joxar1, wydaje mi się że Twoje screeny to fake. Nie z tego względu że sobie je ściągnąłeś bezpośrednio do komputera, bo to akurat jest oczywiste.
Nazwa operatora jest wyświetlana na podstawie tego co jest w sofcie telefonu albo przez wymuszenie przez kartę SIM. Karta sim wymusza nazwę swojej sieci a nie sieci zagranicznego operatora.
Jeśli chodzi o listę sieci w oprogramowaniu telefonu to oczywiście jeśli producent zmieni tam nazwę to czy włożymy kartę zagraniczną, czy polską to wyświetli się ta nowa nazwa wpisana przez producenta (chyba że SIM wymusi inną). Ty pokazałeś na liście sieci że jest dalej Era, więc to nie jest nowy update softu SE.
Tutaj najprawdopodobniej pokazałeś że w SE można sobie wyświetlić dowolną nazwę - potrzebujesz do tego tylko odpowiedniego programu. Tak jest w wielu telefonach. Ja z Siememsów kojarzę że tam wystarczyło w menu samego telefonu dodać do listy sieci np sieć 260-01 (dla Plusa) i nadać jej dowolną nazwę. Więc mogłem sobie na wyświetlaczu wpisać cokolwiek, np ORANGE MADAGASKAR.