• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #476459  autor: Driller
 18 maja 2011, 00:45
Witam, od ładnych kilku lat jestem w Erze. Jednak od jakiegoś pół roku mam dodatkowy numer w Play (na kartę), z którego smsowałem z użytkownikami z Play (po doładowaniu są darmowe smsy i rozmowy w sieci). Coraz więcej znajomych osób ma w Play, więc przedłużenie oferty z Erą jak dla mnie mija się z celem, wolę bez limitu mieć kontakt ze wszystkimi w Play. Jednak do rzeczy:
Myślałem o podpisaniu z nimi umowy, All Inclusive (za 69zł) do mnie przemawiało, bo mam tam Stan Darmowy (przy okazji pytanie o to: czy w Stanie Darmowym mam też nielimitowane smsy w Play? I czy w to się też liczą rozmowy z telefonami stacjonarnymi?) oraz pakiet internetu - kupiłem smartphone'a niedawno, więc takie coś byłoby dla mnie przydatne. Jednak wiem, że 350 minut to za dużo dla mnie, do tej pory miałem 120 minut, i nie licząc rozmów z Play (bo darmowe będę miał), to spokojnie by mi tyle wystarczało. Telefonu z abonamentu też za bardzo nie potrzebuje, kupiłem go sobie na własną rękę, i telefon który bym wziął przy podpisywaniu umowy, od razu by poszedł na Allegro.
Narodził się też w mojej głowie drugi pomysł - po prostu numer na kartę. Przy doładowaniu za 30zł (przykładowo), miałbym cały miesiąc rozmów i smsów w Play za darmo. Do tego bym mógł dokupić sobie pakiet internetu (np. 200MB za 9zł, jednak i tu mam pytanie, ile potrzebne mi będzie MB/miesiąc, jeśli mam w domu Wifi, i dopiero rozpoczynam zabawę ze smartphonem, 200MB wystarczy, czy to za dużo/mało?), i bym dzięki temu miesięczne wydatki na telefon miał o połowę mniejsze.
Którą opcję byście mi polecili? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2011, 21:35 przez Driller, łącznie zmieniany 1 raz.

#476462  autor: sa
 18 maja 2011, 02:45
Nie mam pewności na 100%ale darmowe rozmowy w abonamencie 69 nie obejmują darmowych sms.Są chyba tylko wymienialne 350min lub 560sms czy jakoś podobnie zaś pakiet internetowy dodatkowo płatny.Osobiście polecam ci że skoro masz już nowego smartfona i fresha z opcją darmowe rozmowy i sms w sieci to zrób doładowanie za 50zł kup pakiet 1gb za 25zł na próbę póki nie opanujesz telefonu,bo nowe zabawki zawsze zżerają najwięcej kasy.W następnym m-cu kupisz po prostu nowy pakiet mb z mniejszą ilością danych oczywiście musisz go uaktywnić nim stary straci ważność wtedy mb ci się zsumują.A za resztę kasy pakieyt zmniejszające koszty rozmów np.30za 10zł,czy 30min za 6zł itp.a wyjdzie ci to jak w abonamencie za 49 z tym że stan darmowy masz gratis i żaden cyrograf cię nie wiąże,a kasa na inne rozmowy te 120min jest.Doładowanie zrób przez stronę wtedy masz procent za to doładowanie lub fejsbuka tam też dają gratisy.

#476463  autor: Jedrker
 18 maja 2011, 03:33
sa pisze:Nie mam pewności na 100%ale darmowe rozmowy w abonamencie 69 nie obejmują darmowych sms.
w żadnym abo nie ma darmowych sms do PLAY ;-)
Tak jest tylko w play na kartę, :P

#476469  autor: Forest150
 18 maja 2011, 08:43
Ja tak szczerze to nie pakował bym się w abonament jeżeli wydzwaniasz tak mało minut. Ja mam taki sam abonament tylko że ja wydzwaniam około 500-600 minut miesięcznie (głównie do play) więc fresh i masz tam pełno pakietów minut i smsów do wszystkich sieci i na stacjonarki. 8)

#476525  autor: Driller
 18 maja 2011, 13:58
Dzięki za rady :) Nie wiedziałem, że w abonamencie będę miał tylko darmowe rozmowy, bardziej mi właśnie na smsach zależy ;) W takim wypadku Play Fresh lepiej dla mnie wziąć, bo darmowe i rozmowy i smsy, ale czy też na stacjonarne? Właśnie zadzwoniłem na domowy, i zjadło mi pieniądze. Czy może na stacjonarne jakiejś konkretnej sieci? (mam w vectrze)
A z pakietami to bym za bardzo nie kombinował raczej. Przykładowo doładowanie za 30zł, z czego 9zł na internet 200MB (nie wiem czy starcza tyle, czy nie), i jeśli by nie wystarczyło na miesiąc, to jeszcze powiedzmy 10zł dodatkowo doładować. Też nie wiem z których pakietów mogę korzystać żeby się nie nakładały na siebie (np. opcja Darmowe smsy i rozmowy w play + pakiet internetu + pakiet minut, mozna tak?).
Poza Play jak sprawdziłem w billingu, to tak koło 100 minut mniej wiecej wykorzystuje, reszta do Play, więc tego nie licze.

#476528  autor: KC-KARLOS
 18 maja 2011, 14:21
Driller pisze:Dzięki za rady :) Nie wiedziałem, że w abonamencie będę miał tylko darmowe rozmowy, bardziej mi właśnie na smsach zależy ;) W takim wypadku Play Fresh lepiej dla mnie wziąć, bo darmowe i rozmowy i smsy, ale czy też na stacjonarne? Właśnie zadzwoniłem na domowy, i zjadło mi pieniądze. Czy może na stacjonarne jakiejś konkretnej sieci? (mam w vectrze)
A z pakietami to bym za bardzo nie kombinował raczej. Przykładowo doładowanie za 30zł, z czego 9zł na internet 200MB (nie wiem czy starcza tyle, czy nie), i jeśli by nie wystarczyło na miesiąc, to jeszcze powiedzmy 10zł dodatkowo doładować. Też nie wiem z których pakietów mogę korzystać żeby się nie nakładały na siebie (np. opcja Darmowe smsy i rozmowy w play + pakiet internetu + pakiet minut, mozna tak?).
Poza Play jak sprawdziłem w billingu, to tak koło 100 minut mniej wiecej wykorzystuje, reszta do Play, więc tego nie licze.
Darmowe rozmowy dotyczą połączeń głosowych na numery komórkowe i stacjonarne w sieci Play.
Najlepsza według mnie jest taka konfiguracja:
:arrow: taryfa Play Fresh (All Inclusive) Darmowe rozmowy i SMSy w PLAY
:arrow: Doładowanie 30 zł / miesięcznie
:arrow: po tym doładowaniu dostaje Darmówki do Play na 30 dni (rozmowy i esy)
:arrow: wykupienie pakietu Internet 200 MB za 9 zł (zostaje po tym 21 zł z doładowań)
:arrow: włączenie PROGRAMU DOŁADOWAŃ za 1 zł na 3 miesiące - dzięki niemu przy doładowaniu za 30 zł wpada extra 30 minut do Play i na stacjonarne (po tej operacji zostaje 20 zł z doładowań)
:arrow: włączenie pakietu 30 za 10 zł - otrzymuję wtedy 30 zł promocyjnego Pakietu Złotówek, ważne 30 dni - dzięki niemu, cena minuty czy SMSa do wszystkich sieci jest relatywnie nawet 3-krotnie niższa. Pakiet można przedłużyć wykupując np. 10 za 5 zł.
:arrow: jeżeli dużo ludzi do Ciebie dzwoni, warto włączyć Zbieraj Minuty - koszt to 3 zł, ale usługa jest ważna, dopóki konto nie straci ważności, albo jak zmienisz taryfę. W ramach tej opcji za odebrane 2 pełne minuty z innych sieci niż Play, dostajesz 1 minutę do wszystkich sieci OD RAZU do wykorzystania na 30 dni. UWAGA: minuty zebrane w ramach usługi schodzą z konta PIERWSZE, bez względu na inne pakiety minutowe i kwotowe posiadane na koncie - więc to jest opcja awaryjna, jak ma się mniejszą ilość kasy na doładowanie. Przy przewadze środków z Pakietu Złotówek czy minut z innych pakietów ta usługa jest nieopłacalna.

:arrow: tak więc pozostaje wtedy 10 zł lub 7 zł po włączeniu "Zbieraj Minuty" na awaryjne sprawy, które można wykorzystać przez rok czasu.

Możliwości jest naprawdę sporo - sorki, że tak zawile napisałem, ale to jest zaleta oferty na kartę - sam sobie ją "budujesz", aby mieć jak najlepsze warunki i kontaktować się z ludźmi zawsze i wszędzie.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#476530  autor: Sig
 18 maja 2011, 14:24
Nie na stacjonarne, tylko w Play (niech ktoś inny odpowie czy też na stacjonarny w Play - ja myślę, że nie). Jest za to pakiet 100 minut na stacjonarne za 5 złotych.

No tak, Karlos dobrze pisze. Czyli też stacjonarne w Play.

#476534  autor: muchakk
 18 maja 2011, 14:33
Na stacjonarne PLAYowskie numery również.

#476535  autor: KC-KARLOS
 18 maja 2011, 14:34
Sig pisze:Nie na stacjonarne, tylko w Play (niech ktoś inny odpowie czy też na stacjonarny w Play - ja myślę, że nie). Jest za to pakiet 100 minut na stacjonarne za 5 złotych.

No tak, Karlos dobrze pisze. Czyli też stacjonarne w Play.
Jest jeszcze pakiet 100 minut do Play i na stacjonarne za 5 zł, ale po co go aktywować, jeśli np. mam pakiet 30 za 10 zł czy też po włączonym PROGRAMIE DOŁADOWAŃ za doładowanie 30 zł, dostaje 30 minut do Play i na stacjonarne w Polsce, a jeśli mam taryfę PF Darmowe rozmowy i SMSy w Play, otrzymuję tzw. "Stan Darmowy w Play" na 30 dni.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#476582  autor: Driller
 18 maja 2011, 19:02
Dzięki jeszcze raz za pomoc :)
Właśnie tak się zastanawiam, po co aktywować taki program doładowań, jeśli otrzymam minuty tylko do Play, które i tak już mam darmowe, bo cały czas będę miał stan darmowy (30zł na pewno będę co miesiąc doładowywał). Ale o takim pakiecie 30zł za 10zł to nie słyszałem. Tzn. raz dostałem smsa że za 5zł dostanę 10zł, to skorzystałem, ale myślałem, że to jest taka okazja jednorazowa. Jednak nie mogę na stronie Play nic znaleźć o tym, mógłbym prosić o linka/kod?
Też jest fajna opcja, że przy przejściu z innej sieci otrzymam 60zł, skorzystam z tego na pewno, bo numer chcę zachować :)
I poza tym pakietem 30zł za 10zł to już wszystko mam ułożone, wyglądać to będzie mniej więcej tak:
-doładowanie 30zł co 30 dni (darmowe smsy i rozmowy w Play)
-pakiet internetu 9zł (albo mniejszy/większy, w zależności ile będę używał go, na początku wezmę chyba ten 1GB z tych 60zł bonusowych)
-i ten pakiet 30zł za 10zł, jeśli będę wiedział jak tego używać :)
Miałbym wtedy 41zł do wykorzystania co miesiąc na kontakt z ludźmi spoza Play, więc pewnie bym tyle nawet nie wykorzystał (to jakieś 140 minut będzie).

Ten program doładowań do mnie nie przemawia, i tak mam za darmo w Play, co innego gdyby to było do wszystkich sieci. Także zbieraniem minut nie będę się zajmował, jakoś nie rozmawiam tyle, żeby mi się to opłacało, jeszcze by w jakiejś dziwnej kolejności te minuty szły.
I dotarło do mnie teraz to, że abonament jest dobry, ale dla ludzi którzy rozmawiają sporo, bo wychodzi niedużo za rozmowy (jednak też jest bez rewelacji). To czekam na odpowiedź z tym pakietem :)

#476583  autor: KC-KARLOS
 18 maja 2011, 19:29
Driller pisze:Dzięki jeszcze raz za pomoc :)
Właśnie tak się zastanawiam, po co aktywować taki program doładowań, jeśli otrzymam minuty tylko do Play, które i tak już mam darmowe, bo cały czas będę miał stan darmowy (30zł na pewno będę co miesiąc doładowywał). Ale o takim pakiecie 30zł za 10zł to nie słyszałem. Tzn. raz dostałem smsa że za 5zł dostanę 10zł, to skorzystałem, ale myślałem, że to jest taka okazja jednorazowa. Jednak nie mogę na stronie Play nic znaleźć o tym, mógłbym prosić o linka/kod?
Też jest fajna opcja, że przy przejściu z innej sieci otrzymam 60zł, skorzystam z tego na pewno, bo numer chcę zachować :)
I poza tym pakietem 30zł za 10zł to już wszystko mam ułożone, wyglądać to będzie mniej więcej tak:
-doładowanie 30zł co 30 dni (darmowe smsy i rozmowy w Play)
-pakiet internetu 9zł (albo mniejszy/większy, w zależności ile będę używał go, na początku wezmę chyba ten 1GB z tych 60zł bonusowych)
-i ten pakiet 30zł za 10zł, jeśli będę wiedział jak tego używać :)
Miałbym wtedy 41zł do wykorzystania co miesiąc na kontakt z ludźmi spoza Play, więc pewnie bym tyle nawet nie wykorzystał (to jakieś 140 minut będzie).

Ten program doładowań do mnie nie przemawia, i tak mam za darmo w Play, co innego gdyby to było do wszystkich sieci. Także zbieraniem minut nie będę się zajmował, jakoś nie rozmawiam tyle, żeby mi się to opłacało, jeszcze by w jakiejś dziwnej kolejności te minuty szły.
I dotarło do mnie teraz to, że abonament jest dobry, ale dla ludzi którzy rozmawiają sporo, bo wychodzi niedużo za rozmowy (jednak też jest bez rewelacji). To czekam na odpowiedź z tym pakietem :)
Dodam parę wątpliwości dotyczących Programu Doładowań. Nie przeszkadza akurat otrzymanie za 30 zł pakiet 30 minut do Play i na stacjonarne, jeśli masz taryfę z darmowymi rozmowami i SMS-ami w Play po doładowaniach, bo możesz ten bonus wykorzystać na numery stacjonarne do wszystkich sieci w Polsce.
Promocja ta nagradza aktywność za częstsze doładowania konta.
Są trzy poziomy bonusów:
:arrow: doładowanie za 30 zł w miesiącu - pakiet 30 minut do PLAY i na stacjonarne
:arrow: doładowanie za 60 zł w miesiącu - pakiet 30 minut DO WSZYSTKICH SIECI w Polsce
:arrow: doładowanie za 90 zł w miesiącu - dodatkowe 20 zł Pakietu Złotówek na rozmowy, SMS-y i MMS-y do wszystkich w Polsce.
Aby otrzymać bonus, od 1-wszego do ostatniego dnia miesiąca kalendarzowego należy doładować wybraną kwotą konto, tak, aby osiągnąć dany próg, opisany powyżej. Zasilenia się sumują, więc nie trzeba ładować całej kwoty od razu - ważne jest to, żeby to zrobić w tym samym miesiącu. Od nowego miesiąca cykl promocji zaczyna się od początku. Szczegóły w regulaminie promocji: -> http://www.play.pl/resources/pdf/Regula ... adowan.pdf

Aha, informuję również, że złotówki z pakietów "30 za 10 zł", "10 za 5 zł", "10 za 5 zł" są do wykorzystania TYLKO I WYŁĄCZNIE na rozmowy, SMSy i MMSy do wszystkich sieci komórkowych w Polsce.
Nie da się za nie kupować pakietów. Od tego służy kwota z doładowań, która jest ważna rok po każdym doładowaniu.

#476588  autor: sloneczny
 18 maja 2011, 19:53
Może warto wstrzymać się z rezygnacji z Ery. Wkrótce zamiast Ery ma powstać nowa marka T-Mobile. Może będą jakieś zmiany ofercie np. w stosunku do połączeń na numery Play.

#476589  autor: KC-KARLOS
 18 maja 2011, 19:55
sloneczny pisze:Może warto wstrzymać się z rezygnacji z Ery. Wkrótce zamiast Ery ma powstać nowa marka T-Mobile. Może będą jakieś zmiany ofercie np. w stosunku do połączeń na numery Play.
Nie liczyłbym na to - oni upodobnią się do Orange.

#476590  autor: forum_tg
 18 maja 2011, 20:10
wg mnie lepiej wyjdziesz na Play Fresh, do tego jak bedziesz uruchamiał odpowiednie opcje, to dużo więcej zyskasz

#476592  autor: KC-KARLOS
 18 maja 2011, 20:14
tomektg pisze:wg mnie lepiej wyjdziesz na Play Fresh, do tego jak bedziesz uruchamiał odpowiednie opcje, to dużo więcej zyskasz
Dokładnie tak :) Jakby Play'a by nie było, to uboga byłaby oferta pre-paid w kraju...

#476602  autor: sloneczny
 18 maja 2011, 20:46
Ale cóż szkodzi poczekać, skoro już niedługo poznamy ofertę Ery pod nową marką. Jak inaczej dowiedzieć się jak smakuje jakiś owoc, jeśli nie go nawet nie spróbujemy. Tym bardziej, że chłopak ma już kartę Ery. Sądzę, że warto poczekać.

#476611  autor: Driller
 18 maja 2011, 21:42
Dzięki Karlos za te informacje, na pewno teraz skorzystam z tego Programu Doładowań, bo na stacjonarne spokojnie się to wykorzysta (a pół godziny to już prawie 9zł przy 29gr/min).
Jednak dalej prosiłbym o informacje co do tego pakietu 30 za 10zł, czy mógłbym tylu rzeczy na raz używać (1.darmowe rozmowy i smsy w Play po doładowaniu 2.pakiet internetu 3.Program Doładowań 4.Pakiet 30 za 10zł).
Też nie przeszkadza mi to że te pieniądze z tego będą tylko na rozmowy i smsy :) Tylko pytanie mam, czy te 60zł co po przejściu z Ery do Play dostanę, będę mógł wykorzystać na pakiet internetu, czy tak samo to będą pieniądze tylko na rozmowy i smsy do wszystkich?

@sloneczny jak na razie to mam abonament w Erze, i chcę się pozbyć jakichkolwiek umów związanych z telefonami. Jeśli po przejściu Ery na T-Mobile będą mieli ofertę lepszą niż w Play Fresh, to od razu do nich przejdę ;) Jednak nie mam w planach przedłużać umowy z Erą, a w Tak Taku jest nieciekawie. A numer z Ery sobie jak najbardziej zostawiam, spodobał mi się przez tyle lat ;)

EDIT. Ok, już znalazłem te informacje o pakiecie 30 za 10zł, na stronie Play to było, ale nie tam gdzie wcześniej szukałem (http://www.play.pl/pl/obsluga-klienta/d ... html#karta jakby ktoś szukał).
Jednak mam kolejne pytania, bo widziałem w innych wątkach że ludzie pytali o to, i do końca nie było to jasne. Jak zrobić, żeby ciągle móc używać tych pieniędzy z pakietu 30 za 10zł? Wiem, że jest jeszcze 10 za 5zł, 15 za 10zł. Mógłbym tylko co miesiąc używać tego 30 za 10zł? Czy byłyby z tym jakieś problemy?

#476647  autor: sa
 19 maja 2011, 01:53
Zgodnie z regulaminem możesz aktywować tylko jeden pakiet 30za 10 w m-cu co znaczy że jeżeli masz tam środki i nie chcesz by ci przepadły używasz wymiennie kody 10 za 5 ,15za 10 albo doładowujesz przez fejsbuka czy też stronę playa ale te 2 ostatnie sposoby musisz sprawdzić w regulaminie.Zawsze możesz też czekać co do dnia i ponownie aktywować pakiet ale jest z tym ryzyko że kody właśnie nie będą działać albo pakiet zostanie uaktywniony w ciągu 24h co jest zgodne z regulaminem ale już po terminie twojego bonusa i wtedy bonusy ci przepadną,i wówczas to będzie nowa aktywacja.Nie jestem pewna czy z tego bonusa za 60zł możesz kupić pakiet netowy zaś z środków 30za 10 tylko sms,minuty,mms do wszystkich sieci,co do neta nie wiem bo korzystam z pakietu mb,sms premium 30 za 10 to nie dotyczy,nie można używać. Natomiast możesz jednocześnie mieć aktywowane pakiety netowe,30 za 10,doładowania,zbieraj minuty i darmowe rozmowy i sms w sieci play a nawet pakiet 100min do play i na stacjonarne nie możesz tylko używać pakietu 600sm do wszystkich sieci bo on działa tylko w gołej taryfie fresha i internetowym.Aha gdybyś chciał zmienić taryfę na inną to będziesz musiał wszystkie te pakiety włączyć ponownie a to co masz na pakietach np.mb przepadnie ci więc dobrze wybierz taryfę bo zmienianie wymaga ponownych aktywacji i bo przepadają niektóre bonusy i usługi.

#476648  autor: Spioszek
 19 maja 2011, 02:17
Driller pisze:Tylko pytanie mam, czy te 60zł co po przejściu z Ery do Play dostanę, będę mógł wykorzystać na pakiet internetu, czy tak samo to będą pieniądze tylko na rozmowy i smsy do wszystkich?

Te 60zł trafia na konto promocyjne (te same gdzie trafiają pakiety 30zł za 10zł 10zł za 5zł itp)
a nie na konto główne. Dlatego nie możesz z tego kupować żadnych pakietów, ani na SMS ani na Internet, ani też SMS Premium czy dzwonić na nr 801...

#476705  autor: pakierhakierxd
 19 maja 2011, 11:47
Ja wziąłem też za wysoki abo lepiej weź fresha bo nie będziesz abo wykorzystywać
lub weź najniższy abo jaki ci pasuje z netem lub bez a potem do niego dokupuj pakiety jak ci będzie brakować lub np. potrzebujesz netu
Ja postanowiłem że więcej już głupoty z braniem abonamentu większego niż potrzebuje dla telefonu nie wezmę
Wolę rozwiązanie play fresh i różne pakiety doładowanie 20-40zł miesięcznie lub abonament do 50zł
We freshu za 40zł mogę mieć ok.137minut/466 sms(2 pakiety 10 za 5 i 30 za 10)+pakiet internetowy 500 mb+pakiet internetowy 200 mb+usługę zbieraj minuty+1000 sms do wszystkich na miesiąc+30 minut play i stacjonarne+ 10 % przy doładowaniu przez neta konta :D
Nieźle lub abo też korzystne po sprzedaniu telefonu za około 400zl
45zł + 5zł pakiet
155/205 minut+ 3 miesiące stan darmowy starczy+1gb netu+250 sms do wszystkich :D.W sumie wychodzi mi że w abo bym miał więcej minut przy przedłużeniu umowy.

Pozdrawiam :)