• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #480806  autor: Aśtka
 09 cze 2011, 09:29
Miałam Nokie N97 mini. Niestety mi ją ukradli. Czy jest możliwość namierzenia jej? Na Policji powiedzieli mi, że takie rzeczy to tylko w CIA ;/.
Ostatnio zmieniony 09 cze 2011, 11:56 przez Aśtka, łącznie zmieniany 1 raz.

#480820  autor: Rafix
 09 cze 2011, 11:05
Jak to w Polsce na Policji... Zgłosić kradzież, nie patrząc na to co gadają smerfy - w razie czego gdzieś przy okazji może by się znalazł. Jeszcze pamiętam, że jakoś można było u operatora też załatwiać, ale nie wiem czy to nie tylko jak miało się umowę i telefon też brany od nich.

Nokia 5130 -> Siemens MC60 -> SE K700i -> SE W580i -> Samsung S7350 -> SE Xperia Neo V -> Xperia L ->

Siemano! Jest luźno! :smt006
Kocie dziecka

#480831  autor: Stefek
 09 cze 2011, 11:37
Chcieli by to by wystosowali pismo do Opa i by namierzyli przecież to jest normalne nawet niedawno była wiadomość na telepolis ile razy odpowiendie służby się zwracały z takimi prośbami do opów. Tak jak wspomniał Rafix spróbuj u operatora ale nie łudził bym się jednak to Policja powinna zrobić. Kolejny przykład na to jak się zajmują i uwierz jak znajdą twój telefon to dopiero sie zacznie, będziesz co chwile wzywana na Policje skladac zeznania itd do tego pewnie jak go znajda to Ci go nie zwrócą od razu bo będzie dowodem w postępowaniu... współczuje bo to cyrk na kółkach.

#480832  autor: Aśtka
 09 cze 2011, 11:37
No i umowę i telefon był brany właśnie z sieci :). Z tym, że przez kuriera a nie przez salon. Ale to chyba nie jest jakaś różnica. Ale jak polazłam do salonu po duplikat karty sim to i zgłosiłam kradzież to jakoś nie zaproponowali tego...

#480839  autor: Stefek
 09 cze 2011, 11:50
to czy przez kuriera czy z salonu to nie ma żadnej różnicy, pójdź i spytaj czy jest możliwość ale najlepiej zadzwoń na bok i i nie daj sie zbyć bo w salonie Ci ludiz enie mają żadnej wiedzy więc lepiej zadzwoń na inoflinie powiedz jak wyglada sytuacja i czy jes tmozliwosc namierzenia tego tel!

#480842  autor: orson_dzi
 09 cze 2011, 11:57
Ale ja bym tam już jatke zrobił na tym komisariacie jakby mi z takim tekstem wyskoczyli.

Jak najszybciej kontaktuj się z operatorem, coś może jeszcze uda się zrobić.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#480846  autor: Aśtka
 09 cze 2011, 12:17
Zadzwoniłam i powiedzieli mi, że jest możliwośc namierzenia ale tylko na wniosek Policji czy tam Prokuratury, heh. Czyli nadzieja znikła.

#480851  autor: Stefek
 09 cze 2011, 12:33
wiesz co pójdź na policje i narób szumu nie daj sie zbyć powiedz że zadzwoniłaśdo operatora i że można telefon namierzyć na wniosek Policji więc o to prosisz, telefon jest wartosciowy a jak Ci powie ten sam że nie to powiedz że chcesz rozmawiać z jego przełożonym albo napisz jakąś skarge... bo skoro można to można!

#480860  autor: Rafix
 09 cze 2011, 12:51
Przede wszystkim Policja NIE MA PRAWA odmówić przyjęcia zgłoszenia. Zawsze zostaje prasa, telewizja - oni są łasi na takie kąski.

Nokia 5130 -> Siemens MC60 -> SE K700i -> SE W580i -> Samsung S7350 -> SE Xperia Neo V -> Xperia L ->

Siemano! Jest luźno! :smt006
Kocie dziecka

#480870  autor: Aśtka
 09 cze 2011, 13:24
Nie no, przyjeli zgłoszenie. Z tym, że pewnie do szufladki... O to chodzi. Gdyby był to inny tel ale do tego mam sentyment. Zresztą od grudnia go mam i przywiązałam się do Niego a teraz muszę z jakąś stalą chodzić ;/. Chyba będe musiała jakieś swoje policyjne znajomości odświeżyć ;p.

#480876  autor: Stefek
 09 cze 2011, 13:36
Jak masz takie to pewnie:) ale i tak proponuję napisać jakąś skargę bądź pójśc do tego co zgłoszenie przyjął i powiedzieć że sie dowiedzialas ze mozna operator moze namierzyc tel gdy policja wysle o to prosbe!

#480893  autor: dario321
 09 cze 2011, 15:01
skoro zgloszenie zostalo przyjete to musialas dostac stosowny ,,kwit,,.
majac go i umowe idz do operatora niech zablokuje telefon po nr IMEI w naszym kraju.
radze tez abys kontaktowala sie w sprawie kradzieży z policja (komisariatem przyjmujacym zgloszenie),najlepiej pisemnie za potwierdzeniem odbioru.gdy beda Cie zbywac lub pisac pokretnie to skontaktuj sie z rzecznikiem konsumentow,mozesz tez wyslac pismo ze skarga do KGP.
powodzenia

P.S.
zawsze wysylaj pisma za potwierdzeniem odbioru,zwrotne potwierdzenia zachowaj,rob kopie wysylanych pism :wink:

#480914  autor: mkowalski
 09 cze 2011, 17:28
W rzeczywistości jest tak, że policja może namierzyć telefon po kradzieży, ale stosuje się to jedynie przy poważniejszych sprawach. Po każdym takim namierzaniu operator wystawia policji fakturę na około 3000 zł, więc nie ma się co dziwić, że do "zwykłych" kradzieży się tego nie stosuje.

Aśtka, to co możesz sama zrobić, to zablokować IMEI. Masz już zgłoszenie z komisariatu, więc z tym możesz iść do salonu. Telefon zostanie zablokowany tak, że nie da się go używać w Polsce korzystając z jakiejkolwiek karty SIM. Licz się jednak z tym, że po zablokowaniu przez IMEI telefon albo wyjedzie za granicę, albo pójdzie na części - tak czy inaczej, nie będzie niemal żadnej szansy na jego odzyskanie.
dario321 pisze:radze tez abys kontaktowala sie w sprawie kradzieży z policja (komisariatem przyjmujacym zgloszenie),najlepiej pisemnie za potwierdzeniem odbioru.gdy beda Cie zbywac lub pisac pokretnie to skontaktuj sie z rzecznikiem konsumentow,mozesz tez wyslac pismo ze skarga do KGP.
Do rzecznika konsumentów ze skargą na policję? Wolne żarty. Skargę do KGP też możesz sobie darować - mają tam poważniejsze sprawy.

#480940  autor: dario321
 09 cze 2011, 18:51
zawsze maja powazniejsze sprawy :P

#480946  autor: mkowalski
 09 cze 2011, 19:00
Dario321, to wyobraź sobie sytuację, że każdy komu skradziono telefon będzie pisał do KGP skargę. Masz w ogóle pojęcie ile byłoby skarg "że zła policja nie chce namierzyć mojego telefonu"?

Aśtka, skoro sprawa jest zgłoszona na policję, to IMEI jest już w bazie skradzionych telefonów. Jeśli przy jakiejś kontroli znajdą u kogoś Twój telefon, wtedy go odzyskasz. Szansa jest wprawdzie niewielka, ale zawsze większa od zera. Na przyszłość musisz po prostu bardziej uważać.

Na tę chwilę musisz jedynie zdecydować, czy chcesz blokować IMEI u operatora (i jednocześnie pogodzić się z tym, że szansy odzyskania nie będzie), czy zdać się na to, że przy jakiejś kontroli aparat będzie znaleziony.

#480962  autor: dario321
 09 cze 2011, 19:40
mkowalski pisze:Do rzecznika konsumentów ze skargą na policję?
a wskaz mi gdzie konkretnie radze aby udala sie do rzecznika konsumentow ze skarga na policje :lol:

uwazam,ze gdy nie podejma zadnych dzialan (powinni dac odpowiedz co konkretnie jest robione) to moze zglosic sie do rzecznika konsumentow co robic dalej-on doradzi wiecej niz ja,a pisemna skarga do KGP na opieszalosc funkcjonariuszy napewno nie pozostanie bez odpowiedzi.

mysle,ze wiecej nie mozemy nic w tej sprawie doradzic i glupota z mojej strony byloby robienie off top.pozdro

#480964  autor: mkowalski
 09 cze 2011, 19:44
dario321 pisze:a wskaz mi gdzie konkretnie radze aby udala sie do rzecznika konsumentow ze skarga na policje
dario321 pisze:uwazam,ze gdy nie podejma zadnych dzialan (powinni dac odpowiedz co konkretnie jest robione) to moze zglosic sie do rzecznika konsumentow co robic dalej
Co konkretnie ma poradzić rzecznik konsumentów? On zajmuje się sporami natury cywilnoprawnej, w przypadku problemów między kupującym a sprzedawcą.
dario321 pisze:pisemna skarga do KGP na opieszalosc funkcjonariuszy napewno nie pozostanie bez odpowiedzi.
Czy to, że nie zażądają od operatorów namierzenia telefonu jest opieszałością? Bo jeśli tak, to w poprzednim poście pytałem - czy wiesz ile jest zgłoszonych kradzieży telefonów i ile byłoby takich skarg?
dario321 pisze:mysle,ze wiecej nie mozemy nic w tej sprawie doradzic i glupota z mojej strony byloby robienie off top.pozdro
Dokładnie tak. Wszystko zostało już powiedziane, a okradziona wie co może dalej robić. Jedno jest pewne - do zwykłej kradzieży telefonu policja nie wyśle prośby o namierzenie aparatu.

#482685  autor: thonka
 17 cze 2011, 20:35
z namierzaniem aparatu po IMEI jest tak samo jak z namierzaniem numerow IP - tylko na wniosek prokuratury.

policja przyjela zgloszenie i tyle moze zrobic. IMEI trafilo na liste skradzionych i beda sprawdzac. moze przy jakiejs rutynowej kontroli znajda.
posiadajac zgloszenie mozna isc do operatora i zablokowac, ale po co?

mniejsze szanse na znalezienie telefonu.
dario321 pisze:uwazam,ze gdy nie podejma zadnych dzialan (powinni dac odpowiedz co konkretnie jest robione) to moze zglosic sie do rzecznika konsumentow co robic dalej-on doradzi wiecej niz ja,a pisemna skarga do KGP na opieszalosc funkcjonariuszy napewno nie pozostanie bez odpowiedzi.
o czym maja informowac? ile osob dziennie sprawdzili? prosze Cie...
rzecznik konsumentow nie ma tu nic do gadania, nie ta branza. tu mozna skarge do komendy wojewodzkiej napisac, ale tez pewnie zostanie bez echa.

musza co prawda odpisac na kazde pismo, ktore bedzie napisane tak jak kazde podanie, ale co odpisza?
ze przyjrza sie temu?

nic wiecej tu nie mozna zrobic.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet