśnie przez fatalną czułość radiową na zasięg. Może też wskaźnik, trochę zaniżał zasięg, o czym było już na forum. Ale często dopiero, pod prawie samym BTS-em Polkomtela (oczywiście pasmo GSM 900MHz), telefon wskazywał pełny zasięg 2G :smt042

POZdrawiam*

O2 - Together is better!

#489751  autor: JaneQ_Damian65
 16 lip 2011, 16:20
Dobrze mówisz, telefon był w mixie w Playu, kończy się dopiero w tym roku :lol: (śmieszny ten mix, 10zł :P )

Zdjęcia:

Lista OBECNIE [jeszcze rano był tylko Play] dostępnych sieci:

Obrazek

Pulpit [aparat przytłumił sygnał, były 2 kreski]:

Obrazek

Teraz coś co mnie rozbawiło, i trochę zasmuciło [bo myślałem że będę miał UMTS na stałe :? ).
Telefon leży na parapecie, od razu obok uchylonego okna. Zamykamy okno, brak zasięgu :| Otwieramy, 2 kreski :lol: .

No cóż, widocznie Play dba o swoich klientów, i zapewnia im dostateczną ilość świeżego powietrza :-D .

#489779  autor: mkowalski
 16 lip 2011, 19:23
rogmaniek pisze:
JaneQ_Damian65 pisze:jakimś cudem, przez 10 km [bo tyle mam do najbliższego NodeB] leci do mnie UMTS 2100? Dodam, że po drodze do tego przekaźnika nie ma żadnego lasu .
Pytanie, jaki Masz telefon. Bo dużo zależy od modelu. Do tego dochodzi konfiguracja danego NodeB. Kiedyś pisano, na forum, że kogoś Nokia e51 potrafiła się zalogować do stacji 3G, oczywiście w paśmie 2100MHz, z jeszcze dalszej odległości. Nie pamiętam już, ale było to chyba ponad 20km.
U mnie to Nokia E52 nawiązała połączenie z odległości 10 km. Ale w sumie ciężko mi się wypowiedzieć co do zasięgu w tym modelu, bo nigdy nie miałem większych problemów - największym minusem (ale teraz wszystkie telefony tak mają) jest antena w dolnej części obudowy.

#489781  autor: rogmaniek
 16 lip 2011, 19:54
JaneQ_Damian65 pisze:Telefon to taka niepozorna Nokia 3120 classic low endowa na dodatek
Jeszcze jedno pytanie, odnośnie tego telefonu. Masz może jeszcze pudełko? Bo raczej, w Twojej lokalizacji, nie masz zasięgu Aero2 :smt047 Gdzieś czytałem, że na rynek europejski, ta Nokia, powinna pracować w 3G 900MHz. Oczywiście, oprócz UMTS 2100MHz. Jestem ciekawy, czy może jednak, P4 nie miał, w swojej ofercie, tych telefonów z zakresami UMTS 850/2100MHz :smt042
mkowalski pisze:U mnie to Nokia E52 nawiązała połączenie z odległości 10 km.
To chyba nieźle, jak na ten model.
mkowalski pisze:w sumie ciężko mi się wypowiedzieć co do zasięgu w tym modelu, bo nigdy nie miałem większych problemów -
Ciekawe, może Masz ten model z nowym softem, o czym było też kiedyś na forum.
mkowalski pisze:największym minusem (ale teraz wszystkie telefony tak mają) jest antena w dolnej części obudowy.
Ludzie narzekają na e52, właśnie w kwestii czułości na zasięg. Kiedyś porównywałem zasięg 3G, między moją e51, a e52. I oczywiście była różnica, na niekorzyść drugiego modelu.

Nie mogę zrozumieć producentów, że umieszczają anteny na dole telefonu. Ale ten wątek też już był gdzieś poruszany.

POZdrawiam*

O2 - Together is better!

#489782  autor: mkowalski
 16 lip 2011, 20:10
rogmaniek pisze:
mkowalski pisze:w sumie ciężko mi się wypowiedzieć co do zasięgu w tym modelu, bo nigdy nie miałem większych problemów -
Ciekawe, może Masz ten model z nowym softem, o czym było też kiedyś na forum.
Oprogramowanie mam wgrane najnowsze, ale przed aktualizacją nie było problemów.
rogmaniek pisze:
mkowalski pisze:największym minusem (ale teraz wszystkie telefony tak mają) jest antena w dolnej części obudowy.
Ludzie narzekają na e52, właśnie w kwestii czułości na zasięg. Kiedyś porównywałem zasięg 3G, między moją e51, a e52. I oczywiście była różnica, na niekorzyść drugiego modelu.
Tutaj się nie wypowiem, bo nie mam E51. Tak czy inaczej, w mojej E52 nigdy nie miałem problemów z zasięgiem - jeśli już nie miałem sygnału, to nie miał go nikt w okolicy ;)

#489912  autor: ms93
 17 lip 2011, 16:09
3G z 10km to nic nadzwyczajnego, szczegolnie przy oknie.
Ja mam postawiony na strychu router z modemem Huawei i korzystam z netu Orange po 3G z odleglosci ponad 10km. Mam tez modem ZTE, ktory nie lapie ani troche 3G ;)
 #489916  autor: Andrzej24
 17 lip 2011, 16:40
U mnie na wsi to samo. Umts odległy nawet ponad 10 km i dziala bardzo dobrze. SE elm łapie tylko play 2100. Ciekawe, że inne sieci mają bliżej nadajniki i prawie go brak a play spokojnie dziala w domu. Czasem wskoczy na GSM lecz ustawiłem w tel. Tylko UMTS i trzyma się bardzo dobrze i śmigi. Ciekawe, że UMTS play tak daleko sieje i to 2100 i to nie zależnie od pogody.

#489928  autor: Scenic
 17 lip 2011, 17:27
Ja mam Play online na umowe,a do stacji mam okolo 7km.W domu 2,3 kreski na 5.Modem huawei e220.Bardzo dobrze łapie zasięg.
Pani co sprzedawała internet nie dowierzała ze to możliwe. :D
Co do jakosci to moze byc.Nie narzekam.Umowa tylko na 12 miesięcy,bo jak zdejmą jeden z nadajnikow w miescie to moze byc kiepsko.
Tylko dlatego mam bezprzewodowke,ze nie moge mieć po kablu niestety.

k300i-->k550i-->k770i-->W995[rozwój]
Poza tym:
simens s65,sagem my 511x,samsung avila.

#489951  autor: rogmaniek
 17 lip 2011, 18:17
Andrzej24 pisze:Ciekawe, że UMTS play tak daleko sieje i to 2100
To dobrze, że jednak nie było masowego wyciszania wszystkich NodeB 2100MHz. Bo i po co, skoro stacja, powiedzmy w mniejszej miejscowości, ma zarabiać na siebie. Widocznie, w Twojej lokalizacji, ruch nie jest na tyle duży, że NodeB 2100MHz, może świecić dość daleko :smt047
Scenic pisze:a do stacji mam okolo 7km.
Scenic pisze:Pani co sprzedawała internet nie dowierzała ze to możliwe.
To się pewnie ta Pani cieszyła, że tę usługę, może sprzedać większej liczbie Klientów :smt047

POZdrawiam*

O2 - Together is better!

#490085  autor: Scenic
 18 lip 2011, 10:00
rogmaniek pisze:To się pewnie ta Pani cieszyła, że tę usługę, może sprzedać większej liczbie Klientów
Właśnie nie,bo formalnie tam gdzie nie ma zasięgu na mapie sprzedawać nie mogą.
Ale po paru wizytach dala sie namówić,Wziablym cos innego ale jedynie play lapie u mnie 3g A miałem dość EDGE 256 kb/s.

k300i-->k550i-->k770i-->W995[rozwój]
Poza tym:
simens s65,sagem my 511x,samsung avila.

#490111  autor: rogmaniek
 18 lip 2011, 12:13
Scenic pisze:Właśnie nie,bo formalnie tam gdzie nie ma zasięgu na mapie sprzedawać nie mogą.
Aha, to nawet dobrze wiedzieć. Rzeczywiście, odpowiadają wtedy, za taką sprzedaż. Dzięki za info/uściślenie.

O2 - Together is better!

#490268  autor: JaneQ_Damian65
 18 lip 2011, 21:24
rogmaniek pisze:
JaneQ_Damian65 pisze:Telefon to taka niepozorna Nokia 3120 classic low endowa na dodatek
Jeszcze jedno pytanie, odnośnie tego telefonu. Masz może jeszcze pudełko? Bo raczej, w Twojej lokalizacji, nie masz zasięgu Aero2 :smt047 Gdzieś czytałem, że na rynek europejski, ta Nokia, powinna pracować w 3G 900MHz. Oczywiście, oprócz UMTS 2100MHz. Jestem ciekawy, czy może jednak, P4 nie miał, w swojej ofercie, tych telefonów z zakresami UMTS 850/2100MHz :smt042

POZdrawiam*
Oczywiście, że mam tylko muszę chwilę poszukać :-) Podrzucę później fotkę specyfikacji na pudełku.

Tak przy okazji, okazało się, że to odbiór stały :mrgreen: . Dzisiaj okno zamknięte, leje deszcz, a ja mam UMTS 2100 tylko Playa :D Nawet okazało się, że mogę rozmawiać przez telefon podczas siedzenia przy komputerze. Co prawda, komputer stoi naprzeciw okna, ale rozmawianie przez GSM to była prawdziwa udręka, jeśli w ogóle dało się połączyć :smt005 . Aż sam w to nie mogę uwierzyć.

Więc, albo ta Nokia ma jakąś super czułość na UMTS, albo Play ma w Jelczu-Laskowicach jakiś NoteB nadający z nieprzeciętną mocą :lol: . Dodam, że ten z którym się najprawdopodobniej łączę stoi na maszcie własnym Playa na którym jest tylko jego E-GSM, UMTS 2100 i 900, czyli typowa konstrukcja P4 8)

#490304  autor: rogmaniek
 18 lip 2011, 23:26
JaneQ_Damian65 pisze:Nawet okazało się, że mogę rozmawiać przez telefon podczas siedzenia przy komputerze. Co prawda, komputer stoi naprzeciw okna
JaneQ_Damian65 pisze:Więc, albo ta Nokia ma jakąś super czułość na UMTS, albo Play ma w Jelczu-Laskowicach jakiś NoteB nadający z nieprzeciętną mocą
Może, technicy P4 dowiedzieli się, że Ty piszesz tu na Forum, to podkręcili trochę NodeB 2100MHz :smt042
JaneQ_Damian65 pisze:ale rozmawianie przez GSM to była prawdziwa udręka, jeśli w ogóle dało się połączyć
Ok, a co się dokładnie dzieje. Głos jest jakby przytłumiony, słowa wycięte, coś trzeszczy/buczy, itp., itd? Pewnie, na tym BTS, większość rozmów idzie w HR. Ale może skopali coś z samą stacją? Pamiętam, jak w mojej miejscowości, odpali BTS. Wcześniej, z tej samej lokalizacji, dział tylko NodeB 2100MHz. Podczas rozmów, na E-GSM, słychać było dziwny, dobijający dźwięk. Takie jakieś buczenie. Potem to poprawili. Kiedyś, w innej sytuacji, też się z tym spotkałem. Początkowo, ta stacja, musiała być źle skonfigurowana. Pytanie, co dokładnie, było nie tak ustawione :smt012

[ Dodano: 2011-07-18, 23:28 ]
JaneQ_Damian65 pisze:Dodam, że ten z którym się najprawdopodobniej łączę stoi na maszcie własnym Playa na którym jest tylko jego E-GSM, UMTS 2100 i 900, czyli typowa konstrukcja P4
O to super. Oby, ten maszcik P4, był jeszcze oświetlony i pomalowany na biało- czerwono :smt042

O2 - Together is better!

#490338  autor: JaneQ_Damian65
 19 lip 2011, 08:14
Znalazłem pudełko. Oto zdjęcie specyfikacji z naklejki :)

Obrazek

Napisali tam:

PLAY GRAFITOWY
TELEFON KOMORKOWY
GSM 850/900/1800/1900
WCDMA 850/2100

Co do GSM, wszystko zaczęło się około 2 tygodni przed odpaleniem UMTS 900. Podczas rozmów słyszalne było charakterystyczne buczenie, czasami jakieś piski, czasem przerwało rozmowę. Po odpaleniu jest jeszcze gorzej :| . Praktycznie co 3 rozmowa to sam pisk zamiast sygnału, nie da się porozmawiać więcej niż 30 minut bez przerwania połączenia albo przerwania połączenia z powodu telefony który rozpaczliwie próbuje się podłączyć do plusa. Chwilowy metaliczny dźwięk i urwane słowa mogę jeszcze im wybaczyć (cały czas tłumaczę sobie to słabym sygnałem, który jest na pozomie 3 kresek na 4 ). Skarżę się nie tylko ja, ale pół wioski, również osoby z sąsiednich zapchaj dziur :(

Na plusie jest wszystko ok. Jednak po tym jak "wykastrowali :twisted: " pasmo E-GSM komórki wolą się logować do Plusa i coraz częściej są komunikaty "Sieć zajęta" albo przerwane rozmowy :evil: .

Co do masztu w Laskowicach, konstrukcja taka jak tu: http://picasaweb.google.com/mikolaj93/B ... 8420821810

#490402  autor: rogmaniek
 19 lip 2011, 12:07
JaneQ_Damian65 pisze:WCDMA 850/2100
To dlatego Pisałeś, że nie masz telefonu działającego w WCDMA 900MHz :smt009 Szkoda, że P4 nie miało tej wersji, na rynek europejski. Ubolewam, że moja super e51, działa w 3G 850/2100MHz. I nie było nawet żadnej wersji WCDMA 900/2100 :smt009 Ten telefon, ma super czułość radiową na zasięg 3G. Sprawdzone, przeze mnie, w paśmie 2100MHz :smt047

[ Dodano: 2011-07-19, 12:10 ]
JaneQ_Damian65 pisze:Co do masztu w Laskowicach, konstrukcja taka jak tu
Czyli, tak jak Pisałeś, charakterystyczny maszt P4. Jak już było wspomniane na forum, operator PLAY, korzysta obecnie z jednego rodzaju masztów. Ważne, że budują własne konstrukcje. Oby zaczęto budować, także, "wirtualne" stacje.

[ Dodano: 2011-07-19, 12:13 ]
JaneQ_Damian65 pisze:Podczas rozmów słyszalne było charakterystyczne buczenie, czasami jakieś piski, czasem przerwało rozmowę. Po odpaleniu jest jeszcze gorzej . Praktycznie co 3 rozmowa to sam pisk zamiast sygnału, nie da się porozmawiać więcej niż 30 minut bez przerwania połączenia albo przerwania połączenia z powodu telefony który rozpaczliwie próbuje się podłączyć do plusa.
Może zgłoś tę kwestię P4? Nie wygląda mi to tylko na przepełnienie BTS-a :smt042 Chyba skopali konfigurację tej stacji. Niech już lepiej, zrezygnują całkowicie, z tego Ich mizernego 2G. Albo się dogadają z Aero2, co raczej jest jeszcze mniej możliwe :smt042

O2 - Together is better!

#490690  autor: matchojs85
 20 lip 2011, 14:36
JaneQ_Damian65 pisze:Na plusie jest wszystko ok. Jednak po tym jak "wykastrowali :twisted: " pasmo E-GSM komórki wolą się logować do Plusa i coraz częściej są komunikaty "Sieć zajęta" albo przerwane rozmowy
A jak ustawisz zasięg "PLUSa na sztywno" to też Ci zrywa połączenia i nie masz dostępu do sieci..?? Przecież wtedy nie powinno Cię tak wylogowowywać.. ;-)

Moja N8-00 ma na pudełku:

WCDMA 850/900/1700/1900/2100
GSM/EDGE 850/900/1800/1900

A mimo wszystko według PLAY jest ona tylko "4G ready" :wink:

Pozdrawiam, matchojs85.