• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #487063  autor: gienek9979
 05 lip 2011, 19:04
!Witam! :smt006
Mam bardzo ważną sprawę, przynajmniej dla mnie :?
Jak wszyscy wiemy jest czas wakacji i wyjeżdżam z rodzicami za granice. Chodzi o to że potrzebuje miec darmowe sms do Polski, ponieważ mam dziewczyne i kocham ją nad wszystko i nie wytrzymam 30 min bez sms :P obydwaj jestesmy w play na karte, ponieważ nam się to najbardziej opłaca na pakietach (30 zł - 30 dni darmowych)... ale za granicą tak nie będzie... :| i zwracam sie z pytaniem czy ktos z Was wymyslilby cos dla nas... zeby pisac za darmo... hym jakies pakety czy cos... moze byc w innych sieciach... prosze o rozbydowana ODPOWIEDŹ.! pozdrawiam ;)

#487067  autor: mkowalski
 05 lip 2011, 19:16
gienek9979 pisze:wyjeżdżam z rodzicami za granice. Chodzi o to że potrzebuje miec darmowe sms do Polski
Darmowych nie będzie, tyle jestem w stanie powiedzieć w ciemno.

Najważniejsze pytanie - do jakiego kraju jedziesz? Z reguły najtańszą opcją jest kupno miejscowego prepaida - Ty piszesz do Polski z obcego numeru, a Polska pisze do Ciebie na Twój krajowy numer. Z tym, że warto mieć dwa aparaty - nie trzeba będzie co chwilę przekładać kart.

#487069  autor: Sig
 05 lip 2011, 19:23
Tak jak pisał przedmówca, najważniejsze jest określenie GDZIE jest ta zagranica. Też sądzę, że lokalny prepaid będzie najtańszy.

Jednakże, jeżeli chcemy się trzymać krajowych rozwiązań, to chyba nie ma nic lepszego bezpośrednio z telefonu jak T-Mobile i Wszędzie rozmawiaj:
http://www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/ ... _rozmawiaj
9 zł, 30 jednostek (SMS lub minuta), możliwe 3 aktywacje w miesiącu.

#487076  autor: Ricki1980
 05 lip 2011, 20:05
Można tez pomyśleć nad pakietem internetowym i wysyłaniem wiadomości ze swojego konta w play24.

#487083  autor: mkowalski
 05 lip 2011, 20:26
Ricki1980 pisze:Można tez pomyśleć nad pakietem internetowym i wysyłaniem wiadomości ze swojego konta w play24.
Pakiet internetowy w roamingu? Są takie w Playu?

#487086  autor: Tomsoon
 05 lip 2011, 20:52
mkowalski pisze:
Ricki1980 pisze:Można tez pomyśleć nad pakietem internetowym i wysyłaniem wiadomości ze swojego konta w play24.
chyba w sensie zakupic pakiet na lokalnym pre paidzie :D

#487089  autor: mkowalski
 05 lip 2011, 21:04
Tomsoon pisze:
mkowalski pisze:
chyba w sensie zakupic pakiet na lokalnym pre paidzie :D
Pytanie tylko, czy to się opłaci - oprócz pakietu internetowego trzeba będzie płacić też za SMS-y według stawki krajowej (0,09 PLN za wiadomość).

Może się okazać, że tańsze będą SMS-y do Polski z karty zagranicznego operatora.

#487191  autor: thonka
 06 lip 2011, 09:45
mkowalski pisze: Może się okazać, że tańsze będą SMS-y do Polski z karty zagranicznego operatora.
jezeli bedzie to w Europie to watpie... SMSy miedzynarodowe kosztuja srednio ok. 15ct czyli jakies 60gr

ale bez konkretnego kraju narazie nie ma co pisac...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#487206  autor: gienek9979
 06 lip 2011, 11:03
a więc tak... Jadę do Bułgarii. A potem moja dziewczyna do Chorwacji. :< słyszałem że pakiet w plusie na 600 darmowych sms działa za i zza granicy. Ehh :< już nic nie wiem. Nie wiem może są jakieś "niedopracowania" w sieciach :o może macie jakich znajomych co mają darmowe. Proszę bardzo o pomoc strasznie mi zależy :(

#487213  autor: thonka
 06 lip 2011, 11:22
to zostaja Wam tylko startery t-mobile z usluga wszedzie rozmawiaj. 30 smsow/mmsow w roamingu za 9zl, w miesiacu mozna miec takich pakietow 3. wydaje sie drogo 30gr za sztuke, ale zadna Polska oferta nie bedzie lepsza.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#487304  autor: Mel
 06 lip 2011, 17:38
thonka pisze:to zostaja Wam tylko startery t-mobile z usluga wszedzie rozmawiaj. 30 smsow/mmsow w roamingu za 9zl, w miesiacu mozna miec takich pakietow 3. wydaje sie drogo 30gr za sztuke, ale zadna Polska oferta nie bedzie lepsza.
Pozwole sobie podpiac sie pod temat.
Nawiazujac do Twojej powyzszej wypowiedzi Thonka, chcialabym wiedziec czy dobrze zrozumialam.
Kupuje dwa startery t-mobile z usluga "wszedzie rozmawiaj" i aktywuje usluge "30 smsow/mmsow w roamingu za 9zl". Jedna karta zostaje w Polsce, druga w moim konkretnym przypadku jedzie do Szwecji. Dzwonie na numer startera do Szwecji i sciaga mi minuty z pakietu bez zadnych dodatkowych oplat? I tak samo bedzie gdy ta osoba zadzwoni do mnie ze Szwecji? Bardzo mnie to interesuje poniewaz szukam jak najtanszej mozliwosci dzwonienia w te dwie strony, a 90min na miesiac za 27zl bardzo by mi pasowalo.
I jeszcze jedno pytanie - czy ten limit obowiazuje oba startery, tzn 90min na miesiac dla obu, czy tez druga osoba moze aktywowac swoj pakiet i wtedy z 90min zrobiloby sie 180min?

#487306  autor: DanielR
 06 lip 2011, 17:58
Mel, jeśli jedna osoba ma zostać ze starterem T-Mobile w Polsce, to pakiet Wszędzie rozmawiaj zaktywować powinna tylko osoba wybierająca się do Szwecji.
Natomiast pozostający w Polsce może aktywować korzystniejszy pakiet Zawsze blisko, oferujący 2000 minut do T-Mobile (na całym świecie) za 9 zł na 7 dni i korzystając z niego rozmawiać z osobą przebywającą w Szwecji.

Jeśli chodzi o pakiet Wszędzie rozmawiaj, to jest on w formie jednostek (jedna jednostka = jedna minuta / SMS / MMS), a tym samym minuty są naliczane w zasadzie w systemie 60/60, czyli za całą pełną minutę połączenia - jedna jednostka (niezależnie czy rozmawiasz 15 sekund, czy 55 sekund).
Po aktywacji płacisz za każdą wykonaną (jaki odebraną) minutę, każdy wysłany SMS oraz każdy wysłany MMS (jedna jednostka w tym przypadku to 100 kB).

Na każdym z numerów można sobie osobno zaktywować po trzy pakiety Wszędzie rozmawiaj.

#487312  autor: Marens
 06 lip 2011, 18:34
gienek9979 pisze:moja dziewczyna do Chorwacji
Odnośnie wariantu Polska => Chorwacja

Chorwacja nie jest w UE, więc nie obowiązuje tam pakiet: Wszędzie rozmawiaj.
Wchodzi w rachubę aby dziewczyna kupiła starter T-Mobile CHR a ty dzwonił z TakTaka z wykupionym pakietem Zawsze blisko.

gienek9979 pisze:Jadę do Bułgarii.
Tutaj nieco inny wariant, Polska bez zmian z pakietem Zawsze blisko
Do Bułgarii bierzesz startery TakTaka, na dzień dobry pakiecik 3x30min za 27zł.
Potem wygadujesz, bierzesz następny starter i dalej 3x30min za 27zł. W ten sposób omijasz limit 3 pakiety za 30dni
gienek9979 pisze:słyszałem że pakiet w plusie na 600 darmowych sms działa za i zza granicy
Nie działa, tak samo jak wszelkie pakiety internetowe.

#487313  autor: Mel
 06 lip 2011, 18:36
Wielkie dzieki Danielu za wytlumacznie i swietna podpowiedz.
Widze, ze sie bede mogla pozegnac z Heyah :D

#487329  autor: kinga9292
 06 lip 2011, 19:17
DanielR pisze:Mel, jeśli jedna osoba ma zostać ze starterem T-Mobile w Polsce, to pakiet Wszędzie rozmawiaj zaktywować powinna tylko osoba wybierająca się do Szwecji.
Natomiast pozostający w Polsce może aktywować korzystniejszy pakiet Zawsze blisko, oferujący 2000 minut do T-Mobile (na całym świecie) za 9 zł na 7 dni i korzystając z niego rozmawiać z osobą przebywającą w Szwecji.

Jeśli chodzi o pakiet Wszędzie rozmawiaj, to jest on w formie jednostek (jedna jednostka = jedna minuta / SMS / MMS), a tym samym minuty są naliczane w zasadzie w systemie 60/60, czyli za całą pełną minutę połączenia - jedna jednostka (niezależnie czy rozmawiasz 15 sekund, czy 55 sekund).
Po aktywacji płacisz za każdą wykonaną (jaki odebraną) minutę, każdy wysłany SMS oraz każdy wysłany MMS (jedna jednostka w tym przypadku to 100 kB).

Na każdym z numerów można sobie osobno zaktywować po trzy pakiety Wszędzie rozmawiaj.

Witam
Mam pytanie co do tych pakietów, ponieważ niedługo wybieram się do Włoch i liczyłam właśnie na te pakiety ale tutaj: http://www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/ ... sze_blisko i tutaj: http://www.t-mobile.pl/r/repo1/document ... 110605.pdf jest lista krajów w których one działają. Więc jednak nie wszędzie można je aktywować? Bardzo proszę o jakieś wyjaśnienie

#487340  autor: Ricki1980
 06 lip 2011, 20:12
DanielR pisze:Mel, jeśli jedna osoba ma zostać ze starterem T-Mobile w Polsce, to pakiet Wszędzie rozmawiaj zaktywować powinna tylko osoba wybierająca się do Szwecji.

Jest tylko jedno ale. Jeśli osoba dzwoniąca z kraju będzie korzystała z tego startera tylko dla 30 minut lub 3 x 30 na ten numer zagraniczny, to chyba nie ma sensu kupowania pakietu na 7 dni, bo i tu i tu 30 minut wyjdzie w tej samej cenie, czyli 9zł, a nie będzie się ograniczonym czasowo.

#487351  autor: DanielR
 06 lip 2011, 21:38
kinga9292 pisze:Witam
Mam pytanie co do tych pakietów, ponieważ niedługo wybieram się do Włoch i liczyłam właśnie na te pakiety ale tutaj: http://www.t-mobile.pl/pl...i/zawsze_blisko i tutaj: http://www.t-mobile.pl/r/...ko_20110605.pdf jest lista krajów w których one działają. Więc jednak nie wszędzie można je aktywować? Bardzo proszę o jakieś wyjaśnienie
Pakiet Zawsze blisko działa w przypadku krajowych i międzynarodowych połączeń z Polski na wszystkie polskie numery T-Mobile znajdujące się w roamingu. Po prostu sieć traktuje połączenie wykonane z pakietu, przez użytkownika znajdującego się na terenie Polski i dzwoniącego do innego polskiego użytkownika T-Mobile znajdującego się w obcym państwie, jak połączenie krajowe, wewnątrzsieciowe.
Pakiet działa również na niektóre obce / zagraniczne numery (z innego kraju w którym też działa T-Mobile), wymienione właśnie w PDF-ie, do którego umieściłaś link.

Natomiast pakiet Wszędzie rozmawiaj jest typowym pakietem przeznaczonym do korzystania w ramach roamingu - na wszystkie numery w całej Unii Europejskiej i połączeń międzynarodowych - na zagraniczne numery we wszystkich krajach, w całej Unii Europejskiej, a więc nie tylko tam gdzie działa sieć T-Mobile. :wink:

[ Dodano: 2011-07-06, 21:47 ]
Ricki1980 pisze:Jest tylko jedno ale. Jeśli osoba dzwoniąca z kraju będzie korzystała z tego startera tylko dla 30 minut lub 3 x 30 na ten numer zagraniczny, to chyba nie ma sensu kupowania pakietu na 7 dni, bo i tu i tu 30 minut wyjdzie w tej samej cenie, czyli 9zł, a nie będzie się ograniczonym czasowo.
To zależy jak kto leży. :)
Bo jeżeli np. ktoś wyjeżdża za granicę tylko na 7 dni, a ktoś kto pozostaje w kraju w ciągu tych 7 dni przegada z nim chociażby "tylko" całe 90 minut z 2000 minut z pakietu...
9 zł ÷ 90 minut = 0,10 zł, a więc aktywacja Zawsze blisko może być opłacalna.