majkel.m pisze:Pracuję w jednej z sieci i przypadków gdzie klienci naczytali się na forach, o niegodności towaru z umową jest mnóstwo to co uznają serwisy to jest zupełnie oddalone od ustawy jak niestety większość rzeczy w tym kraju.
Ale zrozum, jako pracownik operatora, jedną rzecz - jeśli oddam telefon
na gwarancję, to macie prawo trzymać go przez nieokreślony czas. Jeśli oddam go wam
na niezgodność towaru z umową, macie określony termin którego nie wolno wam przekroczyć.
Niezgodność z umową ma jeszcze jedną zaletę - jeśli oddam na gwarancję, niczego nie da się dowiedzieć w salonie, zawsze jest tekst "telefon jest w serwisie producenta, proszę się z nim kontaktować". Na niezgodności ja tylko mówię "telefon kupiłem u państwa i naprawdę nie interesuje mnie żaden serwis".
Fakt, z waszej strony sprowadza się to do tego samego - tak czy inaczej telefon wysyłacie do serwisu. Z tym, że
przy niezgodności to wy macie problem, jeśli nie dostanę telefonu na czas.
[ Dodano: 2011-07-12, 19:57 ]
alex1155 pisze: Za pomoca "niezgodnosci towaru z umowa" mozna reklamowac telefon przez caly okres trwania umowy (max.2lata)
Nie,
okres trwania umowy telekomunikacyjnej nie ma znaczenia. Niezgodność towaru z umową zawsze obowiązuje przez dokładnie 24 miesiące od daty zakupu.