• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #474935  autor: Tiger_Lily
 09 maja 2011, 15:56
Witajcie,
klientami Orange, a wcześniej Idei czy wreszcie Centertela moja rodzina jest od lat. Zirytowani brakiem jakiegokolwiek wychodzenia naprzód długoletnim klientom, oferowania dobrych warunków i wieloma innymi sprawami, postanowiliśmy podziękować operatorowi za jego usługi i przenieść się do konkurencji. Nie mam złudzeń, że wszędzie są jakieś problemy, ale poważnie rozważam przenosiny dwóch numerów z biznesowej oferty Orange do Ery. Osoba, z którą najczęściej rozmawiam przez telefon jest w Erze, tym głównie podyktowany jest ten pomysł.

Pytanie - czy warto poczekać, aż ERA przebranduje się na T-Mobile i na związane z tym promocje, czy można zrobić to już teraz? Jak radzicie?

Dzięki i pozdrawiam!
 #474952  autor: KC-KARLOS
 09 maja 2011, 16:32
Tiger_Lily pisze:Witajcie,
klientami Orange, a wcześniej Idei czy wreszcie Centertela moja rodzina jest od lat. Zirytowani brakiem jakiegokolwiek wychodzenia naprzód długoletnim klientom, oferowania dobrych warunków i wieloma innymi sprawami, postanowiliśmy podziękować operatorowi za jego usługi i przenieść się do konkurencji. Nie mam złudzeń, że wszędzie są jakieś problemy, ale poważnie rozważam przenosiny dwóch numerów z biznesowej oferty Orange do Ery. Osoba, z którą najczęściej rozmawiam przez telefon jest w Erze, tym głównie podyktowany jest ten pomysł.

Pytanie - czy warto poczekać, aż ERA przebranduje się na T-Mobile i na związane z tym promocje, czy można zrobić to już teraz? Jak radzicie?

Dzięki i pozdrawiam!
To zależy, jaka oferta Wam teraz przypadłaby do gustu... 2x więcej minut do W3 oferuje Orange i Era. Minuty wraz z pakietami internetowymi proponują Play i Plus - chociaż podejrzewam, że po rebrandingu Ery, wszystkie sieci na pewno będą atakowały lepszymi ofertami. Proponuję jeszcze trochę poczekać.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#474953  autor: SACZI
 09 maja 2011, 16:34
Zanim podejmiesz decyzję o przeniesieniu, zadzwoń do BOA i popytaj o ofertę, jak nie zmiękną, złóż wypowiedzenie. Najczęściej po złożeniu wypowiedzenia "miękną".
Rozumiem, ze decyzja o erze jest przemyślana.
Era jest dość droga, chociaż niektóre oferty ma nawet korzystniejsze niż Play.

Jeżeli chodzi o Era vs T-Mobile, to ja bym na wiele nie liczył.
Na pewno nie dorównają ofertą Playowi, ale jakieś promocje pojawić sie mogą.
 #474957  autor: Tiger_Lily
 09 maja 2011, 16:38
Karlos20 pisze: To zależy, jaka oferta Wam teraz przypadłaby do gustu... 2x więcej minut do W3 oferuje Orange i Era. Minuty wraz z pakietami internetowymi proponują Play i Plus - chociaż podejrzewam, że po rebrandingu Ery, wszystkie sieci na pewno będą atakowały lepszymi ofertami. Proponuję jeszcze trochę poczekać.
Co to znaczy W3? Na pakiecie internetowym mi jakoś szalenie nie zależy, korzystam z internetu w telefonie bardzo sporadycznie.
Tak właśnie myślę, by poczekać, aby zobaczyć co T-Mobile przyniesie...
SACZI pisze:Zanim podejmiesz decyzję o przeniesieniu, zadzwoń do BOA i popytaj o ofertę, jak nie zmiękną, złóż wypowiedzenie. Najczęściej po złożeniu wypowiedzenia "miękną".
Rozumiem, ze decyzja o erze jest przemyślana.
Era jest dość droga, chociaż niektóre oferty ma nawet korzystniejsze niż Play.

Jeżeli chodzi o Era vs T-Mobile, to ja bym na wiele nie liczył.
Na pewno nie dorównają ofertą Playowi, ale jakieś promocje pojawić sie mogą.
Wiesz, jestem właściwie w 100% już zdecydowana na zmianę operatora, Orange wkurzyło mnie zbyt wiele razy już w tylu sprawach. I zależy mi by mieć duży pakiet bezpłatnych minut do jednego konkretnego numeru Ery.

Czy Era jest rzeczywiście droga w porównaniu do Orange?

Dzięki Wam za odpowiedzi!

#474958  autor: KC-KARLOS
 09 maja 2011, 16:47
W3 - to Era, Plus i Orange - w ofertach abonamentowych te sieci dają sporo minut właśnie pomiędzy tymi sieciami, każąc płacąc poza fakturę za rozmowy np. do Play.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#474971  autor: SACZI
 09 maja 2011, 17:23
Tiger_Lily pisze:Wiesz, jestem właściwie w 100% już zdecydowana na zmianę operatora, Orange wkurzyło mnie zbyt wiele razy już w tylu sprawach. I zależy mi by mieć duży pakiet bezpłatnych minut do jednego konkretnego numeru Ery.

Czy Era jest rzeczywiście droga w porównaniu do Orange?

Dzięki Wam za odpowiedzi!
Nie, era nie jest wcale droższa od orange. W wielu przypadkach jest tańsza, ale dopiero w przypadku umów przedłużanych. Dla nowych abonentów, a Ty takim będziesz, ceny sa na zbliżonym poziomie.
Jeżeli chodzi o jeden bezpłatny numer, to w ofertach dla abonentów prywatnych masz cos takiego jak siec rodzinna - 2x2000 minut do jednego numeru. Warunek, ten drugi numer ni emoże być juz w innej sieci rodzinnej i chyba musi to byc taryfa dla osób fizycznych.
Nie orientuje sie jak to jest w taryfach firmowych, ale zdaje się, jest cos takiego jak numerki za grosz - 1 gr/minuta, czy cos takiego.

Oferta dla osób fizycznych:
http://www.era.pl/pl/indywidualni/taryf ... azy_wiecej

I to samo na przedłużenie umowy:
http://www.era.pl/pl/indywidualni/stali ... fon/oferta
a R60 z SUK jest za 59 PLN; (2 dodatkowe numery z każdym po 2000 minut) więcej pod linkiem:
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 77&start=0

Karlos20 pisze:W3 - to Era, Plus i Orange - w ofertach abonamentowych te sieci dają sporo minut właśnie pomiędzy tymi sieciami, każąc płacąc poza fakturę za rozmowy np. do Play.
W tej chwili to juz powoli staje sie nieprawdą.
Ja mam pakiet R60 po aneksie z oferta SUK, który zawiera pakiet 360 minut do wszystkich sieci w Polsce i co ciekawe, wszystkie numery stacjonarne w całej Unii Europejskiej.
Z tego co mi wiadomo, żadna siec nie oferuje połączeń do EU w cenie krajowych.

#474972  autor: KC-KARLOS
 09 maja 2011, 17:30
SACZI pisze:W tej chwili to juz powoli staje sie nieprawdą.
Ja mam pakiet R60 po aneksie z oferta SUK, który zawiera pakiet 360 minut do wszystkich sieci w Polsce i co ciekawe, wszystkie numery stacjonarne w całej Unii Europejskiej.
Z tego co mi wiadomo, żadna siec nie oferuje połączeń do EU w cenie krajowych.
Zgoda, ale to oferta przedłużeniowa, żeby utrzymać klienta, muszą dać więcej - a dla nowych klientów nie zaoferują minut również do PLAY, wolą na razie podwajać minuty do Ery/Orange/Plus/stacjonarne.

PLAY cenami zaczyna zrównywać się do Wielkiej Trójki, ale daje minuty do realnie wszystkich sieci w Polsce, szkoda, że tam nie ma przechodzenia minut na chociaż 1 okres rozliczeniowy (coś za coś), lecz jako chyba jedyni oferują dodatkowe minuty za odbierane rozmowy (za max 5 zł miesięcznie).

#474977  autor: Pijo
 09 maja 2011, 17:44
SACZI pisze:Nie, era nie jest wcale droższa od orange. W wielu przypadkach jest tańsza, ale dopiero w przypadku umów przedłużanych. Dla nowych abonentów, a Ty takim będziesz, ceny sa na zbliżonym poziomie.

Dla nowych jak najbardziej Era jest droższa od Orange ito bez cienia wątpliwości.

Aneksy już wygladają bardzo dobrze w Erze. Tylko ,że trzeba pierwsze 24msc (min 20 msc) przeżyć coby można było skorzystać z aneksu.

A osobiście Sieć Rodzinna uważam za syf, przez te ograniczenia , jest totalnie bezwartościowa.

W Orange Darmowe Numery mogę sobie aktywować do kogo chcę w Oragne lub na stacjonarny i nie muszę wiedzieć czy ktoś jest w sieci rodzinnej czy też nie.

#474981  autor: SACZI
 09 maja 2011, 18:08
Pijo pisze:Dla nowych jak najbardziej Era jest droższa od Orange ito bez cienia wątpliwości.

Aneksy już wygladają bardzo dobrze w Erze. Tylko ,że trzeba pierwsze 24msc (min 20 msc) przeżyć coby można było skorzystać z aneksu.

A osobiście Sieć Rodzinna uważam za syf, przez te ograniczenia , jest totalnie bezwartościowa.

W Orange Darmowe Numery mogę sobie aktywować do kogo chcę w Oragne lub na stacjonarny i nie muszę wiedzieć czy ktoś jest w sieci rodzinnej czy też nie.
Masz rację, dawno nie zaglądałem na ich stronę.
O ile cena abonamentu vs liczba minut wygląda podobnie, o tyle cena telefonu, dla przykładu Nokii E52 w erze jest dwukrotnie wyższa (400 vs 200), co znacznie podraża ofertę ery.
Podziałem na pakiety ja bym się nie martwił, bo schodzą one tak, żeby klient nie dopłacał za połączenia do Play - niech ktoś mnie poprawi, jak sie mylę, bo nie znam regulaminu na pamięć.
Kolejna sprawa, to ile tych minut do Playa sie wydzwania?
Ja sprawdzam sobie miesięczne bilingi i wychodzi mi, ze do Playa wydzwaniam poniżej 10 minut / miesiąc, rzadki kiedy ilość rozmów do tej sieci sięga 30 minut.
Jezeli chodzi o siec rodzinną, to ona dla mnie jest bez znaczenia, ale z tego co piszesz, to Orange lepiej to zorganizował.

Kurcze, wyglada na to, że Orange poprawił ofertę!
Ja mam w pamięci taryfy, gdzie w abo 59 PLN było 150 minut ...

EDIT
Tiger_Lily, napisz jaki chcesz abonament i telefon.

#474998  autor: maciek764
 09 maja 2011, 19:06
Kurcze, wyglada na to, że Orange poprawił ofertę!
Niedawno podwoili liczbę minut w abonamentach.

#475047  autor: thonka
 09 maja 2011, 21:49
najwazniejsze jest ile chcesz wydawac na telefon miesiecznie / ew. ile minut oraz w jakim kierunku jest Tobie potrzebne i czy interesuje Ciebie jakis konkretny model telefonu.

jak rozumiem oferta moze byc na firme?

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#475109  autor: Tiger_Lily
 10 maja 2011, 10:10
Dziękuję raz jeszcze Wam wszystkim za odpowiedzi i rady.

Ile chcę wydawać na telefon miesięcznie - ok 60-70 PLN, nie wiem ile minut bym chciała, pewnie maksymalnie ile się da za taką cenę. Czy w Erze minuty są wymienne na smsy? Jeśli nie, to pewnie jakiś pakiet smsów byłby mi potrzebny, ok. 100? Może 150?

Ofertę chciałabym na firmę, będę przenosić z Orange jeszcze 1 numer, również na firmę, do którego chciałabym mieć nielimitowany bądź duży pakiet bezpłatnych minut + podobny pakiet do innego numeru Ery, ale nie "mojego". Czy w firmowej ofercie Ery są takie opcje? W Orange była możliwość za bezpłatnych rozmów do 5 numerów do Orange za 5 PLN miesięcznie/numer.

Zasadniczo te nielimitowane/duże pakiety do 2 numerów Ery - w tym jednego "mojego", który też chcę przenieść tam są moim priorytetem.

Telefon potrzebuję nowy, najchętniej Nokię, porządną, ale bez szaleństw, nie jestem technologiczną gadżeciarą, a telefonu używam raczej podstawowo, do rozmów i smsów. Chociaż mógłby być nie aż tak fatalny aparat foto, czasem się przydaje.

Z internetu w telefonie korzystam bardzo rzadko, ale gdyby dodali jakiś mały miesięczny limit na internet, nie byłoby źle. Ale zupełnie bez też jest OK.

#475157  autor: thonka
 10 maja 2011, 16:29
w erze sa 2 rodzaje abonamentow firmowych.
:arrow: kwotowy pod nazwa "pakiet dla biznesu" - gdzie placi sie okreslona kwote i ma sie za to zlotowki na koncie
:arrow: pakietowy pod nazwa "nowa firma" - gdzie za okreslona oplate dostaje sie x minut na miesiac.

w granicach ok. 60-70zl da sie wyciagnac:

:arrow: w pakiecie dla biznesu http://www.era.pl/pl/biznes/taryfy/nowy ... /szczegoly :
za 50zl netto, dostepny pakiet zlotowek na wszystkie uslugi 45zl netto (przy przenoszeniu numeru jest 10% rabatu wiec abonament wynosilby wtedy 45zl netto). aktywacja 29zl netto.

minuta 27gr netto do ery, orange, plusa i na stacjonarne (czyli wychodzi 166 minut), minuta do play 49gr netto. dodatkowo jest dodawany pakiet 45 minut do orange, plusa, ery i na stacjonarne, ktory jest rowniez wymienny 2:1 na minuty do play.
sms to koszt 20gr netto. niestety nie ma w tym abonamencie pakietu sms.

wliczone w abonament jest 300mb danych po przekroczeniu ktorych nie sa naliczane oplaty

10 numerow po groszu (schodzi z pakietu wartosciowego) kosztuje 5zl netto (wg. cennika abonament za te usluge jest doliczany dodatkowo).

:!: podsumowujac za 50zl netto (45zl abonament + 5zl 10 numerow za grosz) jest w taryfie 45zl ktore daja 166 minut do orange, plusa, ery i na stacjonarne (92 minuty do play), ktore sa wymienne na 225 smsow do wszystkich sieci. dodatkowo dodawane jest 45 minut (schodza pierwsze) do orange, plusa, ery i na stacjonarne, a takze do play w stosunki 2:1.
jest rowniez 10 numerow w erze i na stacjonarne po 1gr netto, kwota ta schodzi z pakietu wartosciowego wiec dzwoniac na numery "po groszu" zmniejsza sie srodki do wykorzystania na inne uslugi jak sms czy rozmowy.

wysylajac ok. 100 smsow zostaje jeszcze limit 25zl co pozwala wykonac 92 minuty polaczen z pakietu wartosciowego (do orange, ery, plusa i na stacjonarne) + pakiet promocyjny oczywiscie, ktory schodzi w pierwszej kolejnosci.

nastepny prog abonamentowy jest za 85zl netto (co przy rabacie za przeniesienie i tak da 76,5zl netto) wiec nie biore go pod uwage.

:arrow: w taryfie "nowa firma" http://www.era.pl/pl/biznes/taryfy/nowa ... /szczegoly :
w granicach 60-70zl jest abonament za 60zl netto (rowniez obowiazuje rabat 10% za przeniesienie czyli wyniesie on 54zl netto) gdzie jest dostepne 150 minut do orange, plusa, ery i na stacjonarne, a takze dodatkowy pakiet 250 minut do orange, plusa, ery i na stacjonarne wymienny 2:1 na minuty do play.
minuty nie sa wymienne na smsy wiec kazdy sms jest doliczany do abonamentu dodatkowo, koszt wyslania jednej wiadomosci to 20gr netto. w tej taryfie jest jednak pakiet 100 smsow za 5zl netto.
dodatkowo jest udostepniany pakiet internetowy 300mb po przekroczeniu ktorego nie sa naliczane oplaty.

polaczenie z wybranym numerem w erze po 1gr netto (doliczane do faktury) kosztuje 1zl netto (do faktury) za numer.

:!: tak wiec chcac miec to wszystko wyjdzie 54zl abonament + 5zl pakiet 100 smsow + 2zl abonament za 2 numery za 1gr, co da kwote 61zl netto bez polaczen za 1gr, ktore sa doliczane do abonamentu.
w ramach tych 61zl netto bedzie 150 minut do orange, plusa, ery i na stacjonarne, a takze dodatkowy pakiet 250 minut (wykorzystywany po tych pierwszych 150 minutach), rowniez do w/w sieci oraz w stosunki 2:1 do play.
internet 300mb w telefonie, 100 smsow i polaczenia za 1gr z 2 numerami w erze.

:arrow: telefony (ceny netto):
pakiet dla biznesu / nowa firma

nokia e52 - 148zl / 88zl
nokia c5 - 1zl / 1zl
nokia 6303 - 1zl / 1zl
nokia 6700 - 148zl / 88zl

wszystkie klasyczne SE za 1zl

reszta jakie widze to niestety albo telefony dotykowe, albo ceny powyzej 200zl.

:arrow: patrzac na powyzsze zestawienie bardziej korzystnym abonamentem wydaje mi sie pakiet dla biznesu poniewaz smsy nie sa odrazu platne dodatkowo, a polaczenia za 1gr rowniez schodza z pakietu wartosciowego.
roznica w kwotach to 11zl netto, a za te 11zl da sie w pakiecie dla biznesu spokojnie wyslac jeszcze 50 wiadomosci czy przegadac 40 minut.
dodatkowo usluga 10 numerow za grosz nie jest platna osobno za kazdy numer tylko odrazu za cala paczke 10 numerow i obowiazuje ona rowniez na stacjonarne podczas, gdy w taryfie nowa firma w promocji jest to usluga tylko w ramach ery. warto dodac sobie wiecej niz te 2 zakladane numery z ery i dzwonic taniej do wybranych osob.

minusem oferty PDB sa jednak w wiekszosci przypadkow drozsze telefony.

ktos jeszcze musi tylko napisac, czy oby polaczenia za 1gr pomniejszaja jakiegos pakietu w ktoryms z tych abonamentow, bo calkowicie wylecialo mi to z glowy, a pamietam, ze niektorzy kiedys narzekali na dziwne taryfikowanie tej uslugi.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#476199  autor: motyl45
 16 maja 2011, 19:09
@Tiger_Lily, troche zaskoczyła mnie Twoja wypowiedź "klientami
Orange, a wcześniej Idei czy wreszcie Centertela moja rodzina jest od
lat.", wychodzi na to że jednak orange był atrakcyjny dla Twojej całej
rodziny jeżeli przez tyle byliście lojalnymi klientami. Wydaje mi się ze
powinieneś jeszcze raz przeanalizować ofertę Orange. Jeżeli faktycznie
tak jak mówisz przez kilka lat byliście w sieci orange to obstawiam ze
macie kilka usług to daje możliwość uzyskania rabatu do 45 zł. Moim
zdaniem to jest fair wobec stałych klientów. W razie czego to rynek
telekomunikacyjny jest przesycony różnymi usługami i napewno na coś
swojego trafisz.

#476205  autor: OrangeDlaFirm
 16 maja 2011, 19:47
co do "straszenia" wypowiedzeniem umowy - w Orange w ogóle to nie działa.
To nie telewizja cyfrowa ;)

Pozdr

Obsługa Klienta Biznesowego. W razie jakichkolwiek pytań zapraszam na PW.