• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#473792  autor: xjaniux
 01 maja 2011, 23:39
Witam!
Mam pytanie - na dniach kończy mi się umowa, chciałem zrezygnować z abonamentu i przejść na tak-tak. Nazbierałem ponad 6500pkt premii i chciałem je przerzucić w formie doładowań na mój bieżący numer który docelowo wyemigruje na tak-tak. Jak to zrobić?
Pozdrawiam!

#473849  autor: macs22
 02 maja 2011, 13:05
Ja bym wymienił punkty na kupon elektroniczny i kupił karty zdrapki w salonie, jeśli salon takowe posiada.

#473856  autor: thonka
 02 maja 2011, 13:53
jezeli za kupony elektroniczne mozna kupic potem doladowania TT (jestem pewien w 90% ze tak) to chyba jedyna opcja, bo nie ma mozliwosci zapisania srodkow Tak Taka na karcie abonamentowej.
przy 6500 punktach mozesz dostac kupon na 150zl (4500 punktow) oraz drugi na 50zl (2000 punktów).

pytanie natomiast jest takie, czy mozna w salonach dostac wydruk z terminala/karte zdrapke? :D ja najczesciej widzialem doladowania online, bez uzycia zadnych fizycznych wydrukow.

problem jest w tym, ze kupony elektroniczne sa wazne 21 dni, a punkty trzeba wykorzystac przed wypowiedzieniem umowy, bo jak juz kiedys tutaj pisano - po jej wypowiedzeniu era blokuje mozliwosc zamawiania nagrod z programu. najbezpieczniej jest wiec zrealizowac taki kupon, a potem dopiero wypowiedziec umowe.

jest tez mozliwe, by sprzedac teraz doladowanie innemu uzytkownikowi TT (1x 50zl i 1x 150zl lacznie 6500 punktow) i za te pieniadze kupic sobie samemu doladowanie w pozniejszym czasie.

edit:
przyszla mi do glowy inna mysl - zamowic kupony elektroniczne, kupic za nie zdrapki/wydruki z terminala i przeniesc numer w trybie natychmiastowym z kara umowna do play/orange/plusa, a po przeniesieniu przejsc jeszcze tego samego miesiaca spowrotem do ery.

zyskuje sie tak na czasie (ale traci pieniadze na ew. kare). rozwiazanie te ma jeden wielki plus - majac TT przed koncem maja mozna zalapac sie na podwojne doladowanie (o ile w salonie dostanie sie zdrapke/wydruk z kodem). wtedy z punktow z ktorych jest 200zl doladowania weszloby na konto 350zl, a to juz calkiem pokazna suma :)
Ostatnio zmieniony 02 maja 2011, 14:26 przez thonka, łącznie zmieniany 1 raz.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#473863  autor: plustik
 02 maja 2011, 14:21
xjaniux pisze:Witam!
Mam pytanie - na dniach kończy mi się umowa, chciałem zrezygnować z abonamentu i przejść na tak-tak. Nazbierałem ponad 6500pkt premii i chciałem je przerzucić w formie doładowań na mój bieżący numer który docelowo wyemigruje na tak-tak. Jak to zrobić?
Pozdrawiam!
Czy aż tak stracisz jak podarujesz ten kod na cele charytatywne :?: :| moim zdaniem nie ma co aż tak dusić grosza a można pomóc innym, na pewno nie zbiedniejesz...
http://www.era.pl/pl/indywidualni/stali ... arytatywne

Sam zamierzam tak wykorzystać te punkty EraPremia, a co do nagród jakie sieć oferuje dzięki tym punktom to są słabiutkie.... :wink:

#473864  autor: thonka
 02 maja 2011, 14:28
plustik pisze:moim zdaniem nie ma co aż tak dusić grosza a można pomóc innym, na pewno nie zbiedniejesz...
zabrzmi moze brutalnie, ale ja majac w perspektywnie oddania 6500 punktow, z ktorych moglbym miec w najbardziej optymistycznej wersji 350zl (a nawet wiecej w zaleznosci od zakupionego startera przy powrotnym przenoszeniu numeru) mocno bym sie zastanawial... dla niektorych te 350zl to nierzadko 1/4 pensji. ostatecznie tych punktow nikt nikomu za darmo nie dal.

wykorzstujac maksymalnie system doladowan przy powrotnym przeniesieniu do Ery mozna dostac lacznie ok. 390zl na konto (z tego 20zl to koszt startera, ktore ma sie do wykorzystania odrazu po zakupie).
Ostatnio zmieniony 02 maja 2011, 14:40 przez thonka, łącznie zmieniany 1 raz.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#473865  autor: plustik
 02 maja 2011, 14:34
thonka pisze:
plustik pisze:moim zdaniem nie ma co aż tak dusić grosza a można pomóc innym, na pewno nie zbiedniejesz...
zabrzmi moze brutalnie, ale ja majac w perspektywnie oddania 6500 punktow, z ktorych moglbym miec w najbardziej optymistycznej wersji 350zl mocno bym sie zastanawial... dla niektorych te 350zl to nierzadko 1/4 pensji. ostatecznie tych punktow nikt nikomu za darmo nie dal.
Zgoda..., ale chociaż część tych punktów można przeznaczyć na pomoc biednym dzieciom - mam tu na myśli m.in dożywianie. Ale to kwestia już człowieka i jego sumienia...

Co do tych 350zł to nie wiem czy dałoby radę od razu, jak się przenosi numer do TT przelać tą kwotę na konto prepaid. Wątpię... ewentualnie odsprzedaż --- powiedzmy część a reszta na te cele charytatywne... Ale to tylko moja skromna opinia i komentarz co do tych punktów :wink:

#473867  autor: thonka
 02 maja 2011, 14:48
plustik pisze:Co do tych 350zł to nie wiem czy dałoby radę od razu, jak się przenosi numer do TT przelać tą kwotę na konto prepaid.
majac w reku zdrapki? nic trudniejszego pod warunkiem przeniesienia bez okresu wypowiedzenia czyli z kara umowna, a skoro umowa ma sie zakonczyc na dniach to calkiem prawdopodobne, ze kara bedzie niska, albo nie bedzie jej wcale.

przejsc na jeden dzien do play (koszt to koszt startera w play) i przejsc spowrotem do ery (koszt startera 5zl-20zl).

kupujac starter za 20zl w erze ma sie program doladowan, gdzie zaczynajac od drugiego doladowania za min. 25zl, dostaje sie po 10zl za kazde i tak 20 razy.

majac w reku 2 kupony doladowujace za 25zl i jeden za 150zl mozna wyciagnac z systemu tak taka 390zl.

zapisac sie do podwojnego doladowania (http://www.era.pl/pl/indywidualni/taryf ... razytaktak)

doladowac za 25zl
pozniej doladowac za 150zl co zostanie podwojone, a dodatkowo dodane 10zl ze startera czyli lacznie 310zl
doladowac znow pozostale 25zl i dostac znow dodatkowe 10zl czyli lacznie 35zl.

lacznie z kwota poczatkowa na starterze w wys. 20zl mozna wyciagnac z tych punktow:
20zl+25zl+310zl+35zl=390zl!

#473868  autor: plustik
 02 maja 2011, 14:59
thonka pisze:
plustik pisze:Co do tych 350zł to nie wiem czy dałoby radę od razu, jak się przenosi numer do TT przelać tą kwotę na konto prepaid.
majac w reku zdrapki? nic trudniejszego pod warunkiem przeniesienia bez okresu wypowiedzenia czyli z kara umowna, a skoro umowa ma sie zakonczyc na dniach to calkiem prawdopodobne, ze kara bedzie niska, albo nie bedzie jej wcale.
Mając zdrapki OK, ale z punktów EP ich nie wygenerujesz :wink:

Powiedzmy masz nr w abo Ery i masz 6500ptk EP i chcesz przenieść do TT (rozwiązując umowę z abonamentem) - i chcesz go doładować tymi punktami z abo, który miałeś wcześniej - raczej to się nie uda :|

W grę wchodziła by tylko odsprzedaż tych kodów z ptk EP i jak juz nr będzie w TT kupno za te pieniądze z odsprzedaży nowych kodów doładowujących...

#473870  autor: thonka
 02 maja 2011, 15:03
plustik pisze: Mając kody OK, ale z punktów EP ich nie wygenerujesz :wink:
przeciez caly czas wyzej pisalismy o kuponach elektronicznych.
sa to kupony kwotowe w postaci kodu sms do zrealizowania w salonach ery, za ktore mozna kupic m.in. kupony doladowan.
plustik pisze:Powiedzmy masz nr w abo Ery i masz 6500ptk EP i chcesz przenieść do TT (rozwiązując umowę z abonamentem) - i chcesz go doładować tymi punktami z abo, który miałeś wcześniej - raczej to się nie uda :|
pewnie, ze nie, bo w chwili wypowiedzenia:
a) blokowany jest system premia
b) nadal jestesmy w abonamencie, a nikt nam srodkow w ramach tak taka na niego nie dopisze, bo nie ma jak
plustik pisze: W grę wchodziła by tylko odsprzedaż tych kodów z ptk EP i jak juz nr będzie w TT kupno za te pieniądze z odsprzedaży nowych kodów doładowujących...
najprostsza metoda, choc moze troche trwac no i nigdy nie odzyskamy calosci kwoty takiego doladowania, bo mimo wszystko zawsze trzeba troche zejsc z ceny.
kupony elektroniczne nie sa glupim wyjsciem chcac zostac w TT majac w perspektywie podwojne doladowanie o ile oczywiscie zmiescimy sie w czasie obowiazywania promocji.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2011, 15:08 przez thonka, łącznie zmieniany 1 raz.

#473871  autor: plustik
 02 maja 2011, 15:07
przeciez caly czas wyzej pisalismy o kuponach elektronicznych.
sa to kupony kwotowe w postaci kodu sms do zrealizowania w salonach ery, za ktore mozna kupic m.in. kupony doladowan.
acha czyli kupując z ptk EP kupon elektroniczny można go zrealizować w salonie i dostać kod doładowania - zdrapki :?: (ważny 21dni?)

cały czas myślałem o doładowaniu z pkt EP ale przez system internetowy - podając numer TT do doładowania.

#473872  autor: thonka
 02 maja 2011, 15:14
plustik pisze:acha czyli kupując z ptk EP kupon elektroniczny można go zrealizować w salonie i dostać kod doładowania - zdrapki :?: (ważny 21dni?)
inaczej.
zamawiajac kupon elektroniczny (wazny 21 dni) na kwote dajmy na to 100zl, mozna w salonie po pokazaniu tego "kuponu" (jest to tak naprawde kod przeslany w postaci wiadomosci sms) i weryfikacji (haslo abonenckie lub dokument tozsamosci) zrobic zakupy na te kwote (startery, doladowania, akcesoria itp.).
kupujac za pomoca takiego kuponu elektronicznego wydruk z doladowaniem ma sie te sama "zdrapke" jakby sie ja kupilo za gotowke.

jezeli nie zrealizuje sie kuponu elektronicznego w ciagu 21 dni, punkty wracaja spowrotem na konto era premia.

#473873  autor: plustik
 02 maja 2011, 15:17
thonka pisze:kupujac za pomoca takiego kuponu elektronicznego wydruk z doladowaniem ma sie te sama "zdrapke" jakby sie ja kupilo za gotowke.

jezeli nie zrealizuje sie kuponu elektronicznego w ciagu 21 dni, punkty wracaja spowrotem na konto era premia.
OK, a w jakim okresie można zrealizować taki wydruk doładowania z terminala :?:

#473912  autor: thonka
 02 maja 2011, 20:14
plustik pisze: OK, a w jakim okresie można zrealizować taki wydruk doładowania z terminala :?:
tego nie wiem. na kazdym wydruku powinna byc data waznosci. strzelam, ze minimum pol roku jak nie wiecej.
za czasow zdrapek terminy waznosci byly nawet dwuletnie.

#474155  autor: Kamel
 04 maja 2011, 15:32
Nie wiem dokładnie jak jest teraz. Kiedy ja rezygnowałem z umowy w Erze kilka miesięcy temu i pozostało mi kilka dni do zakończenia umowy to tylko istniała możliwość doładowania konta dla kogoś w Tak Taku lub w Blueconnect. Nie było możliwości wygenerowania kuponu elektronicznego, ta możliwość na parę dni przed końcem umowy była już zablokowana. Jedyna możliwość którą mogłem wtedy zrobić to kupić starter Blueconnect i wymienić punkty na doładowanie w wysokości 100 zł.

#474192  autor: thonka
 04 maja 2011, 17:15
Kamel, bylo tak dlatego, ze program premia jest blokowany na wypowiedzeniu i nie mozna samemu zamowic sobie nagrod.

#474207  autor: plustik
 04 maja 2011, 18:16
A tak a propo, są jeszcze promocje takie miesięczne w EraPremia - za mniej punktów można zamówić daną nagrodę... bo nie moge tego znaleźć na stronce :roll:

#474262  autor: xjaniux
 04 maja 2011, 23:24
Thonka - dzięki za informację. Umowa dzisiaj została zawieszona, a za punkty premia zakupiłem kupony elektroniczne 1x150zł i 1x50, ważne 21dni, zamieniłem je na 4 doładowania po 50zł do tak tak. Okres rozliczeniowy kończy mi się 25 każdego miesiąca, w sklepie ery powiedzieli mi, że wymagany jest miesiąc wypowiedzenia (z dniem 04.05.2011 wygasła umowa). Myślę więc, że załapię się na podwójne doładowanie - promocja trwa bodajże do końca maja.