• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #485109  autor: agaak
 27 cze 2011, 16:32
ACR, PLAY i mBank.. jak go omijają?

Witam, mam aktywny ACR w PLAY Fresh. A mimo to pokazuje się na wyświetlaczu "zastrzeżony" - telefonuja z mBank'u.
Pytanie jak oni to robią? Podobno ACR miało to blokować? Tylko blokada w telefonie pomaga?

#485110  autor: mkowalski
 27 cze 2011, 16:42
Kiedyś był już o tym temat - to, że numer się nie wyświetla, nie znaczy że jest "zastrzeżony". Może to być spowodowane np. konfiguracją centrali dzwoniącego, która nie przekazuje dalej numeru wywołującego. Sytuacja taka zdarza się też często przy korzystaniu z VoIP-ów.

Swoją drogą, czy to na pewno mBank dzwoni do Ciebie "bez numeru" mimo ACR-a? U mnie ostatnio stwierdzili, że nie mogą się do mnie dodzwonić właśnie z powodu blokady połączeń przychodzących z numerów zastrzeżonych - no i się nie dodzwonili.

#486511  autor: Vieslav
 03 lip 2011, 16:17
Jest dokładnie tak, jak napisał przedmówca. Numer może być zastrzeżony, ale może też być niewidoczny (tak jakby ktoś wcale nie miał numeru :-) ). Ani w telefonie stacjonarnym (Dialog) ani w Orange nie mam z czymś takim problemu. Filtruje się wszystko, co nie ma numeru więc bez znaczenia, czy jest zastrzeżony czy w inny sposób niewidoczny.

#486911  autor: mikage1
 04 lip 2011, 23:43
a u mnie w netii zdarza się, że przychodzą połączenia, które telefon oznacza jako anonimowe (pomimo włączonego ACR) - ale i tak jest dużo lepiej niż było dawniej - skończyły się telefony z zaproszeniami na degustacje-czegoś-tam oraz z ofertami pościeli :P

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)