Użytkownik
Ranga
Młody wyjadacz
Temat zapowiada się ciekawie.mkowalski pisze:Konkretnie, chodzi mi o to, którzy operatorzy korzystają ze stanu Cell/URA PCH oprócz standardowych Cell DCH i Cell FACH.
Stan IDLE, to się domyślammkowalski pisze:że w Playu go nie ma - sieć nie obsługuje Cell/URA PCH, więc terminale korzystają z Fast Dormancy i natychmiast przechodzą do stanu IDLE, co jak wiadomo zwiększa ruch sygnalizacyjny w sieci.
Ciekawe, ale nie wiem, o jakie obciążania sieci może chodzić?mkowalski pisze:ale sieć szkieletowa operatora może być poważnie obciążona przy wielu przejściach z IDLE do DCH.
Kiedyś się właśnie zastanawiałem, gdy nie kończymy/zamykamy sesji internetowej, a telefon informuje, że dalej jest połączony z internetem. A teraz już wiem, że jest coś takiego, jak...mkowalski pisze:Drobne komplikacje pojawiają się wtedy, gdy telefon jest online ale nie transmituje danych (nie ma znaczenia czy chodzi o wysyłanie, czy odbieranie) - no bo co z nim wtedy zrobić?
... także jeszcze raz dzięki za wyjaśnieniamkowalski pisze:Z tego właśnie powodu istnieją dwa pośrednie stany - Cell FACH i Cell PCH, jednak często operatorzy implementują jedynie FACH, zapominając o PCH.
... to jest jasne. Ale co daje operatorowi FACH, że opłaca się to zaimplementować?mkowalski pisze:Czym się to objawia dla użytkownika? Ano większym zużyciem energii niż w trybie IDLE, mimo że telefon nie prowadzi transmisji.
Dla użytkownika? Zużyciem energii. FACH pobiera podobną ilość energii co w trakcie transmisji danych. Za to PCH pobiera tyle co IDLE, czyli prawie nic.rogmaniek pisze:... także jeszcze raz dzięki za wyjaśnieniamkowalski pisze:Z tego właśnie powodu istnieją dwa pośrednie stany - Cell FACH i Cell PCH, jednak często operatorzy implementują jedynie FACH, zapominając o PCH.Jeszcze mnie zastanawia, czym się różni stan FACH, od PCH? Bo oczywiście, jak napisałeś...
Nie tyle, że mu się opłaca, co po prostu musi. Po pierwsze, stany RRC są zdefiniowane przez 3GPP, więc nie można sobie samemu wprowadzać "co nam się podoba".rogmaniek pisze:... to jest jasne. Ale co daje operatorowi FACH, że opłaca się to zaimplementować?mkowalski pisze:Czym się to objawia dla użytkownika? Ano większym zużyciem energii niż w trybie IDLE, mimo że telefon nie prowadzi transmisji.
Ok.mkowalski pisze:Dla użytkownika? Zużyciem energii. FACH pobiera podobną ilość energii co w trakcie transmisji danych. Za to PCH pobiera tyle co IDLE, czyli prawie nic.
Od strony operatora jest różnica w potrzebnych zasobach, które muszą być zarezerwowane dla użytkownika.
Ahamkowalski pisze:Nie tyle, że mu się opłaca, co po prostu musi. Po pierwsze, stany RRC są zdefiniowane przez 3GPP, więc nie można sobie samemu wprowadzać "co nam się podoba".
Po drugie w DCH dla użytkownika trzeba przeznaczyć kanał fizyczny do transmisji danych (a ich ilość jest oczywiście ograniczona). Z optymalizacyjnego punktu widzenia byłoby kompletnie bez sensu trzymać w DCH użytkownika, który nie przesyła danych.
Ale to chyba już nie ma żadnego logicznego uzasadnienia. Bo o ile FACH powoduje duże zużycie energii, to między PCH a IDLE nie ma żadnej różnicy. Jaki jest więc powód, dla którego telefony wolałyby wracać do IDLA, zamiast być w PCH?Marcin_7 pisze: Co do Fast Dormancy, to z Cell/URa_Pch mobile też potrafi od razu przeskoczyć do Idla, dopiero teraz będzie się wdrażało bardziej inteligentne zachowania po obu stronach (sieć/terminal). Zob. http://www.nokiasiemensnetworks.com/sit ... ow-res.pdf
Timery dla PTC:Marcin_7 pisze:* A teraz prośba: jak już tak badasz te stany, to mógłbyś zrobić dla różnych operatorów taki eksperyment:
ściągaj dane, aż znajdziesz się w DCH, przestań ściągać i sprawdź po jakim czasie przerzuci Cię do FACHa, a potem (opcjonalnie) do URA (Cell)_Pch, a potem po jakim czasie do Idla.
Ciekaw jestem ustawień dla polskich operatorów (one mogą się różnic per RNC).
McCm pisze:Mi w Polkomtelu akurat korzysta z URA_PCH.
LAC: 34121 przykładowy CID: 675 PSC: 3412
A u mnie Polkomtel za nic nie chce przejść do PCH. Z DCH idzie do FACH-a, a potem po 10. sekundach wraca do IDLA. Prawdopodobnie sieć Polkomtela w moim regionie nie obsługuje jeszcze PCH. LAC: 31027.ezaq pisze:A u mnie w Polkomtelu jest Cell_PCH.