• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#478709  autor: muchakk
 30 maja 2011, 15:02
play4you2 pisze:
muchakk pisze:Potwierdzam. W Przemyślu od tygodnia nie ma 2g play, a 3g działa jak chce. Plus jest na tyle obciążony, że klienci PLUSa maja problemy z dzwonieniem do kogokolwiek. :-)
Dostaliśmy takie info:. "Wyłączono stacje 2G (GSM) w Przemyślu i Medyce ze względu na zakłócenie zewnetrzne. Dla połączeń w 2G dostepny jest roaming krajowy"

Pracujemy nad tym.
Życzę Ci, żebyś sam musiał korzystać z tak pięknie działającego roamingu krajowego przy zapchanej sieci. Ciekawe co byś zrobił po przeczytaniu takiej odpowiedzi jaką mi własnie udzieliłeś? Na czas rozwiązania obecnej sytuacji powinniście zwiększyć moc nadajników 3g bo o ile z nimi jest też problem to jest mniejszy niż z roamingiem krajowym gdzie cały czas słyszę " Wybrany numer jest niedostępny" czy też komunikat na wyświetlaczu "Linia zajęta" bądź "Sieć zajęta". Jeszcze lepszy jest komunikat "Wybrać siec?" Nic jednak nie przebije działania internetu, łączy się 5-10 minut po czym uzyskuje zawrotną prędkość 35-40kbps :D WOW jednym słowem!

#478713  autor: pakierhakierxd
 30 maja 2011, 15:20
O super:)

Pozdrawiam :)

#478715  autor: KamaZ
 30 maja 2011, 15:34
maciek764 pisze:
Z Urzędu Komunikacji Elektronicznej otrzymaliśmy odpowiedź, iż podjęto próbę wyjaśnienia sytuacji. Operator tłumaczy wyłączenie stacji w Przemyślu kłopotami, które mają związek z sygnałem zakłócającym, nadchodzącym od strony granicy z Ukrainą. Testy UKE potwierdzają te zakłócenia i inne, występujące w miejscowościach: Medyka, Lubaczów, Radymno oraz Przeworsk i Jarosław . Z treści materiałów Urzędu wynika, iż zakłócenia występują tylko w paśmie EGSM, natomiast z korespondencji, nadsyłanej przez Czytelników wynika, iż operator wyłączył również stacje UMTS2100. Sprawa jest rozwojowa. Urząd Komunikacji Elektronicznej będzie wyjaśniał sprawdę zakłóceń na szczeblu międzynarodowym.
Źródło: www.gsm.biz.pl
No to ja jeszcze od siebie dodam miejscowości z takim samym problemem: Tomaszów Lubelski, Lubycza Królewska i Tarnawatka.

Swoją drogą powinni zrobić porządek z Ukrainą i ich zasięgiem. Przed chwilą sprawdzałem czy pojawił się zasięg 2G Play, ale oczywiście nie ma za to na liście był life:). O 1-2 w nocy wszystkie ich sieci dolatują a do granicy mam ok. 25 km. Za to w Rawie Ruskiej 5 km od granicy nie da się już dzwonić z polskiego telefonu.
Jak ktoś nie ma ręcznie wybranej będąc jakieś 15-20 km od granicy ma duże prawdopodobieństwo, że dostanie smsa "Witamy na Ukrainie".

#478775  autor: rogmaniek
 30 maja 2011, 21:32
radar77 pisze:Jeszcze jest telefonia "stacjonarna" - play domowy zdaje się... Korzysta przecież z GSMu Playa.
Wg oficjalnych materiałów, Play Domowy działa na 2G i 3G, przynamniej powinien :P
remi89 pisze:Gdyby Plus przejął użytkowników 2G Play, to sieć by im się posypała.
Masz rację, co widać na przykładzie choćby Przemyśla. Teraz zdałem sobie sprawę z tego.
Ale sami to potwierdzili też KamaZ, muchakk, :wink:

Mimo wszystko wolałbym, aby zrezygnowali całkowicie z 2G. Bo może wtedy, jak już nie raz pisałem, z tej samej lokalizacji, w terenie otwartym, UMTS 2100 MHz'ów siałby na około kilka kilometrów, a UMTS 900MHz'ów, na może nawet około kilkanaście. I taka konfiguracja, moim zdaniem, miałaby sens. I wszystko wróciłoby do początku sieci, gdy to chwalili się, że chcą być siecią multimedialną, budując tylko sieć 3G :P

[ Dodano: 2011-05-30, 21:36 ]
muchakk pisze:Warto dodać, że PLAY miał o 1/4 więcej nadajników od PLUSa
A to ciekawe. Niestety w mniejszych miastach, w Wielkopolsce, jest inaczej. Gdy W3 ma już po trzy, a nawet cztery lokalizacje, to P4 ma dwie. Co na pewno przekłada się na zasięg i pewnie pojemność sieci.
muchakk pisze:Życzę Ci, żebyś sam musiał korzystać z tak pięknie działającego roamingu krajowego przy zapchanej sieci.
Moim zdaniem przykład Przemyśla pokazuje, że P4 nie powinien jednak opierać się na roaming'u krajowym. Polkomtel, nawet gdyby chciał, to nie jest w stanie zapewnić pełnego dostępu do własnej sieci Klientom P4. Może P4 zrozumie, że warto budować własną sieć, nawet w mniej opłacalnych miejscach. Może również znów powróci pomysł odkupienia, od wojska, pasma 1800MHz'ów. A może znów się łudzę, że P4 nie będzie szczędzić, za wszelką cenę, na budowie własnej sieci...

POZdrawiam.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2011, 21:50 przez rogmaniek, łącznie zmieniany 1 raz.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#478776  autor: pakierhakierxd
 30 maja 2011, 21:42
A przypomniało mi się 1 mam słabszy zasięg umts w domu więc bym nie chciał aby zrezygnowali z gsm.Super by było jakby odkupili w końcu ludzie by przestali narzekać na przerywanie rozmów z powodu przeciążenia sieci,ps mi nigdy się nie zdarzyło z winy sieci jak już coś to z winy słabego zasięgu w domu ale i tak mogę jakoś pogadać w porówaniu do mojego poprzedniego operatora orange miałem go ze względu że mam większość ludzi w tej sieci niestety;(
do tej pory tak jest i dzięki temu muszę mieć 2 telefon w orange;)
Tylko jedna rzecz mnie wkurza w play rozmowa ze stacjonarnymi numerami czasem słyszę siebie w słuchawce,takie echo ;-(

#478787  autor: muchakk
 30 maja 2011, 22:27
http://www.youtube.com/watch?v=aAV9JcVJwDU

Tak wygląda korzystanie z PLAY teraz w Przemyślu :-) Sorry za jakość, dzwonię na swój drugi numer żeby nie było

Edit:

Play ma nadajników 12, PLUS ma 9... :)