• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #471365  autor: orangeman
 18 kwie 2011, 19:44
Interesuje mnie na jakiej zasadzie będzie odbywał się podział sieci Ery i Orange. Czy będzie możliwość logowania się np. z karty Orange do sieci BTS'a Ery. Proszę o opinie na ten temat.

#471369  autor: rogmaniek
 18 kwie 2011, 19:59
Sam chciałbym wiedzieć, jak to może wyglądać.
orangeman pisze: się podział sieci Ery i Orange. Czy będzie możliwość logowania się np. z karty Orange do sieci BTS'a Ery.
Byłoby świetnie, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Ale może wezmą przykład z P4... :)

Do tego obawiam się, żeby nie demontowali masowo stacji. Rozumiem jeszcze, gdy PTC i PTK Centertel w tej samej miejscowości mają po jednym swoim BTS'ie, na osobnych masztach. To może będą chcieli upakować wszystko na jednym, drugi demontując ;-)

Oby nie było tak, że w jednej miejscowości BTS'a (bo wątpię w tej sutacji, aby też był NodeB) ma PTC, a w drugiej, pobliskiej Centertel. I komuś wpadnie pomysł, aby jedną stację zdemontować, w tej miejscowości, gdzie jest mniejszy ruch :roll: Chyba tak, to nie będzie, oby... :P

POZdrawiam.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#471490  autor: GSM_Maniak
 19 kwie 2011, 13:06
Ja mam nadzieje, że właśnie będąc np. abonentem Orange, Era udostępni swoje nadajniki i telefon bedzie się logował do stacji albo Orange albo Ery w zależności od zasięgu i przeciążenia sieci. A z czasem jeżeli na tym samym maszcie na przykład będą się dublować BTSy to się zdemontuje te niepotrzebne i wolne zasoby sieciowe da się do tego BTSa który zostaje. A jeżeli BTSy będą w różnych lokalizacjach to powinny zostać żeby był lepszy zasięg w każdym miejscu. I powinno to być na zasadzie takiej, że obce BTSy się jakoś połączy w jedną sieć i pod jedno cell center, żeby sieć traktowała BTSy obce jako swoje. Ale zobaczymy jak to bedzie wygladało w praktyce. Ja czekam na udostępnienie nadajników Ery bo u mnie to Orange ma tragiczny zasięg, a Era bardzo dobry.

#471553  autor: agaak
 19 kwie 2011, 19:02
wersja 1, raczej nierealna:
normalny roaming krajowy - ceny takie same, niezależnie od sieci z jakiej korzystamy. dublujące się nadajniki zostaną zdemontowane.

wersja 2, lepsza kosztowo, technologicznie i rynkowo:
jeden nadajnik będzie "kombajnem", duble będą likwidowane, pokrycie radiowe opracowane na nowo. telefon będzie wyświetlał T-Mobile, Orange - zależy czyja karta sim. pasma obu operatorów, zostaną tak ustawione, aby siało: GSM900, DCS1800, HSPA+900, HSPA+2100.
dla potrzeb przepisów, współdzielona będzie tylko sieć radiowa.

PS. Podobno 99% :-) nadajników 3G Orange ma światełka, a to pomaga....
Jeśli ma być sensownie, to wersja 2, łatwiej później o LTE.... (tylko po co LTE, skoro mamy limitowane HSPA+, a sensownie to 10GB/50zł + noc bez limitu).

#471776  autor: kello
 20 kwie 2011, 21:54
Nowy sprzet montowany zamiast starego w Orange (multiradia zamiast ultry) ma byc taki, zeby pokryc zakres czestotliwosci zarowno PTC jak i PTK. Tylko raczej spowodowane jest to zadaniami UKE niz checia nadawania z jednego sprzetu sygnalu obu operatorow. Wedlug mnie laczone beda lokalizacje, natomiast sprzet pozostanie osobny przy jednoczesnym dazeniu do unifikacji sprzetu obu operatorow.

#485408  autor: Spacedust
 28 cze 2011, 19:50
Dzisiaj mamy już pierwszy etap współpracy !

Na stacji Orange (bez radiolinii) zawisła dzisiaj radiolinia Ery, na potwierdzenie słów za chwilę na stacji T-mobile kilka bloków obok pojawił się technik i wizowali anteny !

Widać, że stacja T-mobile obok została wyłączona i nadaje na nowych identyfikatorach sieci, a wszystkie anteny na stacji Orange zostały wymienione na dwusystemowe najprawdopodobniej 900/UMTS i 1800/UMTS.

W taki oto sposób z 6 sektorów leci zasięg obu operatorów.

#485446  autor: rogmaniek
 28 cze 2011, 22:47
Spacedust pisze:Na stacji Orange (bez radiolinii) zawisła dzisiaj radiolinia Ery, na potwierdzenie słów za chwilę na stacji T-mobile kilka bloków obok pojawił się technik i wizowali anteny !
Spacedust, a możesz napisać, jaka dokładnie to lokalizacja, w naszym mieście?

POZdrawiam.

O2 - Together is better!

#485470  autor: Spacedust
 28 cze 2011, 23:50
rogmaniek pisze:
Spacedust pisze:Na stacji Orange (bez radiolinii) zawisła dzisiaj radiolinia Ery, na potwierdzenie słów za chwilę na stacji T-mobile kilka bloków obok pojawił się technik i wizowali anteny !
Spacedust, a możesz napisać, jaka dokładnie to lokalizacja, w naszym mieście?

POZdrawiam.
Drukarnia św. Wojciecha w Poznaniu na Chartowie. Stara stacja Ery/T-Mobile już została wyłączona, telefon nie łapie jej identyfikatorów nawet z bliskiej odległości. Oni tutaj mają według spisu 4x2 Mbps, to trochę mało jak na 3G. Radiolinia łączy się z blokiem na Osiedlu Rusa 11.

Zasięg 3G -81 dBm (nie łapie z tej stacji, ale być może te sektory są w teraz w inne strony pokierowane), 2G -43 dBm (jakieś nieznane ID).

#485472  autor: rogmaniek
 28 cze 2011, 23:58
Spacedust pisze:Drukarnia św. Wojciecha w Poznaniu na Chartowie.
Ok. Dzieki za info. W wolnym czasie się tam wybiorę :smt047
Spacedust pisze:Stara stacja Ery/T-Mobile już została wyłączona, telefon nie łapie jej identyfikatorów nawet z bliskiej odległości.
Ale rozumiem, że konstrukcja, wraz z antenami, jeszcze pozostała? Pewnie i tak, na dniach, ją zdemontują.

POZdrawiam.

O2 - Together is better!

#485736  autor: Spacedust
 29 cze 2011, 22:14
rogmaniek pisze:
Spacedust pisze:Drukarnia św. Wojciecha w Poznaniu na Chartowie.
Ok. Dzieki za info. W wolnym czasie się tam wybiorę :smt047
Spacedust pisze:Stara stacja Ery/T-Mobile już została wyłączona, telefon nie łapie jej identyfikatorów nawet z bliskiej odległości.
Ale rozumiem, że konstrukcja, wraz z antenami, jeszcze pozostała? Pewnie i tak, na dniach, ją zdemontują.

POZdrawiam.
Tak. Na zdjęciu tutaj jeszcze z radiolinią :)

http://img51.imageshack.us/img51/5074/d ... chaera.jpg

Sama drukarnia jest po części rozbierana, przebudowywana, więc może też dlatego.

Dzisiaj obszedłem ją dookoła i jest martwa, a ta nowa stacja nie sieje na 3G (sygnał -90 dBm w bliskiej odległości), więc pewnie zostało samo 900 MHz albo 900/1800 MHz.

#485767  autor: rogmaniek
 30 cze 2011, 00:01
Spacedust pisze:Tak. Na zdjęciu tutaj jeszcze z radiolinią
To ta stacja, jakaś stara być nie musiała. Wnioskuję to po, charakterystycznej konstrukcji dla PTC, ze specjalnego rodzaju plastiku. Pomimo, że na www.poznan.gsm.xg.pl piszą, że to metalowy słup, to widocznie tak nie jest. Powiedział mi kiedyś o tym ktoś z PTC, regionu wielkopolskiego :smt047 Chociaż anteny sektorowe, w kształcie "trumienki", sugerują, że musieli tego typu konstrukcję wybudować, jako jedną z pierwszych.

POZdrawiam.

O2 - Together is better!

#485782  autor: Spacedust
 30 cze 2011, 09:32
rogmaniek pisze:
Spacedust pisze:Tak. Na zdjęciu tutaj jeszcze z radiolinią
To ta stacja, jakaś stara być nie musiała. Wnioskuję to po, charakterystycznej konstrukcji dla PTC, ze specjalnego rodzaju plastiku. Pomimo, że na www.poznan.gsm.xg.pl piszą, że to metalowy słup, to widocznie tak nie jest. Powiedział mi kiedyś o tym ktoś z PTC, regionu wielkopolskiego :smt047 Chociaż anteny sektorowe, w kształcie "trumienki", sugerują, że musieli tego typu konstrukcję wybudować, jako jedną z pierwszych.

POZdrawiam.
Kiedyś był tutaj tylko to co na górze, potem dołożyli jeden sektor UMTS na dole, a potem te dwa po bokach.

Tutaj starsze zdjęcia: http://poznan.gsm.xg.pl/include/b-photo ... hartowo-RI

Na radiolinii 4x2 Mbps to raczej HSPA+ nie puszczą, ale HSDPA tutaj było ;)

Betonowy słup UMTS to jest coś innego to jest:

ul. Chartowo 5 / Majakowskiego budynek Drukarni Św.Wojciecha

[ Dodano: 2011-07-01, 12:14 ]
Wczoraj się pojawił UMTS na nowych identyfikatorach.

[ Dodano: 2011-07-01, 15:58 ]
Konstrukcja antenowa została dzisiaj usunięta w całości dźwigiem.

#486163  autor: rogmaniek
 01 lip 2011, 21:19
Spacedust pisze:Kiedyś był tutaj tylko to co na górze,
Ciekawe ta stacja powstała już po 2000r.? I czy od razu były te "trumienki", na pasmo GSM 900MHz, łącznie z dłuższymi antenami GSM/DCS 1800MHz... Czy może drugie anteny, na wyższe pasmo, zostały dodane później? Gdybyśmy założyli, że ta stacja powstała przed 1998r.
Spacedust pisze:Betonowy słup UMTS to jest coś innego to jest
Ale to wiem :smt047 Tylko chodzi mi właśnie o tę konstrukcję, w tej lokalizacji. Przecież nie napisałem, że to betonowy słup...

POZdrawiam*

O2 - Together is better!

#486201  autor: Spacedust
 01 lip 2011, 23:56
Parę zdjęć z dzisiaj niestety komórką i na zoomie więc takie małe:

http://imageshack.us/g/190/img00027201107011523.jpg/

Era miała tutaj od razu chyba 900 i 1800 MHz. Potem dołożyli jeden sektor UMTS i potem te dwa dodatkowe po bokach.

Orange miało samo 900 MHz na 3 sektorach bez EDGE z radiolinią chyba 2 lub 4 Mbps. Do tego dołożyli 2 sektory 1800 MHz. Potem całość przebudowali dwa maszty dokładając 3 sektory UMTS, założyli nową radiolinię, a potem ją usunęli na rzecz światłowodu, a teraz wymienili niemal wszystkie lub wszystkie anteny i założyli radiolinię Ery.

Stacja musi być krytycznie ważna dla Orange. Gdy ją wyłączyli na chwilę to zasięg 2G łapało z Piłsudskiego albo z wieży M1 przy Ikei, a na 3G ze samego Swarzędza lub nawet brak zasięgu. Raczej na 100% jest tutaj HSPA +DC 42 Mbps.

Era ma tu bardzo dużo stacji, więc w zasadzie 2G chyba tylko w celu zwiększenia pojemności sieci, z 3G jest już nieco gorzej.

#486204  autor: rogmaniek
 02 lip 2011, 00:27
Spacedust pisze:Era miała tutaj od razu chyba 900 i 1800 MHz.
Aha. Dzięki za info.
Spacedust pisze:Era ma tu bardzo dużo stacji,
Rozumiem, że piszesz o najbliższych osiedlach. Bo, z tego, co można wyczytać z www.poznan.gsm.xg.pl i moich obserwacji, to Centertel, w naszym mieście, ma dobre zagęszczenie stacji. Choć niby PTC ma ich najwięcej. Tylko, wg mnie, ich rozmieszczenie jest gorsze, od lokalizacji Polkomtela i Centertela, w niektórych przypadkach. Do tego, straszą jeszcze stare lokalizacje, z brakiem 3G. Najgorzej pod względem ilości stacji w POZnaniu*, moim zdaniem, wypada Polkomtel. Ale pozwolenia są, tylko rzeczywistych stacji brak. To nawet P4, w niektórych osiedlach, ma lepsze zagęszczenie NodeB i BTS'ów.

Ok, to może już ostatni post, trochę odbiegający o tematu :smt042

POZdrawiam*

O2 - Together is better!

#486294  autor: GSM_Maniak
 02 lip 2011, 15:25
Ciekawe czy łączenie stacji bazowych rozpoczeło się też w innych miastach. Macie jakieś sygnały?

#496281  autor: MK_
 13 sie 2011, 11:58
Mówisz, że z tej stacji świeci zarówno Orange jak i T?

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#496406  autor: Spacedust
 13 sie 2011, 21:17
MK_ pisze:Mówisz, że z tej stacji świeci zarówno Orange jak i T?
Tak, dokładnie. Radiolinia jest przeniesiona ze stacji T-Mobile (Ery). Poza tym technik T-Mobile na bloku z ich stacją GSM 900 i węzłem radioliniowym wizował radiolinię z technikiem Orange na tej stacji: http://img69.imageshack.us/img69/2244/p ... narozn.jpg - dokładnie ta wycelowana na prawo.

Tutaj stacja Ery jeszcze jako niezależna z tą samą radiolinią (według spisu 4x2 Mbps): http://img524.imageshack.us/img524/4369/eraumtssn1.jpg oraz http://img51.imageshack.us/img51/5074/d ... chaera.jpg

Stacja Orange jest podpięta światłowodem, ale nie podzielili się nim z T ;)

Sygnał z obu stacji jest tak samo mocny zarówno na 2G jak i 3G, pojawiły się też nowe identyfikatory, których nie było wcześniej i nie ma ich nawet w spisie http://poznan.gsm.xg.pl/