• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #487459  autor: Witkacy
 07 lip 2011, 13:01
Otóż pojawił się przede mną wybór. Albo przenieść się z Orange na kartę do Play'a na abonament, albo po prostu porzucić dawnego operatora i wziąć całkiem nowy numer u nowego. Interesuje mnie oferta Stan Darmowy 69, ale niepokoi wciąż jedna sytuacja, gdyż:

JEŚLI NIE PRZENIOSĘ NUMERU, to oferta wygląda tak.
Obrazek
http://www.play.pl/pl/oferta/play-abona ... index.html

JEŚLI PRZENIOSĘ NUMER, to oferta wygląda tak.
Obrazek
http://www.play.pl/pl/oferta/przejdz-do ... index.html

Tak więc intryguje mnie Pakiet Złotówek do wykorzystania 101,50 zł, czyli to, co napisali mi w ofercie z przeniesieniem numeru. O co z tym chodzi? Wytłumaczcie mi to jak prostemu chłopu. Co jest korzystniejsze? W której ofercie będę mógł w zaistniałej sytuacji dzwonić więcej / wysyłać więcej SMS-ów?

#487461  autor: mkowalski
 07 lip 2011, 13:04
To jest to samo. Po prostu pakiet złotówek jest przeliczony na SMS-y i minuty. Obie oferty to Stan Darmowy 69 i nie ma różnicy między nimi.

Weź tylko pod uwagę, że pakietu złotówek nie możesz wykorzystać na usługi typu SMS Premium.

#487463  autor: Witkacy
 07 lip 2011, 13:09
Dzięki za odpowiedź, mam jeszcze jedno pytanie (być może głupie, ja się na tym po prostu nie znam, nie jestem zaawansowanym użytkownikiem). Czym jest te całe SMS Premium? Wysyłaniem SMS-ów przez internet, tak?

#487465  autor: mkowalski
 07 lip 2011, 13:12
Witkacy pisze:Czym jest te całe SMS Premium?
Chodzi o wiadomości SMS na numery o podwyższonej opłacie. Wszelkiego rodzaju konkursy i loterie. Generalnie są to numery postaci 7xxx i 9xxxx.

http://pl.wikipedia.org/wiki/SMS#Us.C5. ... no.C5.9Bci
Ostatnio zmieniony 07 lip 2011, 13:12 przez mkowalski, łącznie zmieniany 1 raz.

#487466  autor: KC-KARLOS
 07 lip 2011, 13:12
Witkacy pisze:Dzięki za odpowiedź, mam jeszcze jedno pytanie (być może głupie, ja się na tym po prostu nie znam, nie jestem zaawansowanym użytkownikiem). Czym jest te całe SMS Premium? Wysyłaniem SMS-ów przez internet, tak?
To wiadomości, które są dużo droższe, niż standardowe SMS-y, wykorzystywane są m. in. do glosowań, płatności, konkursów, gier, ściagania tapet czy dzwonków, itd. Płatne są poza abonament.

Warto uważać na numery telefonów Premium - też o podwyższonej opłacie - zaczynają się od np. *7xxxx lub *4xxxx.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#487468  autor: Witkacy
 07 lip 2011, 13:20
Całe szczęście nigdy nie używałem tych głupot. :)

Dzięki z rady, teraz będą dwa ostatnie pytania i już was nie katuję. ;)

1. Czy w takim razie jedyną korzyścią z przeniesienia numeru jest to, że przez 3 miesiące będę płacił 50% abonamentu?
2. Czy po przeniesieniu numeru z Orange (507...) do Playa, będę mógł po jakimś czasie zmienić swój numer na typowo 'playowski', tj. jakieś 790, 792? A jeśli tak, to o jakim okresie oczekiwania mówimy?

#487475  autor: mkowalski
 07 lip 2011, 13:27
Witkacy pisze:Otóż czy po przeniesieniu numeru z Orange (507...) do Playa, będę mógł po jakimś czasie zmienić swój numer na typowo 'playowski', tj. jakieś 790, 792? A jeśli tak, to o jakim okresie oczekiwania mówimy?
Tak, jest możliwość zmiany posiadanego numeru, jednak "trochę" to kosztuje. Z drugiej strony - skoro po przeniesieniu i tak chcesz zmienić numer, to nie lepiej od razu kupić ofertę z nowym numerem?

[ Dodano: 2011-07-07, 13:27 ]
Witkacy pisze:Czy w takim razie jedyną korzyścią z przeniesienia numeru jest to, że przez 3 miesiące będę płacił 50% abonamentu?
Tak.

#487869  autor: SACZI
 09 lip 2011, 09:10
Witkacy, cała idea przenosin między sieciami to własnie zatrzymanie aktualnego numeru.
Jest to o tyle ważne, że wszyscy znajomi ten Twój numer znają i maja go zapisany w telefonach.
Jak nr zmienisz, automatycznie urywasz kontakt ze znajomymi - nic dobrego.
Ja nr zmieniałem około 2 lat temu i do dzisiaj wielu znajomków nie zaktualizowało swoich zapisów.