• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #473175  autor: Gramz
 28 kwie 2011, 21:21
Witam,
15.04.2011 przedłużyłem ofertę w abonamencie Firma 55 Rozmowy w firmie
bez telefonu na 24miesiące.

1.otrzymałem więc pakiet (100MB Internet dla Firm). Chciałbym się upewnić czy 10.05 kiedy zacznie się mój następny okres rozliczeniowy to dostanę również darmowy pakiet 100MB tak jak to mi przedstawił konsultant podczas podpisywania umowy, mówił, że dostaję ten pakiet za darmo na bieżący miesiąc tzn kwiecień oraz następny pełny okres
roliczeniowy czyli w maju.

2.Następne moje pytanie to czy po wykorzystaniu "pakietu internet dla firm" obowiązuje mnie usługa "bezpieczny internet" tzn czy po wykorzystaniu środków w pakiecie nie będzie mi naliczana opłata za transmisję danych? czy obowiązuje to tylko osoby będące
w taryfie all inclusive???

3. Chciałbym spytać również jak rozliczany jest ten pakiet, wiem, że po 100kB, ale czy połączenia poniżej 10kB są darmowe? czy krótkie połaczenia może są darmowe, obserując historie na Play24 wydaje mi się, że nie są naliczane właśnie połączenia poniżej 10kB więc chciałem się upewnić.

4. Czy w ramach tego pakietu mogę również koszystać z internetu w ramach zasięgu sieci Polkomtela w ramach roamingu (w ramach tego pakietu)?

5. Ewentualnie który pakiet internetowy dla oferty firma55 jest do wykorzystania na nadajnikach polkomtela?

Z góry dziękuje za pomoc
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2011, 21:43 przez Gramz, łącznie zmieniany 1 raz.

#473179  autor: Pijo
 28 kwie 2011, 21:43
Gramz pisze:1.otrzymałem więc pakiet (100MB Internet dla Firm). Chciałbym się
upewnić czy 10.05 kiedy zacznie się mój następny okres rozliczeniowy
to dostanę również darmowy pakiet 100MB tak jak to mi przedstawił
konsultant podczas podpisywania umowy, mówił, że dostaję ten pakiet za
darmo na bieżący miesiąc tzn kwiecień oraz następny pełny okres
roliczeniowy czyli w maju.
Dostaniesz go również w maju za darmo. Dopiero do drugiego pełnego okresu rozliczeniowego ten pakiet będzie płatny 5zl netto , oczywiście masz możliowść wyłaczenia tego pakietu . Sczegóły w regulaminie: http://dlafirm.playmobile.pl/resources/ ... 4-2011.pdf
Gramz pisze:astępne moje pytanie to czy po wykorzystaniu "pakietu internet dla
firm" obowiązuje mnie usługa "bezpieczny internet" tzn czy po
wykorzystaniu środków w pakiecie nie będzie mi naliczana

Punkt 6g h regulaminu promocji:

Korzystanie z transmisji danych po wykorzystaniu pakietu, gdy pakiet jest aktywny, jest
Bezpłatne, co oznacza, że opłata za korzystanie z transmisji danych jest zawarta
w kwocie Abonamentu.
Po wykorzystaniu jednostek z danego pakietu w trakcie Okresu Rozliczeniowego
prędkość transmisji danych zostanie zmniejszona, pod warunkiem, że pakiet nadal jest
aktywny.
Gramz pisze:wiem, że
po 100kB, ale czy połączenia poniżej 10kB są darmowe?
Nie są darmowe, są zaokrąglane do pełnych 100Kb.
Np. 10KB zużycia to 100KB z Pakietu, 90KB to 100KB z pakietu , 120Kb to 200 KB z pakietu
Gramz pisze:4. Czy w ramach tego pakietu mogę również koszystać z internetu w
ramach zasięgu sieci Polkomtela w ramach roamingu (w ramach tego
pakietu)?
5. Ewentualnie który pakiet internetowy dla oferty firma55 jest do
wykorzystania na nadajnikach polkomtela?
Możesz korzystać zarówno po sieci Play i Plus . Wszystkie pakiety internetowe w Twojej ofercie działają już bez podziału na Play i Plus .

#473190  autor: Gramz
 28 kwie 2011, 22:31
Możesz korzystać zarówno po sieci Play i Plus . Wszystkie pakiety internetowe w Twojej ofercie działają już bez podziału na Play i Plus
Właśnie tego nie jestem pewien zobacz na regulamin tego pakietu:

http://dlafirm.playmobile.pl/resources/ ... 4-2011.pdf

pkt. nr 3 "W ramach usługi Abonent otrzymuje określony limit na transmisję danych do wykorzystania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w zasięgu Sieci Telekomunikacyjnej P4, przy wykorzystaniu ustawień APN Internet lub APN WAP.

zastanawia mnie to tym bardziej że konsultant w salonie powiedział mi tak jak Ty a regulamin mówi co innego więc już sam nie rozumiem? Wyraźnie jest napisane "P4"

zobaczcie w regulaminie np. All inclusive dla indywidualnych

http://www.playmobile.pl/resources/pdf/ ... -02-11.pdf

pkt. 3c tutaj jest wyraźnie zaznaczone:

w P4 i roamingu...

więc?

następna rzecz jest taka, napisałeś:

Np. 10KB zużycia to 100KB z Pakietu, 90KB to 100KB z pakietu , 120Kb to 200 KB z pakietu
tu też nie jestem pewien ponieważ: w Play24 połączenia poniżej 10kB uznaje mi jako darmowe dokładnie pisze: połączenie bezpłatne...więc jak to jest?

#473198  autor: Pijo
 28 kwie 2011, 23:00
Gramz pisze:zastanawia mnie to tym bardziej że konsultant w salonie powiedział mi tak jak Ty a regulamin mówi co innego więc już sam nie rozumiem? Wyraźnie jest napisane "P4"
Mam całkowitą pewność ze działa tak jak napisałem . Sieć telekomunikacyjna P4 to siec własna + sieć krajowego operatora roamingowego , czyli Plusa .

W nowych taryfach i promocjach/pakietach nie ma już podziału na sieć Plusa czy Play .

Gramz pisze:następna rzecz jest taka napisałeś:

Cytat:

tu też nie jestem pewien ponieważ: w Play24 połączenia poniżej 10kB uznaje mi jako darmowe dokładnie pisze: połączenie bezpłatne...więc jak to jest?

Darmowe o ile dobrze pamiętam jest tylko wejście na 0.facebook.com i wap.playmobile.pl (strona główna, i niektóre linki na tej stronie, ale nie wszystkie ) .

Resztę powinno ci odejmować z pakietu i powinno pisać w bilingu coś takiego : np. 100KB - Pr. MB (Promocyjne Megabajty)

BTW. Wcześniej podałem nie ten co trzeba regulamin promocji. Ciebie obowiązuje ten , bo brałeś przedłużenie: http://dlafirm.playmobile.pl/resources/ ... _04_11.pdf

#473256  autor: Gramz
 29 kwie 2011, 11:01
Obrazek

1. Zrobiłem Wam print scr z mojego konta play24, chciałem Wam pokazać, że nie pobiera mi danych z pakietu jeśli ilość danych nie przekracza 10kB:) jeśli już pobierze nawet 11kb to oczywiście pobiera 100kB tak jak w regulaminie, stąd moja hipoteza że połączenia poniżej 10kB w pakiecie dla firm są darmowe. Co o tym myślicie?

2. Chciałbym Was jeszcze spytać jak bardzo spada prędkość po wykorzystaniu całego pakietu? do jakiej prędkości? Da się wtedy jeszcze jakość przeglądać strony czy jest to bez szans?

3. Potwierdzam Sieć telekomunikacyjna P4 to zasięg Play+Plus, wyłączyłem blokadę i połączyłem się na Plusie i ściągnęło mi z Promocyjnych MB (dzięki Pijo)

Pozdrawiam
Grzesiek
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2011, 15:55 przez Gramz, łącznie zmieniany 1 raz.

#473264  autor: pakierhakierxd
 29 kwie 2011, 12:04
Jeśli jest 0 kb to nie pobiera tak u mnie też jest,niby za co by miało pobrać,chyba że nawiązane połączenie.

Pozdrawiam :)

#473269  autor: Gramz
 29 kwie 2011, 12:20
Jeśli jest 0 kb to nie pobiera tak u mnie też jest,niby za co by miało pobrać,chyba że nawiązane połączenie.
nie rozumiem Twojego toku myślenia, przecież jakieś dane musi pobrać bo po co by pokazywało w historii że było jakieś połączenie nawiązane?
Myślisz, że nawiązuje połączenie i nie pobiera żadnych danych jest to możliwe?

#473270  autor: Pijo
 29 kwie 2011, 12:26
Gramz pisze:1. Zrobiłem Wam print scr z mojego konta play24, chciałem Wam pokazać, że nie pobiera mi danych z pakietu jeśli ilość danych nie przekracza 10kB:) jeśli już pobierze nawet 11kb to oczywiście pobiera 100kB tak jak w regulaminie, stąd moja hipoteza że połączenia poniżej 10kB w pakiecie dla firm są darmowe. Co o tym myślicie?

Ciężko mi w tej kwestii coś więcej powiedzieć. W jaki sposób nawiązujesz połączenie ze wskakuje Ci 0KB ? Przeglądarka, Opera MIni, Nawogaicja +AGPS, na jaki adres www wchodzisz?

Gramz pisze:2. Chciałbym Was jeszcze spytać jak bardzo spada prędkość po wykorzystaniu całego pakietu? do jakiej prędkości? Da się wtedy jeszcze jakość przeglądać strony czy jest to bez szans?

Tną to 16Kbit = 2KB/s . Od biedy można mobilne wersje stron w Operze Mini przeglądać ale i tak wymaga to cierpliwości. GG w komórce powinno chodzić.

#473272  autor: Gramz
 29 kwie 2011, 12:34
Ciężko mi w tej kwestii coś więcej powiedzieć. W jaki sposób nawiązujesz połączenie ze wskakuje Ci 0KB ? Przeglądarka, Opera MIni, Nawogaicja +AGPS, na jaki adres www wchodzisz?
Wtedy jak Android nawiązuje krótkie połączenia np. pobranie pogody przez widget, lub sprawdzenie poczty coś takiego, albo aplikacje pracujące w tle.

takie krótkie połączenia wydaje mi się, że jednak wtedy nie pobiera danych z pakietu. tylko się cieszyć, tylko jak ktoś też ma abo w firmie jak może niech porówna czy ma tak samo, to jest jednak w skali miesiąca duża oszczędności jeśli tych połączeń w ciągu dnia jest ok. 10. więc jeśli by pobierało normalnie czyli 100kb to już jest oszczednosc 1mega każdego dnia więc dlatego drąże temat no i oczywiście z ludzkiej ciekawości:)

#473277  autor: Pijo
 29 kwie 2011, 12:46
Zgodnie z regulaminem powinno Ci pobierać z pakietu. Czemu tego nie robi nie wiem, pozostaje się cieszyć . Ja radziłbym Ci jeszcze sprawdzać stan pakietu pod *108# co jakiś czas bo biling bilingiem , a tam może odejmować kilobajty z pakietu .