Witam
Jeśli ktoś miałby jakieś pytania odnośnie tego telefonu to chętnie odpowiem.
Telefon kupiłem bo obecnie posiadam dwie karty sim - Play i Era (w abonamencie), noszenie dwóch telefonów mnie denerwowało a do rozrywki (gry i internet) sprawiłem sobie ipoda touch 4 więc od telefonu oczekuję tego do czego jest stworzony.
Z pierwszych godzin użytkowania telefonu mogę napisać kilka rzeczy (będę porównywał z samsungiem s3110 bo właśnie z niego się przesiadłem):
1. Budowa:
- wygląda dość solidnie ale plastik nie jest najlepszej jakości, mam trochę wrażenie jakbym trzymał w ręce zabawkę (samsung s3110 robi o wiele lepsze wrażenie) ale w końcu to telefon za jedyne 299zł (obecnie w tej cenie można go nabyć w euro i w MM),
- poddając go skrętnym naprężeniom w ręce słyszymy delikatne skrzypienie ale z drugiej strony nie ma się wrażenia, że za chwilę coś odpadnie,
- telefon do najmniejszych nie należy ale za to zastępuje dwie słuchawki więc nie jest źle,
- klawisze duże, skok wyczuwalny ale nie trzeba zbyt dużo siły by wcisnąć odpowiedni klawisz - pisze mi się całkiem wygodnie, łatwiej niż na s3110. Przy wciskaniu klawisza "0" mam wrażenie jakby coś tam się jeszcze naciskało. D-pad bardzo wygodny (kółeczko), nie ma problemu z wyborem właściwego kierunku, tak samo z potwierdzaniem klawiszem ok,
2. Ekran:
- nie jest najmniejszy co przy niezbyt dużej rozdzielczości razi pikselozą, widać również niezbyt dużą ilość kolorów. Przy rozmawianiu to z pewnością nie przeszkadza a i przy pisaniu sms-ów można przeżyć,
- kąty widzenia takie sobie, widać że to budżetowa konstrukcja,
3. Obsługa:
- słownik t9 niestety nie jest zbyt wygodny, wyłączyć można go dopiero z poziomu ustawień a do tego słowa można dodawać tylko gdy dla kombinacji klawiszy nie ma żadnej propozycji,
- wybór kart bardzo wygodny - przeglądając książkę kontakty podświetlone są na niebiesko z pierwszej karty, a na różowo z drugiej. Automatycznie przechodząc pomiędzy kontaktami przełącza nam się aktywna karta ale nie ma żadnego problemu by zadzwonić z jednej karty na kontakt z drugiej - wystarczy tylko wcisnąć klawisz z boku i po kłopocie. Wszystko działa bardzo szybko, a do tego dwie diody (umieszczone nad wyświetlaczem w lewym i prawym rogu) sygnalizujące z której karty korzystamy (nie świecą oczywiście cały czas a tylko przez chwilę np. przy zmianie aktywnej karty, przeglądając książkę jest to już światło ciągłe w zależności od karty, na której jest kontakt)
- jakość rozmów na bardzo wysokim poziomie, nie miałem problemu by zrozumieć rozmówcę a dzwonię głównie z play,
- najbardziej mi się podoba opcja latarki, można zmienić sobie skróty pod klawisz kierunkowy, wystarczy wybrać odpowiedni kierunek i wchodzimy do menu gdzie mamy opcje włącz i wyłącz (domyślnie kursor jest ustawiony na wyłącz - wydłuża to czas włączenia diody ale też zmniejsza ryzyko przypadkowego włączenia światła),
- blokada klawiatury - w samsungu denerwowało mnie odblokowywanie przytrzymywaniem klawisza bo to wydłuża czas uzyskania dostępu do telefonu, tutaj najpierw naciskamy lewy klawisz funkcyjny a potem prawy (ale wcześniej trzeba jeszcze coś nacisnąć by przejść do odblokowywania klawiszy - nie wystarczy nacisnąć lewego a potem prawego), komunikat potwierdzający odblokowanie klawiszy znika bardzo szybko. Tylko muszę zwrócić uwagę, że czasem pojawia się dziwny komunikat "Naciśnij * by odblokować klawiaturę" - naciskanie w tym momencie * nic nie daje - ot jakiś bug (który być może będzie drażnił).
4. Aparat: mogę napisać tylko, że jest a pewnie nie będę z niego w ogóle korzystał, podobnie z muzyką czy radiem ale jakiś mały test mogę zrobić.
5. Bateria: o niej póki co mogę napisać tylko tyle, że robi wrażenie - jest ponad dwa razy większa gabarytowo niż w samsungu s3110 (być może jest ok 1mm cieńsza). Jak długo będzie trzymać, napiszę jak już będę po pierwszym ładowaniu i ponownie uda mi się ją rozładować.
Ładowarka z gniazdem usb więc zawsze można podłączyć jakieś inne urządzenia ładowane przez usb.
Podsumowując jestem zadowolony bo do tego czego oczekuję telefon spełnia moje oczekiwania w 100% - do tego latarka (a mając telefon z taką funkcją zawsze lubiłem z niej korzystać).
Dorzucam kilka informacji:
- odnośnie komunikatu o odblokowaniu z gwiazdką to pojawia się on gdy soft oczekuje na potwierdzenie odblokowania klawiatury prawym klawiszem,
- bluetooth działa bardzo dobrze, bez problemy można się połączyć z innymi urządzeniami - sprawdzałem na radiu samochodowym, które ma wbudowany zestaw głośno mówiący i obsługuje A2DP,
- rozmowy są na tyle głośne, że trzeba je raczej mocno ściszyć by nie ogłuchnąć, sygnał dzwonka również jest świetnie słyszalny,
- bateria póki co spisuje się świetnie, mam 44min rozmów od piątku, trochę zabawy w sprawdzenie co tam można pozmieniać w ustawieniach, trochę grania, kilkadziesiąt sekund korzystania z latarki - po włączeniu były dwie kreski (na trzy) dzisiaj ubyła jedna,
- ładowarka jest raczej z dobrych podzespołów bo daje napięcie 5.04V (sprawdzane miernikiem) więc raczej bez strachu można ją wykorzystać do ładowania innych sprzętów),
- dźwięk hmmm, nie jestem ekspertem ale chyba jest raczej tak sobie

- da się słuchać (słuchawki niewygodne), radio gra a
- gry - kurcze tutaj pozytywne zaskoczenie bo mamy sudoku całkiem przyzwoite (jak na taką rozdzielczość

) - SudokuCafe, do tego jakieś wyścigi - Chequered Flag, układanie kolorków po trzy w rzędzie - ZooZooClub, jakiś tarzan -Mini Game Planet i Battle Reversi. Wszystkie gry animacją nie powalają oczywiście ale dla zabicia czasu coś tam można znaleźć na kilka minut. Uwaga Gry i Aplikacje są w Menedżerze Plików.
- i jeszcze jeden bug w sofcie zauważyłem, dźwięk klawiszy potrafi się włączyć pomimo faktu wyciszenia na max (nawet w profilu milczy) - nie zauważyłem jakiejś prawidłowości póki co, po wejściu do ustawień profilu i zapisaniu tego co było z powrotem cisza,