• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #478074  autor: Spioszek
 26 maja 2011, 18:46
Chciałbym się spytać, bo wiem że swego czasu każda sieć w Polsce zakładała Simlocki na tel, a od jakiegoś czasu ponoć niektórzy operatorzy zrezygnowali z tego typu praktyk...

Chciałbym się spytać jacy operatorzy napewno nie zakładają już simlocków na tel i od kiedy...

#478075  autor: m.sta
 26 maja 2011, 19:00
Tylko Orange jest sto lat za afryką i dalej zakłada simlocki :)

#478079  autor: Spioszek
 26 maja 2011, 19:19
To nie dobrze bo na Allegro dużo Noki N8 z Orange :(, liczyłem na to że poprostu niektórzy sprzedawcy nawet nei wiedzą żę telefon jest bez simlocka...

#478090  autor: maciek764
 26 maja 2011, 20:23
Tak też jest, bo ostatnio kupiłem Huaweia E1750 z Ery i sprzedawca pisał, że ma simlocka. Odpaliłem go i wszystkie sieci chodzą. No ale Orange jest w średniowieczu jeszcze.

#478103  autor: Spioszek
 26 maja 2011, 21:32
Czyli z Plusa Ery i Playa tam nie będzie Simlocka???

A czy w Orange na życzenie ściągają simlocka za darmo? jak się ma umowe? czy musi być skończona?

#478109  autor: thonka
 26 maja 2011, 21:45
darkangel, przyjemnosc taka kosztuje 77zl lub cos ponad 500zl brutto w przypadku abonamentow biznesowych rowniez po skonczonej umowie.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#478111  autor: Xy
 26 maja 2011, 21:47
Era od ponad dwóch lat nie zakłada simlocków. Nie wiem ile czasu Play i Plus jadą bez smyczy. Jedynie Oranż jest niereformowalny i dalej blokuje sprzedawane przez siebie telefony SimLockami, gdzieniegdzie orange menu i koszmarnymi, pomarańczowymi kwadracikami na obudowie...

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#478234  autor: Spioszek
 27 maja 2011, 15:07
A czy operatorzy dalej do telefonów dodają swój soft? tzn nie ten oryginalny noki tylko noki z opcjami plusa np...

#478237  autor: KC-KARLOS
 27 maja 2011, 15:10
darkangel pisze:A czy operatorzy dalej do telefonów dodają swój soft? tzn nie ten oryginalny noki tylko noki z opcjami plusa np...
Niestety, ta procedura jest powszechna we wszystkich sieciach.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#478246  autor: thonka
 27 maja 2011, 15:38
Karlos20 pisze: Niestety, ta procedura jest powszechna we wszystkich sieciach.
to zalezy. niektorzy dodaja tylko tapety i dzwieki, a w sofcie nic nie grzebia. wyjatkiem jest niestety orange.
innym zdarzaja sie wpadki z przypisaniem na sile jakims klawiszem (lubowal sie w tym zwlaszcza plus), play swego czasu blokowal w niektorych telefonach mozliwosc wygoru trybu GSM/UMTS czy tez recznego wybierania sieci. era z kolei podmieniala w softach ikony na swoj blueconnect.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#478651  autor: Orfi
 30 maja 2011, 06:28
W sumie jest taka sytuacja, że Plus , Era i Play dorzucają swoje dodatki do menu, ale nie zamula to działania telefonu jako takiego, natomiast Orange to już absolutnie inna śpiewka; po pierwsze simlock gwarantowany w standardzie ( czasami zdarzają się jakieś partie bez tego ustrojstwa, ale rzadko) i na dodatek ich Orange menu( to już w ogóle porażka).

Orfi

#478662  autor: pakierhakierxd
 30 maja 2011, 09:11
Ja wiem że na 100 % simlocka nie będziesz mieć w telefonie z playa i z ery ponieważ oni już nie zakładają od bardzo dawna.W orange czasem sie zdarza partia telefonow bez simlocka ale to rzadko a w plusie częściej nie ma ale czasem jest
ale co miałem jakiś telefon z plusa to akurat trafiałem na taki bez simlocka wiec moze naprawdę i oni przestali zakładać tylko ze tym się nie chwalili
W playu zdarzają się telefony bez brandingu operatora i ja takiego mam Htc Desire ale i tak szczerze mi to obojętne bo mam wgrany custom soft.
Nie tylko w playu może być telefon bez brandingu ale u innych operatorów tez ale wiem jedno takie telefony są zazwyczaj na androidzie ,a wiem że jeszcze motorola milestone też nie jest brandowana

#484704  autor: neoptb
 25 cze 2011, 17:33
thonka pisze:innym zdarzaja sie wpadki z przypisaniem na sile jakims klawiszem (lubowal sie w tym zwlaszcza plus),
To nie soft tylko karta sim z plusa ma to w sobie ;)

W plusie od około 1,5 roku do 2 lat nie ma blokad sim w telefonach.

żyj i pozwól żyć.
P.S. Pomogłem? To kup mi piwo :)

#484705  autor: pakierhakierxd
 25 cze 2011, 17:46
Soft ;)

Pozdrawiam :)

#484707  autor: mkowalski
 25 cze 2011, 18:09
neoptb pisze:
thonka pisze:innym zdarzaja sie wpadki z przypisaniem na sile jakims klawiszem (lubowal sie w tym zwlaszcza plus),
To nie soft tylko karta sim z plusa ma to w sobie ;)
Pakierhakierxd ma rację - to nie karta, tylko soft. Swoją drogą, karta SIM nie ma możliwości aż takiej ingerencji w telefon. Generalnie może tylko zmienić nazwę sieci na wyświetlaczu i dodać swoje menu (np. Simextra, Plus Mega).

#484708  autor: matteo
 25 cze 2011, 18:15
Karlos20 pisze:
darkangel pisze:A czy operatorzy dalej do telefonów dodają swój soft? tzn nie ten oryginalny noki tylko noki z opcjami plusa np...
Niektóre HTC z Play są całkowicie niebrandowane. Np. Desire HD, Desire Z.

#484741  autor: kowcio
 25 cze 2011, 23:10
matteo pisze:Karlos20 napisał/a:
darkangel napisał/a:
A czy operatorzy dalej do telefonów dodają swój soft? tzn nie ten oryginalny noki tylko noki z opcjami plusa np...

Niektóre HTC z Play są całkowicie niebrandowane. Np. Desire HD, Desire Z.
I tak powinno być, ja jestem z tego bardzo zadowolony jako użytkownik ww. telefonu, przynajmniej pojawi się aktualizacja -> od razu mam. A nikomu nie są do szczęścia potrzebne pierdołki od operatora, nawet operator żadnego zysku z tego nie ma, bo to żadna reklama..

#485028  autor: senshiro
 27 cze 2011, 01:15
matteo pisze:Niektóre HTC z Play są całkowicie niebrandowane. Np. Desire HD, Desire Z.
HTC ma chyba jakąś umowę z Play, było tak od wejścia Hero. Play sprzedaje telefony, których numery seryjne odpowiadają telefonom kupionym na "wolnym rynku". Wygląda to jakby kupowali dużą partię sprzętu HTC i od razu rozsyłali po salonach. Hero z Play miał aktualizacje razem z egzemplarzami z MediaMarkt czy Saturna, nie było żadnej ingerencji Playa w soft (nawet logo).

Oczywiście, że tak powinno być, dzięki temu nie czeka się pół roku, aż operator wrzuci swoje dzwonki i logo do softu, który powinien być jak najszybciej dostępny dla wszystkich urządzeń.

Obrazek
 #511277  autor: Verrier
 25 paź 2011, 19:30
mam pytanie, czy teraz all telefony sprzedawane w salonach czy tam na wysyłki z sieci (era,orange,puls,play itp.) są bez simlocka? bo ktos mi ostatnio mowil ze nie jest tak do konca

#511285  autor: ManiacGSM
 25 paź 2011, 19:38
W orange masz simloki- taki operator

PLUSH na Kartę x1. Virgin Mobile x1, Orange FREE x1, PLAY MIX x1.
iP 5s, NOKIA C7, HUAWEI Y5, BB 9810, NOKIA 2610.