• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #482138  autor: KamaZ
 15 cze 2011, 10:17
Pytanie do użytkowników i osób siedzących w temacie.
Jak wam się sprawują repeatery GSM i jakie polecacie?

Na allegro można znaleźć w tej chwili za 300-400 zł czyli w miarę rozsądne pieniądze, ale są również za 1000 zł.
Głównie zależy mi na opiniach tych tańszych ze względu na cenę. Czy możecie coś polecić z niższej półki?

#482190  autor: ms93
 15 cze 2011, 16:29
Sprawdz czy te tansze nie sa na liscie sprzetow zakazanych przez UKE ;)

#482192  autor: KamaZ
 15 cze 2011, 16:34
ms93 pisze:Sprawdz czy te tansze nie sa na liscie sprzetow zakazanych przez UKE ;)
Najważniejsze jest wzmocnienie sygnału a nie jakaś tam lista :wink:

#482195  autor: Pijo
 15 cze 2011, 16:48
KamaZ pisze:ajważniejsze jest wzmocnienie sygnału a nie jakaś tam lista
Większość to chińskie zabawki, które potrafią wycinać sygnał z eteru. Operator zgłasza takie coś do odpowiednich organów i masz wizytę urzędników w domu.

#482196  autor: KamaZ
 15 cze 2011, 16:54
Pijo pisze:Większość to chińskie zabawki, które potrafią wycinać sygnał z eteru. Operator zgłasza takie coś do odpowiednich organów i masz wizytę urzędników w domu.
Bardzo możliwe, ale nie odbiegajmy od tematu. Czekam na opinie użytkowników.

#482202  autor: oem82
 15 cze 2011, 17:23
ja mam coś takiego kupiłem jakiś roku temu na Allegro aby polepszyć zasięg sieci Era w domku jednorodzinnym 1 piętrowym. Na początku byłem sceptycznie nastawiony do tych chińskich wynalazków ale po uruchomieniu urządzenie bardzo miło mnie zaskoczyło. Zasięg mam w całym domku nawet i piwnicy, w promieniu 5m od urządzenia sygnał jest na poziomie 55-70dBm wiec nie jest źle.Jedyna wada to antenka zewnętrzna lepiej kupić od razu jakąś GSM z prawdziwego zdarzenia, gdyż moja po zimie i nasłonecznieniu nie nadawała się do użytku;)

#482289  autor: KamaZ
 15 cze 2011, 21:59
oem82 pisze:Jedyna wada to antenka zewnętrzna lepiej kupić od razu jakąś GSM z prawdziwego zdarzenia, gdyż moja po zimie i nasłonecznieniu nie nadawała się do użytku;)
Czy pisząc antena z prawdziwego zdarzenia masz na myśli coś tego typu czy kierunkową jak w tym zestawie ?

#482301  autor: oem82
 15 cze 2011, 22:31
KamaZ pisze: Czy pisząc antena z prawdziwego zdarzenia masz na myśli coś tego typu czy kierunkową jak w tym zestawie ?
Myślę, że jest o niebo lepsza jak ta na podstawie magnesowej. Ja dokupiłem taką antenkę i powiem ci szczerze sygnał jest bardziej stabilny ze względu na możliwość ustawienia jej w kierunku danego BTS-a. Ogólnie jestem zadowolony z funkcjonowania tego zestawu.

#482308  autor: KamaZ
 15 cze 2011, 22:47
Dzięki za odpowiedź. Tak, więc nie ma z tym takiej lipy jak niektórzy mówią :wink:

#482324  autor: oem82
 15 cze 2011, 23:24
KamaZ pisze:Dzięki za odpowiedź. Tak, więc nie ma z tym takiej lipy jak niektórzy mówią :wink:
Uważam, że od urządzenia do 300 złotych to nie ma co wymagać i spełnia swoją rolę. Jest to lepsze rozwiązanie jak czekać na postawienie BTS-a w okolicy. Ja walczyłem z kiepskim zasięgiem Ery przez 10 lat, niestety technicy Ery nie pomogli ale chińczycy owszem :D

#482360  autor: KamaZ
 16 cze 2011, 08:21
oem82 pisze:Uważam, że od urządzenia do 300 złotych to nie ma co wymagać i spełnia swoją rolę. Jest to lepsze rozwiązanie jak czekać na postawienie BTS-a w okolicy. Ja walczyłem z kiepskim zasięgiem Ery przez 10 lat, niestety technicy Ery nie pomogli ale chińczycy owszem :D
Kumpel od zawsze ma problem ze wszystkimi sieciami i dlatego chce zainwestować w to urządzenie zwłaszcza teraz, gdy ceny są mocno przystępne dla każdego.