• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #481920  autor: lordi
 14 cze 2011, 08:20
Od maja mam aktywny abonament Millenium 300 gdzie zgodnie z zasadami mam 300 minut do wszystkich + 1GB transferu a dodatkowo aktywowałem sobie jeden wybrany numer za 6,15zł.

Problem mam taki, że od samego początku (nie tylko od 1 czerwca gdy zaczyna mi się nowy okres rozliczeniowy) każde połączenie z internetem liczy mi po 100KB i 12gr więc po ściągnięciu kilkunastu MB zabrakło mi pakietu kwotowego i przy mniej niż 150MB transferu mam prawie 100 złotych do zapłaty

wg umowy mam co miesiąc 1GB taryfikowane po 10KB więc ni jak nie powinienem mieć tego liczone
mam domyślny APN ustawiony internet - to telefon sam ustawił - miałem do wyboru ORANGE.pl MMI.pl i ASTER.pl - wiec wybralem ORANGE

napisałem dwie reklamacje, najstarsza ma już dwa tygodnie i brak odpowiedzi
może mi ktoś pomóc co jest grane ? BOK mnie zlał a ja przestałem dzwonić i odciąłem internet aby się nie wpędzić do grobu bo miesięcznie zużywam z 700MB transferu co by mi nabiło na pewno ponad 500zł

ma ktoś ten abo i może coś poradzić ?
świeży abo w Orange i TAKA WTOPA

Orange dla klientów Millenium to w zasadzie taryfa firmowa

#482432  autor: emerson
 16 cze 2011, 14:59
Ja mam dokładnie ten sam abo, ale nic nie doradzę, bo u mnie wszystko działa prawidłowo.

#482440  autor: dreapheus
 16 cze 2011, 15:47
Doczytaj sobie regulamin. Tego internetu nie można wykorzystać na niektóre połączenia internetowe min. np. voip czyli skype będzie już leciał ponad rachunek. Filtrują porty i protokoły. Jedne połączenia są w ramach drugie poza pakietem. Może to jest przyczyną.

#482539  autor: lordi
 17 cze 2011, 00:07
regulamin przeczytałem bardzo dokładnie i jest tam tylko info o połączeniu przez APN Orange, z VOIP nie korzystam

[ Dodano: 2011-06-17, 00:30 ]
przejrzałem wszystkie papiery od deski do deski i nie widzę nigdzie swojej winy, APN prawidłowy a każde połączenie kasowane po 12gr tak jakby pakiet internetowy nie byl w ogóle aktywny, na infolinii kazali złożyć reklamację i czekać
na aktywację numeru czekałem 11 dni a potem cyrk z taryfikacją

#482586  autor: mungo
 17 cze 2011, 13:32
dreapheus pisze:Doczytaj sobie regulamin. Tego internetu nie można wykorzystać na niektóre połączenia internetowe min. np. voip czyli skype będzie już leciał ponad rachunek. Filtrują porty i protokoły. Jedne połączenia są w ramach drugie poza pakietem. Może to jest przyczyną.
Aż się tym zaniepokoiłem tym co napisałeś, bo jeszcze nie widziałem takich "gwiazdek" w PL. Czy mógłbyś podać link do jakiegoś regulaminu Orange gdzie jest taki zapis?

Na stronie Millennium znalazłem regulamin tej oferty dla klientów banku i nie widzę żadnych zastrzeżeń co do typu danych.
Kod: Zaznacz cały
pakiet MB w ramach abonamentu 7) | 250 MB | 500 MB | 1 GB
gdzie
Kod: Zaznacz cały
7) Pakiet MB do wykorzystania na przesyłanie danych po publicznych APN: wap lub Internet, gdzie APN to nazwa punktu dostepu do Internetu. Taktowanie w ramach Pakietu MB odbywa sie za pomoca paczek danych o wielkosci 10 kB. Przesyłanie danych wychodzacych i przychodzacych jest liczone łacznie.
tyle
Jest to pakiet do konkretnego abonamentu a nie dodatkowa usługa wliczona w abonament (która by miała osobny regulamin), tak więc trudno szukać po innych regulaminach jakiś zastrzeżeń że jakiś typ transmisji po tych APN'ach miał by być dodatkowo płatny, lub w drugą stronę - bezpłatny (w ramach tylko tej oferty).

Moim zdaniem, odnosząc się do powyższych zapisów, skoro kolega lordi jedzie po APN'ie internet to w ramach tego 1GB może sobie przesyłać co chce.

A co jeśli zestawi sobie szyfrowany tunel albo vpn i przez niego będzie sobie puszczał VOIP'a? Czy tego też klientowi nie wolno?

#482681  autor: krzysztof.ka
 17 cze 2011, 20:05
Jest jeszcze parę ciekawostek dotyczących tych taryf Millennium. Abonenci mają ograniczony dostęp do konta na stronie www.orange.pl Na przykład nie ma możliwości sprawdzenia aktualnego stanu wolnych minut, pakietu internetowego, wykazu połączeń.
Czy ktoś może wie jakie kody ussd są dostępne przy tych taryfach?
Czy gdzieś jest dostępna taka ściąga z numerami do Orange typu *500 to obsługa klienta.

Moje słuchawki: Plus: Motorola d160, Nokia 3110, Nokia 3310, Nokia 6820, Nokia 6310, Nokia 9300, HP IPaq hw6915, Nokia E51, Nokia E52, Nokia N8. Orange: SE Xperia Arc, SG S III.

#482705  autor: JW_
 17 cze 2011, 21:30
Generalnie gdyby taka oferta była dostępna normalnie, to nie uciekałbym z Orange:) Za 65 zł netto 300 min / 600 SMS (włącznie z PLAY, CP etc) oraz 1 GB. Oferta jak najbardziej ok:)

Niestety trochę kuriozalnie przy tym wyglądają tradycyjne Plany Optymalne, 60 zł netto = 250 min do Orange, Ery, T-Mobile i brak jakiegokolwiek pakietu danych:/

#482712  autor: krzysztof.ka
 17 cze 2011, 21:45
Załóż sobie konto internetowe bez karty płatniczej to dostaniesz kod do oferty.

Moje słuchawki: Plus: Motorola d160, Nokia 3110, Nokia 3310, Nokia 6820, Nokia 6310, Nokia 9300, HP IPaq hw6915, Nokia E51, Nokia E52, Nokia N8. Orange: SE Xperia Arc, SG S III.

#482718  autor: JW_
 17 cze 2011, 21:56
No dobra, a jest gdzieś w regulaminie zapis, że firma biorąca na siebie ten abo musi być klientem millenium? Ktoś to w ogóle sprawdza?

Czy wystarczy wpisać kod na orange.pl i potem leci wszystko z górki?:)

Bo generalnie ten pkt. 1 regulaminu można interpretować na dwa sposoby:
a/ oferta jest skierowana do klientów banku będących osobami fizycznymi oraz do klientów banku będących przedsiębiorcami, lub:
b/ oferta jest skierowana do klientów banku będących osobami fizycznymi oraz do przedsiębiorców;p

Przykładowo: zakładam sobie konto na osobę fizyczną w millenium, przedłużam na ten kod abo firmowy, likwiduję za jakiś czas konto w banku... :mrgreen:

#482741  autor: krzysztof.ka
 17 cze 2011, 23:05
No nic, masz telefon i taryfę Millennium ileś tam :)
Nie widziałem w regulaminie punktu, który zmuszałby do posiadania konta w banku przez cały okres umowy. Ważne jest to, że dostajesz kod do oferty specjalnej.
Wystarczy konto internetowe bezpłatne, bez karty debetowej, żeby nie generować kosztów.

#482778  autor: dreapheus
 18 cze 2011, 01:42
mungo szczerze nie chce mi sie wertować teraz tych długich regulaminów ale tu masz nawet news o tym na telepolis:
Kruczki Pantery, Pelikana i Delfina
http://telepolis.pl/news.php?id=17897

Ciekawy artykuł. Polecam abonentom orange.;)

#482794  autor: lordi
 18 cze 2011, 09:05
kodów USSD nie ma - sprawdzałem wszystkie a BOK odpowiedział "nie ma kodów ussd dostępnych"
co do regulaminów to tutaj jest trochę dziwnie bo jest umowa i kilka dokumentów zależnych ale żadnych cudów z taryfikacją się nie spodziewałem

#482800  autor: mungo
 18 cze 2011, 10:04
dreapheus, to musiał być wyjątkowy wybryk i to tylko w tej konkretnej ofercie. Był bo w aktualnym regulaminie "Dodatkowego pakietu internetowego" nie można takiego zapisu znaleźć. Wiadomo że trzeba mieć ograniczone zaufanie do operatora, ale nie popadajmy w paranoję. To że raz taki kruczek zastosowali daje do myślenia i oznacza że trzeba uważać, ale z drugiej strony wygląda to na wyjątek czytając regulaminy (na co zwróciłeś uwagę, ale konkretu nie potrafisz znaleźć w żadnym aktualnym regulaminie, a przede wszystkim takim który mógłby dotyczyć oferty lordi'ego który zgłosił swój problem).

Ale z tymi dywagacjami tutaj trochę offtopujemy. lordi mówi że dokładnie przeczytał regulamin gdzie nie ma informacji o tym że jego pakiet jest w jakiś sposób ograniczony. Co więcej mówi że nie korzystał z tego internetu w jakiś szczególny sposób (wyklucza korzystanie z VOIP). Z jego wypowiedzi również wnioskuje że wszystkie jego dane nie są prawidłowo taryfikowane - nie korzystał by przecież tylko z "zabronionych" zasobów (hipotetycznie, bo zgodnie z regulaminem jego promocji takich nie ma). Tak więc zwrócenie uwagi na ewentualny problem filtrowania rodzaju transmisji nie jest dobrym strzałem w tym przypadku.

lordi musi poczekać aż przeanalizują dane z jego konta i na pewno się wszystko wyjaśni. Ja podejrzewam że nie włączyli mu po prostu tego pakietu, więc włączą i skorygują niesłusznie naliczone opłaty.
 #483337  autor: lordi
 20 cze 2011, 14:19
3 tygodnie czekania i łaskawcy się odezwali:

"odczyty mogą być błędne lub może być ich brak.
Przyczyną tego stanu jest nowa aktywacja numeru X i brak określenia segmentu klienta czas określlenia klienta może trwać do końca pełnego okresu rozliczeniowego zatem proszę o cierpliwość."

#483363  autor: Vieslav
 20 cze 2011, 15:30
dreapheus pisze:mungo szczerze nie chce mi sie wertować teraz tych długich regulaminów ale tu masz nawet news o tym na telepolis:
Kruczki Pantery, Pelikana i Delfina
http://telepolis.pl/news.php?id=17897

Ciekawy artykuł. Polecam abonentom orange.;)
No to nowość odkryłeś... Artykuł z kwietnia. W chwili obecnej należy zwrócić uwagę chyba tylko na to, co naliczane jest ponad abonament, minuty z poprzedniego okresu rozliczane po tych z bieżącego no i chyba to wszystko. No i warto wspomnieć, że minuty do Playa, Polsatu i innych o wyższej opłacie w ramach abonamentu rozliczane są normalnie, tzn tak jak każda inna sieć 1=1. BTW na chwilę obecną żadna sieć nie posiada już pakietu kwotowego i usługi typu smsy premium lecą poza abonament.
Nie wiem o co chodzi z tymi voip. Jeśli skype się do tego zalicza to ja normalnie korzystam z niego na telefonie i nic nie mam dodatkowo naliczane.

#488350  autor: kjedlins
 11 lip 2011, 13:32
Witam,
czy ktoś wie czy oferta jeszcze jest aktualna?
pozdrawiam
kj

#488359  autor: maniek
 11 lip 2011, 14:01
Juz jej nie ma a problem z naliczaniem zglosilem i w ciagu miesiaca ma byc ok.

#488361  autor: kjedlins
 11 lip 2011, 14:05
ehh to się spóźniłem ;/