• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #486472  autor: elrond
 03 lip 2011, 14:12
Na początek: przeszukując dysk znalazłem stare screeny mapek zasięgu Play. Poniżej małe porównanie postępów poczynionych w ciągu 2 lat - między majem 2009, a czerwcem 2011.

Obrazek Obrazek

Wygląda imponująco, jednak 3G wciąż jest dziurawe, wręcz punktowe, a do drzwi pukają nowsze technologie jak LTE. Jedna taka sieć już jest faktem w Polsce. Lada chwila będą kolejne. Ich rozwój z racji twardej ekonomi zacznie się od najbardziej zaludnionych miast. Wówczas rozwój 3G zwolni lub całkiem się zatrzyma, a na prowincji gdzie 3G nie zdążyło dotrzeć - wciąż będziemy cedzić dane po sieci GSM. Zgadzacie się z tym? Czy uważacie, że wymogi koncesyjne, jak ten postawiony Aero odnośnie jednego nadajnika LTE w każdej gminie miejsko-wiejskiej jest w stanie coś zmienić?

#486478  autor: Spamer ;)
 03 lip 2011, 14:20
elrond pisze:Zgadzacie się z tym?
I tak i nie. Na mapie zasięgu Play, niby jestem w zasięgu UMTS 2100 HSPA+ na zewnątrz, mówię o pewnej miejscowości, wsi, gdy w rzeczywistości, tak nie jest. Sprawdzane na telefonie i modemie z tym pasmem. A też nadajnika, nigdzie nie widzę.
Więc się pytam, kto te pokrycia zasiegu, na mapie Play dodaje? Bo dla mnie, to wolna prowizorka jest, a nie kompetencja.

[ Dodano: 2011-07-03, 14:41 ]
elrond pisze:Czy uważacie, że wymogi koncesyjne, jak ten postawiony Aero odnośnie jednego nadajnika LTE w każdej gminie miejsko-wiejskiej jest w stanie coś zmienić?
Jak nie rozpowszechnią dystrybucji, odbioru kart, w każdym zakątku Polski, to nie.
Oczywiście coś zmieni, tak zwane "Wykluczenie Cyfrowe".

#486506  autor: agaak
 03 lip 2011, 16:07
ewolucja:
GSM > DCS > UMTS > HSPA+ >LTE

wersja dla prowincji
GSM > HSDPA

Jeśli ruch w sieciach - ludzie muszą mieć terminale - spadnie w GSM, a wymyślą technologię aby "upchać" HSPA i GSM na 900 Mhz na prowincji doczekasz się 4g:)

Obecnie Plus się sprzedał, są pasma aby hulało GSM/HSPA+900Mhz więc to jest rada na prowincje.

#486521  autor: rogmaniek
 03 lip 2011, 16:45
elrond pisze:Wygląda imponująco, jednak 3G wciąż jest dziurawe, wręcz punktowe, a do drzwi pukają nowsze technologie jak LTE. Jedna taka sieć już jest faktem w Polsce.
Mnie bardziej martwi, że P4, z odpalaniem własnej sieci w kolejnych miejscowościach, prawie się zatrzymał. Najgorsze jest to, że nawet nie zostały włączone te stacje, na które pozwolenia są nawet od kilkunastu miesięcy. Piszę o Wielkopolsce. Zastanawiam się czy P4 już nie myśli docierać zasięgiem do nowych, mniejszych miejscowości, choćby z samym 3G 900MHz? Chociaż powinni, choćby z racji "pokrywania białych plam".

Moim zdaniem mogliby chociaż odpalać NodeB 900MHz, z HSPA. Ale i na 2100MHz można siać daleko, nawet na kilkanaście kilometrów, w terenie otwartym oczywiście. Tylko trzeba chcieć. A tu pewnie znów chodzi o kasę. Musieliby, przecież, budować wysokie maszty. Może chcą, z każdej stacji, dać HSPA+, czyli słynne pseudo "4G".
elrond pisze:Czy uważacie, że wymogi koncesyjne, jak ten postawiony Aero odnośnie jednego nadajnika LTE w każdej gminie miejsko-wiejskiej jest w stanie coś zmienić?
Pytanie czy chodzi Ci o pasmo 2600MHz? Chyba, że masz na myśli pasmo 900MHz, ale tu, przynajmniej na razie, mamy HSPA+. A może te wymogi dotyczą sieci Mobyland? Inne pytanie czy Aero2 nie powinna robić także LTE na paśmie 900MHz?

POZdrawiam*

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#486531  autor: Claudec
 03 lip 2011, 17:13
Moim zdaniem Play powinien skupić się na NodeB w pasmie 900/2100Mhz a GSM zostawić na roamingu Plusa.
W końcu przecież coraz więcej telefonów będzie miało 3G 900/2100 wiec inwestowanie w 2G uważam za nielogiczne.
Ostatnio zmieniony 03 lip 2011, 18:08 przez Claudec, łącznie zmieniany 1 raz.

#486532  autor: maciek764
 03 lip 2011, 17:15
2G powinno być w miastach, żeby nie zapchać Polkomtela. Play ma nędzne zasoby częstotliwości więc już chyba zawsze będzie skazany na roaming. Dlatego powinni skupić się na UMTS 2100. Jeżeli chodzi o UMTS900 to mam mieszane odczucia, mają mały fragment pasma i upchane tam UMTS i GSM i różnie to chodzi.

Jak Solorz-Żak będzie miał taką ofertę w Plusie jak internet Cyfrowego Polsatu to skończą się problemy z przeciążonym Polkomtelem, bo nie będzie abonentów :twisted:

Niedawny wpis na blogu Marcina Gruszki sugeruje że Play ma jakieś nadzieje na pasmo 1800MHz. Ale jak oni to sobie wyobrażają to nie wiem, chyba mają nadzieję że dostaną je za darmo, albo na drodze jakiejś antymonopolowej szopki po przejęciu Polkomtela.

#486540  autor: rogmaniek
 03 lip 2011, 17:36
Moim zdaniem Play powinien skopić się na NodeB w pasmie 900/2100Mhz a GSM zostawić na roamingu Plusa.
Zgadzam się z Tobą.
maciek764 pisze:2G powinno być w miastach, żeby nie zapchać Polkomtela.
Skoro, sieć 2G Polkomtela, nie wytrzymuje obciążenia Klientami P4, to niech umożliwią logowanie się, w całej Polsce, także do sieci Centertela.

Wtedy NodeB, pracujące na 900MHz, mogłyby siać dalej, niż obecnie. A bliżej lokalizacji, terminale Klientów, mogłyby korzystać z NodeB 2100MHz. I byłoby super :smt047
maciek764 pisze:Niedawny wpis na blogu Marcina Gruszki sugeruje że Play ma jakieś nadzieje na pasmo 1800MHz. Ale jak oni to sobie wyobrażają to nie wiem, chyba mają nadzieję że dostaną je za darmo, albo na drodze jakiejś antymonopolowej szopki po przejęciu Polkomtela.
Właśnie- też mnie to zastanawia. Zobaczymy. Mógłby UOKiK nakazać Solorzowi, aby 49 kanałów 1800MHz (powiedzmy Centerneta), musiał sprzedać P4, za rozsądne pieniądze :smt042 Takie jest moje zdanie. Chyba, że wojsko zgodzi się na "uwolnienie", dla P4, tej częstotliwości, co jest chyba jeszcze mniej prawdopodobne :smt012

POZdrawiam*

O2 - Together is better!

#486561  autor: elrond
 03 lip 2011, 19:04
Spamer ;) pisze:Więc się pytam, kto te pokrycia zasiegu, na mapie Play dodaje? Bo dla mnie, to wolna prowizorka jest, a nie kompetencja.
Tylko że mapy zasięgu już w założeniach są jedynie orientacyjne. I o tym trzeba pamiętać. Zamieściłem je tu jedynie po to, żeby zobrazować postępy. U mnie sytuacja jest inna - rzeczywistość dość dobrze pokrywa się z mapą- zasięg 3G 2100 jeśli jest to szczątkowy. Jest za to 2G, co daje jakąś nikłą szansę na zasięg 3G 900 w razie upgrade'u.
agaak pisze:wersja dla prowincji
GSM > HSDPA
Właśnie tu widzę problem. LTE potrzebuje ogromnego strumienia środków na rozwój, szczególnie w wysokich pasmach, co może zahamować HSPA na prowincji.
rogmaniek pisze:Zastanawiam się czy P4 już nie myśli docierać zasięgiem do nowych, mniejszych miejscowości, choćby z samym 3G 900MHz?
Niedaleko mnie, na jeszcze większej prowincji (Dukla, zaraz przy przejściu granicznym Barwinek) niedawno Play uruchomił GSM i podwójne 3G. Więc uruchamiać- uruchamia. Zależy tylko gdzie.
rogmaniek pisze:Pytanie czy chodzi Ci o pasmo 2600MHz?
O ile dobrze pamiętam to właśnie przy 2600 mają taki wymóg.
maciek764 pisze:2G powinno być w miastach, żeby nie zapchać Polkomtela. Play ma nędzne zasoby częstotliwości więc już chyba zawsze będzie skazany na roaming. Dlatego powinni skupić się na UMTS 2100.
No właśnie. Na chwile obecną to wydaje się logiczne. 2G w miastach dla rozładowania roamingu. 3G 2100 - miasta ze względu na pojemność i prędkości. 3G 900 - poza miastem dla przyzwoitej prędkości i zasięgu. Reszta roaming. I mam nadzieje, że w tym kierunku pójdą. Choć aż się prosi, żeby dostali 1800, bo biorąc jeden blok 900 strzelili sobie w kolano (znów inną kwestią są koszty samej licencji).

#486563  autor: rogmaniek
 03 lip 2011, 19:18
elrond pisze:Niedaleko mnie, na jeszcze większej prowincji (Dukla, zaraz przy przejściu granicznym Barwinek) niedawno Play uruchomił GSM i podwójne 3G. Więc uruchamiać- uruchamia. Zależy tylko gdzie.
Właśnie. Dlaczego, w Wielkopolsce, w wielu miejscowościach, stacje dalej nie działają :smt009 A, moim zdaniem, lokalizacje są bardzo dobrze zaplanowane, o czym już nie raz pisałem.
elrond pisze:O ile dobrze pamiętam to właśnie przy 2600 mają taki wymóg.
To tym bardziej mnie dziwi. Stacja LTE 1800MHz, ma mniejszy zasięg, od 900MHz, a co dopiero jeszcze wyższe pasmo. To, gdy założymy spełnienie tych warunków, dla mnie, jest trochę śmieszne. Choćby przykład Konina, gdzie na obrzeżach miasta, jest tylko jeden NodeB HSPA+ 900 MHz Aero2 :smt042

POZdrawiam*

[ Dodano: 2011-07-03, 19:22 ]
elrond pisze:Choć aż się prosi, żeby dostali 1800, bo biorąc jeden blok 900 strzelili sobie w kolano (znów inną kwestią są koszty samej licencji).
Obyśmy się doczekali, że jednak P4 postara się o to pasmo. Bardzo by się przydało. Tylko pytanie, co zrobiliby, w dużych miastach, z pasmem 900MHz?

POZdrawiam*

[ Dodano: 2011-07-03, 19:29 ]
elrond pisze: podwójne 3G
Takie pytanie: chodzi o sześć sektorów, z 1 NodeB? Czy, może, masz na myśli trzy sektory, z 2 nośnymi?

POZdrawiam*

O2 - Together is better!

#486580  autor: ezaq
 03 lip 2011, 19:52
Ja dodam tylko, że mapa zasięgu na stronie Playa nie do końca działa tak jak trzeba, ponieważ na widoku całego kraju po zaznaczeniu więcej niż 2 opcji zasięg jest mniejszy niż stan faktyczny, ponieważ jest za dużo elementów na mapie. Pomaga przybliżenie mapy (dwa razy +), ewentualnie zaznaczenie tylko jednej opcji (tak jak poniżej na screenach).

UMTS 900 MHz na zewnątrz budynków
Obrazek

UMTS 2100 MHz na zewnątrz budynków
Obrazek

Dopiero połączenie powyższych zasięgów daje pełen obraz. Pomijam fakt, czy rzeczywiście jest zasięg tam gdzie twierdzi operator.

#486613  autor: Spamer ;)
 03 lip 2011, 21:38
elrond pisze:Tylko że mapy zasięgu już w założeniach są jedynie orientacyjne.
To ja wiem, już od dawna. Ale jakby ktoś, spojrzał na mapę i uwierzył, że jest zasięg w tym miejscu, to by podpisał umowę, na ślepo. A takich ludzi, nie mało.
ezaq pisze: Pomijam fakt, czy rzeczywiście jest zasięg tam gdzie twierdzi operator.
W moi przypadku, nie ma. Napisałem im maila, może to poprawią.

#486838  autor: radar77
 04 lip 2011, 19:48
Spamer ;) pisze:
elrond pisze:Tylko że mapy zasięgu już w założeniach są jedynie orientacyjne.
To ja wiem, już od dawna. Ale jakby ktoś, spojrzał na mapę i uwierzył, że jest zasięg w tym miejscu, to by podpisał umowę, na ślepo. A takich ludzi, nie mało.
ezaq pisze: Pomijam fakt, czy rzeczywiście jest zasięg tam gdzie twierdzi operator.
W moi przypadku, nie ma. Napisałem im maila, może to poprawią.

Pomimo że stacje w okolicy Łodzi są już bardzo dawno odpalone to brakuje ich na tej mapie zasięgu. Chodzi o miejscowości Parzęczew, Srock, Wolbórz czy druga stacja w Tuszynie. Ile jest jeszcze takich braków to nie wiadomo i nic z tym nie robią.

Wg autora tej strony: http://bts-gsm.eu/podstrona/680 pozostało jeszcze ponad 120 wolnych kanałów w pasmie 1800MHz. Czy to zajmuje rzeczywiście wojo (tak w środku całego pasma ?) czy to taka propaganda Plejowa tylko ?

--
pozdrawiam
radar77

#486843  autor: mkowalski
 04 lip 2011, 20:19
radar77 pisze:Czy to zajmuje rzeczywiście wojo (tak w środku całego pasma ?) czy to taka propaganda Plejowa tylko ?
Tak jest rzeczywiście - wojsko trzyma spory zakres częstotliwości i nie chce dogadać się z UKE w sprawie ich zwolnienia.

#486847  autor: radar77
 04 lip 2011, 20:35
mkowalski pisze:
radar77 pisze:Czy to zajmuje rzeczywiście wojo (tak w środku całego pasma ?) czy to taka propaganda Plejowa tylko ?
Tak jest rzeczywiście - wojsko trzyma spory zakres częstotliwości i nie chce dogadać się z UKE w sprawie ich zwolnienia.

A mi ta cała sprawa śmierdzi. UKE pisze: "Stacja bazowa nadaje w górnym zakresie dupleksowym.
Kanały o numerach 611 – 735 nie są wykorzystywane."
Coś mi się zdaje, że Play robi szum, żeby te kanały dostać za darmo, a z tym wojem to sciema.

Źródło: http://www.bip.uke.gov.pl/bipurtip/inde ... &page=text oraz http://www.bip.uke.gov.pl/_gAllery/44/14/4414.pdf

--
pozdrawiam
radar77

#486851  autor: mkowalski
 04 lip 2011, 20:41
radar77 pisze:A mi ta cała sprawa śmierdzi. UKE pisze: "Stacja bazowa nadaje w górnym zakresie dupleksowym.
Coś mi się zdaje, że Play robi szum, żeby te kanały dostać za darmo, a z tym wojem to sciema.
To tu masz informację na niezależnym od Playa portalu - http://webbite.pl/index.php/2011/04/nie ... otliwosci/

Taka jest prawda i nie ma w tym żadnej "ściemy" - wojsko ma częstotliwości, ale nie chce ich oddać.

#486857  autor: radar77
 04 lip 2011, 20:51
mkowalski pisze:
radar77 pisze:A mi ta cała sprawa śmierdzi. UKE pisze: "Stacja bazowa nadaje w górnym zakresie dupleksowym.
To tu masz informację na niezależnym od Playa portalu - http://webbite.pl/index.php/2011/04/nie ... otliwosci/

Taka jest prawda i nie ma w tym żadnej "ściemy" - wojsko ma częstotliwości, ale nie chce ich oddać.
Które ? W tym artykule niestety nie ma konkretów. Wspominają coś o 800 MHz – 1800 MHz. Do ok. 850 MHz jest TV i zaraz też Sferia. Umownie "1800" zaczyna się od 1710 zdaje się.

--
pozdrawiam
radar77

#486873  autor: rogmaniek
 04 lip 2011, 21:36
radar77 pisze:Wg autora tej strony: http://bts-gsm.eu/podstrona/680 pozostało jeszcze ponad 120 wolnych kanałów w pasmie 1800MHz.
To samo pytanie zadałem w tym temacie: http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=52425 , wcześniej. Ale nikt nie odpowiedział, do tej chwili.
radar77 pisze:UKE pisze: "Stacja bazowa nadaje w górnym zakresie dupleksowym.
Nie chce mi się wierzyć, żeby tych kanałów nie mógł wykorzystać operator telefonii komórkowej?
Gdyby tak było, to przecież Prezes P4, nie ściemniałby, że chcą odkupić to pasmo od wojska :smt009
mkowalski pisze:wojsko trzyma spory zakres częstotliwości i nie chce dogadać się z UKE w sprawie ich zwolnienia.
To pasmo pewnie dla "obronności"- już to widzę :smt047 Ciekawe czy koniecznie muszą mieć priorytet? UKE nie może domagać się, od wojska, zwolnienia tego zakresu częstotliwości? Mają jeszcze dostępne inne, niższe pasma. A po co blokują tak potrzebną częstotliwość, której możliwości, pewnie, i tak nie wykorzystują...

POZdrawiam*

O2 - Together is better!

#487075  autor: mkowalski
 05 lip 2011, 20:04
Cytat z felietonu na telepolisie - http://telepolis.pl/artykuly.php?id=417:
częstotliwość 900 MHz została już w całości rozdysponowana, 25 MHz na 1800 MHz blokuje wojsko (i nie wiadomo kiedy zwolni, choć realnie może praktycznie zaraz), że do rozdania jest 30 MHz z dywidendy cyfrowej na 800 MHz (z czego 20 MHz blokuje wciąż wojsko, jest też problem z uzgodnieniami międzynarodowymi) oraz 70 MHz na 2600 MHz.
Teraz już chyba nikt w temacie nie ma wątpliwości, że faktycznie wojsko posiada częstotliwości, ale nie chce ich oddać.

#487095  autor: Kamil_K
 05 lip 2011, 21:43
Spamer ;) pisze:[...]
Stawiasz przecinki w tak głupich miejscach zawsze, że lepiej nie stawiaj ich wcale.

#487128  autor: Spamer ;)
 05 lip 2011, 23:04
Kamil_K pisze:Stawiasz przecinki w tak głupich miejscach zawsze
To pokaż mi, mądre miejsca, jak żeś taki bystry. Mnie, inaczej uczyli.