• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#460310  autor: dliap
 18 lut 2011, 11:25
Marcin_7 pisze: Na tym polega handover - przełączanie się pomiedzy nadajnikami w czasie gdy połączenie jest aktywne. Gdy telefon jest w stanie Idle , czyli gdy jest zalogowany do sieci ale nie wysyła/nie odbiera danych to podczas przemieszczania się robi tzw. cell reselection - nie ma to nic wspólnego z handoverem.
A czy nie powinno być tak, że tel. dostaje listę kanałów z obu sieci i nawet gdy jest w stanie czuwania wybiera ten, który zapewnia najlepszy sygnał? Analogicznie jak to jest między sieciami 900 i 1800.

#460360  autor: Marcin_7
 18 lut 2011, 14:47
dliap pisze: :

A czy nie powinno być tak, że tel. dostaje listę kanałów z obu sieci i nawet gdy jest w stanie czuwania wybiera ten, który zapewnia najlepszy sygnał? Analogicznie jak to jest między sieciami 900 i 1800.
W dużym skrócie: telefon w danej celli dostaje osobne listy kandydatów (cell) dla cell reselection i dla handoveru.
Trudno, żeby Play podsyłał klientom Plusowe celle do reselekcji. Z punktu widzenia Playa, tak długo jak to możliwe abonent powinien zostać w jego sieci.

#473351  autor: remi89
 29 kwie 2011, 19:42
I ktoś posiada jakieś info na temat tej funkcjonalności? Ja pisałem ostatnio do rzecznika na ten temat ale jak na razie żadnej odpowiedzi.

P@weŁ

#473546  autor: elrond
 30 kwie 2011, 18:05
Chyba z handoverem międzysieciowym tak kolorowo jeszcze nie jest. Może na trasach, jak było oficjalnie ogłaszane, choć nie sprawdzałem. Sprawdzałem za to w mieście (Rzeszów). Będąc w GSM Play, schodząc do podziemi gdzie zasięg ma już tylko Plus, rozmowa zostaje urwana po czym od razu telefon przeskakuje na roaming. Więc na lepsze efekty wciąż trzeba jeszcze poczekać.

#473548  autor: kowcio
 30 kwie 2011, 18:09
elrond pisze:Chyba z handoverem międzysieciowym tak kolorowo jeszcze nie jest. Może na trasach, jak było oficjalnie ogłaszane, choć nie sprawdzałem. Sprawdzałem za to w mieście (Rzeszów). Będąc w GSM Play, schodząc do podziemi gdzie zasięg ma już tylko Plus, rozmowa zostaje urwana po czym od razu telefon przeskakuje na roaming. Więc na lepsze efekty wciąż trzeba jeszcze poczekać.
Ja mam tak samo :-/ Dlatego się wkurzyłem, wybrałem ręcznie Plusa i mam spokój. Zasieg Play mi do niczego nie jest potrzebny, nawet Internet w abonamencie działa mi na roamingu krajowym.

#473554  autor: elrond
 30 kwie 2011, 18:19
kowcio pisze:Ja mam tak samo :-/ Dlatego się wkurzyłem, wybrałem ręcznie Plusa i mam spokój. Zasieg Play mi do niczego nie jest potrzebny, nawet Internet w abonamencie działa mi na roamingu krajowym.
Taa... ja chyba wole płacić 2zł więcej za pakiet 100MB we Freszu i mieć spokój z przełączaniem sieci czy zrywaniem połączeń. Choć Plus z drugiej strony ewidentnie trzyma "playowców" na smyczy, bo Android mi pokazuje nierzadko, że nie dostanę EDGE a jedynie GPRS :wink:

#473555  autor: kowcio
 30 kwie 2011, 18:21
elrond, a moze nadajnik nie ma wgranego EDGE i obsługuje tylko GPRS? Prawda jest taka, że w Plusie trochę tych stacji jest :-/
Ja mam w Plusie często sam UMTS zamiast HSDPA w stanie "czuwania", jak nie przesyłam za dużo danych, ale jak zapuszczę coś to od razu wskakuje na HSDPA i łanie zassysa.
Dokładnie, lepiej dopłacić i mieć spokój. Tez bym tak zrobił, a zawsze pewność że telefon działa (w tym Play to loteria :P ).

#473559  autor: maciek764
 30 kwie 2011, 18:53
Plus bardzo często (może i zawsze) ma UMTS w stanie czuwania. Tak samo Orange. A co do tego sztywnego Plusa to czasami się można przejechać bo Play ma ostatni priorytet na infrastrukturze Plusa więc działa to czasami nędznie. A to czy jest EDGE czy GPRS to nie jest żaden spisek Plusa mający na celu trzymanie na smyczy Playowców, bez paranoi, przecież do 3G też Plus wpuszcza.

#473565  autor: elrond
 30 kwie 2011, 19:33
Pomijając już kwestię GPRS/EDGE... czasem lepiej, że w trakcie czuwania telefon (mam na myśli wiecznie połączone z internetem Androidy) przechodzi z 3G+ na samo 3G. W Play włączając UMTS mam cały czas włączone HSDPA przez co bateria jest rujnowana w niesamowitym tempie. I dlatego zwykle, nawet w mieście aby dotrwać do końca dnia zmuszony jestem korzystać z 2G.

Czy są dostępne szczegóły tego jakich sieci dotyczą umowy o handoverach między Play i Plusem? Chodzi mi o to czy tylko GSMu czy także 3G/"4G"?

#473569  autor: remi89
 30 kwie 2011, 19:56
Nic nie wiadomo bo nie ma żadnych oficjalnych informacji na temat tej funkcjonalności. Pisałem do Rzecznika, ale on milczy. Chyba to nie są jakieś zastrzeżone dane.

P@weŁ

#473572  autor: maciek764
 30 kwie 2011, 20:05
Czy są dostępne szczegóły tego jakich sieci dotyczą umowy o handoverach między Play i Plusem? Chodzi mi o to czy tylko GSMu czy także 3G/"4G"?
Cała sieć. Zarówno GSM jak i UMTS/HSDPA/HSPA. Ale nie znam tego z dokumentów tylko po prostu z pracy sieci w telefonie - przy skanowaniu sieci przykładowo jest tak:

ORANGE
ORANGE 3G
ERA
ERA 3G
PL 17 3G
PLUS
PLUS 3G
PLAY
PLAY 3G

Sieci które pogrubiłem są otwarte i można się do nich zalogować. Plus w bezczynności trzyma w UMTS, po połączeniu z internetem przełącza na HSDPA. Play nie stosuje tego manewru i cały czas jest HSDPA. 3G Plusa aktualnie gdy transfer danych działa na ich infrastrukturze również jest aktualnie bardzo przydatne (ach ten wysyp smartfonów i all inclusive).

No i mówi się że priorytety na stacjach Plusa mają oczywiście telefony Plusa, potem wirtualni jak mBank czy GaduAIR a na samym końcu roaming z P4.

#473575  autor: KamaZ
 30 kwie 2011, 20:14
maciek764 pisze:
No i mówi się że priorytety na stacjach Plusa mają oczywiście telefony Plusa, potem wirtualni jak mBank czy GaduAIR a na samym końcu roaming z P4.
Tylko jeden raz spotkałem się z tym w praktyce na sylwestra, że wyskakiwała mi sieć zajęta a kumplowi, który miał Plusa udało się połączyć za 3 albo 4 razem.

#473577  autor: maciek764
 30 kwie 2011, 20:19
No w sylwestra to ja się z tym spotkałem na abonamentowym w Plusie więc to nic dziwnego chyba :-D

#473646  autor: kowcio
 01 maja 2011, 10:33
Ja jeszcze jedno muszę tutaj dopisać. Wcześniej byłem klientem sieci Plus i czasami na 2G zdarzało się, że sieć była "pełna" i nie chciało zestawić połączeń. Później się już to nie pojawiało, odkąd jestem w Play też tego problemu nie mam. Przyznam się, że bałem się troszkę tego, że jak mnie jako Plusiaka nie chciało zestawić połączeń, to co dopiero może być przy niższym priorytecie jako intruz z roamingu. Nie jest źle.
Zaś w Orange w 3G nawet jak nie mam połączenia z Internetem to mam "H".