• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #482207  autor: mkowalski
 15 cze 2011, 17:44
Jako, że Play wprowadził pakiety internetowe dla Blackberry w bardzo niskiej cenie, zainteresowała mnie jedna kwestia.
Usługa zapewnia nielimitowany ilością przesłanych danych dostęp do APN blackberry.net na terenie Rzeczypospolitej Polskiej w zasięgu Sieci Telekomunikacyjnej P4. Transmisja danych w ramach innych APN rozliczana jest zgodnie z Cennikiem Oferty, z której korzysta Użytkownik.
Taki zapis pojawił się w regulaminie tego pakietu za 10 zł miesięcznie. Interesuje mnie teraz następująca kwestia - czy mogę aktywować ten pakiet, a swojego smartfona (innej firmy!) ustawić do korzystania z APN-u blackberry.net? W regulaminie jest zastrzeżone, że nie będzie działać protokół RTSP, ale chodzi mi tylko o e-mail i strony internetowe.

Pytanie tylko, czy transmisja przez APN blackberry.net nie będzie ograniczona do urządzeń RIM? Być może ktoś wie w jaki sposób jest to rozwiązane i może rozwiać moje wątpliwości.

#482223  autor: wtd
 15 cze 2011, 18:39
W orange kiedyś to oferowali dla nokii na symbianie, więc pewnie da się.
Tylko zwróć uwagę na "w zasięgu P4".

#482226  autor: mkowalski
 15 cze 2011, 18:49
wtd pisze:Tylko zwróć uwagę na "w zasięgu P4".
Nie ma potrzeby. Sieć Telekomunikacyjna P4 to zasięg Plusa i Play.
wtd pisze:W orange kiedyś to oferowali dla nokii na symbianie, więc pewnie da się.
Teoretycznie powinno się dać - pakiet oferuje nielimitowaną transmisję przez APN blackberry.net. Jeśli telefon przestawię na ten APN, powinienem spełniać warunki pakietu.

[ Dodano: 2011-06-15, 21:13 ]
Zrobiłem test i przy wyłączonym pakiecie Blackberry telefon wcale nie chce się łączyć przez APN blackberry.net - pojawia się po prostu błąd połączenia. Pytanie tylko, czy po włączeniu pakietu transmisja przez ten APN będzie odblokowana?

#482347  autor: SolarWarden
 16 cze 2011, 01:11
Zainstalowałem BlackBerry Connect na HTC TyTN II oraz włączyłem usługę BlackBerry e-mail (PLAY).
Z moich obserwacji wynika, że maile z urządzenia wychodzą ładnie i natychmiast trafiają na pocztę docelową, z pobieraniem jest trochę więcej problemów, przynajmniej u mnie, przychodzą z opóźnieniem, lub zostają na skrzynce. Być może kwestia jeszcze jakichś ustawień.

Ogólnie uruchomienie tego sprowadziło się do instalacji aplikacji oraz rejestracji "terminala BB".

Nie wiem też jak ujarzmić połączenie, gdyż raz pokazuje połączenie BlackBerry (HSDPA), a raz Internet (HSDPA). Nie wiem też jak uruchomić przeglądarkę by działała poprzez blackberry.net, bo jak na razie to przy aktywnym połączeniu BlackBerry (HSDPA) po włączeniu przeglądarki uruchamia się Internet (HSDPA), czyli w tym czasie usługa BB jest niedostępna.
No i z tego co widzę połączenie z siecią musi być ciągle aktywne, czyli szybkie zużycie baterii.

Ma ktoś jakieś doświadczenia lub rady z tym związane? ;-)

#482394  autor: mkowalski
 16 cze 2011, 12:01
SolarWarden pisze:Nie wiem też jak ujarzmić połączenie, gdyż raz pokazuje połączenie BlackBerry (HSDPA), a raz Internet (HSDPA). Nie wiem też jak uruchomić przeglądarkę by działała poprzez blackberry.net, bo jak na razie to przy aktywnym połączeniu BlackBerry (HSDPA) po włączeniu przeglądarki uruchamia się Internet (HSDPA), czyli w tym czasie usługa BB jest niedostępna.
A jeśli skasujesz APN internet i zostawisz tylko blackberry.net? Wtedy cała transmisja z telefonu powinna iść tym APN-em, który zostanie w telefonie. I właśnie o to mi chodzi - czy nie będzie wtedy problemów z dostępem do internetu?

#482397  autor: SolarWarden
 16 cze 2011, 12:08
No wtedy nie działa.

#483885  autor: Spacedust
 22 cze 2011, 14:36
Ustaw przeglądarkę jako Internet Browser to wtedy będzie działać po APN blackberry.net.

#483887  autor: mkowalski
 22 cze 2011, 14:41
Spacedust pisze:Ustaw przeglądarkę jako Internet Browser to wtedy będzie działać po APN blackberry.net.
Ale nam chodzi o telefony inne niż BlackBerry, więc to ustawienie nas nie dotyczy.

#483896  autor: Pijo
 22 cze 2011, 14:59
Poza mailem na innych telefonach niż BB nic nie będzie działać. W BB istnieje coś takiego jak Service Booki - to swego rodzaje profile internetowe , które dostarczane są do telefonu po zarejestrowaniu się BB w BIS. Są to ustawienia dostępu dla niektórych aplikacji RIM (np. facebook, twitter) , przegladarki, streamingu , itp i to one sterują tym czy dany ruch może iść po BIS via GPRS, BIS via WIFI, WIFI, WAP czy inny APN (np. video w Plusie) .

Tak w dużym uproszczeniu .

Nie da się samemu wymusić łaczenia z APN blackberry.net

#487666  autor: Spacedust
 08 lip 2011, 12:33
A czy można używać BIS jako modemu dla PC ? Podobno kiedyś to działało na modelu Storm 9500 z odpowiednim oprogramowaniem, czy ktoś wie więcej na ten temat ?

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7

#487669  autor: Pijo
 08 lip 2011, 12:51
Spacedust pisze:A czy można używać BIS jako modemu dla PC ?
Chodzi Ci o BB (napisałes BIS) ? Zdaje się, że można. W opcjach BB musisz właczyć modem (jak poszukasz to znajdziesz), podpiąć jeżynę przez kabel USB do kompa, połączeniem zarządza się przez Desktop Mangera. Nie korzystałem z tej opcji, więcej info szukaj na bbforum.pl

Połączenia lecą po APN operatora , a nie po BIS. Choć ktoś gdzieś kiedyś wspominał na bbforum, że da lączyć po BES na którym nie są nałożone IT Policy - ale BES to raczej tylko pracownicy korpo używają .

#487750  autor: Spacedust
 08 lip 2011, 18:09
Pijo pisze:
Spacedust pisze:A czy można używać BIS jako modemu dla PC ?
Chodzi Ci o BB (napisałes BIS) ? Zdaje się, że można. W opcjach BB musisz właczyć modem (jak poszukasz to znajdziesz), podpiąć jeżynę przez kabel USB do kompa, połączeniem zarządza się przez Desktop Mangera. Nie korzystałem z tej opcji, więcej info szukaj na bbforum.pl

Połączenia lecą po APN operatora , a nie po BIS. Choć ktoś gdzieś kiedyś wspominał na bbforum, że da lączyć po BES na którym nie są nałożone IT Policy - ale BES to raczej tylko pracownicy korpo używają .
A to wiem, ale interesuje mnie bezpłatna transmisja po BIS.

#493178  autor: anelim
 30 lip 2011, 13:26
Czy ktos moze mi pomoc w konfiguracji uslug BB w Play?

Dzis aktywowalam usluge BB, w prawym rogu pojawia sie dokladnie 3G, wiec chyba wszystko ok, potwierdzilam jeszcze na infolinii, ze faktycznie jest ta usluga dostepna. Nie moge jednak zarejestrowac sie tutaj:

https://playmobile.blackberry.com/

wyskakuje kominikat, ze nie mozna uzyskac dostepu do mojego konta za posrednictwem przegladarki HTML, Aby uzyskac dostep do uslugi BB Internet Service skorzystaj z przegladrki. I tyle :) Probowalam z roznych przegladarek w tym takze z telefonu i nic :/ Czy ktos mial podobny problem? Konsultant z BOK powiedzial, zebym jutro sprobowala bo moze trzeba odczekac, czy to mozliwe?

#493246  autor: Vieslav
 30 lip 2011, 21:17
Wydaje mi sie, że wina jest po stronie sieci. Nie musisz zakładać konta na tej stronie. Dawno temu kolega miał BlackBerry w Orange, ale pamiętam dokładnie jak to było, bo razem konfigurowaliśmy. Zaraz po włączeniu usługi przyszedł sms z sieci, że urządzenie zostało zarejestrowane w usłudze BIS. Nie trzeba zmieniać apnu bo sieć "wie", że telefon i numer mają usługe BIS. O aktywności usługi informują duże litery EDGE i 3G. Jeśli masz bb 6 to klikasz u góry na stan telefonu i wybierasz stan usługi.

#493252  autor: Spacedust
 30 lip 2011, 21:58
anelim pisze:Czy ktos moze mi pomoc w konfiguracji uslug BB w Play?

Dzis aktywowalam usluge BB, w prawym rogu pojawia sie dokladnie 3G, wiec chyba wszystko ok, potwierdzilam jeszcze na infolinii, ze faktycznie jest ta usluga dostepna. Nie moge jednak zarejestrowac sie tutaj:

https://playmobile.blackberry.com/

wyskakuje kominikat, ze nie mozna uzyskac dostepu do mojego konta za posrednictwem przegladarki HTML, Aby uzyskac dostep do uslugi BB Internet Service skorzystaj z przegladrki. I tyle :) Probowalam z roznych przegladarek w tym takze z telefonu i nic :/ Czy ktos mial podobny problem? Konsultant z BOK powiedzial, zebym jutro sprobowala bo moze trzeba odczekac, czy to mozliwe?
Czy obok 3G pojawia się logo jeżynki ?
Czy masz na telefonie włączoną transmisję danych także w roamingu ?
Czy przyszedł e-mail informujący o zarejestrowaniu terminala w sieci ?
Czy w menu pojawiły się dodatkowe ikony min. Mapy ?