• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #474500  autor: elrond
 06 maja 2011, 13:22
Czytałem kilka forów i nie mogę dojść do żadnego konsensusu co do tego, jak ma wyglądać przeniesienie numeru z Superkarty 10 z Plusa do innej sieci (Play).

Ale od początku: mam w domu numer, z dzisiaj już absurdalnym abonamentem 10 zł za darmowych 15 minut. Wzięty już lata temu tylko po to, żeby relatywnie małym miesięcznym kosztem utrzymać aktywne połączenia wychodzące. Dzisiaj jednak jest takie coś jak Play Fresh i za głupie 5 zł taki numer utrzyma się przez rok...

Zatem - jak wygląda procedura przeniesienia, jeśli umowa na Superkartę jest umową na czas nieokreślony? Czy wystarczy pójść do Play i ją przenieść jak zwykłego pre-paida czy trzeba składać u Plusa rezygnację, z wypowiedzeniem minimum 1 okresu rozliczeniowego... itd? Teoretycznie Plus nie ma podstaw do naliczenia kary umownej... Ale jak to zrobić, żeby było dobrze - żeby Plus wypuścił numer i nie było problemu?

#474515  autor: Pijo
 06 maja 2011, 14:02
elrond pisze:zy wystarczy pójść do Play i ją przenieść jak zwykłego pre-paida czy trzeba składać u Plusa rezygnację, z wypowiedzeniem minimum 1 okresu rozliczeniowego... itd?
Idziesz do Play i tam upoważnisz Play to wypowiedzenia umowy i przeniesienia numeru
elrond pisze: Teoretycznie Plus nie ma podstaw do naliczenia kary umownej...
Kara umowa czy zapłacenie za okres wypowiedzenia , jak zwał tak zwał = Twoje pieniądze , które i tak będziesz musiał zapłacić . W twoim przypadku tą są niewielkie pieniądze.

Masz dwie możliwości:

1) Przeniesienie numeru w trybie 24h- wtedy będziesz musiał zapłacić karę równą od 10 do prawie 20zl (ilość dni niepełnego okresu rozliczeniowego i jeden pełny okres rozliczeniowy ).

Przykład: twój okres rozliczeniowy to 10 maja. Jeśli złożysz wypowiedzenie 5 moja zapłacisz karę wysokości (10zl /30dni ) *5 dni do końca okresu rozliczeniowego + 10 zł za następny okres rozliczeniowy.

2. Przeniesienie z zachowaniem 30 dniowego okresu wypowiedzenia ze skutkiem na koniec okresu rozliczeniowego -

Tutaj bedziesz musiał opłacić abonament za ten msc.

Kwotowo wychodzi podobnie, czasowo już nie .

#474529  autor: elrond
 06 maja 2011, 14:45
Ok, wygląda na to, że masz racje. OK Play'a nie wyjaśnił sprawy, ale znalazłem alternatywny numer do BOK Plusa i tam powiedzieli dokładnie to samo. Umowa jest poza promocją, więc naliczyć mogą jedynie abonament w przypadku przeniesienia w 24 godziny.

Temat do zamknięcia.
 #474536  autor: bp121
 06 maja 2011, 15:47
elrond pisze:Zatem - jak wygląda procedura przeniesienia, jeśli umowa na Superkartę jest umową na czas nieokreślony? Czy wystarczy pójść do Play i ją przenieść jak zwykłego pre-paida czy trzeba składać u Plusa rezygnację, z wypowiedzeniem minimum 1 okresu rozliczeniowego... itd? Teoretycznie Plus nie ma podstaw do naliczenia kary umownej... Ale jak to zrobić, żeby było dobrze - żeby Plus wypuścił numer i nie było problemu?
Umowa jest na czas 12 miesięcy, czy tam 18.
Czas nieokreślony oznacza, ze jezeli nie zrezygnujesz umowa się przedłuża.Jeżeli chcesz przenieść numer, to idziesz do Play 30dni przed koncem umowy i u nich wszystko zalatwiasz.
A Superkarta nie ma nic do tego, bo to jest jak zwykly abonament.

#474552  autor: KC-KARLOS
 06 maja 2011, 19:20
Ale jeśli się przenosiny z Plusa abonament (czas nieokreślony) do Play Fresh na Kartę, nie płaci się kary umownej. Play całą procedurę przenosin i rozwiązania umowy załatwia sam, w ciągu max 2 dni :)
Ostatnio zmieniony 06 maja 2011, 19:47 przez KC-KARLOS, łącznie zmieniany 1 raz.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#474553  autor: elrond
 06 maja 2011, 19:23
bp121 pisze:Umowa jest na czas 12 miesięcy, czy tam 18.
Czas nieokreślony oznacza, ze jezeli nie zrezygnujesz umowa się przedłuża.Jeżeli chcesz przenieść numer, to idziesz do Play 30dni przed koncem umowy i u nich wszystko zalatwiasz.
A Superkarta nie ma nic do tego, bo to jest jak zwykly abonament.
O tym akurat dobrze wiem. Jeśli mówię, że chodzi o umowę na czas nieokreślony to mam świadomość, że nie została wypowiedziana i przeszła na bezterminową. O taką sytuacje właśnie pytałem, bo jak się wypowiada umowę kończącą się mam wiedzę jak i doświadczenie.